Teraz jest piątek, 18 października 2019, 18:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Temperatura pracy komputera 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post Temperatura pracy komputera
Kol. mam zamiar zmienić komputer, do testowania dostałem P-4 2,6 GHZ, 800 MHZ, HT , na płycie Intel D865PERL, 512 MB RAM/ 2x256/
HDD 120 Barracuda 7200, SATA,8 Cache, i 40 Barracuda 7200.
Pracuje ładnie w czasie gdy liczy można robić wiele innych czynności np.
siedzieć na forum .
Jest pewien problem przy konwersji do DVD programem Ulead DVD Movie Factory 2 grzeje się.
Intel Actiwe Monitor sygnalizuje alarm, na wskażnikach jest tak:
Processor Zone-60stC, System Zone 1-38stC, System Zone 2- 52stC / to jest przyczyną alarmu bo wskażnik jest już od 50st na czerwonym/
System Fan-2300.
Mam pytanie czy ta konfiguracja jest dobra, co znaczą poszczególne
Zony i jak uniknąć przegrzewania.
Prosz o pomoc
Pozdrawiam.

_________________
xxx


czwartek, 17 lipca 2003, 13:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 16 lipca 2003, 14:26
Posty: 6
Lokalizacja: Sieradz
Post 
Więc sprzet jest jak najbardziej oki :) /jesli cen nie jest za duzo to juz w 100% ale troche ta plyta intela.hmmm w/g to zbedny wydatek za ta kase mozesz miec plyty bardziej wydajna np Soltek lub Asusa..twój wybór/ co do temp. To fakt przy duzym obciazeniu procesora ,kiedy liczy temperatura sie podnosci i to znacznie /pakowanie kompresja prac ana duzych plikach najbardziej daje wtedy czadu CPU/
Processor Zone-60stC to temp procesora w/g mnie za duza jak na p4 powinna byc max w granicy 45 -50 moja rada zerknij jakie masz chlodzenie ewentulanie czy dobrze radioator przylega do procesora aczkolwiek w P$ jest to malo prawdopodben zeby przylegal zle moz ezapinki si epoluzwoaly zerknij to. Druga sprawa to zobacz jak masz ustawiona w biosie tempertaure "Alarmowa " jelsi bedzie opcja 65 to wybierz ja..W Harwarde Monitor to masz w opcjach biosu /tak przypuszczam/

System Zone 1-38stC, System Zone 2- 52stC
To pozastale dwa czujnik z tego co widze ten pierwszy gdzies w drugim koncu plyty po przeciwnej stronie CPU a drugio tuz przy. Pokazuja temperature plyty głownej i calego wnetrza..

Jest jeszcze jedno rozwiazanie plytya moz eprzeklamywac temperature /uszkodzone czujniki/ wiec zerknij sobie reka radiator przy 60 c powinien on ci e parzyc w reke ..jesli bedzi echlodny i na reke poczujesz ze nei ma takiem tempy to w 100% sa to uszkodzone lub przeklamane czujnik .

_________________
po prostu.....
-=Barti=-


czwartek, 17 lipca 2003, 13:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dobrze jest sprawdzić wskaźniki temperatury zaraz po starcie komputera. Jeśli są sprawne, to powinny wskazywać niewiele więcej nad temperaturę pokojową. Niektóre potrafią od razu wskazywać ok 40 st.
Pozdrawiam
Danek


wtorek, 29 lipca 2003, 12:02
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Chłodzenie
Troszke sie grzeje - fakt.
Właściwie to powinieneś sprawdzić 2 rzeczy.
- Czy tandem radiator-wentylator w ogóle się nadaje do tego zestawu. W sklepach potrafia wcisnąć czasem dziadostwo i warto dołożyć trochę kasy do wydajnego i zarazem cichego chłodzenia. Osobiście używam Zalmana z mozliwością regulacji prędkości i praktycznie w ogóle go nie słychać...
- Czy na procesor nie nałozono zbyt dużej ilości pasty termoprzewodzącej Niestety z reguły ludzie kładą bardzo duzo, a jej zadaniem tak naprawdę jest wypełnienie rys na rdzeniu procesora i radiatora które są minimalne a utrudniają odprowadzanie ciepła. Więc warstwa powinna być znikoma. Wszystko zależy też od radiatore bo zdarzają się modele z polerowanym spodem gdzie pasta w ogóle nie ma gdzie "wejść" i jedynie utrudnia odprowadzanie ciepła...

emes


wtorek, 29 lipca 2003, 12:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post zone
CPU zone - to oczywiście temperatura procesora.
System Zone 1 to na 95% chipset płyty - mostek północny.
System Zone 2 - z tym bywa różnie. Nie widziałem pomiaru temperatury na mostku południowym bo nie pracuje tak intensywnie jak mostek północny czy procesor.
Stawiam na temperature płyty głównej albo powietrza w obudowie.
Czasem można dojrzeć czujnik temperatury na płycie głównej...


emes


wtorek, 29 lipca 2003, 12:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Po starcie komputera temperatura wszystkich wskaźników jest troszkę wyższa od panującej w pokoju.Zone 2 to jednak chyba nie powietrze bo w momencie dużego obciążenia procesora ,temperatura procesora jest tylko minimalnie wyższa /2-4 st C/ Kupiłem ten komputer i narazie mimo zainstalowania dodatkowego wentylatora wyciągającego powietrze z obudowy w sytuacjach gdy temperatura w pokoju sięga 27 st otwieram obudowę i temperatura pozostaje w normie. Dzięki za porady jeśli ktoś ma jeszcze inne to chętnie skorzystam.
Pozdrawiam

_________________
xxx


wtorek, 29 lipca 2003, 18:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
warto sprawdzic rzeczywiscie chlodzenie procesora, za czesto sie zdarza wciskanie przez sprzedawcow kiepskich systemow chlodzacych, a p4 zre troche pradu niestety..
jesli martwi cie tez dosyc wysoka temperatura wnetrza kompa to sprawdz jeszcze zasilacz. uzywasz 2 dyskow + pradozerny procesor, wiec jesli to 300W model to moze sie grzac, bo bedzie pracowac prawie przy swoim max. obciazeniu. Warto miec 350-400W zeby miec zapas mocy.


środa, 30 lipca 2003, 11:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post za ciepło w środku
Problem tkwi w temp. otoczenia tzn. w obudowie. Procesor nie zejdzie z temp. niżej niz może oddać ciepło do otoczenia.
U mnie wygląda tak: przy renderowaniu (PIV@2,4) temp. powietrza w obudowie dochodzi do max. 41C, procek grzeje się do 71C i włącza mu się spowalniacz (do połowy prędkości) - dodatkowe 2 wentylatory + super srebrna pasta termoprzewodząca i nic. Ale fakt, buda stoi otoczona ściankami w biurku.
Pozdrawiam


czwartek, 31 lipca 2003, 18:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Podobno można zastosować chłodzenie wodne ale ja zdejmuję boczną osłonę i wszystko jest w normie, myślę że jak temperatura w pokoju spadnie do 20-22 st.C to będę mógł założyć boczną ściankę.
Pozdrawiam.

_________________
xxx


czwartek, 31 lipca 2003, 22:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Cześć.
Mam Athlona Xp 1700+ pogonionego na 2200Mhz, ścianka lewa jest zdjęta a max temperatura jaką osiągnął procek to 55 stopni. Chłodzenie Spire FalconRock II.
Co do chłodzenia wodnego to uważam że nie warto (lepiej zainwestować w mocniejszy procek), chyba że chodzi o wyciszenie kompa.

Co do temperatury P4 to także uważam że jest za wysoka (zasięgnąłem opini)

Pozdrawiam


czwartek, 31 lipca 2003, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Podam przykład:
P4 2400 Mhz
temp standard 37 stopni
temp max 49 stopni
wentylator boxowy
Asus p4p800deluxe na magistrali 800

komputer kumpla, maniak gier, bawi się w DV ale czysto dla zabawy.


czwartek, 31 lipca 2003, 23:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL