Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 12:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
Witam.
Zamierzam kupić zestaw komputerowy do 4200 zł, przeznaczony głównie do montażu HDV z kamerki FX1000, jak również i do gier komputerowych. Złożyłem coś takiego:

Procesor: AMD Phenom II x4 955 AM3 BE
Płyta: Asus M4A79XTD EVO
Pamięci: Patriot DDR3 2x2048MB 1600MHz CL9.0 PGS Sector5
Karta graficzna: HIS Radeon HD 4870 IceQ HDMI 1GB DDR5
Dyski: 2x WD Caviar Black (500GB, 32MB, SATA/300) + 1x Hitachi Desktar (160GB, 8MB, SATA/300)
Zasilacz: OCZ Stealthxstream 700W

Do tego drukarka, LCD, klawiatura, mysz. Główny problem dla mnie stanowi wybór karty graficznej. Jak wiadomo CUDA lub ATI Stream mogą znacznie przyspieszyć pracę na takich plikach wideo. Będę pracował na Premiere CS4 a potem CS5 (niedługo ma się pojawić w sklepach). Zależy mi na takim właśnie wsparciu pracy przez GPU, ale nie wiem czy lepszym wyborem nie będzie np. GTS 250. Podobno Ati Stream nie działa na APP CS4. Ale jeśli wziąłbym coś 'with CUDA' to chipset nie będzie w pełni zgodny. Co poradzicie??

Druga sprawa to OC :D . Do procka zamontuje Mugen II i mam zamiar go kręcić do 3.8-4.0 GHz. I teraz nie wiem jakie pamięci brać do tego, żeby też ładnie można było z nich trochę wycisnąć.


środa, 14 kwietnia 2010, 12:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
Nie próbowałem osobiście, ale z lektury naszego (i nie tylko) forum wynika, że jedynie Nvidia Quadro daje przyśpieszenie pracy Premiere. Jeżeli chodzi o "zwykłe" karty graficzne i nie kupowanie dodatkowych płatnych składników oprogramowania, to wybór karty graficznej jest w miarę obojętny.
PS LINK LINK, LINK.

_________________
最诚挚的问候


środa, 14 kwietnia 2010, 15:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
nie daje, chyba ze z cs5 ale to jeszcze sprawdzimy , w poprzednich wersjach monza tylko bylo wykorzystac quadro do exportowania z pluginem elemental accelerator , ktory przy obecnej szybkosci procesorow nie wnosi zadnych innowacji


środa, 14 kwietnia 2010, 15:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/nVidia_CUDA_i_ATI_Stream._Wykorzystac_moc_GPU-1942/strona/5365.html

Myślałem, że Premiere CS4 wykorzystuje CUDA przy kodowaniu h.264 (tak jest przynajmniej w tym artykule) i to z większością płyt. A jak już jeden kodek poleci to tylko kwestia czasu na pojawienie się kolejnych pluginów.


środa, 14 kwietnia 2010, 15:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
no ale tam wlasnie uwzglednili to co napisalem, sam z siebie cs4 cuda nie uzywa


środa, 14 kwietnia 2010, 15:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
a elemental accelerator potaniał, ale darmowy nie jest :mrgreen: LINK (ciekawe czy to wersja "tylko dla HP?)

_________________
最诚挚的问候


środa, 14 kwietnia 2010, 15:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
Ale za to plugin do CS4 wykorzystujący Ati Stream jest za darmo. Czyli, lepiej wziąć kartę od ATI??


środa, 14 kwietnia 2010, 15:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
Jak działa... a nie lepiej normalnie szybszy procesor? :wink:

_________________
最诚挚的问候


środa, 14 kwietnia 2010, 15:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
A jaki z AMD można szybszy?? Bo polityka Intela to mi się nie podoba i za procesor dobrej klasy to trzeba krocie zapłacić, a wątpie, żeby taki i5 650 3.2GHz (100 zł droższy) dorównał temu Phenomowi x4.


środa, 14 kwietnia 2010, 16:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
"Ale za to plugin do CS4 wykorzystujący Ati Stream jest za darmo"

ten plugin dziala tylko jak masz chipset amd, procesor amd, karte ati 3870+ i vista sp1 - czyli gorzej byc nie moze


środa, 14 kwietnia 2010, 16:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
Dlaczego "gorzej być nie może"?? Nie jesteś przekonany do AMD?? Podobno Intele lepiej sobie radzą z wideo, ale różnicę widać tylko na droższych modelach.


środa, 14 kwietnia 2010, 16:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
sam uzywam konfigow na amd , ale pod kontrola chipsetow nvidii, tutaj juz plugin nie dziala, poza tym kupilem quadro bo chcialem zobaczyc jak to wspaniale wspiera cs4 :) i okazalo sie ze ch....j zimuje

a vista z sp1 do montazu...... daj spokoj, nie pora na zarty


środa, 14 kwietnia 2010, 16:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
OK, czyli kartę zostawiam taką jaka jest, do gier jest świetna. Nie ma co na razie inwestować w cuda. A co z tymi pamięciochami?? Lepiej dorzucić te 4GB więcej??

edit. Co do Visty się zgadzam, gorszego gó...a nie widziałem. Pozostanę na XP 64 bit lub będzie przesiadka na 7, ale najpierw go przetestuje.


środa, 14 kwietnia 2010, 16:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
pamieci nigdy za duzo, zwlaszcza dla pakietu cs4, kiedys zrobilem taki temat z porownaniem przyrostu szybkosci exportowania materialow w stosunku do ilosci ramu w systemie ale niestety, kilku uzytkownikow nie zrozumialo intencji i temat umarl

jesli uzywasz samego premierea to 8 giga jest ok a 16 to juz komfort w pracy, natomiast jesli w tasku albo drugim monitorze masz aftera , photoshopa czy cos jeszcze innego i korzystasz z dynamic linka to 16 giga wg. mnie jest minimum


środa, 14 kwietnia 2010, 16:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 11 marca 2008, 00:28
Posty: 51
Post Re: Montaż HDV - nVidia CUDA vs. ATI Stream
Degenerado napisał(a):
, poza tym kupilem quadro bo chcialem zobaczyc jak to wspaniale wspiera cs4 :) i okazalo sie ze ch....j zimuje

a vista z sp1 do montazu...... daj spokoj, nie pora na zarty


ciekawe, moja quadro 1800 koduje 3 razy szybciej niz procek, material 2 godz. w niecale 7 godzin do H.264 - a procek (E8500) okolo 22 godz - oczywiscie material jest zawalony korekcja koloru, warstwami, efektami itp) - abstrahuje od faktu ze wszystkie formaty w AP , łącznie z avhd oraz te 5D mkII chodza plynnie - i co tu niby nie dziala?

_________________
Iyama ProLite B2403WS, 2 x Intel 8500, RAM 8 GB, PNY NVIDIA Quadro 1800 + elemental accelerator,RAID Seageate 2 x 1000 + 2 x 500, Canon XH-A1,Panasonic HMC-151, Focus-4ProHD, Adobe Production Premium CS5 + GTX 260, Mojo, windows 7, Macromedia Studio 8


środa, 14 kwietnia 2010, 19:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL