Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 01:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Składak do montazu w Ediusie 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 31 maja 2009, 17:49
Posty: 27
Post Składak do montazu w Ediusie
witam
Skladam kompa do montazu w programie Edius 5 do okolo 2500zl i zastanawiam sie nad niektorymi podzespolami, chcialbym zebyscie okiem fachowca lub przez pryzmat doswiadczenia powiedieli w co zainwestowac najlepiej.

Wstepne propozycje:

INTEL CORE 2 QUAD Q9550 4x2.83 Ghz 12MB
PŁYTA GŁÓWNA ASUS P5Q-E INTEL P45 SOCKET 775
HDD SAMSUNG 750GB HD753LJ 32mb

jakies ramy najlepiej 8, minimum 4.

z grafika to dla mnie czarna magia..co powiecie na to:

PALIT GeForce GTX 275 896MB DDR3 mit CUDA 55nm
Zotac 896MB GTX 275 mit CUDA 633/2268 MHz DDR3

Co mi doradzicie, co sie nadaje a co wywalic i poszukac czegos innego?
Prosze o rade poniewaz sam nie zdolam tego wszystkiego skleić :))

dzieki wielkie.

_________________
Canon xh-a1s, Intel Core i7 920 2,66Mhz, Asus P6T X58, 6GB Ram Patriot Viper II 1600Mhz, GeForce GTX265 Gainward, 2xSamsung F1 750GB, Windows 7 Ultimate x64


czwartek, 8 października 2009, 20:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
Na razie tylko test podpowiem: LINK. Komentarz i inne składniki komputera później. Ech ten brak czasu.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 9 października 2009, 14:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 31 maja 2009, 17:49
Posty: 27
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
No dalo mi to do myslenia. W tej kategori cenowej jaka zalozylem i5 750 radzi sobie znacznie lepiej niz quad 9550!! to jest mega plus. i dodatkowo jest to jakis krok na przod, jesli chodzi o ewentualna pozniejsza modernizacje sprzetu.

Kurde, teraz sklaniam sie ku i5, ale jestem zielony jaka do tego plyta itd.

Prosze o pomoc jaka plytka z chipsetem p55 ( bo na takej chodzi i5 chyba :P ) jest w miare tania i dobra?

pzdr.marcin

_________________
Canon xh-a1s, Intel Core i7 920 2,66Mhz, Asus P6T X58, 6GB Ram Patriot Viper II 1600Mhz, GeForce GTX265 Gainward, 2xSamsung F1 750GB, Windows 7 Ultimate x64


piątek, 9 października 2009, 16:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
Na razie jeszcze posiedzę sobie na starej platformie pod Ediusa Neo: Gigabyte 965P - DS4 i procesor Q6600. razem z 4 GB RAMu i Radeonem 3870 daje mi ten zestaw swobodę w edycji HDV z Canona HV10. Myślę że i5 z taką Gigabyte GA-P55-UD4 na przykład do HDV to optymalny wybór teraz patrząc na wydajność / cenę. troche dalszej lektury: LINK, LINK, LINK. Do tego zasilacz LINK, lub LINK w zależności od mocy karty graficznej.
Jedna tylko rzecz mnie zastanawia. Jeden dysk? Proponuję LINK na system / programy i jeden, lub dwa LINK do pracy z filmem.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 9 października 2009, 18:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 31 maja 2009, 17:49
Posty: 27
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
Postarałem sie odrobic prace domowa ;P i poskładalem sobie takie 3 zestawy. co ty na to?co pozmieniac? oczywiscie sa to 3 kategorie cenowe, ale zastanawiam sie wlasnie czy dolozyc 1000zl wiecej. W sumie jestem w stanie ale pytanie czy jest sens? wydajnosc -> cena

ZESTAW 1
Intel Core i7 920 4x2,66 8MB BOX
ASUS P6T X58+ICH10R -DDR3 -S1366 -QPI 3.2/2.4 Ghz
OCZ 6GB DDR3 1600 Reaper CL7 Triple Channel 3x2GB
GTX 275 GeForce PALIT 896MB mit CUDA 2xDVI PCI-E
SAMSUNG CHŁODZONY 750GB HD753LJ 7200/32MB
ZASILACZ
OBUDOWA
cena okolo: 3700zl

ZESTAW 2
Intel Core i7 860 4x2,80 GHz 8MB BOX 4,8GT/sec
Gigabyte GA-P55-UD3 i5/i7 1156 DDR3 OC
DDR3 PATRIOT PGS AMD 4GB 2x2GB/1600MHz CL7
Zotac 896MB GTX 260 SYNERGY EDITION mit CUDA BOX
SAMSUNG CHŁODZONY 750GB HD753LJ 7200/32MB
ZASILACZ
OBUDOWA
cena okolo 3000zl

ZESTAW 3
Intel Core i5 750 4x2,66 GHz 8MB BOX 4,4GT/sec
Gigabyte GA-P55-UD3 i5/i7 1156 DDR3 OC
DDR3 PATRIOT PGS AMD 4GB 2x2GB/1600MHz CL7
Zotac 896MB GTX 260 SYNERGY EDITION mit CUDA BOX
SAMSUNG CHŁODZONY 750GB HD753LJ 7200/32MB
ZASILACZ
OBUDOWA
cena okolo 2700zl

Moze jakies wskazówki co do ktoregos podzespolu, bo raczej wybiore kotrys z tych. Juz nie mam czasu na kombinacje i tak sporo nad tym siedze ;)

Dzieki za wskazówki :)

_________________
Canon xh-a1s, Intel Core i7 920 2,66Mhz, Asus P6T X58, 6GB Ram Patriot Viper II 1600Mhz, GeForce GTX265 Gainward, 2xSamsung F1 750GB, Windows 7 Ultimate x64


środa, 14 października 2009, 12:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
Czy warto, czy jest sens... to zależy jak bardzo zależy Ci na szybkości eksportu. Jednym warto innym nie. Wygodę edycji HDV w Ediusie będziesz miał we wszystkich zestawach, wygody edycji AVCHD w żadnym z nich, tak że do samego montażu najtańszy. Chyba że w grę będzie wchodziło AVCHD i ewentualnie też inne programy, wtedy najsilniejszy.
Lubisz czytać, to dobrze, bo dam Ci lekturę nie obowiązkową LINK. :wink:

_________________
最诚挚的问候


środa, 14 października 2009, 14:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 31 maja 2009, 17:49
Posty: 27
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
Powiedz dlaczego z AVCHD bede mial problemy z takimi zestawami? W takim razie do tego jaki komp by sie nadawal? a moze po prostu dodatkowa karta wideo? Choc z kartami wideo mam zle wspomnienia, pracowalem na Matrox rt.x10 i 100 i stracilem przez nie wszystkie wlosy na glowie ;)

_________________
Canon xh-a1s, Intel Core i7 920 2,66Mhz, Asus P6T X58, 6GB Ram Patriot Viper II 1600Mhz, GeForce GTX265 Gainward, 2xSamsung F1 750GB, Windows 7 Ultimate x64


środa, 14 października 2009, 18:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 14 września 2009, 22:50
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc jeśli zgłodniejesz to proponuję:

Intel® Core™ i7-950 (3.06 GHz, 8 MB L2 Cache, 4.8 GT/s)
[rewizja D0 - można podkręcać]

Asus P6T Deluxe V2 Intel X58

GeForce with CUDA GTX 275 EVGA 1795MB 2x DVI (PCI-E)

Corsair DDR3 PC3-12800 XMS3 4x2GB Core i5/i7

WD VelociRaptor 300GB (10.000 obrotów/min) x2 połączone na stripa


środa, 14 października 2009, 19:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
komar napisał(a):
Powiedz dlaczego z AVCHD bede mial problemy z takimi zestawami?

No czekaj, czegoś nie rozumiem. Przecież Ty sam napisałeś temat - (bardzo jasny, logiczny i zasługujący na pochwałę) - "Składak do montazu w Ediusie", a teraz się pytasz o to czemu AVCHD trzeba najpierw przeliczyć w tym programie? Pytaj się jego twórców. :wink: To oni go tak napisali.
Natomiast do HDV jest to program bardzo dobry - bardzo szybki.
Zestawy komputerowe nic tu do tego nie mają, nie zmienią kodu programu.
Mnie to pasuje. Specjalnie kupiłem kamerę HDV i Ediusa Neo, bo nie mam czasu na skomplikowane montaże. Mam szybko i wygodnie to co chcę.
Wracając do Ciebie to komputer nie wisi w próżni. Najpierw wybierasz program, potem system zapisu kamery, lub jeszcze lepiej kamerę a do niej program, a komputer zawsze na końcu dostosowany do programu montażowego i kompresji zapisu w kamerze.

_________________
最诚挚的问候


środa, 14 października 2009, 20:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 31 maja 2009, 17:49
Posty: 27
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
Nie pytam sie dlaczego trzeba AVCHD przeliczyc tylko sie pytam jaki komp jest odpowiedni dla tego kodeka. Ja narazie obrabiam w SD ale niebawem kupuje kamere HDV i pod to szukam kompa.

Jeszcze mam pytanie. Czy 4gb RAM wystarcza przy takich zestawach gdy sie ma 64bitowy system i chce obrabiac w material HDV?

_________________
Canon xh-a1s, Intel Core i7 920 2,66Mhz, Asus P6T X58, 6GB Ram Patriot Viper II 1600Mhz, GeForce GTX265 Gainward, 2xSamsung F1 750GB, Windows 7 Ultimate x64


środa, 14 października 2009, 21:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
komar napisał(a):
Nie pytam sie dlaczego trzeba AVCHD przeliczyc tylko sie pytam jaki komp jest odpowiedni dla tego kodeka.

...a powinieneś zapytać jaki program jest bardziej odpowiedni dla tego kodeka.
Komputer do płynnego montażu AVCHD, bez konwersji na inne kodeki, musi być jak najszybszy, ale i tak montaż nie będzie płynny, jeżeli program na to nie pozwoli. W Ediusie dokonujesz konwersji AVCHD na HQ i wtedy masz płynny montaż. Bez takiej konwersji będzie się cięło, chyba nawet na tym najsilniejszym zestawie.


komar napisał(a):
Jeszcze mam pytanie. Czy 4gb RAM wystarcza przy takich zestawach gdy sie ma 64bitowy system i chce obrabiac w material HDV?

Mnie wystarcza, ale potrafię sobie wyobrazić projekt na tyle skomplikowany, że zajmie więcej. W 90% przypadków jednak wystarcza, a kości zawsze można dokupić.

komar napisał(a):
Ja narazie obrabiam w SD ale niebawem kupuje kamere HDV i pod to szukam kompa.

Do HDV wystarczy któryś z dwóch tańszych spokojnie. Musiało by Ci zależeć dosłownie na każdej minucie, żeby warto było brać najdroższy. Najdroższy możesz, ale nie musisz - tak bym to nazwał.

EDIT Powodzenia, wpadaj tu czasem. :wink:

_________________
最诚挚的问候


środa, 14 października 2009, 21:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 31 maja 2009, 17:49
Posty: 27
Post Re: Składak do montazu w Ediusie
Postanowilem ze wezme zestaw 2...i juz nic nie bede kombinowal bo znowu strace pare dni na czytaniu testow. ;p

Dla moich potrzeb w zupelnosci wystarczy, Ram jak wsponiales, mozna zawsze dokupic.

Dzieki z góry za rady.
Pozdrawiam, Marcin

_________________
Canon xh-a1s, Intel Core i7 920 2,66Mhz, Asus P6T X58, 6GB Ram Patriot Viper II 1600Mhz, GeForce GTX265 Gainward, 2xSamsung F1 750GB, Windows 7 Ultimate x64


środa, 14 października 2009, 21:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL