Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 06:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Płynny podgląd Full HD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 listopada 2009, 13:30
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post Płynny podgląd Full HD
Witam wszystkich.

Przeszukalem w miare mozliwosci forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie, jednak nie znalazlem bezposredniej, a wole dowiedziec sie na pewno przed wydaniem pieniedzy, wykorzystujac Wasza zyczliwosc i wiedze;)

Dostalem niedawno do montazu material Full HD (1920x1080 30p) i mam problem z plynnym podgladem w oknie Premiere CS3.
Moja obecna konfiguracja komputera to:
Plyta ASUS P5QL-EM Intel G43 Socket 775 mATX
Procesor CORE 2 QUAD Q8200 2,33GHz,
Pamięc DDR2 GEIL 4096MB PC800
Karta graficzna GIGABYTE Geforce 9600GT 512mb
2 dyski SEAGATE 500GB ST3500320AS SATA II 32MB

Dowiadywalem sie z roznych zrodel: jedni twierdza, ze odpowiedz jest prosta: 'jakas' nvidia quadro. Z tego, co wiem, nie ma ona systemu CUDA, tak pozadanego raczej... Inni twierdza, ze potrzebna jest grafika typu nvidia GTS250 1gb + cuda. Jeszcze inni, ze Radeon HD 4850 1GB (256 bit) DDR3.

A moze nie tu szukac? moze powinienem kupic 2 dodatkowe dyski twarde i polaczyc je Raidem? (planuje to zrobic w przyszlosci). A moze powinienem zainwestowac w RAM?
Objaw jest taki, ze przy rozpoczeciu podgladu, przez ulamek sekundy obraz jest plyny, pozniej zaczyna sie ciac.
Co wazne, przy montazu 1440x1080 25p albo 50i problem zupelnie nie wystepuje i jestem nawet zadowolony z pracy na mojej stacji.


Pozdrawiam serdecznie i licze, ze mnie jakos naprowadzicie.

Piotrek


środa, 25 listopada 2009, 13:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Płynny podgląd Full HD
"Dowiadywalem sie z roznych zrodel: jedni twierdza, ze odpowiedz jest prosta: 'jakas' nvidia quadro. Z tego, co wiem, nie ma ona systemu CUDA, tak pozadanego raczej... Inni twierdza, ze potrzebna jest grafika typu nvidia GTS250 1gb + cuda. Jeszcze inni, ze Radeon HD 4850 1GB (256 bit) DDR3."

dziwnych rzeczy sie dowiedziales bo to sie nijak ma do rzeczywistosci i wszystkie te rozwiazania sa hipotetyczne i z d.... czapy

na Premierze cs3 nie pomontujesz full hd bez karty montazowej, wszystkie pluginy softwareowe sa kijowe, najtansza sensowna karta to Intensity Pro, niecale 800zl brutto ale materialy musisz grabowac do projektu po jednym z jej wejsc a nie wrzucic avchd bezposrednio na timeline

mozesz zrobic update do Premierea CS4 i wtedy masz preferencje do montazu AVCHD, xdcam, mp4 i nie ma z tym klopotu (o ile komputer jest dobrze skonfigurowany do pracy)

i wyjscie na okretke a za to darmowe, zrob konwersje materialu full hd do HDV tego co Ci premiere uciagnie i zmontuj bez stresu


środa, 25 listopada 2009, 14:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 listopada 2009, 13:30
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Płynny podgląd Full HD
Dzieki, naprowadzilo mnie to bardzo w temacie.

W rezultacie skompresowalem caly material zrodlowy do 1920x1080 .mp4 h264, bitrate 15000 i 'podglada sie' idealnie. (sprawdzilem i na CS3 mov w podobnej jakosci 'podlglada sie' duuuzo wolniej. Co ciekawe, ten sam plik mp4, ktory 'podglada sie' swietnie, po zmianie rozszerzenia na .mov, podglada sie tylko przez pierwsze kilka sekund, potem sie tnie.. dziwne).

Zrobilem tak, poniewaz klient nie wymaga az tak wysokiej jakosci, a mi oszczedzi to, przynajmniej na razie, czasu potrzebnego na instalacje hardwaru. Teraz wszystko dziala praktycznie jak HDV.
Tak gwoli scislosci - nie wiem, czy jest to AVCHD - to pliki mov z Canona 5d.

Pytanie kolejne, nawiazujace do tematu. Na tym komputerze bede pracowal glownie z HDV. Od czego w pierwszej kolejnosci zaczac rozbudowe? Czy karta intensity zmieni cos przy HDV? Czy moze lepiej zaczac od +4GB ram? Myslalem tez nad kupnem kolejnych dwoch dyskow i zrobienia RAIDa, dla podniesienia predkosci pracy i 'stalej' kopii zapasowej. W tym temacie nie wiem jednak zbyt wiele.
Moglby mi tez ktos wytlumaczyc, czy karty graficzne (nie montazowe/video) wspomagaja jakkolwiek montaz, czy pomagaja tylko przy renderingu i odtwarzaniu podgladu z filtrami w czasie rzeczywistym? Co bezposrednio daloby mi zalozenie karty grafiki z CUDA, a co karty Intensity?


Wybaczcie tak wiele pytan, ale drecza mnie od dawna, a dokladnej odpowiedzi nie zawsze da sie wywnioskowac 'przysluchujac' sie rozmowom na forum.

Pozdrawiam ponownie,
Piotrek;]


środa, 25 listopada 2009, 23:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Płynny podgląd Full HD
sporo tego ... :)

jak chcesz montowac HDV to olej Intensity, chyba ze masz kamere z HDMI albo potrzebe wykorzystania wyjsc/wejsc analogowych, ta karta wspomaga montaz o tyle ze masz plynny podglad w oknie programu i po wyjsciach z karty, analogi i HDMI, ponadto odciaza procesor od obliczen zwiazanych z kompresja i dekompresja materialu z uzyciem kodeka blackmagic
czyli : skroci czas exportu do dvd czy BR o ile uzyjesz kodeka karty, bedzie duzo szybciej niz jakbys kozystal i konwertowal avchd

karta graficzna : mozna ja wykorzystac do podgladu z nalozonymi w czasie rzeczywistym filtrami wspieranymi przez GPU (borysy, vitascene, magic bullet) , lub do konfigurowania pelnoekranowego podgladu z jej drugiego wyjscia premiere/vegas - efekty gpu tez dzialaja
drugie zastosowanie to w przypadku geforca wspomniana cuda a w przypadku ati - stream i avivo converter..... ale nie tak cudownie jakby sie wydawalo, duzo kombinacji i poki co rozwiazania nie rewelacyjne, jestem w trakcie opracowywania najlepszej-najszybszej metody i tak jak w przypadku systemow jak ja wypracuje to zamieszcze tabelke z wynikami

na twoim kompie, pierwsza rzecz do zainwestowania to premiere cs4, odpadnie ci 3/4 klopotow ktore generuje cs3 (a kilka przybedzie :)
potem jasna sprawa ze ram i sytem 64-bitowy


czwartek, 26 listopada 2009, 02:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 listopada 2009, 13:30
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Płynny podgląd Full HD
CS4 wlasnie zainstalowalem na probe, odstrasza mnie strasznie 'nowa' forma exportu (montuje w wiekszosci stosunkowo krotkie formy). W tym wypadku bede jednak musial korzystac z CS4, poniewaz CS3 nie przyjmuje w ogole tak duzej ilosci materialu w mp4. Znowu jak wrzucam to wszystko do CS4, strasznie sie zamula, na szczescie w przyszlym tygodniu dokupuje RAM, w nastepnej kolejnosci dyski twarde -> RAID.
O CS3/CS4 musze jeszcze poczytac, bo poza problemami z exportem, nie widze jeszcze plusow CS4, o ktorych wspomniales;]

Generalnie wielkie dzieki Dengenerado - za 'obfite' przywitanie mnie na forum. Niebawem podziele sie jakimis swoimi pracami w odpowiednim dziale.

pzdr


Acha - pracuje na WinXP X64, wiec z Twoich wskazowek, te mam juz za soba;]


piątek, 27 listopada 2009, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Płynny podgląd Full HD
Cs4 nie powinien Ci zamulac z mp4, sprawdz w preferencjach projektu gdzie program ma ustawione media cache, previews i temp, zeby w system nic nie wrzucal


sobota, 28 listopada 2009, 00:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 11 marca 2008, 00:28
Posty: 51
Post Re: Płynny podgląd Full HD
tego potrzebujesz http://www.komputronik.pl/index.php/category/6813/Karty_do_Adobe_Premiere_Pro_CS4.html

_________________
Iyama ProLite B2403WS, 2 x Intel 8500, RAM 8 GB, PNY NVIDIA Quadro 1800 + elemental accelerator,RAID Seageate 2 x 1000 + 2 x 500, Canon XH-A1,Panasonic HMC-151, Focus-4ProHD, Adobe Production Premium CS5 + GTX 260, Mojo, windows 7, Macromedia Studio 8


niedziela, 29 listopada 2009, 17:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Płynny podgląd Full HD
A nie lepiej od razu Premiere CS5 i GF z nią współpracujący (np. GTX 260 lub od razu 285)?


poniedziałek, 5 lipca 2010, 01:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL