Teraz jest sobota, 19 października 2019, 02:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 konfiguracja kompa pod pinnacle12 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 maja 2009, 03:06
Posty: 3
Post konfiguracja kompa pod pinnacle12
witam szanownych forumowiczów mam pytanie chcę zakupić a raczej złożyć kompa do obróbki video konkretnie pod kartę video i program pinnacla 12, ten program jest dość kapryśny jeśli chodzi o konfigurację podzespołów kompa, co dość boleśnie odczułem na własnej skórze, niemniej jednak dobrze mi się na nim pracuje. Stary komp trzeba wymienić, jak skonfigurować zestaw w cenie do 2000 pln aby uzyskać jak najlepszą pracę programu za podpowiedzi będę bardzo wdzięczny


środa, 27 maja 2009, 04:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4862
Lokalizacja: Tczew
Post Re: konfiguracja kompa pod pinnacle12
Komputer liczony bez drugiego dysku (tego na przechwyt / montaż, może być dowolny, stary), obudowy, monitora, myszy i klawiatury (no bo coś w domu masz jednak):
Procesor 469 zł.
Płyta główna 404 zł.
Pamięci 200 zł.
Dysk na system 299 zł.
Nagrywarka 99 zł.
Karta graficzna 293 zł.
Zasilacz 289 zł.
Linki i ceny ze sklepu na osiedlu, poszukaj taniej. System domyślam się masz XP. Na tej płycie będzie widać 3,5 GB z tego RAMu co proponuję. Warto. Wista 32 bit będzie "widziała" tyle samo, a Vista 64 bit - jak każda z resztą zabiera sama na swoje potrzeby sporo ponad 1 GB RAMu.

_________________
最诚挚的问候


środa, 27 maja 2009, 09:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: konfiguracja kompa pod pinnacle12
Słowo komputer to tylko jedno słowo układanki .

1 Jaka kamera ?
2 Jaki ma być końcowy efekt ? płyta ? DVD ?
3 Jaki będzie zainstalowany system ?
4 Co dodatkowo zainstalujesz oprócz systemu i Pinnacle ? ( jakie programiki ? , servic pack , mediaplayer itd. )
5 Jakie dodatki posiadasz do pinnacle ? ( nawet 1 HFX ze strony Delice > rozwali pracę pinnacle )
6 Oczywiście pinnacle instalujemy na dysk systemowy bez partycji i czy dzielisz pracę pinnacle na dyski ?< nie partycje .

Na dzień dzisiejszy za taką kwotę kupisz już nie zły komputer , ale ból pinnacle to dobry dobór karty graficznej ( dogadaj się ze sprzedawcą o możliwość sprawdzenia kilku kart ) , choć też pytanie ? jakie pluginy używasz ? .

_________________
Obrazek


środa, 27 maja 2009, 09:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4862
Lokalizacja: Tczew
Post Re: konfiguracja kompa pod pinnacle12
Przy tej kwocie możliwości manewru są nieco ograniczone co do sprzętu, dlatego nie pytałem nawet czy to HD, czy SD, tylko szukałem maksimum wydajność / cena. :wink: Dobrze że się pojawiłeś w tym wątku.
Pozdrawiam.

_________________
最诚挚的问候


środa, 27 maja 2009, 09:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 maja 2009, 03:06
Posty: 3
Post Re: konfiguracja kompa pod pinnacle12
dzięki wielkie za podpowiedzi oczywiście system xp próbowałem visty tragedia efekt końcowy dvd zainstalowany będzie nero 5 nowsze gryzły się z pinaklem Cs3 do obróbki zdjęć jakiś program do odtwarzania dvd chyba power DVD taki używałem dotychczas ,servic pak2 do tej pory używałem 3 dysków jeden systemowy drugi przechwyt trzeci projekt pliki pomocnicze .kotin czy możesz doprecyzować chodzi mi o konkretne nazwy składowych kompa tj jaki polecasz procesor płytę główną kartę graficzną nie chodziło mi o ceny a o firmy tak aby to hulało z pinaklem pozdrawiam


środa, 27 maja 2009, 10:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: konfiguracja kompa pod pinnacle12
Płakać mi się chce jak po imprezie dostaję materiał z kilku kamer , aby zrobić z tego jeden film > oczywiście wszyscy co kręcili to amatorzy . Ostatnio w modzie oczywiście tanie kamery HD i ich wielkie zachwalanie , ale tylko ja wiem ile trzeba relanium lub innych środków uspakajających kiedy to powiedzmy kamera sprowadzona ze stanów ( bo dolar był tani ) i te pliki MPEG M2TS ntsc . Powiedzmy pinnacle 12-cie i ten format pliku > aby cokolwiek można było montować > pinnacle mi renderowało 30 minut materiału przez 4,5 godz do ustawień projektu > a jeśli kol. ma nagrane 2 godz. materiału :mrgreen: . Po takich właśnie przygodach stwierdziłem , że nie tak ważny jest komputer lecz kamera i jaki format pliku wideo do montażu . Pinnacle 12-cie jest super programem , ale do SD materiału . A co pisze producent Pinnacle i kamery to tylko reklama i ich marzenia > prawda jest szokująca .

_________________
Obrazek


środa, 27 maja 2009, 10:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4862
Lokalizacja: Tczew
Post Re: konfiguracja kompa pod pinnacle12
bajbus.G napisał(a):
... do tej pory używałem 3 dysków jeden systemowy drugi przechwyt trzeci projekt pliki pomocnicze .

kotin czy możesz doprecyzować chodzi mi o konkretne nazwy składowych kompa tj jaki polecasz procesor płytę główną kartę graficzną nie chodziło mi o ceny a o firmy tak aby to hulało z pinaklem pozdrawiam

Masz trzy dyski, to odpada jeden koszt. Dobrze.

Oczywiście. Powinienem to zaznaczyć - kliknij na cenę, to link.

_________________
最诚挚的问候


środa, 27 maja 2009, 11:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL