Teraz jest środa, 20 listopada 2019, 06:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:08
Posty: 15
Post Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
Hej!

W przeciagu tygodnia bede wymienial troszke sprzet. Plyta juz zakupiona prawie. Asus Striker Extreme sadze ze bedzie dobrym rozwiazaniem. Tylko teraz wacham sie co do procka. Czy brac C2D (w tym przypadku E8400 rzadzi) czy bawic sie w quada.

Po prostu nie wiem czy aplikacje (zwlaszcza jak AE, Premier, PS) sa wstanie wykorzystac na tyle wielowatkowosc zeby byl sens brac quada. Bo we wszytskich stanrdowych aplikacjach na ten moment C2D jest po prostu szybszy!


niedziela, 7 września 2008, 16:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4880
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
Premiere w najnowszym wydaniu, Edius Neo i wersje 4 "dorosłe" - szybciej chodzą z Q6600. Pinnacle, Ulead szybciej będą chodziły z 8400, który jest chłodniejszy i zadowoli się na początek fabrycznym coolerem. Dobierz procesor do tego programu który będziesz używał najczęściej.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 7 września 2008, 18:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:08
Posty: 15
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
Pracuje obecnie z pakietem Adobe czyli premier/ae/ps CS3 i narazie nie mam zamiaru sie przesiadac - no chyba ze na cs4 czy jak to sie tam bedzie nazywalo :)

Czyli wychodzi zze Q6600 , czy moze polecacie inny/nowszy model?


niedziela, 7 września 2008, 21:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
quad


czwartek, 11 września 2008, 23:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
Witam, jestem w podobnej sytuacji jak autor postu, czyli można wywnioskować, że jeśli aktualnie pracuję na AP 2.0 Pro i nie zamierzam wskakiwać na wersje CS 3 lub 4 to nie ma sensu kupować Quada, w 100% wystarczy np najmocniejszy dual C2D E8400 :?


Pozdrawiam


piątek, 12 września 2008, 17:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 19 listopada 2008, 22:58
Posty: 94
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
Podłączę się pod temat...
Pracuję na Vegasie. Zastanawiam się nad wyborem jak w temacie... czyli Q6600, czy E8400. P sprawdzeniu różnych testów E8400 jest szybszy więc, który wybrać?

http://benchit.pl/procesory/ranking/45

_________________
FX1000,Vegas 8.0, i7 2600k, 16GB, gtx560,2xSamsung 1TB


środa, 1 kwietnia 2009, 17:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
quad quad quad... Vegas gniecie!


środa, 1 kwietnia 2009, 19:48
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 19 listopada 2008, 22:58
Posty: 94
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
eeeee patrzyłeś na w/w test? Tam konwersja z avi do MPEG różni te procesory o kilkadziesiąt sekund.

_________________
FX1000,Vegas 8.0, i7 2600k, 16GB, gtx560,2xSamsung 1TB


środa, 1 kwietnia 2009, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
arelemm napisał(a):
eeeee patrzyłeś na w/w test? Tam konwersja z avi do MPEG różni te procesory o kilkadziesiąt sekund.
W sumie temat stary, ale w kwestii w/w testu
http://benchit.pl/procesory/ranking/45
i szczegółów z tym związanych:

Test wydajności: AVI do MOV [s]
E8400 - 165.7 sekund
Q6600 - 180.6 sekund

różnica na korzyść E8400 to około 15 sekund, czyli około 8-9 %

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


środa, 1 kwietnia 2009, 22:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
A przepraszam... czym to jest renderowane?


środa, 1 kwietnia 2009, 22:21
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 19 listopada 2008, 22:58
Posty: 94
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
ajti napisał(a):
A przepraszam... czym to jest renderowane?


Patrząc po tych testach to chyba czymś takim jak Cinebench.

Romcio napisał(a):
Test wydajności: AVI do MOV [s]
E8400 - 165.7 sekund
Q6600 - 180.6 sekund
różnica na korzyść E8400 to około 15 sekund, czyli około 8-9 %


Zakładając 9% na 3h materiale, który renderuje się powiedzmy 6h pod Q6600 to pod E8400 wyszłoby 5,5h ---- to zawsze coś.

Zastanawia mnie tylko, czy rzeczywiście Q6600 jest taki wspaniały pod Vegasa, bo może się okazać, że pomimo tych 9% przewagi E8400, Vegas go odpowiednio nie wykorzysta. Obawiam się, że pod obróbkę HDV może mi nie starczyć.

Ma ktoś doświadczenia właśnie z tym procesorem?

_________________
FX1000,Vegas 8.0, i7 2600k, 16GB, gtx560,2xSamsung 1TB


czwartek, 2 kwietnia 2009, 09:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4880
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
Tu jest test z renomowanej, godnej zaufania strony - pokazujący osiągi procesorów w programie który już potrafi wykorzystywać 4 rdzenie: LINK. Nie ma w nim najnowszych procesorów, ale te o których mówimy są.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 2 kwietnia 2009, 09:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 19 listopada 2008, 22:58
Posty: 94
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
Przekonałeś mnie Kotin do Q6600.

Tu jest nawet test pod MainConcept: link

Teraz zastanawiam się nad płytą główną i grafiką pod Vegasa wszystko: Asus p5Q Pro czy GA-Gigabyte GA-EP45-UD3R IP45 s.775. ale ten problem to tu: link

_________________
FX1000,Vegas 8.0, i7 2600k, 16GB, gtx560,2xSamsung 1TB


czwartek, 2 kwietnia 2009, 10:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
testowalem vegasa (poza wersja 64bitowa) , nie korzysta z 4 rdzeni, o osmiu rdzeniach/watkach mozna pomarzyc, do vegasa to bym wzial najmocniejszy dwurdzeniowy proc dajacy sie wykrecic przyzwoicie

poki co z mojego maglowania softu wynika ze tylko nstepujace softy obciazaja maksymalnie co im system z rdzeni dal:

cs4, boris continuum, sapphire hd pro (czy jakos tak)


czwartek, 2 kwietnia 2009, 15:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4880
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ktory procek wybrac? E8400 C2D czt Q6600
Vegas Movie Studio Platinium 8 korzysta "na swój sposób" :wink: to znaczy nie osiąga 4 x 100% obciążenia rdzeni, ale obciąża je równomiernie.
Natomiast pełne 4 x 100% obciążenia rdzeni mamy w Ediusie Neo (i chyba w "dorosłych" wersjach też).
W ogóle Canopusa trzeba pochwalić, bo obciążenie 4 x 70 % to dawał już Let'sEDIT, a to już archeologia przecież :wink: i mój ulubiony program wszech czasów. :D

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 2 kwietnia 2009, 17:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL