Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 11:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Jaki(e) dysk(i) kupić ?? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Jaki(e) dysk(i) kupić ??
Właśnie dostałem komputer MacPro 8core 8GB RAM dysk 320GB. Chcę do niego kupić jakies wiekszy(e) dysk(i). Mam pytanie czy lepiej kupic 2 dyski np 750 GB i zainstalowac jako RAID i miec po prostu jedną duzą prezestrzen dyskową 1,5 na której bede miał system,final cuta i materiał zrzucony z kamery , czy lepiej mieć dysk na system i software i jeden osobny dysk na materiał video (Sony HDV/DVCAM) ?

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


wtorek, 12 sierpnia 2008, 19:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jaki(e) dysk(i) kupić ??
he he :lol:

powiedz, gdzie się dostaje takie maczki, chetnie ustawię się w kolejkę :lol:

ale konkretnie: nie zawracaj sobie gitary dyskami "stacjonarnymi". W pracy na MacOS bardzo ważna jest mobilność i wygoda - stąd moja propozycja zakupu dysku sieciowego (zewnętrznego) ze stajni:

http://www.lacie.com/us/products/product.htm?pid=11053


http://www.lacie.com/us/products/product.htm?pid=11004

czy też:

http://cortland.pl/Dyski_USB_%26_FireWi ... 9_877.html

Piękna sprawa i same zalety:

- możliwość zabrania pod pachę i prezentacji u klienta
- niezbędne interfejsy IEEE1394 oraz USB 2.0
- interfejs sieciowy (pełna możliwość zdalnego zarządzania i administracji). Nie musisz stawiać serwera - wystarczy "zapukać" do dysku ze świata, ten się budzi ze stanu czuwania, rozpędza się i masz gotowiuśkie potrzebne dane.

I szczególnie cenna aplikacja, która umożliwia obejrzenie zawartości systemu plików MacOS na platformie PC: http://www.mediafour.com/products/macdrive/.

Życzę udanych wyborów :!:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 13 sierpnia 2008, 21:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jaki(e) dysk(i) kupić ??
Takie maczki: http://www.ebay.com lub co.uk. Szukasz swieżo kupionych bo jest pora wakacji i ludzie czasem sprzedają takie rzeczy żeby na przykład pojechac na 3 miesieczne tournee po Azji, lub szukasz EX PO - ekspozycja sklepowa lub z targów jakis video / graf itp. ok. 30% taniej niz w appleshop na www. :)

Co do dysków zewnetrznych nie jestem przekonany jeżeli np pracujesz w Shake lub Afterze masz kompozycje kilka warstw (Video HDV, jakies shapy, maski efekty,3D CGI w plikach RLA/RPF) to czy dysk zewnetrzny nawet po Firewire 800 nie bedzie dużo wolniejszy od 2 dysków w RAID? Używam zewnetrznego dysku do Kapci z mojego NIKONA D70s i Mpetrójek(podpiety jest do laptopa).
Zalezy mi na wydajności a dyski np 750GB SATA 7200rpm to nie duży wydatek.

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


czwartek, 14 sierpnia 2008, 00:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jaki(e) dysk(i) kupić ??
Kubix1980 napisał(a):
Co do dysków zewnetrznych nie jestem przekonany jeżeli np pracujesz w Shake lub Afterze masz kompozycje kilka warstw (Video HDV, jakies shapy, maski efekty,3D CGI w plikach RLA/RPF) to czy dysk zewnetrzny nawet po Firewire 800 nie bedzie dużo wolniejszy od 2 dysków w RAID?


Jeśli chodzi o dyski tej marki - nie ma obaw :)
Nie piszesz nic o macierzy i jej konfiguracji, zakładam jednak że myślisz o 2 dyskach (stripe) na zwykłych kontrolerach. Takie układy są najwydajniejsze na kontrolerach SCSI, dyski także muszą być SCSI - wtedy owszem taki RAID będzie duuużo wydajniejszy.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


czwartek, 14 sierpnia 2008, 09:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jaki(e) dysk(i) kupić ??
Wiem, Lacie to najlepsze zewn. dyski (niekoniecznie z puntku widzenia: cena/możliwości) :)
Chyba przetestuje to rozwiązanie.
Dzieki za pomoc.

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


piątek, 15 sierpnia 2008, 00:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL