Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 09:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 proszę o pomoc 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post proszę o pomoc
Witam!
Jestem uzytkownikiem kamerki f-my Sony Hi8. Niedawno postanowiłem kupić komputer który umozliwi mi obróbkę sporego archiwum nagrań. Ponieważ absolutnie nie znam się na sprzęcie komputerowym swoje przygotowania do zakupu rozpocząłem od przegladu wszelkich forów (dziwnie brzmi:)), grup dyskusyjnych itp. Niestety im więcej czytałem tym moja głowa była większa a wiedza na temat odpowiedniej konfiguracji komputera znikoma. Zdążyłem się dowiedzieć że na pewno dwa twarde dyski oraz pamięć rzędu 512 MB dają pewien komfort pracy. Kwestie procesora, płyty głównej, karty graficznej nie sa jednoznacznie rozstrzygniete. Postanowiłem że tu zdam się na doswiadczenie firm sprzedających komputery. Chciałbym jednak skorzystać z wiedzy osoby zajmującej się montażem i wyjasnić kwestię zgrywania filmu na dysk twardy. Czym to zrobić (specjalistyczne karty wideo tzw. dedykowane ze względu na cenę wgrę nie wchodzą), czy karty graficzne z odpowiednimi wejsciami i wyjsciami (chciałbym później obrobiony materiał nagrać na kasete VHS) nie pogorszą jakości, czy może lepsza bedzie jakaś karta TV? W ofertach które zebrałem pojawiały się m.in. ATI RAD9000 64 MB DDR, VIVO ; Hercules Radeon 7500 64 MB All-In-Wonder ; Radeon 9100 64 DDR TV-OUT DVI. Tylko w tym ostatnim przypadku dodatkowo zaproponowano mi tuner TV AVER TV STUDIO 303. Mam nadzieję ze znjadzie sie ktoś kto mi tą kwestię wyjaśni.

Pozdrawiam

PS Jeśli znalazłby się ktoś życzliwy, mający doswiadczenie w tym temacie i gotowy na odpowiedzenie na szereg dodatkowych , nurtujacych mnie pytań proszę o kontakt:)


środa, 23 lipca 2003, 12:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
nie napisales czy w kamerze masz port FIREWIRE. jesli tak, to najprostszym wyjsciem bedzie kupienie plyty glownej ktora taki port posiada i zgrywanie materialu przez niego. nie trzeba ci wtedy nic wiecej zeby w miare komfortowo pracowac.
jesli zas w kamerze masz tylko analogowe wyjscia video, to bedziesz musial wybrac albo kupno karty graficznej z wejsciem tv, albo karty telewizyjnej. przy dobrym procesorze bedziesz mogl wtedy zgrywac w ten sposob sygnal w pelnej rozdzielczosci pal.


piątek, 25 lipca 2003, 09:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Witam.
Kamerka HI8 nie posiada portu DV, bo to nielogiczne.

Raczej nie zdawałbym się na doświadczenie "w tych sprawach" firm sprzedających komputery. Sprzedadzą tobie to, co im zalega w magazynie i z czasem traci na wartości, podejdź do tego z dystansem, to tylko sprzedawcy...

Do zabawy będziesz potrzebował kartę graficzną z wejściem i wyjściem video, np. Ati Radeon 9000 pro VIVO, dysk HDD 7200 obr/min, np. Barracuda 7200.7 80Gb, oprogramowanie typu Ulead Video Studio 7 lub Pinnacle Studio 8, mocny procesor (2Ghz), 512DDR i dużo chęci.

Może warto rozważyć zakup kamerki Sony D8, kamerka ma możliwość odczytu nagrania HI8 (nie wszystkie) i zarazem DV (D8).
Zyskasz to że masz kamerkę cyfrową, nie tracisz biblioteki swoich nagrań analogowych, po digitalizacji swoich nagrań możesz się bawić do woli z montażem video bez utraty jakości, o wiele prostszy, bardziej niezawodny i bezstratny transfer filmu kamerka-komputer i odwrotnie (kamera musi mieć DVin).

Poczytaj forum, jest dużo o przechwytywaniu oraz montażu cyfrowym i analogowym.
Pozdrawiam


piątek, 25 lipca 2003, 10:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL