Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 12:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Prędkośc dysku w laptopie do edycji HD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 października 2009, 20:23
Posty: 15
Lokalizacja: Wrocław
Post Prędkośc dysku w laptopie do edycji HD
Witam,
własnie wybieram laptopa, którego jednym z zadań będzie edycja materiału HD (AVCHD) i w sumie już wszystkie parametry mam opanowane, ale w kwocie ktorą na to przeznaczyłem (5tys. zł) trudno jest wybrać ze wszystkimi parametrami, któe sobie wymarzyłem :)

Jest kilka opcji, ale te z ciekawymi mają dyski trarde z prędkością 5400r/min - czy jest to duży minus przy edycji HD, czy raczej nie ma znaczenia przy samej edycji, a wpływa tylko na czas kopiowania z płyty?
Czy może absolutnie niezbędny jest dysk o prędkości 7200r/min?

Wiem, że w laptopach ze złączem eSATA można podłączyć zewnętrzny szybki (7200) dysk i tutaj mam drugie pytanie czy są dyski 2,5" o prędkości 7200, które można podłączyć przez eSATA?

Z góry dziękuję za pomoc

_________________
..:: Tazzoo ::..


wtorek, 16 marca 2010, 21:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Prędkośc dysku w laptopie do edycji HD
dysk zawsze możesz sobie wymienić na szybszy i większy, tak więc nie ma co dopłacać, pewnie kalkuluje się kupić sobie oddzielnie dysk 7200 i zainstalować, a ten 5400 możesz sobie do kieszeni usb włożyć, 7200rpm jest dużo szybszy, ale na baterii komputer będzie działać dużo krócej...

Pozdrawiam
Muchomor


środa, 17 marca 2010, 18:50
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 października 2009, 20:23
Posty: 15
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Prędkośc dysku w laptopie do edycji HD
Przyznam, że o takim rozwiązaniu nie pomyślałem, a teraz sprawdziłem i cenowo faktycznie wychodzi lepiej.

zastanawiam się tylko czy po zakupie nowego laptopa jak podmienię dysk to czy nie stracę gwarancji, a poza tym wymiana dysku np. w asusie n61jQ jest chyba znacznie bardziej skomplikowana niż w kompie stacjonarnym.

Przy okazji podpytam o dalszą częśc rozwiązania, jak wyciągnę dysk oryginalny i będę chciał go używać jako dysk zewnętrzny to musze do niego dokupić obudowę, ale czy będzie można go wówczas podłączyć przez ten szybki port eSata, żeby wykorzystać szybki tansfer tego portu?

_________________
..:: Tazzoo ::..


środa, 17 marca 2010, 21:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL