Teraz jest środa, 23 października 2019, 15:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Modernizacja PC 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 13:01
Posty: 3
Post Modernizacja PC
Na wstępie witam wszystkich i muszę zaznaczyć, iż chyba od powstania tego forum jestem jego regularnym "czytaczem" :wink:. Teraz jednak potrzebuję porady i dlatego pozwalam sobie "zaśmiecić" serwer.
Korzystając z chwili wolnego chciałbym zmodernizować moją "skrzynkę".
Aktualnie jej zawartość to:

-Asus P5W DH DeLuxe
-C2D E6700 /2x2,66GHz/
-4x1GB DDR2 Geil Ultra 800
-Sapphire ATI Radeon X1950Pro 512MB
-2x 320GB Seagate Barracuda ES /na jednym system na drugim mat. wynikowy/
-500GB Seagate Barracuda ES /na wideo/

Wszystko to jest upchnięte w obudowie desktop CoolerMaster i od prawie 2-ch lat chodzi naprawdę nieźle pod XP32bit

Dokupiłem w tej chwili obudowę Chieftec BH-01-B-B i zasilacz Tagan PipeRock TG600-BZ. Mam jeszcze "na stanie" dysk USB Trekstor 1TB, który w razie czego mogę rozbebeszyć i włożyć do "skrzynki".
Posiadam od kilku już lat kamerkę FX1 i kupę nagrań moich maluchów w HDV. Do tej pory jeśli montowałem to "degradowałem" materiał na kamerze podczas przechwytu do DV i robiłem DVD w Pinnacle Studio9 i potem 11. Teraz jednak mam nagrywarkę zewnętrzną Blu-ray, konsolkę PS3 i w końcu niezły TV. Szkoda więc "męczyć oczy" skoro mógłbym zarchiwizować wszystko na BD. Próbowałem nieco montażu HD w PS11 ale przyznam, że idzie to dość siermiężnie /komp nie wydala?/. Chciałbym pozostać przy Pinnaclu bo mi po prostu "leży" i do moich potrzeb zupełnie mi wystarcza. Dokupię jedynie wersję 12. Jednak by nieco uprzyjemnić montaż gotów jestem nieco zainwestować. I tutaj mam problem. Płyta po zmianie biosu podobno obsługuje quady.
I teraz pytanie czy warto:

1. Zmienić proc na Q9650?
2. Zainwestować w nową grafikę /jeśli tak to jaką/
3. Zmienić coś w konfiguracji dysków /RAID pomoże?/

Będę ogromnie wdzięczny za wszystkie sugestie. Jeśli uznacie, że nie warto zmieniać nic w sprzęcie bo poniesione nakłady nie dadzą odzwierciedlenia w działaniu to po prostu zainwestuję jedynie w chłodzenie by kompa wyciszyć. Tutaj też wszelkie uwagi mile widziane.

Jeśli ktoś doczytał do końca podziwiam za cierpliwość :wink: i dziękuję :)


niedziela, 1 marca 2009, 23:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Modernizacja PC
Masz bardzo dobry zestaw, ale oczywiście wszelkie zabiegi dotyczące schłodzenia i wyciszenia komputera są jak najbardziej wskazane. W dyskach nic bym już nie zmieniał. Karta grafiki wypróbowana w Studio, z dostatecznie dużą pamięcią własną. Kiedyś w przyszłości zamiana na nowszego Radeona typu 4670 lub mocniejszy będzie sensowna, dla UVD2 (ulepszone wspomaganie wyświetlania filmów), ale to melodia przyszłości. Polecam firmy takie jak HIS, Sapphire i Asus jako producentów tych kart, w podanej kolejności z resztą. RAMu jest dosyć, (chociaż pewnie i tak widzi tylko 3,2 GB, ale tak z Asusem i Win 32bit jest). Co do procesora to jak najbardziej jestem za nowym. Tu masz LINK do testów procesorów w Pinnacle Studio. Myślę że Quad jakiś, maksymalnie jaki Twoja płyta przyjmie po ew. zmianie biosu. W innych programach do edycji niż Studio, (bo ono nie wykorzystuje 4 rdzeni), przewaga procesorów z 4 rdzeniami jest jeszcze większa niż w podanym w linku teście, a przecież kto wie co Cię jeszcze czeka. :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 2 marca 2009, 10:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Modernizacja PC
Ja bym nic nie modernizował, zbyt mały przyrost prędkości (myślę np. o procesorze) w stosunku do kasy, jaką musiałbyś wyłożyć na szybszy procesor.

A jeżeli masz dużo kasy to dokup np. podświetlany wiatraczek, albo niebieską obudowę w żółte gwiazdki :lol:

Na Twoim miejscu próbowałbym podkręcić procka. Wprawdzie Asus nie jest rewelacyjną firmą do OC (mam uraz do płyt głównych tej firmy - takie moje doświadczenia), ale zawsze to darmowy przyrost wydajności.
Ja mam np. słabszy procesor E2180, który ładnie idzie o ponad 50% szybciej, niż fabryka dała (10 x 320 MHz, napięcie około 1,385 - 1,4 V).

Jeżeli się boisz, to mogę dodać dla ułatwienia, ze jeżeli nie będziesz ekstremalnie podkręcał częstotliwości oraz napięcie rdzenia, to procka nie uwalisz. Ponad 10 lat podkręcam różne procki i nie zaliczyłem zgonu sprzętu - ostatnio mój były Athlon 1700+ (oryginalnie 11x133MHz) ponad 5 lat śmigał podkręcony na 2400+ (12x166MHz). Teraz służy innym właścicielom.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 2 marca 2009, 16:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Modernizacja PC
Otoz to- lepiej zrobic OVERCLOCKING :)

Jak sobie kupisz Q9550 to bedziesz musial wymienic plyte glowna... ramy... costam costam i na koncu okaze sie ze masz nowego kompa. Jak juz to lepiej kup Q6600 i go podkrec... jak masz ochote to dokup ramu chociaz moim zdaniem 4GB wystarcza w zupelnosci (tym bardziej ze masz 32bitowy system).

Zmien proca i system na 64bitowy... ja ze swojej strony polecam Viste x64 ultimate bo dziala mi duzo lepiej niz XP x64


poniedziałek, 2 marca 2009, 21:12
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 13:01
Posty: 3
Post Re: Modernizacja PC
Dzięki ogromne za wszelkie uwagi. Szczególnie link podany przez kotin-a daje wiele do myślenia. Choć podobno moja płyta obsługuje Q9650 to różnica ponad 1kPLN pomiędzy nim a tym co mam to jednak trochę za dużo w stosunku do efektów /w studio12 przeliczanie szybsze do max ok.30%/. Myślę, że najrozsądniej byłoby zamienić mój E6700 na Q6700 za prawie połowę mniejszą kwotę i ew. nieco podkręcić. :twisted: Poza tym tak szczerze powiedziawszy nie zależy mi najbardziej na prędkości przeliczania a zdecydowanie na komforcie i stabilności. Dlatego jeszcze dwa pytania:

- jakie chłodzenie na proc i grafikę?

Dodam, że wszelkie płyny raczej nie wchodzą w rachubę prócz [browar] :wink:

- czy warto dokupić identyczną grafę i zkrosować?

Dzięki za cierpliwość :wink:


wtorek, 3 marca 2009, 02:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 15 marca 2008, 20:30
Posty: 24
Lokalizacja: Gdynia
Post Re: Modernizacja PC
Czesć
Jak już było na tym forum wiele razy powiedziane,karta graficzna raczej nie odgrywa znaczącej roli w edycji video, więc raczej odpuść sobie inwestycje w tym kierunku,chyba że potrzebujesz do gier.
Tak jak koledzy wcześniej radzili, sprawdź czy możesz podkręcić trochę procesor bo posiadasz dobre podzespoły.
Ja posiadam płytę Asus P5K i CoreDuo 7300,zasilacz Chieftec 450w(polecam jak ktoś posiada zasilacz za 35 zł). Fabrycznie częstotliwość ustawiona jest na 2,66 mhz. Narazie przy pomocy programiku dołączonego do płyty,procesor śmiga stabilnie na 3,00 mhz przy fabrycznym chłodzeniu. Podkręcanie wyżej wymaga zmian chłodzenia i napięć,co może się okazać kłopotliwe dla kogoś nie doświadczonego.

Podsumowując, podkręcenie będzie najtańszym sposobem na delikatne przyśpieszenie :)

_________________
Wszystko gra i buczy.


wtorek, 3 marca 2009, 11:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Modernizacja PC
Tomi.. doceniam entuzjazm i elokwencję, ale:
Tomi.. napisał(a):
Jak już było na tym forum wiele razy powiedziane,karta graficzna raczej nie odgrywa znaczącej roli w edycji video, więc raczej odpuść sobie inwestycje w tym kierunku,chyba że potrzebujesz do gier.


Narazie przy pomocy programiku dołączonego do płyty,procesor śmiga stabilnie na 3,00 mhz przy fabrycznym chłodzeniu.

1 Tak to prawda, ale - Pinnacle, karta graficzna odgrywa w edytorach filmów tego producenta sporą rolę.

2 Overlocking na fabrycznym chłodzeniu... Będą upały, długotrwałe renderowanie - po kilka godzin w przypadku większych projektów lub ich większej liczby. Lepiej jednak zamontować coś lepszego niż boxowy cooler.

sei napisał(a):
- jakie chłodzenie na proc i grafikę?

- czy warto dokupić identyczną grafę i zkrosować?

1 Testów i opinii jest w necie sporo, to jedno z przykładowych miejsc LINK.

2 Nie.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 3 marca 2009, 14:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Modernizacja PC
kotin napisał(a):
.....ale - Pinnacle, karta graficzna odgrywa w edytorach filmów tego producenta sporą rolę.....

Hmmm.....
Miałem kiedyś kartę graficzną GF 4 4200 - taktowanie 250/513 MHz (128 MB),
a teraz mam GF 9600 - taktowanie 720/2000 MHz (512MB).
Czyli różnica w zegarach chipsetu karty jest około 3-krotna,
a pamięci karty około 4-krotna
Ale taktowanie to nie wszystko. Jest także naprawdę potężna różnica w architekturze karty, dosyć trudna w określeniu krotności przyrostu wydajności.

Oczywistą sprawą jest, że mam teraz inny procesor. Przedtem miałem Athlona 1700+ podkręconego na 2400+ (12x166MHz). Teraz mam dwu-rdzeniowca E2180 podkręconego na 10 x 320 MHz.

Pomijam fakt posiadania dodatkowego HDD, dwukrotnie większej ilości RAM.

?I jak odczułem zmianę platformy sprzętowej w pracy z Pinnaclem 10.x?
Gdyby przyrost wydajności był wypadkową/sumą/iloczynem przyrostu mocy procesora komputera oraz przyrostu mocy karty graficznej, to program by śmigał jak rakieta. Niestety, ale tak nie jest. Moje subiektywne odczucie jest takie, że przyrost wydajności renderowania itp. jest związany tylko i wyłącznie ze wzrostem mocy CPU (procesora komputera). Zmiana karty graficznej przyniosła zerowy, ewentualnie symboliczny wzrost wydajności programu. Być może to się zmieni, gdy programiści zaczną wykorzystywać "CUDA" chipsetów GForce (począwszy od modelu GF8600).
??Być może się mylę, ale tak odczuwam zmianę karty graficznej - absolutnie zerowy przyrost wydajności !!!??

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 3 marca 2009, 16:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Modernizacja PC
karte graficzna mozna poczuc z pakietem adoba cs4 i lightroomem, tam sie programisci bardziej postarali, takze proponuje kompletowac wszystko pod katem softu jaki uzywamy i jego zastosowan


wtorek, 3 marca 2009, 16:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 15 marca 2008, 20:30
Posty: 24
Lokalizacja: Gdynia
Post Re: Modernizacja PC
kotin
Bez przesady,taki entuzjastycznie elokwentnty to ja nie jestem :wink:

Ale :
1.To prawda, z Pinnaclem może tak być - nie zaprzeczam.
Przyznam się jednak, że kiedyś próbowałem bodaj wersję 10 i jakoś nie specjalnie mnie oczarował,więc na tym skończyły się moje doświadczenia z Pinnaclem.

2.Tak, jest to możliwe - nawet przypadkiem dzisiaj oglądałem fajny coolerek.
Pożyjemy - zobaczymy.

:)

_________________
Wszystko gra i buczy.


wtorek, 3 marca 2009, 21:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Modernizacja PC
Romcio napisał(a):
I jak odczułem zmianę platformy sprzętowej w pracy z Pinnaclem 10.x?

Mogę Ci powiedzieć jak ja poczułem. Skończyłem na długi czas znajomość z produktami Pinnacle. :lol: Właśnie po wersji 10. Mimo że sporo moich kolegów używa i nowsze wersje są OK. Wcześniej sporo lat z programami tej firmy, ale gdy zamiast darmowej łatki stabilizującej program, zamiast wersji 10,9 na przykład pojawiła sie płatna 11, to powiedziałem dosyć.
PS Romcio i nie kłóćmy się już o Pinnacle Studio. :D
Tobie chodzi dobrze wersja 10 a karta nie ma wpływu, a mnie chodziła dobrze wersja 7 i 8 a karta miała wpływ. Tyle że z tym programem wszystko jest możliwe i na tym poprzestańmy. Wiele w końcu zależy od konkretnych konfiguracji na przykład. :wink:
Pozdrawiam.
Tomi.. napisał(a):
kotin
Bez przesady,taki entuzjastycznie elokwentnty to ja nie jestem :wink:

...ale źle też nie jest :wink:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 3 marca 2009, 21:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Modernizacja PC
Do chlodzenia procka ze swojej strony polecam OCZ VENDETTA :) mam taki i procek mi marznie :)


wtorek, 3 marca 2009, 21:33
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 15 marca 2008, 20:30
Posty: 24
Lokalizacja: Gdynia
Post Re: Modernizacja PC
Tomi.. napisał(a):
kotin
Bez przesady,taki entuzjastycznie elokwentnty to ja nie jestem :wink:

...ale źle też nie jest :wink:



Każdy z nas coś wie. Gdyby to do kupy zmontować...

Pozdrawiam :wink:

_________________
Wszystko gra i buczy.


wtorek, 3 marca 2009, 21:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL