Teraz jest niedziela, 17 stycznia 2021, 22:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Zestaw pod cs4 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 stycznia 2010, 13:57
Posty: 2
Post Zestaw pod cs4
Witam , wszystkich forumowiczów moją przygodę z videofilmowaniem dopiero
zaczynam . Korzystam z kamery SONY HDR-SR12 i zastanawiam się nad jakimś zestawem do obróbki AVCHD. pod APCS4 , budzet 2-2,5tys.
Z góry dziękuję za pomoc i sugestie oraz przepraszam za powielanie tematu
ale ciężko z tylu postów wyciągnąc konkretne wnioski.


czwartek, 14 stycznia 2010, 13:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 stycznia 2010, 13:57
Posty: 2
Post Re: Zestaw pod cs4
Witam ponownie - prosił bym o sugestie odnosnie tych zestawików :

1.
Procesor: Intel Core i5-750
płyta:Foxconn P55MX
Pamięć: 4 GB DDR3- 1333MHz - Dual Channel - KINGSTON
Karta Graficzna: ATi Radeon HD 5770 1024MB DDR5
Rasurbo DLP 435 Silent Power - 430W
2.
PŁYTA GŁÓWNA MSI P55M-GD45
PROCESOR Intel Core i5-750
CHŁODZENIE RADIATOR Z WENTYLATOREM INTELA
PAMIĘĆ 4 x 2GB/1333 DDR3
DYSK TWARDY SATA2 1TB 32MB CACHe
KARTA GRAFICZNA NVIDIA GEFORCE GTX 275 1792MB!!! 448bit DDR3

Prosze jeszcze o opinie odnośnie kart graficznych pod APCS4 (avchd) czy nadają się RADEONY jeśli tak to który model czy raczej GEFORCE .


niedziela, 17 stycznia 2010, 12:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 23 października 2009, 22:34
Posty: 13
Lokalizacja: WARSZAWA I OKOLICE
Post Re: Zestaw pod cs4
Może skusisz się na I7 w wersji XEON? Ma 8 pełnych wątków!!
Tylko płyta inna pod I7 np Gigabyte GA-EX58-UD5
Pamięci może 3x4GB to i na przyszłość zostaną wolne sloty.
Dyski musisz wziąć 2 po np:1TB i połączyć w RAID-0 np. WD-BLACK.
Radki się nadają od wersji 48xx.
Chłodzenie przynajmniej NinjaII rev.b
Zasilacz min. 600W markowy.

_________________
SERWIS KOMPUTERÓW KONFIGURACJE POD OBRÓBKĘ VIDEO


wtorek, 2 lutego 2010, 02:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw pod cs4
"Ma 8 pełnych wątków!!"


wtorek, 2 lutego 2010, 10:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: Zestaw pod cs4
CRYSTAL VISION napisał(a):
Może skusisz się na I7 w wersji XEON? Ma 8 pełnych wątków!!
/.../


Kolega napisał, że budżet max 2500zł.
Zasilacz 500W OCZ albo Chieftec w zupełności wystarczy.
Ram? Nie ma co przepłacać przy takim budżecie, 4GB CL4 800MHz Geil Ultra w przypadku DDR2 ~340zł.
Płyta główna - najlepiej celować w Asusa, Gigabyte, MSI, po co mu płyta za 850zł? W okolicy 4 stówek się sporo znajdzie do wyboru, zależy czy potrzebujemy złącza firewire, esata itd, do tej kamery na przykład firewire nie potrzebuje.
Dyski tylko Samsung F3 albo Seagate 7200.12
Dodatkowego specjalnego chłodzenia na procesor nie potrzeba.
Tak samo karta graficzna może być sporo tańsza - z tego co wiem (poprawcie jak się mylę) nie dostanie przyspieszenia w eksporcie czy montażu w Premierku dzięki mocnej karcie graficznej.

Poniżej przykładowy zestawik z Phenomem, do tej kamery i CS4 myślę że w sam raz przy budżecie 2500zł. Można kombinować z Intelem, ale płyta kosztuje wtedy jakieś 400zł, procesor od 700zł za i5, 900zł za Q9550 itd. A z tego co w testach w tworzeniu Blu-ray 1920x1080 25Mb na Sony Vegas 8 widziałem, to Phenom którego zaproponowałem jest na poziomie Q9550, także myślę że nie warto dopłacać.

http://www.gral.pl/podglofertzest.php?p=1&id=317678

Można wziąć kartę tańszą np. HD5670 1024MB, 200zł taniej. Wiem że przesadziłem z tą droższą kartą, graczem jestem to dlatego. :)


wtorek, 2 lutego 2010, 16:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:41
Posty: 31
Post Re: Zestaw pod cs4
hmmm..to żeby nie powielać tematów ani pisać nowych postów zapytam tutaj. Planuje zakup nowego zestawu komputerowego (łącznie z monitorem i drukarką, która drukuje naklejki na płyty oraz zestawem klawiszy i mychy). Komputer ma służyć przede wszystkim do montażu filmów (SD, ponieważ kamerki HD narazie nie posiadam) i moje pytanie: czy macie jakieś ciekawe propozycje?!

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to tak około 6-7 tys. maksymalnie. Dysk jaki mnie interesuje to 2TB, procesor prawdopodobnie i7, monitor 22-24" no a nad resztą się zastanawiam. Mógłby ktoś pomóc, podać jakąś ciekawą propozycję?!
Komputera chce używać z zestawem "Adobe Creative Suite 4 Production Premium"

Pozdrawiam

_________________
Sony EX1r + Canon 5D mkII + Canon 7D


piątek, 5 lutego 2010, 00:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 lipca 2009, 22:23
Posty: 65
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów
Post Re: Zestaw pod cs4
chyba najprościej to zaglądnij na strony firm co składają kompy do montażu:

BEiKS
BS Multimedia
MPC Service
i inne

Odgap konfiguracje i poskładaj sobie samemu.
No chyba, że masz kasiore z dotacji to bierz gotowego kompa i już :)


piątek, 5 lutego 2010, 11:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:41
Posty: 31
Post Re: Zestaw pod cs4
evans napisał(a):
Odgap konfiguracje i poskładaj sobie samemu.
No chyba, że masz kasiore z dotacji to bierz gotowego kompa i już :)


Prawdopodobnie będę miał dotację, ale też nie chce wszystkiego wydać na kompa :) tak patrzyłem na te strony i zauważyłem, że tam stacje montażowe nie schodzą poniżej 8tys. :( Tak się zacząłem też zastanawiać nad tym najnowszym iMac'iem 27" w najwyższej konfiguracji z procesorem intel i7 i pakietem Final Cut Studio. Co o tym myślicie?!
Jeśli dotychczas pracowałem głównie na Premierce CS3 to będzie mi ciężko się przestawić na Finala?! Dość często spotykam się z opiniami na forach, że Premiere nie ma podlotu do Finala jeśli chodzi o wygodę pracy i szybkość renderów.. to prawda?! Czy w połączeniu z iMac'iem 27" byłby wystarczająco wydajny jak na materiał SD?!
Nie pogubiła by mnie mnogość funkcji Finala?! :) dotychczas nie miałem nigdy okazji pracować ani na Macu ani na Finalu, więc chciałbym dowiedzieć się czy są duże różnice?

Z góry dzięki.
Pozdrawiam

_________________
Sony EX1r + Canon 5D mkII + Canon 7D


sobota, 6 lutego 2010, 13:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Zestaw pod cs4
laganek28 napisał(a):
.......tak patrzyłem na te strony i zauważyłem, że tam stacje montażowe nie schodzą poniżej 8tys. .....
Jeżeli masz nieco komputerowego zacięcia, to z paluszkiem w odbytnicy: skompletujesz, złożysz i uruchomisz komputer z dokładnie tych samych podzespołów (lub niemal, a czasami i lepszych), które są w tych "stacjach montażowych", z tym, że kosztować Cie bo będzie mniej więcej połowę. I ten składaczek, ta stacja robocza "Made by yourself" będzie się różniła od stacji montażowych z firmy XYZ tym, czym różni się praca pastucha gęsi, (owiec, .....) od inżyniera obserwatora gęsi (owiec, .....) :lol:
Ludzie, czemu dajecie się nabrać na tanie chwyty z dumnie brzmiącymi nazwami, niczym młody kogut na plewy ?

Podpisał: hodowca drobiu - Romcio.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


sobota, 6 lutego 2010, 14:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:41
Posty: 31
Post Re: Zestaw pod cs4
hehe :D bardzo ciekawe porównanie :) rozśmieszyłeś mnie.. nie powiem

Ale wracając do tematu, to oczywiście zdaję sobie sprawę, że składane komputery są zdecydowanie tańsze od tych gotowych zestawów. Wiem to doskonale, ponieważ aktualny komputer na którym pracuję też sam składałem i różnica w cenie była ogromna! Problem w tym, że ja w żadnym miejscu nie napisałem, że rezygnuję z poszukiwania stacji, ponieważ przestraszyła mnie ta cena..moja wypowiedź to było w zasadzie stwierdzenie jeśli chodzi o zacytowany fragment :) wiem, że mógłbym sobie złożyć lepszy zestaw za podobną albo nawet niższą cenę dlatego też w pierwszym moim poście w tym temacie pytałem jaką konfigurację polecacie. A jeśli chodzi o Maca to osobny temat. Nie zacząłem się zastanawiać tylko dlatego, że wystraszyły mnie ceny zestawów.. od początku brałem tą opcję pod uwagę, ale chciałbym wiedzieć czy iMac 27" w ogóle da radę i czy połapię się w Finalu ;)

pozdro

_________________
Sony EX1r + Canon 5D mkII + Canon 7D


sobota, 6 lutego 2010, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw pod cs4
"Dość często spotykam się z opiniami na forach, że Premiere nie ma podlotu do Finala jeśli chodzi o wygodę pracy i szybkość renderów.. to prawda?! "

nie


sobota, 6 lutego 2010, 21:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: Zestaw pod cs4
Z tym iMackiem 27 to chyba na razie powinieneś się wstrzymać, Apple ma z nimi jakieś problemy
http://www.frazpc.pl/news/29200-Apple_zamraża_produkcję_iMaków

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


sobota, 6 lutego 2010, 22:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL