Teraz jest środa, 16 października 2019, 19:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 STACJA DO MONTAŻU ? opinia. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2009, 12:36
Posty: 9
Post STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
Witam, mam do Was takie pytanko, poniewaz widze ze bardzo dobrze ogarniacie tu temat.
Mam zamiar zakupic stacje do montażu, znalazłem gotowca:

http://www.softstudio.com.pl/zestawyx100.html

zestaw: Matrox RT X 100 Tiger Pro

Bede chcial monotowac na programie AP 6.5 lub pro ...

Teraz do Was pytanie co powiecie na temat tego zestawu? Czy warto?
Montaż bedzie głównie wesel komuni itp..

Czy jakas inna karte proponujecie? Do tej pory pracowalem na AP 6.5 i znam ten program, fajnie mi sie w nim pracuje. Jesli mozecie mi cos podpowiedziec bede bardzo wdzieczny..


PS. NIE MA KTOŚ AP 6.5 lub pro.. do sprzedania? :)

Pozzdrawiam i z góry dziekuje za odp.
Kicek


czwartek, 15 października 2009, 13:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
kiepskie te systemy do montazu (pewno dlatego je sprzedaja)

zobacz tematy na forum o konfigach i o matroxie, 10 razy przemysl co z czym i do czego


czwartek, 15 października 2009, 14:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1671
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
Rozwalił mnie tekst na dole stronki Softstudio z ww. linku"

Uwaga w cenie zestawu nie jest ówzględniony system operacyjny Widnows XP Pro

:lol:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 15 października 2009, 16:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 lipca 2009, 22:23
Posty: 65
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
Moja opinia - z daleka od tej "firmy".
Brak legalnego oprogramowania w zestawie i bardzo zła opinia tego sprzedawcy na forach internetowych. Wystarczy poczytać np. tutaj:

http://www.foton.kalisz.pl/_forum/viewt ... sc&start=0

Jeśli już koniecznie chcesz kupić kompika z Matroxem to polecam firmę WAMM z Kielc. Tylko dobrze się namyśl czy ta karta jest do czegokolwiek potrzebna .....


czwartek, 15 października 2009, 17:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
mizeria ta maszyna, ostatnio było kilka wątków maszynowych poczytaj sobie, nowe procki intela w nowych podstawkach są dziarskie... a opterony i xeony jak zawsze :)

Pozdrawiam
Muchomor


czwartek, 15 października 2009, 18:14
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
Nareszcie....
Napisałeś do mnie z tym samym pytaniem na pw. nie wiem tylko dlaczego?
- Nareszcie ktoś spytał, po co Ci ta karta Matrox?
Do montażu SD w standardzie DV AVI wystarczy zaledwie średniej klasy komputer, oprogramowanie, oraz port FireWire, a cała reszta jest już w systemie. Wzrost parametrów komputera poprawi jedynie szybkość i komfort pracy.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 15 października 2009, 18:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
Tak sobie myślę czy szybciej, wygodniej, z lepsza jakością kodeków i z możliwością montażu w HD, nie popracujesz na takim zestawie:
(Za takie same pieniądze. Zestaw nie zawiera OS i tych elementów których brakuje na tamtej stronie tylko dla porównania cen).
Obrazek

Drugi pomysł - już nieco bardziej ryzykowny, ale chyba lepszy od sympatycznego, ale zabytkowego 6,5 ze słabym obrazem - to Premiere Elements + Photoshop Elements.
Podejrzewam że do 90% zadań ślubnych wystarczy. Te pozostałe 10% to czołówka z After Effects i inne bajery których w Premiere 6,5 i tak nie masz, więc i tak byś dokupił / zrobił prostsze w Photoshopie.

PS triple przy pamięciach to pomyłka sklepu, to są 2x 2GB, pasujące do płyty.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 15 października 2009, 18:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
http://www.allegro.pl/item785144337_ado ... _full.html

ja bym sie nad tym zastanowil albo wczesniejsza wersja i update za 1500zl


czwartek, 15 października 2009, 19:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 lipca 2009, 22:23
Posty: 65
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
Degenerado napisał(a):
http://www.allegro.pl/item785144337_adobe_premiere_pro_cs4_full.html

ja bym sie nad tym zastanowil albo wczesniejsza wersja i update za 1500zl



Problem tylko jest bo ten sprzedawca nie daje żadnego dokumentu zakupu ...
A jak zapytałem go telefonicznie czy nie jest to aby soft wydłubany z karty matroxa RT.X2 ( bundle ) to mi bezczelnie odpowiedział: "a nawet jak jest to co z tego ?" To z tego, że może być potem problem z licencją ...
Tanio nie znaczy wcale lepiej :wink:


piątek, 16 października 2009, 02:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
no niestety to jest Polska, wiekszosc softu jest tak sprzedawana, zwroccie uwage ze czesto jest Premiere do kupienia ale tak naprawde to jest upgrade do premiera z encora i nie ma faktury na podstawe tylko na update
bardzo trzeba sie pilnowac ale czasem trafiaja sie takie oferty ja ta rzucona tutaj na forum Intsnsity Pro z Premierem CS3 za 1400brutto, ja wtedy od razu kupilem 4 sztuki.

http://cgi.ebay.com/Adobe-Premiere-Pro- ... 2c513c0b41

moze tak ?


piątek, 16 października 2009, 08:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2009, 12:36
Posty: 9
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
czyli ogolnie rzecz biorac radzicie sobie odpuscic ta karte matroxa?
Dobrze znac opinie fachowcow. Chodzi o to ze wczesniej pracowalem na karcie matroxa i dlatego sie tym sugerowalem, ale skoro tak uwazacie to okejka.
Musze sobie posciagac triale tych programow adobe co wymeiniliscie i zobaczyc jak sie na nich bedzie pracowac bo wydac kase w błoto to nie sztuka. Dlatego tez pytam i sie doszukuje.


Jesli chodzi o karte Video widze ze niektorzy maja normalne radenony itp.
Jestem praktycznie lakiem w tej dziedzinie i chcialem jeszcze dopytac, jesli ktos nie ma karty matrox albo innej to czy nie przelicza mu dluzej efektow? Nie exportuje dluzej? Zakladam 3sekundowy , czy tez luma/chroma/odl movie ... Jak to sie przeklada w innych kartach?




Dziekuje za info. :*


piątek, 16 października 2009, 09:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
temat rzeka, musialbys okreslic konkretnie na czym chcesz montowac, jaki konfig i dodatkowe oprogramowanie

edius trial dziala full opcja przez 30 dni ale nowe adoby nie maja kodekow, presetow, czesci dodatkow to sie nie zraz


piątek, 16 października 2009, 10:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
Nie mylmy karty video z kartą graficzną, bo to zupełnie inne hardware.
Podczas przeliczania i renderingu w pospolitych aplikacjach do edycji video wykorzystywany jest głównie procesor i to jego moc pozwala nam skrócić proces konwersji.
Karta graficzna praktycznie nie ma tu znaczenia, praca z filmem nie wymaga żadnej akceleracji 3D itp, więc wystarczy "żeby jakaś była", choć nowe zamysły producentów dążą do tworzenia kart wspomagających konwersję, lecz nie wiele jak na razie aplikacji potrafi to wykorzystać.
Karta video wprowadza do komputera sprzętową obsługę procesów związanych z capturingiem itp, odciążając tym samym procesor, ale to miało zasadnicze znaczenie w czasach, kiedy komputery nawet te najszybsze były znacznie wolniejsze niż dzisiejsze "pecety z biedronki". Karty graficzne najczęściej wprowadzały do systemu swój własny standard video, format zapisu obsługiwany przede wszystkim przez nią, nie zawsze, a nawet rzadko kompatybilny z innymi.
Pracując na zwykłym kontrolerze FireWire, chociażby dzisiaj już zintegrowanym z płytą główną video edytujemy w popularnym formacie Microsoft AVI DV, który nie dość, że jest bardzo elastyczny, to w dodatku kodek zawiera się w Windows bez konieczności instalowania dodatkowych bibliotek itp.
Mówimy cały czas o standardzie SD oczywiście.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 16 października 2009, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
"Karta graficzna praktycznie nie ma tu znaczenia, praca z filmem nie wymaga żadnej akceleracji 3D itp, więc wystarczy "żeby jakaś była", choć nowe zamysły producentów dążą do tworzenia kart wspomagających konwersję, lecz nie wiele jak na razie aplikacji potrafi to wykorzystać"

ja tam sie nie zgadzam, vitascena, magic look - efekty naklada z uzyciem GPU - boris, sapphire - potrzebuja nie dosc ze mocny open gl to jeszcze kompatybilny z ostatnim standardem

badaboom, tmpeg i ati encoder uzywaja grafiki do renderowania mp4, mpeg 2 itp - dla mnie to bardzo duze atuty za silna grafika i to nie jest zadne mylenie grafika/montaz - po prostu moc procesorow w polaczeniu z kartami graficznymi wypiera karty montazowe do rt typu matrox, po co mi karta jak vitascena na materiale full hd z xdcam naklada radeonem 4850x2 filtry tak ze montuje nic nie przeliczajac po drodze


piątek, 16 października 2009, 15:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2009, 12:36
Posty: 9
Post Re: STACJA DO MONTAŻU ? opinia.
To teraz zastanawia mnie fakt. Jeden kumpel ma 6.5 AP, wrzuca efekty matroxa, luma,chroma,oldmovie, jakies glassy nie glasy.. particles, page curls(czy jakos tak), disloves itp.. I przelicza mu to szybko.

A drugi ma lepszy pc fajnego gf'a tylko nie ma karty matroxa i twierdzi ze temu co ma matroxa szybciej to wszystko przelicza itp..

Jak to jest? :) Twierdza ze sam procek i ramy nie zrobia roboty. Potrzeba jest jeszcze karta video..


piątek, 16 października 2009, 17:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL