Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 08:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Jaki procesor? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 maja 2010, 15:54
Posty: 2
Post Jaki procesor?
Witam!
Właśnie konfiguruję sobie komputer pod AP CS5 i mam dylemat jaki procesor wybrać. Czy Core 2 quad extreme 3.0ghz qx9650 czy i5 660 3.33ghz LGA 1156, który podobno jest nowocześniejszy. A może lepiej zainwestować w i7 3.2 ghz.
Dzięki z góry za poradę.


wtorek, 11 maja 2010, 16:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Jaki procesor?
i7 960 :mrgreen:


wtorek, 11 maja 2010, 18:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
2x opteron six-core i plyta tyana


wtorek, 11 maja 2010, 23:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 29 lipca 2009, 10:28
Posty: 250
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Jaki procesor?
lepiej kupic z 6 rdzeniami (AMD już ma w ofercie) a tak na serio to i7 jak masz kase starczy nawet ten taktowany na 3 giga na więcej szkoda kasy

_________________
SONY FX-1000 może nie szczyt doskonałości, ale fajna kamerka
oraz sony NEX-VG10E i jeszcze kilka innych z tej samej firmy zoom H2n.


środa, 12 maja 2010, 11:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
to chyba nie jest kwestia tego czy starczy, tylko jakiejs sensownej pracy i szybkiego eksportu


środa, 12 maja 2010, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: Jaki procesor?
Degenerado napisał(a):
2x opteron six-core i plyta tyana

A można wiedzieć ile taki zestaw kosztuje? Bo np 2x Intel Xeon X5680 3.33GHz(6100zł za sztuke) + płyta EVGA Classified SR-2 (2270zł) = nie całe 15000zł
A to dopiero 1/3 kompa :/

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


środa, 12 maja 2010, 23:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
http://www.allegro.pl/item1023538970_ty ... wa_fv.html

http://dtpsoft.pl/product_info.php?products_id=41896

tylko sprawdz czy na pewno plyta obsluguje bo tak podalem pierwsza z brzegu
ja sobie quad corey kupilem po 650 zl i poczekam az 6-cory stanieja


czwartek, 13 maja 2010, 00:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Jaki procesor?
i7 980X wymiata już na cs4

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 13 maja 2010, 09:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
masz konfig z tym procesorem ?


czwartek, 13 maja 2010, 10:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Jaki procesor?
i7 980X + Noctua NH-D14
Asus Rapage II Extreme (bios 1802)
KINGSTON KHX1600C9D3K3/6GX 12GB
EVGA Nvidia GTX295

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 13 maja 2010, 10:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Jaki procesor?
i7 980x i pytanko - jakie chłodzenie ? ( mam na swojej 960 SCYTHE i oc procka na 4 GHz ale jest gorąco ... ) i ciekawi mnie 980x z wielu względów :mrgreen:


czwartek, 13 maja 2010, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Jaki procesor?
napisałem wyżej jakie chłodzenie. A dlaczego takie? bo jest najlepsze czyli wydajne i baaaardzo ciche, ale do tego buda też jest ważna, ja mam Cooler Master CM 690 II Advanced. W środku jest wiaterek :lol: i bardzo cicho a to się chwali :!:

Dlaczego ta buda bo bez wiatraków jakie są w niej zainstalowane procek miał temperature 46 stopni i rosła w stanie spoczynku, po włączeniu 3 wiatraków w tej obudowie temp spadała do stałej 32 stopni... a to spora różnica.

Dlaczego i7 980X - ot taki kaprys :wink:
tak dla ciekawości powiem że pliki AVCHD i z 5D Mark II latają jak zwykłe DV nawet z nałożonymi filtrami (oczywiście bez przesady) :D

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


Ostatnio edytowano czwartek, 13 maja 2010, 12:24 przez TOKKSA, łącznie edytowano 2 razy

czwartek, 13 maja 2010, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
tokksa to mam prosbe powiedz mi ile sie liczy sie godzina materialu full hd
do blue ray x264 przy najelpszych parametrach (ale zeby nie wychodzic poza zgodnosc z BR)

z jakiejs kompresji bezstratnej albo avchd


czwartek, 13 maja 2010, 12:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Jaki procesor?
Oj, jeszcze nie liczyłem, ale już ci powiem, że w CS4 obciążenie procka w Adobe Media Encoderze jest zaledwie na 20% :!: a w Encorze 30-60% swojej mocy. Czekam na CS5 by uwolnić moc drzemiącą w procku :wink:

Jeśli ci to coś da to złożony w premierze na sequence materiał filmwy w filtrami i innymi bzdetami o łącznym czasie 1:42min i wyeksportowany do encora przy użyciu dynamic link liczył na 30-60% swojej mocy w czasie 25 min

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 13 maja 2010, 12:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
dziwne ze jest takie obciazenie bo jeszcze sie nie spotkalem zeby premier czy encoder nie liczyl na 95-100% tego co ma

a ten material to dv do mpeg2 czy full hd do br ?


czwartek, 13 maja 2010, 12:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL