Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 16:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 maja 2008, 19:10
Posty: 7
Post Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
Witam. Na początek parę słów wstępu. Montażem video zajmuję się od 2 lat. Do tej pory pracowałem na Movie Maker HD (ten dołączony do Visty). Pomimo ,że większość użytkowników pogardza tym oprogramowaniem mi bardzo przypadł do gustu dzięki bardzo wygodnej obsłudze i sporych możliwościach(przykładowy film zmontowany nim znajduję się pod postem)
Po pewnym czasie stwierdziłem,że aby tworzyć naprawdę efektywne projekty potrzebuję czegoś bardziej zaawansowanego (programy ze stajni Adobe).
Niestety okazało się ,że mój stary PC strasznie się nim dławi co objawia się przez straszliwe lagi podczas podglądu/przewijania materiałów. Nie jest to wina zaśmieconego dysku ponieważ niedawno postawiłem system od nowa. Znam się trochę na nowinkach sprzętowych więc z doborem komponentów nie będzie problemu. Chciałbym się od was jednak dowiedzieć jakie części komputera najbardziej wpływają na płynną pracę z programami wymienionymi wyżej. Szybkość dysku, procesor, pamięć ram a może karta graficzna ? na co powinienem zwrócić szczególną uwagę ?

Najbardziej zależy mi na płynnym przeglądzie zmontowanego materiału pod tyloma klatkami na jaki jest ustawiony projekt np. 30 frame

Dodam jeszcze, że zamierzam pracować na Windows 7 i górny koszt całego sprzętu to 6 tyś zł.

Proszę o pomoc.

_________________
Miłego ogladądania ;]
The Witcher Born Again HD

http://www.youtube.com/watch?v=K6riZccuRAo&fmt=22


poniedziałek, 2 listopada 2009, 21:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
Jak się postarasz to Premier Pro CS4 + After Effects dostaniesz za 6k zł, więc już na sprzęt nic nie zostanie :(

Co to są lagi?
Jeśli chodzi Ci o podgląd w AFx to chyba żaden komp nie zapewni Ci płynnego odtwarzania materiału.

A co do doboru sprzętu to masz "pod sobą" bardzo dużo tematów dotyczących tej tematyki.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


poniedziałek, 2 listopada 2009, 22:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
caly pakiet cs4 mozna kupic na ebay za 750-100 usd jak sie poszuka

"Jeśli chodzi Ci o podgląd w AFx to chyba żaden komp nie zapewni Ci płynnego odtwarzania materiału."

after fx dziala z podgladem z karta Intensity Pro - 700zl


poniedziałek, 2 listopada 2009, 22:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 maja 2008, 19:10
Posty: 7
Post Re: Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
andrzej_men napisał(a):
Jak się postarasz to Premier Pro CS4 + After Effects dostaniesz za 6k zł, więc już na sprzęt nic nie zostanie

Fakt że zauważyłem problemy związane z tym programami wskazuje, że już jestem w jego posiadaniu.
"Lagi" czyli cięcia obrazu, przeskoki co 1 sec oraz ogólny brak płynności nawet bez dodanych efektów podczas przeglądania tego okienka z prawej. Jest to problemem ponieważ efekt montowania wideo pod muzykę w czasie takich cięć jest nie do przewidzenia (te przeskoki fałszują obraz).
Nie wydaję mi się aby wina tak bardzo leżała po stronie sprzętu ponieważ ten sam materiały wideo i audio w takim "biednym" Movie Maker HD są w podglądzie idealnie płynne i dostępne w nim w takiej jakości jaka ma być zapisana (w moim przypadku Hd Ready 1280x720).

Pytam ponieważ nie chcę "utopić" 6 tys złotych w coś co nie przyniesie mi oprawy.

_________________
Miłego ogladądania ;]
The Witcher Born Again HD

http://www.youtube.com/watch?v=K6riZccuRAo&fmt=22


wtorek, 3 listopada 2009, 00:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
CossackPL napisał(a):
Fakt że zauważyłem problemy związane z tym programami wskazuje, że już jestem w jego posiadaniu.
"Lagi" czyli cięcia obrazu, przeskoki co 1 sec oraz ogólny brak płynności nawet bez dodanych efektów podczas przeglądania tego okienka z prawej. Jest to problemem ponieważ efekt montowania.....


Ja planując tak "gruby" zakup, najpierw sprawdzam wersję trial, stąd moje przypuszczenie, że nie dokonałeś jeszcze tak obciążającego zakupu ;)
Napisz może na jakim sprzęcie teraz działasz...może wystarczy modernizacja?


Degenerado napisał(a):
after fx dziala z podgladem z karta Intensity Pro - 700zl


Mowa o "czystym" materiale? W jakiejś konkretnej rozdzielczości i kodeku?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


wtorek, 3 listopada 2009, 01:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
co to znacy czysty material ? jak chcesz miec podglad rt , to pracujesz w kodekach karty , to chyba logiczne bo inaczej jaki sens kupowac karte do podgladu i wrzucac do projektu materialy na przyklad avchd ktorych karta plynnie nie odtworzy

wejdz na strone black magic design i sprawdz kodeki bo karta nie pracuje w jednym tylko w kilku (nie che mi sie pisac kolejny raz, juz bylo na forum) zarowno dla sd jak i hdv/hd, jak masz mocny komputer i szybkie dyski jest nawet kompresja 10 bit bezstratna


wtorek, 3 listopada 2009, 10:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
Degenerado napisał(a):
co to znacy czysty material ? jak chcesz miec podglad rt , to pracujesz w kodekach karty , to chyba logiczne bo inaczej jaki sens kupowac karte do podgladu i wrzucac do projektu materialy na przyklad avchd ktorych karta plynnie nie odtworzy

wejdz na strone black magic design i sprawdz kodeki bo karta nie pracuje w jednym tylko w kilku (nie che mi sie pisac kolejny raz, juz bylo na forum) zarowno dla sd jak i hdv/hd, jak masz mocny komputer i szybkie dyski jest nawet kompresja 10 bit bezstratna


Pisząc czysty miałem na myśli materiał, na którym nie jest nałożony żaden efekt.
Dlaczego każdego posta piszesz z taką nonszalancją?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


wtorek, 3 listopada 2009, 11:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
nonszalancja to moje drugie imie..... i dlatego niemam prawa jazdy....

a powaznie to jest opcja szukaj, 3/4 problemow bylo opisanych i omowionych a po drugie piszesz w taki sposob ze ktos kto czyta twojego posta musi zgadywac co ty masz na mysli, jesli jest jedna mozliwosc to pol biedy ale jak 2 albo wiecej to potem wychodza niescislosci i nieporozumienia

moja filozofia pracy w afterze z intensity pro:
1. obieram kodek black magic w zaleznosci od tego gdzie oddaje material, ile jest tych materialow i jakie
2. uzywam w projekcie materialow video zgrabowanych karta intensity
3. materialy dostarczone w innych formatach konwertuje do obranego standardu
4. dodatkowe animacje, kompozycje grafiki rowniez konwertuje do tego kodeka
5. staram sie uzywac filtrow ktore korzystaja z gpu do nakladania efektow video, czesc nie wplynnie wogole na szybkosc podgladu, dopiero przy eksporcie sie przelicza


wtorek, 3 listopada 2009, 15:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
Degenerado napisał(a):
nonszalancja to moje drugie imie..... i dlatego niemam prawa jazdy....

a powaznie to jest opcja szukaj, 3/4 problemow bylo opisanych i omowionych a po drugie piszesz w taki sposob ze ktos kto czyta twojego posta musi zgadywac co ty masz na mysli, jesli jest jedna mozliwosc to pol biedy ale jak 2 albo wiecej to potem wychodza niescislosci i nieporozumienia

moja filozofia pracy w afterze z intensity pro:
1. obieram kodek black magic w zaleznosci od tego gdzie oddaje material, ile jest tych materialow i jakie
2. uzywam w projekcie materialow video zgrabowanych karta intensity
3. materialy dostarczone w innych formatach konwertuje do obranego standardu
4. dodatkowe animacje, kompozycje grafiki rowniez konwertuje do tego kodeka
5. staram sie uzywac filtrow ktore korzystaja z gpu do nakladania efektow video, czesc nie wplynnie wogole na szybkosc podgladu, dopiero przy eksporcie sie przelicza


Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź, powiem szczerze, że codziennie czytam z zaciekawieniem każdy temat na tym forum i nigdy nie spotkałem się z podobnym zagadnieniem, które tłumaczysz powyżej.
Pozdrawiam serdecznie.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


wtorek, 3 listopada 2009, 20:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komfortowa praca z Adobe Premier Pro CS4 + After Effects
jesli mam byc szczery to dla mnie to jest oczywiste, ale wymieniam doswiadczenia z kilkoma uzytkownikami z forum na gg czy przez telefony (ot tak doraznie i na zywca) i wiekszosc ma wlasnie problemy przez nieusystematyzowana prace a prawde mowiac nie ma znaczenia czy to FC, edek, after czy vegas, wszystkie dzialaja na podobnych zasadach i dobrze ulozona praca jest latwiejsza i krotsza


wtorek, 3 listopada 2009, 22:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL