Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 06:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Komputer z Radeon HD4850 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Komputer z Radeon HD4850
Witam. Zanim spytam o kartę graficzną mam pytanie w sprawie poniższego zestawu, na nim będzie Pinnacle 11 lub najlepiej 12.

Czy mogę bez wahania w ciemno dobrać do tego Vista Home Basic 64bit SP1 PL zamiast XP Home 32bit SP3 PL?

CPU - E8400 + inne chłodzenie z pastą + OC na 3600MHz
Ram - 2x2GB DDR2 A-Data lub Corsair 800MHz CL4 1T lub 2T
(procesor i ram synchro 1:1)
Płyta - Asus P5Q P45
Dyski - 2x Seagate ES.2 lub 2x Samsung F1 - nie mam pojęcia które lepsze
Karta dźwiękowa - Asus Xonar DX

Karta graficzna - Radeon HD 4850 512MB - i tu mam pytanie, ponieważ przeglądałem sporo testów, i natknąłem się na coś takiego:
http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=4 ... tr_numer=3
Chodzi o ten obrazek na samym dole. Zależy mi na szybkim eksportowaniu zmontowanego materiału na standardowe 2 godzinne filmy DVD. Czy Pinnacle może przy tym wykorzystać tą kartę graficzną czy źle zinterpretowałem obrazek? A czy są programy które mogą do takich celów wykorzystać nowe karty graficzne? Dziękuję za pomoc.


poniedziałek, 28 lipca 2008, 17:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Komputer z Radeon HD4850
Ładny komputer będzie, ale co do tego rysunku na dole podanej strony, to prawda, ale... Musi powstać program który skieruje obliczenia do GPU, zamiast CPU, a takiego programu na razie w sprzedaży detalicznej nie ma. Akurat Pinnacle natomiast od dawna wykorzystuje procesory kart graficznych - w tym przede wszystkim ATI (niektóre inne programy "wolą" do tego używać kart Nvidii) - do renderowania w locie elementów grafiki 3D nakładanych na film, czyli przejść i efektów 3D. Skutkuje to natychmiastowym podglądem nałożonego efektu. W starszych wersjach Pinnacle było to równoznaczne z trochę krótszym czasem renderowania z DV do mpeg2, szczególnie jak tych efektów było dużo. Jak jest teraz - nie wiem, ale chyba się nie zmieniło.
Kiedy powstaną programy wykorzystujące moc procesorów karty graficznej do kompresji samych kodeków wideo, (a nie tylko przejść itd.), o czym napisał NetCop - też nie wiem, ale myślę że niedługo. Może już Pinnacle Studio 13? :wink: (Tej 13-tki nie trzeba się bać, całego pecha i złą robotę umieścili w wersji 10 mam nadzieję :mrgreen: ).

PS "Standardowe 2 godziny DVD" - nie przesadzaj, na zwykła pojedynczą płytkę DVD w Pinnacle nie upychaj wiecej jak 1,5 godziny. Studio daje ładny obraz, ale pod warunkiem takim że bitrate jest w okolicach 8 Mbit/s, lub niewiele mniej.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 28 lipca 2008, 19:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL