Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 06:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Komputer pod ediusa 5.11 i avchd 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 5 lutego 2009, 16:53
Posty: 9
Lokalizacja: Pomorskie
Post Komputer pod ediusa 5.11 i avchd
Witam
Wlasnie jestem w trakcie rozbudowy komputera.
Zamiar rozbudowy podyktowany jest pracą z kamerą hmc-151 i plikami z niej. Narazie sobie radzę konwertując materiał do canopuc hq. Ale to trwa a czas to...
Zalożenie pierwotne to przyśpieszyć komputer.
Ale zacząłem sie zastanawiać czy istnieje możliwość zeby obejść to przelicznie .mts ów.
Mam już płytkę pod i7 pozostaje jeszcze pamieć i procesor. Grafike mam ati 4980.
Narazie zadnych raidow ale mozliwe do zbudowania, dyski mam parami pokupowane.
Czy ktos wie czy po dokupieniu procka 920 i szybkich pamieci moge pomarzyc o pracy z h264 w RT przynajmniej na 3 scieżkach. Oczywiscie wszystkie vitasceny itp wchodza w gre przy montażu.
czy raczej sie z tym tak bardzo nie spinać i budowac tylko pod szybsze przeliczanie?
Pozdrawiam


piątek, 5 czerwca 2009, 15:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Komputer pod ediusa 5.11 i avchd
Pomarzyć zawsze można ....
A poważnie to się NIE DA. Materiał zapisany moją starutką SR11 konwerteruję przy pomocy darmowego Canopus AVCHD Convertera do formatu Canopus HQ .avi wspierając się kartą FireCoder Blue. :mrgreen:
Potem to już szybko, łatwo i przyjemnie.


poniedziałek, 8 czerwca 2009, 08:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 12 lutego 2009, 22:42
Posty: 66
Post Re: Komputer pod ediusa 5.11 i avchd
...albo popróbuj z Premiere elements lub Sony Vegas ...


czwartek, 18 czerwca 2009, 17:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 5 lutego 2009, 16:53
Posty: 9
Lokalizacja: Pomorskie
Post Re: Komputer pod ediusa 5.11 i avchd
:)

Mam Premiere CS3 ale nie używam właśnie z powodu braku cierpliwości. Przy Ediusie tak szybko jej nie tracę;) Z pakietu Adobe tylko Encore mi się przydaje... Nie powiem premierka jednak bardziej mi leży od strony możliwości, ale... liczy się czas.

A Vegasa nie próbowałem na dłużej nawet nie będę podchodził do niego, żona by mnie przepędziła jakbym kolejny program kupił:)

Ale nie chodziło w temacie o programy tylko o sprzęt...
Na razie na starym pracuje, rozbudowa przechodzi w dalsze plany jak nie mam się co spinać. Jak będzie więcej czasu to się pokombinuje.

Pozdrawiam

I mam nadzieje że temat otwarty i uda się pokonać h264:)
Przynajmniej z Panasonica hmc bo konkurencja nie śpi...


sobota, 27 czerwca 2009, 01:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Komputer pod ediusa 5.11 i avchd
Chyba nie do końca chodzi o sprzęt. na przykładzie mojego Ediusa Neo przekonałem się że na razie natywna praca z AVCHD nie jest w nim możliwa. Montaż AVCHD tnie. Natomiast konwersja w Canopus AVCHD converter (darmowym, do pobrania ze strony producenta), jest bardzo szybki, a późniejszy montaż płynny, nawet na moim starym sprzęcie (Q6600, 3 HDD, Radeon 3870...).
Całkowicie zgadzam się tu z Bogusławem.
Sporo potężniejszy sprzęt jest zapewne potrzebny do bezpośredniego montażu H264 w CS4, które - jak opisują to koledzy na forum - to potrafi, ale to już inna historia. Tobie potrzebny jest właśnie Canopus AVCHD converter.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 27 czerwca 2009, 11:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 346
Post Re: Komputer pod ediusa 5.11 i avchd
Czy do poprawnej pracy Canopus AVCHD converter potrzebna jest instalacja jeszcze jakiegoś programu? Przy próbie konwersji plików mts krzyczy że kodek nie jest obsługiwany.

_________________
Nikon Z6, 3x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D750, D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, ZHIYUN Weebill Lab, Mavic Pro, Lumix FZ-2000


wtorek, 30 czerwca 2009, 08:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Komputer pod ediusa 5.11 i avchd
Zazwyczaj nie trzeba. Przeczytaj wiadomość wysłaną na priv i wyślij małą próbkę filmu.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 30 czerwca 2009, 14:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Komputer pod ediusa 5.11 i avchd
zedgrajewo napisał(a):
Czy do poprawnej pracy Canopus AVCHD converter potrzebna jest instalacja jeszcze jakiegoś programu? Przy próbie konwersji plików mts krzyczy że kodek nie jest obsługiwany.

Nic nie trzeba dodatkowego.
AVCHD conwenter działa. Wysłałem maila, za chwile poleci drugi. :wink:
(Przepraszam za post pod postem i za długa reakcję na Twojego maila.)

_________________
最诚挚的问候


sobota, 4 lipca 2009, 17:55
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 31 grudnia 2008, 13:29
Posty: 131
Post Re: Komputer pod ediusa 5.11 i avchd
zedgrajewo napisał(a):
Czy do poprawnej pracy Canopus AVCHD converter potrzebna jest instalacja jeszcze jakiegoś programu? Przy próbie konwersji plików mts krzyczy że kodek nie jest obsługiwany.

Ja mam Edka 5.11 i po zainstalowaniu Canopus AVCHD converter działa on dobrze. Kolega sobie zainstalował sam konweter bez Ediusa i mu nie działa.

_________________
http://www.vip2.pl
http://www.wesele-tarnow.pl


wtorek, 7 lipca 2009, 08:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL