Teraz jest piątek, 18 października 2019, 03:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problemy amatora 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 22 czerwca 2003, 09:11
Posty: 11
Post Problemy amatora
Jestem zupełnie poczatkujący. Mam kartę graficzną GF 4 Ti 128 DDRAM z wejściem video, Pentium 4 1,4 GHz. Chciałbym przegrać filmy z mojej kamery analogowej Panasonica na płyty. Kamerę jakos udało mi się podłączyć kilkoma kablami, które były dołączone do karty graficznej. Jednak obraz jest słabej jakości (skacze) i część dolna obrazu jest obcięta. Bardzo proszę o pomoc, być może zrobiłem coś źle z kablami. Uzywałem programu VirtualDub.

_________________
Grzegorz Jereczek


niedziela, 22 czerwca 2003, 09:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 lutego 2002, 08:40
Posty: 54
Lokalizacja: dawna Galicja
Post 
Kable pewnie dobrze wpiąłeś, natomiast przechwyt wideo może być źle skonfigurowany. Jeśli jesteś początkujący, to poszukaj jakiegoś samouczka (niektórzy piszą z angielska tutorial) traktującego o zgrywaniu obrazu, np tu: http://www.divx.pl.

_________________
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste" (Fuler)


poniedziałek, 23 czerwca 2003, 10:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 22 czerwca 2003, 09:11
Posty: 11
Post 
Udało mi się zgrać pare minut filmu i po przekroczeniu 4 Gb sie skonczylo. chcialbym przegrac ok 30 minutowy film. probowalem stosowac kompresje, ale wtedy gubilem klatki, kiedy zgrywalem bez zadnej kompresji nie zgubilem zadnej klatki, a jakosc byla zadowalajaca.

_________________
Grzegorz Jereczek


niedziela, 29 czerwca 2003, 13:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 426
Post 
Najprawdopodobniej Twój problem to system plików na twardym dysku. System plików FAT nie pozwala na zgrywanie większych plików. Dopiero system NTFS pozwala na zgrywanie w zasadzie nieograniczonej wielkości plików (wielkość plików liczona w terabajtach). Jedyna rada to zgrywanie ich w kawałkach - pamiętając, że godzina filmu w pełnej rozdzielczości PAL to 13 GB.

_________________
hi-rek


niedziela, 29 czerwca 2003, 19:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 22 czerwca 2003, 09:11
Posty: 11
Post 
a czy da sie podzielic film na kilka plikow w Virtualdub, pozniej po kompresji połączyć je w jedną całość.

Cytuj:
Jedyna rada to zgrywanie ich w kawałkach - pamiętając, że godzina filmu w pełnej rozdzielczości PAL to 13 GB.


Mi to wychodzi troche inaczej. 5 minut filmu zajelo mi 4 GB.

_________________
Grzegorz Jereczek


niedziela, 29 czerwca 2003, 19:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Możesz zgrywać w kawałkach,poźniej te kawałki kompresować i połączyć do kupy za pomocą VirtualDuba.Jest tylko warunek:Wszystkie kawałki muszą być kompresowane tym samym kodekiem i obraz musi mieć takie same parametry(rozdzielczość,bitrate itd.)


niedziela, 29 czerwca 2003, 20:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Grzegorz Jereczek napisał(a):
a czy da sie podzielic film na kilka plikow w Virtualdub, pozniej po kompresji połączyć je w jedną całość.

Cytuj:
Jedyna rada to zgrywanie ich w kawałkach - pamiętając, że godzina filmu w pełnej rozdzielczości PAL to 13 GB.


Mi to wychodzi troche inaczej. 5 minut filmu zajelo mi 4 GB.


Bo 13GB to zajmuje materiał z kamery cyfrowej, natomiast materiał z kamery analogowej przesłany na dysk zajmuje o wiele więcej(minuta bez kompresji chyba 2GB, obraz 768x576,24 bity )

_________________
***Koreańczyków jest dwóch ale nie są braćmi mimo że obaj jedzą gruszki***


poniedziałek, 30 czerwca 2003, 14:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 22 czerwca 2003, 09:11
Posty: 11
Post 
chyba uda mi sie zrobic partycje ntfs (13,9 GB). co mam zrobic, zeby udalo mi sie zgrac ok. 30-40 min film z kamery analogowej?

_________________
Grzegorz Jereczek


poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Jeśli na tych 14 GB chcesz zmieścić ten film to będziesz musiał go kompresować w "locie"(musisz miec w miare wydajny sprzet).
W ustawieniach video jest wybór kodeka.

_________________
***Koreańczyków jest dwóch ale nie są braćmi mimo że obaj jedzą gruszki***


poniedziałek, 30 czerwca 2003, 18:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 22 czerwca 2003, 09:11
Posty: 11
Post 
no wlasnie w miare wydajny sprzet. mam P4 1,4 GHz, GeForce 4 Ti 128 DDRAM, 512 SDRAM. czy nie bede gubil za duzo klatek? jaki kodek powinienem wybrac?

_________________
Grzegorz Jereczek


poniedziałek, 30 czerwca 2003, 18:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 22 czerwca 2003, 09:11
Posty: 11
Post 
aha, i mam jeszcze jedno pytanko: czy pozniej po obrobce filmu moge go przegrac przez magnetowid na kasete? czy moge podlaczyc magnetowid do karty graficznej?

_________________
Grzegorz Jereczek


poniedziałek, 30 czerwca 2003, 19:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Sprzęt ok ,ważne aby jeszcze dysk miał 7200obr/min i było włączone DMA.
Co do kodeka, najpopularniejszy i najlepszy jes DivX, dobry (a niektórzy twierdzą że nawet lepszy XVid).
Jest tez kodek bezstratny który sie nazywa huffyuv, wprawdzie kiepsko kompresuje bo tylko dwukrotnie mniejszy materiał można za jego pomoca uzysać ale za to nie powoduje zmian w obrazie(niestety nie testowałem go,tak więc przekazuję informacje które usłyszałem bądz przeczytałem)


W sprawie magnetowidu, jesli twoja karta grafiki ma TV out(nie napisałes czy ma) to możesz podłączyć i przegrac zmontowany film na magnetowid.

_________________
***Koreańczyków jest dwóch ale nie są braćmi mimo że obaj jedzą gruszki***


poniedziałek, 30 czerwca 2003, 20:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Tu kol. Leon chyba nie dokładnie przeczytał posty.
Kodek DivX miałby zastosowanie wtedy, gdyby finalnym produktem miała być płytka CD z filmem ale kol. Grzegorz po montażu chce film nagrać spowrotem na kasetę.

W tym przypadku najwłaściwszym rozwiązaniem jest zgrać film na HDD w formacie DV, w tym formacie poddać go montażowi a następnie przez wyjście analogowe przesłać do magnetowidu. Oczywiście aby to było możliwe należy mieć wejście i wyjście analogowe (w karcie graf.) oraz soft umożliwiający "w locie" przeprowadzić konwersję analog/DV i DV/analog.


poniedziałek, 30 czerwca 2003, 21:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 22 czerwca 2003, 09:11
Posty: 11
Post 
interesuje mnie i nafranie na magnetowid i przde wszystkim na plyte.

_________________
Grzegorz Jereczek


wtorek, 1 lipca 2003, 09:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Do Tadeusza: no ale jesli Grzegorz ma tylko 14 GB na film, i te 30,40 minut filmu nie zmiesci się mu na tej partycji(materiał przegrywany z kamery analogowej a nie cyfrowej ,przez tuner) to będzie podczas przegrywania musiał go skompresowac aby upchnąć te 30-40 minut na tych 14 GB .
Co innego materiał z kamery cyfrowej ,wtedy by mu się spokojnie zmieściło .

_________________
***Koreańczyków jest dwóch ale nie są braćmi mimo że obaj jedzą gruszki***


wtorek, 1 lipca 2003, 11:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL