Teraz jest piątek, 27 listopada 2020, 12:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Zestaw koputerowy. Doradźcie. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 24 października 2008, 20:11
Posty: 75
Lokalizacja: Płońsk-mazowieckie
Post Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Chcę zmienić kompa i dlatego proszę o pomoc w złożeniu zestawu.
Będę nagrywa Canonem A1.
Program to Ulead 11 plus
Może ktoś ma podobny sprzęt to niech się wypowie na jakim zestawie pracuje.
Z góry dzięki.


poniedziałek, 27 października 2008, 08:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5168
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Zakładam że nie jest to jednak Canon A1, czyli jeden z aparatów popularnej i lubianej serii EOS, a kamera Canon XH-A1.
System operacyjny XP
Płyta główna Gigabyte z którymś z nowszych chipsetów Intela
(na wypadek gdybys chciał używać 4 GB RAMu)
Procesor E8400, gdy chcesz się ograniczyć do Uleada
Procesor serii Q6xxx, lud Q9xxx w innym wypadku
Dwa dyski twarde
2 GB RAMu, ale nie jest zabronione używanie 4 GB :wink:, XP na płycie Gigabyte "zobaczy" z tego 3,5 GB.
Reszta już w miarę dowolna
Były takie tematy na forum i opisane jest tam dlaczego na przykład taki, a nie inny zestaw...

PS Jeżeli to jednak faktycznie EOS, a Ty chcesz robić pokaz zdjęć w HD, to wymagania podobne.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 27 października 2008, 09:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 24 października 2008, 20:11
Posty: 75
Lokalizacja: Płońsk-mazowieckie
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Oczywiście chodziło mi o kamerę.
Dzięki wielkie za pomoc. pozdrawiam


poniedziałek, 27 października 2008, 09:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 24 października 2008, 20:11
Posty: 75
Lokalizacja: Płońsk-mazowieckie
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
kotin napisał(a):
Zakładam że nie jest to jednak Canon A1, czyli jeden z aparatów popularnej i lubianej serii EOS, a kamera Canon XH-A1.
System operacyjny XP
Płyta główna Gigabyte z którymś z nowszych chipsetów Intela
(na wypadek gdybys chciał używać 4 GB RAMu)
Procesor E8400, gdy chcesz się ograniczyć do Uleada
Procesor serii Q6xxx, lud Q9xxx w innym wypadku
Dwa dyski twarde
2 GB RAMu, ale nie jest zabronione używanie 4 GB :wink:, XP na płycie Gigabyte "zobaczy" z tego 3,5 GB.
Reszta już w miarę dowolna
Były takie tematy na forum i opisane jest tam dlaczego na przykład taki, a nie inny zestaw...

PS Jeżeli to jednak faktycznie EOS, a Ty chcesz robić pokaz zdjęć w HD, to wymagania podobne.

Czy robić jakąś specjalną konfigurację kompuera?
Jakieś wymagania odnosnie karty graficznej?


poniedziałek, 27 października 2008, 10:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5168
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Tak, warto dobrać częśći pod konkretny program do edycji. Akurat Ulead jest ugodowy pod tym względem. Nie ma wygórowanych wymagań sprzętowych. Jeżeli jednak będziesz chciał w bliskiej przyszłości zmienić / dodać program, to zapewne zmieni się specyfikacja komputera. Wieczorem powinienem miec więcej czasu żeby zaproponować konkretne części, w tym kartę graficzną.
Druga sprawa to jak rozłożyć pracę programu na dwóch dyskach, ustalić jakie programy, kodeki, mogą być w komputerze do montażu, a jakie niekoniecznie. Jakie rzeczy przeszkadzające w montażu wyłączyć...

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 27 października 2008, 11:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 24 października 2008, 20:11
Posty: 75
Lokalizacja: Płońsk-mazowieckie
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
kotin napisał(a):
Tak, warto dobrać częśći pod konkretny program do edycji. Akurat Ulead jest ugodowy pod tym względem. Nie ma wygórowanych wymagań sprzętowych. Jeżeli jednak będziesz chciał w bliskiej przyszłości zmienić / dodać program, to zapewne zmieni się specyfikacja komputera. Wieczorem powinienem miec więcej czasu żeby zaproponować konkretne części, w tym kartę graficzną.
Druga sprawa to jak rozłożyć pracę programu na dwóch dyskach, ustalić jakie programy, kodeki, mogą być w komputerze do montażu, a jakie niekoniecznie. Jakie rzeczy przeszkadzające w montażu wyłączyć...

Mnie wieczorem nie będzie ,ale jutro odczytam rano, czekam na konkrety.
Dzięki wielkie Kotin.
P.S A program napewno kiedyś zmienie , a więc lepiej wybiec trochę w przyszłość.


poniedziałek, 27 października 2008, 11:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5168
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Było trochę napisane tu LINK, ale dopowiedzmy na przykład tak:
Procesor Q6600
Chłodzenie LINK
Płyta główna jedna z LINK
Karta grafiki zależna od programu, chociaż taka LINK, ma szansę być chociaż średnio przydatna do każdego programu.
Pamięci 1066, nagrywarka DVD Pioneer, lub Blu Ray LG, dobrze wentylowana obudowa...
Wyjdzie zestaw w miarę tani, ale całkowicie gotowy do montażu HDV i AVCHD.
Do tego monitor 24" - byle nie TN, ja mam LINK

_________________
最诚挚的问候


środa, 29 października 2008, 12:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 24 października 2008, 20:11
Posty: 75
Lokalizacja: Płońsk-mazowieckie
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Z tym monitorem to zakup konieczny ,jeżeli posiadam telewizor FUll HD 37' ?
Pracowałbym na starym monitorze.
P.S A ta grafika przydatna do każdego programu to jaka?


Ostatnio edytowano środa, 29 października 2008, 13:13 przez spector4, łącznie edytowano 1 raz

środa, 29 października 2008, 12:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5168
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
No pewnie że w takim wypadku nie musisz kupować nowego monitora :D .

_________________
最诚挚的问候


środa, 29 października 2008, 13:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 24 października 2008, 20:11
Posty: 75
Lokalizacja: Płońsk-mazowieckie
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
A ta grafika przydatna do każdego programu to jaka?


środa, 29 października 2008, 15:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5168
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Idealnej dla wszystkich to nie ma. Ta z linka powyżej przykładowo, będzie takim minimum dla wielu programów, a trochę nawet na wyrost dla innych. Zdaje się że tylko rodzina Avid - ale nie Pinnacle- mocno, i Adobe After Effect -trochę, będą z niej niezadowolone.

_________________
最诚挚的问候


środa, 29 października 2008, 16:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 października 2007, 19:56
Posty: 20
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Witam!
Potrzebuję kompa pod Vegasa 8.0, kamera Sony FX1, After Effect, Photoshop, produkcje weselne, teledyski, reklamy dla TV lokalnej, praca w HD.

Czy ta konfiguracja przejdzie, co byście zmienili?

procesor: Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775/65nm)
Płyta: Gigabyte GA-E7AUM-DS2H
Pamięć: Kingston HyperX DDR2 2x 2GB 800MHz CL4
Grafika: GeForce 9500 GT EVGA 512MB HDTV & 2x DVI (PCI-E) (DDR2)
dysk: Seagate 1 TB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II)
dysk: SEAGATE SATA2 160GB
Monitory: 2 x 24" LG Flatron W2452T-PF
jaki do tego zasilacz polecacie
Nagrywarka BlueRay: SONY BDU-X10S

Dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam


piątek, 21 listopada 2008, 21:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5168
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Jakieś uwagi zawsze by się znalazły, ale zestaw będzie chodził. Ja bym wolał zapewne płytę z chipsetem Intela, pewnie tez pamięci 1066...
Zasilacz to minimum ten: LINK, ale oczywiście zdecydowanie lepiej lepiej ten: LINK, czy ten: LINK.
Drugi jest lepszy o aktywne PFC (wyższa sprawność, bierze mniej prądu) i cichszą pracę. Trzeci jest jeszcze lepszy jeżeli chodzi o sprawność i ciszę, oraz ma więcej kabli. W dodatku są one odpinane, co umożliwia optymalne dostosowanie ich ilości w komputerze do potrzeb, a te niepotrzebne nie utrudniają wentylacji.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 23 listopada 2008, 00:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 października 2007, 19:56
Posty: 20
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
dzięki za pomoc


niedziela, 23 listopada 2008, 23:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5168
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw koputerowy. Doradźcie.
Jeszcze słówko komentarza:
"Wykorzystanie pasywnego układu PFC w tym zasilaczu pozwolilo na uzyskanie nieco wyższej sprawności niż podobne modele z aktywnym PFC (aktywne PFC zużywa więcej prądu działanie swoich podzespołów)" napisali przy tym najtańszym zasilaczu, ale to połowa prawdy. Zgadza się być może pod optymalnym obciążeniem.
Wtedy gdy jest ono mniejsze, to aktywne PFC pozwala na zdecydowanie mniejszy pobór prądu, a praktycznie zawsze jest mniejsze. Po pierwsze zawsze dajemy zasilacz z lekkim zapasem mocy, a po drugie tylko podczas renderowania, (czy podczas grania w najnowsze gry, tak tak, rozrywka kosztuje), komputer pobiera wyliczoną moc. Podczas wszystkich innych czynności komputer pobiera średnio połowę prądu, a im bardziej nowoczesne są elementy komputera, tym różnica poboru prądu pod obciążeniem i bez - jest większa. Czyli zasilacz z aktywnym PFC jest coraz bardziej wskazany.

PS Niemniej cena... Taki cichy LINK polecają jeszcze koledzy z LINK.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 24 listopada 2008, 10:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL