Teraz jest niedziela, 6 grudnia 2020, 02:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 komputer do montażu (w tym też do HD) 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post komputer do montażu (w tym też do HD)
Poniższą wiadomość przesłałem do pewnego sklepu internetowego:

"Interesuje mnie zakup sprzętu komputerowego i chciałbym złożyć własny, odpowiadający moim wymaganiom zestaw.

O co mi chodzi?
Ma to być komputer, które będę używał przede wszystkim do montażu wysokiej jakości filmów video (w tym filmów Hihg Definition), muzyki i efektów specjalnych (pracuję na adobe premiere, adobe after effects, sony vegas studio, cinema 4d). Chciałbym aby komputer był maksymalnie skonfigurowany pod tą działalność. Tzn. chciałbym aby jego moc zapewniła mi wygodną i płynną pracę (bez zawieszania, w miarę szybki render itp).

Poza tym moje wymagania:
- procesor 4 rdzeniowy
- 4 giga RAM
- 2 szybkie dyski twarde (ok. 150 giga - dysk systemowy; ok. 500 giga dysk na dane)
- karta graficzna z możliwością podłączenia 2 monitorów oraz podgląd na tv (chyba powinno wystarczyć np. wyjście na S-video)
- nagrywarka dvd
- wejście fire-wire

System operacyjny: Windows XP (tak żeby komponenty komputera działały na sterownikach dla XP z możliwością ewentualnie później przejścia na Vistę)"

Dostałem takie odpowiedzi:

Pierwsza:

Proponuję:
http://allegro.pl/item396348872_gracz_q ... dvdrw.html
Z niewielkimi zmianami:
Za dopłatą 219zł możemy zainstalować drugi dysk 500GB (poleceam ten model, bo posiada 32MB cache, dzieki czemu jest bardzos zybki - a to ważne przy obróbce video!)
I oczywiście zmiana płyty głównej na Asus P5K (bez SE), bo ten model posiada FireWire - dopłata 34zł.

Windows XP będzie działał doskonale, chociaż z 4GB pamięci będzie widać 3,5GB - jednak zalecam intalowanie 2x2GB, bo tylko wtedy pamięci pracuja w symetrycznym trybie Dual Channel (szybsza praca).

Łacznie, komputer z modyfikacjami: 2402zł. Mam nadzieję, że ta oferta będzie Panu odpowiadała. Jeśli chce Pan inną obudowę - proszę o kontakt, mamy ich ogromny wybór.

Druga:

proponuję, wybrać zestaw umieszczony na allegro WIEDŹMIN Q6600 GF9600GSO 4GB 500GB LightScribe (numer 394189001) + drugi dysk twardy + XP.

jest to optymalny wybór

Trzecia:

Do zastosowań o których Pan mówi polecam Panu następującą konfigurację:
http://www.allegro.pl/item395946045_spe ... b_dvd.html
Oczywiście wymagać będzie ona drobnych zmian, mianowicie:
zamiast płyty G31M-S2L zainstalowałbym MSI P45 Neo-F, polecam również markowy zasilacz, np. CHIEFTEC CFT-560A-12S, również trzeba było by zainstalować dodatkowy dysk jeżeli chce mieć Pan dwa osobne. Jeżeli jednak zależy Panu na maksymalnej wydajności warto kupić dwa takie same dyski i połączyć je w macierz RAID-0 (wydajność dysku wzrasta o ok. 80%). W tej konfiguracji można oczywiście zrobić partycje. Cena zestawu w tym wypadku oczywiście by wzrosła. Jeżeli chodzi o różnice między zestawami w cenach z przedziału ~2000 i ~5000 to wiadomo, że to co najnowsze kosztuje zawsze najwięcej, a sprzęt, który jest nadal wydajny, ale nie najnowszy jest często znacznie tańszy. Cena wzrasta znacząco, gdy inwestujemy w najnowszy procesor oraz kartę grafiki.
Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą wybrać odpowiedni dla Pana zestaw. W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę pisać - postaram się doradzić.

No i na tyle...wiem że dość długi ten post i nie każdy przebrnie przez niego całego... dla mnie to bardzo ważne bo wiadomo... 3000-4000zł "drogą nie chodzi"...
Przyznam szczerze że się na tym za bardzo nie znam i dlatego proszę o pomoc.

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


sobota, 2 sierpnia 2008, 19:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
Ja bym nie kupował tych PC-tów tej firmy z Allegro, bo oni tam dają jakiś słaby zasilacz "no name", a zasilacz to bardzo ważna rzecz w komputerze i najlepiej kupować coś sprawdzonego, markowy sprzęt np. Chieftec'a z mocą ok 500W, ale może być nawet więcej (różnica w cenie jest niewielka), do późniejszej rozbudowy komputera, dokładania dysków, itp.
Masz w sumie 3000-4000zł na sam komputer czy też na monitor?

A żeby XP "widział" pełne 4GB RAMu to warto na osobnej partycji zainstalować wersję 64bit-ową.


sobota, 2 sierpnia 2008, 22:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
Dodam jeszcze LINK.
Co do kart to Adobe poleca tak różne LINK, że właściwie wszystkie z supported OpenGL 2.0 się nadają :wink: , ale z opinii na forach i testów kart w Open GL wynika że Quadro FX są tu najlepsze.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 2 sierpnia 2008, 22:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
Ok czyli podsumowując:

procesor - czterordzeniowy (Quad z 2.5 GHz na czterech rdzeniach)

ram - 8 giga

płyta - dobra firmowa płyta Intela lub Gigabyte

dyski - lepiej kupić dwa dyski np. 750Giga i montować Raid-0 (wtedy w sumie daje mi to 1500 giga) czy lepiej po prostu podzielić dyski na partycje i działać wg:

HDD1 - C: system i programy; D: inne; E: wyniki pracy
HDD2 - F: przechwytywanie materiału i przechowywany materiał surowy G: gotowe pliki używane przy montażu (muzyka, odgłosy, zdjęcia, animacje itp)

grafika - adobe podaje cały zestaw kart które współpracują z After Effects (nie znalazłem podobnych informacji dla adobe premiere...): NVIDIA Quadro FX 560/4600/5600 (PCI Express); NVIDIA Quadro FX 350/1500/4500/5500 (PCI Express); NVIDIA GeForce 8 Series (PCI Express); NVIDIA GeForce 7 Series
(PCI Express); NVIDIA Quadro FX 540/1400/3450/4400 (AGP and PCI Express); NVIDIA GeForce 6 Series
(AGP and PCI Express); NVIDIA FX 5200-5950 (AGP); NVIDIA Quadro FX 500/1000/3000 (AGP); ATI Radeon HD2000 Series (PCI Express); ATI Radeon X1600-X1950 series (PCI Express); ATI Radeon X700-X850
(AGP and PCI Express); ATI Radeon 9600/9700/9800 (AGP); ATI FireGL V7300 Series and up (PCI Express) - którąś konkretnie moglibyście mi doradzić lub którąś odradzić? Mam nadzieję że będą one współpracowały bez problemów z Premiere.

zasilacz - np. Chieftec'a z mocą ok 500W

system - mimo największych oporów co do Visty ze względu na ograniczenia w widzeniu RAMU przez XP chyba jednak będę musiał przejść na vistę... Jaką wersję najlepiej wybrać? Chciałbym tak okrojoną żeby nie zjadała mi cennego ramu (nie rajcują mnie przenikające się okienka i podgląd okienek w 3d...). Żyby widziała pełne 8 giga to musi być 64bit?

monitor - chciałbym oczywiście 2. Myślałem o samsungach 20' lub 22'. Są dość tanie (ok 600-700zł) i wydawało mi się że jakość obrazu jest dość dobra.

Przypominam tylko że potrzebuję to do montażu (Adobe Premiere CS3, Sony Vegas 6), efektów specjalnych (Adobe After Effects CS3) i modelowania/animacji 3d (cinema 4d)

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 17:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
bez sensu... vista i tyle ramu, kup quadro fx z allegro... poza tym wiesz, zabawkowe HD o jakim piszesz to można gorszym kompem obrabiać, z kolei prawdziwe strumienie to już inna bajka,

raid0 też bez sensu, po co? żeby zwiększyć ryzyko utraty danych?
prędkość niczego nie zmieni

lepiej kup sobie więcej dysków, system, video, audio, efekty... itd.
interfejse sata w zupełności wystarczy

zasilacz jest super ważny, chieftec to taki prawie próg... nie schodź poniżej i sprawdź ile niezależnych linii zasilania posiada, nie bój się dołożyć 300zł do czegoś lepszego, nie koniecznie MOCniejszego... opłaci się po czasie

Pozdrawiam
Muchomor


wtorek, 5 sierpnia 2008, 11:19
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
Muchomor napisał(a):
bez sensu...

Prawda, ale to nie cigano wina, tak trochę na zapas poradził mu kolega tu: LINK. Oczywiście podpisuję się pod Twoimi uwagami Muchomor i dodam tylko że Chiefteki są jeszcze w dodatku głośne.

cigano napisał(a):
procesor - czterordzeniowy (Quad z 2.5 GHz na czterech rdzeniach)

Zdecydowanie konkretnie - Q6600 ze względu na cenę / wydajnośc.

PS Wiem cigano że sporo rad na raz dostałeś, nie zawsze na forach wszyscy mówia to samo, ale powoli poczytaj sobie jeszcze raz na spokojnie :wink:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 5 sierpnia 2008, 11:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
Muchomor napisał(a):
... poza tym wiesz, zabawkowe HD o jakim piszesz to można gorszym kompem obrabiać, z kolei prawdziwe strumienie to już inna bajka


Chyba czegoś nie zrozumiałem albo mi umknęło... nic nie pisałem o żadnych "zabawkowych HD"... mógłbyś mi to wytłumaczyć? I przy okazji czym różni się "normalne HD" od tego "zabawkowego HD"?

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


wtorek, 5 sierpnia 2008, 15:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
ja dodam od siebie ze o wiele wydajniejszy jest konfig na dwoch opteronach dwurdzeniowych niz na jednym quadzie intela


wtorek, 5 sierpnia 2008, 17:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
cigano napisał(a):
...czym różni się "normalne HD" od tego "zabawkowego HD"?

Popularne kamery HD kompresują dosyć mocno zapisywany obraz. Kamery HDV w ten sposób mogą podawać do komputera strumień danych taki sam jak kamery SD kodekiem DV, a kamery zapisujące w AVCHD - jeszcze mniejszy (mimo podobnej jakości obrazu).
Ta kompresja, sposób kodowania kolorów i wiele innych "sztuczek" wynika z podporządkowania do możliwości pracy na "zwykłym" komputerze.
"Pełne HD" - czyli nie tylko rozdzielczość, ale zapis z odpowiedniej matrycy w kamerze, lepsze kodowanie kolorów, brak interpolacji rozdzielczości po drodze do komputera - oznacza wielokrotnie większy strumień danych. Mam wrażenie że nie od razu do tego dojdziesz, (ja nie mam nawet takiego zamiaru), a najlepiej pewnie wytłumaczy to panjacek na przykład, jak się na forum pojawi.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 5 sierpnia 2008, 18:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
Hej

Poza tym HD-SDI to 1,5Gbps/s... dla porównania, najdostępniejsza teraz kamera HD, Sony PMW-EX1 materiał HD zgrywany z karty ma bitrate zaledwie 35Mbps (zwykłe HDV ma 25Mbps)...

Do HD potrzeba poza tym jakiegoś magnetowidu który kosztuje od 80 tys zł netto, oraz jakąś kartę np. Black Magic decklink, Aja Kona, ewentualnie do Avidu; Mojo DX, lub Nitris DX (47 tys zł) nie wspominam o monitorze wideo, najtańszy na rynku jvc malutki to od 8000zł

A w sytuacji gdy mamy HD z XDCAM EX lub HDV, to w ogóle nie ma się co napinać...

Co do Opteronów, to wiadomo, dodatkowo mają świetne niezależne kontrolery pamięci, ale nie ma sensu chyba o tym mówić, bo są niemodne ;) wielokrotnie na priwie się produkowalem z jakimś specyficznym zestawem, a do zakupu dochodziło często i drogiego i niespecjalnie mądrze skonfigurowanego sprzętu ;)

Ale co tam, wolny rynek!

Pozdrawiam
Muchomor


wtorek, 5 sierpnia 2008, 19:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
no ja kupilem ostatnio plyte na ddr2, dwa opterony i pcXa za jakies 700zl a procesory po 500 czy jakos tak, nie wiem czy to tak duzo, komfort pracy nieporownywalny, mam i quada o takim samym megahercarzu, jesli chodzi o obliczenia w programach 3D to praktycznie to samo, ale przy montazu to zestaw intelowski wypada cieniutko, ponadto opterony sie bardzo mocno kreca, dobre chlodzenie (wietrzne :) i mozna sobie z 2.2 zrobic 3ghz
dla mnie wygoda i szybkosc pracy to podstawa - chrzanic mode

inna sprawa ze jak sie komus tlumaczy to i tak zbierze 500 postow na forum i zrobi "po swojemu" :)


wtorek, 5 sierpnia 2008, 22:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
Wysłałem zapytanie do sklepu internetowego podając moje wymagania co do sprzętu i dostałem taką propozycję z wyceną:

1. Gigabyte GA-EP45-DS5 596.00
2. Intel Core2 Quad Q9300 2,50 GHz (S775/45nm) BOX 772.00
3. OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe 365.00
4. Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) 148.00
5. Seagate 500 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) 209.00
6. Zasilacz Seasonic M12-600 - 600W 549.00
7. ATI FireGL V5600 PCI-Ex16 2x DVI (512MB) 1509.00
8. ATI FireGL V3600 PCI-Ex16 2x DVI (256MB) 876.00
9. PNY QuadroFX 570 PCI-Ex16 529.00
10. Microsoft Windows Vista Home Premium PL OEM 64Bit 299.00
11. CoolerMaster Elite 330 Black-Silver 125.00
12. Pioneer DVD+/-RW DVR-215 bulk black (Serial ATA) 83.00
13. 22" Samsung SyncMaster 2232BW 889.00

Suma z kartą pod nr 7: 5544zł
Suma z kartą pod nr8: 4911zł
Suma z kartą pod nr9: 4564zł

Co o tym myślicie?

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


środa, 6 sierpnia 2008, 21:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
bez sensu ladowac sie w takie karty graficzne, ja wsadzilem 2x3870 za jakies smieszne pieniadze i mam super montaz na 2 monitorach z podgladem na kamere i telewizor HD


środa, 6 sierpnia 2008, 22:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
Drogo coś w tym sklepie :P
I Vista... :? Pisałem Ci przecież o XP x64.
Jak już masz tyle wydawać to lepiej kup Apple Mac Pro (ten starszy nawet starczy).


środa, 6 sierpnia 2008, 22:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: komputer do montażu (w tym też do HD)
premiere cs3 chodzi i na vista i na xp 64bity, lepiej na xp ale lada moment bedzie wersja cs4 i cholera wie na czym sie lepiej sprawdzi, generalnie vista 64 bitowa zle nie chodzi jak sie ja wytweakuje


środa, 6 sierpnia 2008, 23:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL