Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 06:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak uzyskać podgląd na TV 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post Jak uzyskać podgląd na TV
Witam.
Zajmuję się kręceniem i montowaniem video głównie na potrzeby internetu. Czasami robi się też coś dla lokalnej TV. Problem mój polega na tym, że nie mam podglądu projektu na TV.
Mam dość mocnego kompa oraz 2 monitory (karta ge force). Do tej pory żeby zobaczyć projekt musiałem nagrywać na dvd i odtwarzać na odtwarzaczu dvd... wiem... nie praktyczne rozwiązanie i w ogóle masakra...

Chciałbym zrobić tak żeby mieć podgląd na bieżąco na tv ale nie wiem jak się do tego zabrać.

1. Jaki tv? Czy wystarczy zwykły TV (np. z Tesco za 290zł)? Jakie powinien mieć wejścia?

2. Czy to jest podłączane przez s-video czy tv i karta/płyta muszą posiadać jakieś inne wyjścia?

Pracuję głównie na Adobe Premiere Pro oraz After Effects (czasami wspomagam się Sony Vegas).
Proszę o pomoc bo mam kilka propozycji produkcji dla tv a zależy mi na tym żeby te projekty zrobić dobrze.

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


piątek, 24 października 2008, 17:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Czytam w stopce na czym pracujesz i to pytanie to jakby z ust zupełnie kogo innego padło to bym zrozumiał, ale od ciebie? :?: 8O

Kamerki: Canon XL1s, Sony HDR-FX1E;
Montaż: Adobe Premiere CS3, Sony Vegas Pro 8
Efekty, animacje: After Effects CS3, Cinema 4d


Pracujesz na cinema 4d to grafikę musisz mieć mocną gdybyś może miał Quadro to tam bodajże są wtyczki wysiwyg dające podgląd z premiere lub cinema na tv, ale taki fachman powinien wiedzieć że wystarczy sygnał puścić do tv przez którą kolwiek z kamer jakimi pracujesz a będzie pdgląd na tv.
Chyba że to co napisałeś w stopce to żart. Hmm?
Pozdrawiam :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


piątek, 24 października 2008, 21:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
kazikmały napisał(a):
Czytam w stopce na czym pracujesz i to pytanie to jakby z ust zupełnie kogo innego padło to bym zrozumiał, ale od ciebie? :?: 8O

Kamerki: Canon XL1s, Sony HDR-FX1E;
Montaż: Adobe Premiere CS3, Sony Vegas Pro 8
Efekty, animacje: After Effects CS3, Cinema 4d


Pracujesz na cinema 4d to grafikę musisz mieć mocną gdybyś może miał Quadro to tam bodajże są wtyczki wysiwyg dające podgląd z premiere lub cinema na tv, ale taki fachman powinien wiedzieć że wystarczy sygnał puścić do tv przez którą kolwiek z kamer jakimi pracujesz a będzie pdgląd na tv.
Chyba że to co napisałeś w stopce to żart. Hmm?
Pozdrawiam :wink:


Nie wiem jaki to ma związek ani nie nazywam się "fachman"...
Pracuję na takich kamerach i w takich programach jak napisałem sobie w stopce... gdybyś był łaskaw doczytać to zauważyłbyś że robię video pod internet i nie potrzebowałem do tej pory podglądu na tv bo (będąc tak samo złośliwy napisałbym: "gdyby taki fachman nie wiedział" ) zazwyczaj ludzie oglądają filmy w internecie na monitorach komputerowych...

Wiem że czasem ludzie na forach zamiast odpowiadać na pytania "złośliwią" się do siebie ale ja chciałbym uniknąć takiego czegoś bo to do nikąd nie prowadzi.

Pytanie kieruję do osób, które się na tym znają, takiego systemu używają i pomogą mi zdobyć informacje.

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


sobota, 25 października 2008, 00:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Nie zrozum mnie źle "wyczytałem" ze stopki patrząc na profesjonalny sprzęt i soft że nie jesteś amatorem bo ten sprzęt i ten soft nie jest na kieszeń domowego amatora A odpowiedź została przezemnie podana. Kamery z dv in out dadzą ci podgląd na tv niedawno nawet było o tym na forum. Więc wyszedłem z założenia że jeśli operujesz tak profesjonalnym sprzętem to znasz jego możliwości.
Pozdrawiam :wink:
Ps
"Fachman" użyłem tego słowa w przenośni nie mając nic złego na myśli ani nie chciałem być złośliwy.

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


sobota, 25 października 2008, 00:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Dziękuję za odpowiedź.
NIe wiem czy dobrze zrozumiałem... Kamęrę podłączam np. firewire do kompa a potem jeszcze kamerę kablem np. s-video do telewizora?
Nie ma możliwości podłączyć po prostu do karty kabla na tv? Wiem że coś takiego oferują karty matrox ale ich cena... nie są zbyt tanie...

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


sobota, 25 października 2008, 10:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
cigano napisał(a):
... Kamęrę podłączam np. firewire do kompa a potem jeszcze kamerę kablem np. s-video do telewizora? ...

Dokładnie tak i jest to najlepsze rozwiązanie dające wizerunek dokładnie pokazujący to co montujemy. Nie widzę tu żadnej uciążliwości, aby stanowiło to problem, kamera jest w stanie mechanicznego spoczynku pracując jedynie jako konwerter sygnału, nie wpływa więc to na zużycie sprzętu. Do niedawna przecież materiał oddawaliśmy na kasetach VHS przepuszczając sygnał dodatkowo jeszcze przez magnetowid i taka metoda pracy była najbardziej pospolitą.
Parametry podzespołów stosowanych w dzisiejszych komputerach dawno już pozwoliły na całkowitą rezygnację z karty video.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 25 października 2008, 17:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Oczywiście rozwiązanie takie dotyczy tylko sygnału DV. Dla HDV (FX 1) należy szukać innego. Dla AP i AAF być może karta Intensity. Musiał bym to sprawdzić.

Pozdrawiam


sobota, 25 października 2008, 22:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
przez kamerę można także podglądać HDV, na zwykłym tv, oczywiście rodzielczości większej nie będzie, ale sprawdzisz sobie np. czy logo Ci nie wychodzi poza bezpieczną granicę

jeśli zaś pracujesz w PAL DV polecam canopus advc 110, super urządzonko, działa w dwie strony fire wire -> pal

pozdrawiam
Muchomor


niedziela, 26 października 2008, 23:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Pytałem juz w innym poscie ale bez echa wiec spytam tu. Czy w Ediusie wersji 4.5 da sie zrobic podglad na tv przez box pinnacle ?


niedziela, 26 października 2008, 23:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Dziś w końcu miałem chwilkę i podłączyłem (wcześniej coś próbowałem ale okazało się dziś że miałem uszkodzony kabel do S-video) przez kamerkę (z kompa FireWire do kamery i z kamery S-video na TV. Działa pięknie.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Możecie polecić jakieś w miarę tanie telewizorki które można używać do podglądu (m.in. do korekcji koloru itp) które nie będą "zakłamywać" obrazu. Widziałem te profesjonalne ale to koszt minimum 1000-1500zł. A ja chciałbym co maksymalnie za 300-500zł kupić. Macie jakieś doświadczenia ze standardowymi telewizorkami dostępnymi w "zwykłych" sklepach. Jakie są ok? A jakich lepiej nie kupować wcale?

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


środa, 29 października 2008, 20:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Witam,
Używam kamery Panasonic AG-HMC 151 + Adobe premiere pro
interesuje mnie montaż wyłącznie w full HD, zamówiłem właśnie telewizor full hd i mam pytanie w jaki sposób podłączy go do kompa tak by podgląd montowanego materiału został na niego wysłany w rzeczywistej rozdzielczości full hd wiem że można taki tv podłączy w ten sam sposób co monitor komputerowy ale czy to wystarcza ? Widziałem też że jest możliwość zakupienia kart graficznych z wyjściem HDMI może trzeba go podłączy w ten sposób.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.


czwartek, 18 grudnia 2008, 13:58
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 grudnia 2008, 20:43
Posty: 1
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Tak, zdecydowanie wyjścieTV na karcie graficznej .

_________________
http://www.hihihouse.pl


piątek, 19 grudnia 2008, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Podłacze sie do teamtu(nie mam sensu zakładać nowego). Mam taki problem, zepsół mi sie box pinnacla który wykorzystywałem do podgladau na tv. Działał bez problemu pod AP 6.5 a takze pod ediusem 4.0. Do zgrywania materiału korzystam z małej kamery sony hdr hc 51e ma ona wyjscie na tv i wejscie FW. Kupujac ja byłem przekonany ze mozna przez nia bez problemu uzyskac podglad na tv ( chciałem ja wykorzytywac jako konwerter). Okazuje sie ze pracujac na AP 6.5 czy w Ediusie jest problem, bo po właczeniu kamery program sie zacina (po wrzuceniu pliku na timeline nie rusza z miejsca po wyłaczeniu kam jest ok). Podłączając kamere vx2100 nie ma zadnego problemu smiga bez zarzutu. W czym mozę być problem. Poprosze was o jakąs rade co zrobic zeby uzyskac podglad na tv, czy inwestowac w nowy box czy jest inne mniej kosztowne wyjscie. Pozdrawiam


sobota, 20 grudnia 2008, 19:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
No nie chce mi się wierzyć że nikt mi nie chce pomóc?


sobota, 20 grudnia 2008, 21:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 września 2007, 18:30
Posty: 21
Post Re: Jak uzyskać podgląd na TV
Witam,
mam podobny problem wiec trochę odświeżę dyskusję.
Chciałbym uzyskać podgląd hd,
podłączyłem do kontrolera firewire w płycie głównej kamerę sony 2000,a do tv po czinczach i ok, widać,

próbowałem podłączyć z7, a do tv po hdmi ale nic nie widać,
kable są ok, próbowałem na różnych presetach w edku (5,5) i nic.

proszę o sugestie jak uzyskać podgląd hd.


wtorek, 20 lipca 2010, 09:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL