Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 04:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Komputer do montażu FULL HD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 listopada 2009, 21:45
Posty: 6
Post Komputer do montażu FULL HD
Witam serdecznie

przeglądałem już wątki i jednak postanowiłem założyć swój (jeżeli komuś to będzie bardzo przeszkadzało bądź w jakiś sposób bolało, to usunę po otrzymaniu opinii bądź odpowiedzi, która w jakiś sposób mi pomoże w podjęciu decyzji, także bez obaw)

Zamierzam złożyć nowego kompa do montażu FULL HD z Canona 5D mk II.
mam kilka opcji, które przedstawiam poniżej. Bardzo bym prosił o pewnego rodzaju obiektywność przy doradzaniu. Nie chcę MAKA to po pierwsze (chyba że miałbym pieniądze na maka pro, to wtedy nie zakładałbym tego tematu). Oto opcje:

I:
Proc: AMD PHENOM II 965 BLACK EDITION
Ram: 8GB DDR3
Płyta: GA-MA790XT-UD4P
Win 7 pro 64bit

II:
Proc: Intel Q9550
Ram: 6GB DDR2
Płyta: ASUS P5Q PRO TURBO-OC
Win 7 pro 64bit

III:
Proc: Intel i7 920
Ram: 4GB albo 6GB DDR3
Płyta: ASUS P6T SE
Win 7 pro 64bit

Resztę mam więc na to nie zwracam uwagi. Interesuje mnie konfiguracja wyżej wymienionych. Która będzie najkorzystniejsza?. Liczę się z kasą i wszystko jest tak konfigurowane, żeby zmieścić się w powiedzmy (mniej więcej) tym samym przedziale cenowym. Nie ukrywam, że najbardziej interesuje mnie ten AMD. Z racji cena/wydajność.

Proszę o pomoc w wyborze a także własne sugestie.

Pozdrawiam
Marek


niedziela, 29 listopada 2009, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
Zestaw III, ale bym zmodyfikował na wydajniejszy i7 860 i płytę pod niego na chipsecie p55 - wyjdzie taniej a szybciej. Chyba że poczekasz i weźmiesz procka 6 rdzeni pod tę platformę X58.

W core 2 quad bym się nie pchał bo te procki wychodzą z rynku na rzecz właśnie i7.


niedziela, 29 listopada 2009, 23:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 listopada 2009, 21:45
Posty: 6
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
hmm
W zestawie 3 wchodzi w grę tylko soket 1366, i5 uważam za niezbyt udane posunięcie patrząc pod kątem rozwoju. Do tego w zestawie III bedzie tylko 4GB ramu bo nie będzie mnie stać na więcej, zaś w I będzie 8GB 1600Mhz. Wiem, że ten ram się przydaje, a win 7 zżera go co nie co.

No nic,poczekam jeszcze na jakieś wypowiedzi.

Ah ... i jednak w Q9550 się nie będę pchać, czyli zestaw II chyba odpada.


wtorek, 1 grudnia 2009, 18:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
Ja nigdzie nie piszę o i5. Zestaw 3 zmodyfikowany o tańszą płytę p55 i na niej procek i7 860, na tę chwilę mocniejszy od i7 920 na platformę x58. Cena procka taka sama, płyta z p55 tańsza, więc na ramie nie musisz oszczędzać.

Jedyna wada platform p55 - w przyszłości nie obsłużą 6-cio i więcej rdzeniowych procków (tylko 4 rdzenie, 8 wątków) - te są zarezerwowane pod x58.

AMD za słabe do video. Na razie intel górą.


wtorek, 1 grudnia 2009, 19:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
ASM napisał(a):
AMD za słabe do video. Na razie intel górą.


Też się z tym zgadzam, AMD odpada na dzień dzisiejszy na 100%.

ASM napisał(a):
Jedyna wada platform p55 - w przyszłości nie obsłużą 6-cio i więcej rdzeniowych procków (tylko 4 rdzenie, 8 wątków) - te są zarezerwowane pod x58.


1156 jest skierowany do mas, a jak Intel pomyśli to zrobi 6 rdzeni i więcej na tą podstawkę, kasa to kasa. Wątpię, żeby zatrzymali więcej rdzeni tylko dla topowej 1366.

Tak czy inaczej i7 860 plus jakaś płytka P55 i 8GB DDR3 w dualu to najlepsze wyjście na dzień dzisiejszy.


wtorek, 1 grudnia 2009, 20:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
"Tak czy inaczej i7 860 plus jakaś płytka P55 i 8GB DDR3 w dualu to najlepsze wyjście na dzień dzisiejszy."

powieniens dodawac wszedzie ze wg. ciebie


wtorek, 1 grudnia 2009, 22:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
Degenerado napisał(a):
powieniens dodawac wszedzie ze wg. ciebie


To chyba logiczne skoro ja to napisałem. :)
A co wg Ciebie jest bardziej opłacalne? Tylko nie wyskakuj z jakimiś eksperymentalnymi albo niszowymi konfiguracjami. :)


wtorek, 1 grudnia 2009, 22:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
"A co wg Ciebie jest bardziej opłacalne? Tylko nie wyskakuj z jakimiś eksperymentalnymi albo niszowymi konfiguracjami"

pewnie wszystko co nie bedzie pasowalo do twojej "najlepszej i jedynej" wizji bedzie niszowe albo eksperymentalne tylko ciekawe dlaczego taki canal plus zakupil stacje na pojedynczych athlonach, ciekawe ze w cenie twojego zestawu z intelem moge miec 2xopteron quad core z plyta (tylko liczy dwa razy szybciej od tego co proponujesz) a jakby poczytac uwaznie fora (w tym i tematy tutaj) to by sie okazalo ze konfig i chipset ktory proponujesz generuje najwiecej problemow z kartami montazowymi - takze twoja pomoc jest nieoceniona, jeszcze powinienes do tego pozachwalac windows 7 jako najwydajniejszy , najszybszy i wlasciwie jeden i jedyny wlasciwy system do montazu, w sumie polecic mozna wszystko, to nic nie kosztuje ..... tego co poleca


wtorek, 1 grudnia 2009, 23:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
Skoro kolega y4k pisze, że zestaw III to max na jaki go stać, to oczywiste, że nie zaproponuje mu się 2xoperton... Nikt też nie pisał o kartach montażowych ;) Mi również wydaje się w tej klasie cenowej p55 + i7 860 najlepszym wyborem. Nie jest to cud wydajności, ale do niej trzeba trochę dołożyć. Osobiście mam 2xXeon i z oczywistych względów nie polecałem tej konfiguracji.


środa, 2 grudnia 2009, 00:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
nie wiem jak wy porownujecie ceny i skad je biezecie ale p55+860 to okolo 1700 z przymruzeniem oka, Tyan Tiger plus 2xopteron 2.4ghz quad - 1800

chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie powie ze intel bedzie lepszy ,szybszy, wydajniejszy a mozna zamiast wydawac od razu kase sobie za jakies smieszne pieniadze kupic opterony 2ghz quady i poczekac az stanieja 6-cory i z czasem na nie zarobic , to jest przyszlosciowe podejsscie a nie pakowanie sie w kiepskiego intela z nadzieja ze za rok bedzie nowy model z 1ghzem wiecej wycisnietym z magistrali

poza tym - czytaj ze zrozumieniem - komputer do montazu full hd - wiec predzej czy pozniej wchodzi w rachube karta montazowa (chocby najprostsza intensity pro) - zamiast zestawu trzeciego duzo bardziej sprawilby sie q9550 , 8giga ramu i intensity pro


środa, 2 grudnia 2009, 00:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
Degenerado napisał(a):
poza tym - czytaj ze zrozumieniem - komputer do montazu full hd - wiec predzej czy pozniej wchodzi w rachube karta montazowa (chocby najprostsza intensity pro) - zamiast zestawu trzeciego duzo bardziej sprawilby sie q9550 , 8giga ramu i intensity pro


Ech, wchodzę Ci na ambicję że komuś polecam coś innego niż Ty? :)
P55 + i7 860 = 1500zł
Jak łatwo zdobyć Twoją polecaną płytę pod dwa procki? Oczywiście mówię tu o oficjalnym zakupie z fakturą. Jak dużo ludzi ma tą konfigurację, żeby w razie czego podyskutować o ewentualnych problemach, lub łatwo coś takiego sprzedać gdyby zaszła taka konieczność?

Kto powiedział że Twój zestaw liczy 2x szybciej niż mój, skoro kolega nie podał nawet softu w jakim będzie pracował? A nie wszystkie programiki wykorzystają taką moc.

Poza tym przeczytaj jego pierwszego posta - pliki z Canona 5D mk II - więc można się raczej spodziewać, że nie będzie tym kręcił wielu godzin materiału, no ja tego sobie nie wyobrażam przynajmniej. A skoro mu zależy też na oszczędnościach, to CS4 nie będzie kupował do tego zestawu, ani innego bardzo drogiego oprogramowania.

I nie widzę sprzeczności w dobraniu do nowego komputera Win7 64bit Home Premium. Teraz po przemyśleniach uważam, że do jego potrzeb zestaw II z połową tego ramu będzie wystarczający.


środa, 2 grudnia 2009, 11:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
Nie wchodzisz mi na ambicje tylko bzdury ludziom doradzasz, wogole nie mialem sie odzywac w tym temacie tylko sie slabo robi jak sie to czyta

-Konfig na I7 jest najgorszym rozwiazaniem biorac pod uwage stosunek wydajnosci do ceny i argument ze to platforma rozwojowa jest smieszny a nijak sie nie przeklada na prace
-podawalem juz gdzie plyty tyana w polsce mozna z gwarancja i na fakture kupowac, uzyj search jak potrzebujesz
-pliki z tego aparatu musi skonwertowac albo wciagnac karta montazowa (moglbys chociaz to sprawdzic skoro sie biezesz za doradzanie) czyli albo potezny konfig ktory to "uzdatni" do montazu albo zwykly konfig z jakas karta do HD
-jesli bedzie chcial przeliczac to im mocniejszy konfig tym lepiej, a kto powiedzial ze dwa opterony 2.4 licza szybciej niz i7 ? sugerujesz ze 8x2.4ghz jest wolniejsze niz 4x2.8ghz ? ja obydwa te konfigi juz kilkukrotnie skladalem i testowalem, wystarczy odpalic scene w lightwave zeby sprawdzic ktory konfig szybciej liczy a ponadto z softu montazowego :
premiere od wersji 1.5 w gore, media encoder, encore i after fx, procoder 3.0 jako stand alone program - wszystkie wykorzystuja na maxa 8 rdzeni z tym ze procoder przy liczeniu klku klipow rownoczesnie
-premierea cs4 z encorem i media encoderem w wersji boxowej kupilem wlasnie na ebay za 1200 brutto plus wysylka (oczywiscie taki sam patent jak na allegro czyli wersja 1.0 plus update ale cena rewelacyjna (link do master collection tez podalem na forum wiec odpusc sobie argumenty o cenach oprogramowania bo jak sie chce to wszystko mozna dostac za sensowne pieniadze)

drugi zestaw karta montazowa to najtansze i optymalne rozwiazanie przy tym aparacie, jednak 8 giga ramu to podstawa a windows..... no coz kazdy musi sie przekonac na wlasnej skorze


środa, 2 grudnia 2009, 12:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 listopada 2009, 21:45
Posty: 6
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
Eh Panowie :) Nie ma się co kłócić.

Dziękuję za wasze opinie, są dla mnie pomocą i doceniam każdą wypowiedź.

Uaktualniam swój zestaw:

WINDOWS 7 PROFESSIONAL 64BIT (chyba, że home premium wystarczy i jest tak samo wydajny, albo oba prezentują tę samą wydajność)
ADOBE PREMIERE CS 4

Tak filmy będą pochodzić z 5D mkII i myślę, że będą się mieścić do max 30-40min (ale to rzadkość zapewne), a średnio będzie to kwestia 15-20min.

Zależy mi na płynnym montażu, pewnej korekcji kolorów i jeszcze pewnie jakiś tam drobniejszych efektów.

Raz jeszcze dziękuję za pomoc :)


środa, 2 grudnia 2009, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
"Tak filmy będą pochodzić z 5D mkII i myślę, że będą się mieścić do max 30-40min (ale to rzadkość zapewne), a średnio będzie to kwestia 15-20min"

to i tak jest bardzo duzo, zobaczysz w praniu a format jest upierdliwy na pc, zobacz sobie karte blackmagic design Intensity Pro bo chyba lepszym rozwiazaniem byloby wciaganie tych filmow po hdmi niz konwersja, zwlaszcza jak myslisz o premierze, ktory swietnie wspolpracuje z ta karta bo masz podglad RT i mozliwosc uzywania bezstratnych kompresji (oczywiscie w zaleznosci od szybkosci dysku/maciezy)


środa, 2 grudnia 2009, 12:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Komputer do montażu FULL HD
ASM napisał(a):
AMD za słabe do video. Na razie intel górą.


hahahha śmiechu warte!!! widać podpowiedzi amatorów!

A tak na poważnie według mnie (siedze w tym już sporo czasu) zestaw 1 i 3 są dobre, nie jestem pewien czy do FullHD nie będziesz potrzebował więcej RAMu

Branie Windowsa w wersji Home, mija się z celem. Nie jest stworzony do pracy.
Oczywiście wersja 64bit'y, pracuję aktualnie na takiej (dokładnie Win7 Pro 64bit) i mogę go polecić jako następcę WinXP Pro.


środa, 2 grudnia 2009, 13:02
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL