Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 06:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Problem z DMA 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2003, 12:09
Posty: 7
Lokalizacja: Krosno
Post Problem z DMA
Witam, mam spory problem z włączeniem DMA dla swojego dysku. Moja konfiguracja to: płyta główna Asus7V KT133 z BIOS'em 1006, dysk SAMSUNG 40.8 GB 5200obrotów, taśma 80pin, system operacyjny Win Xp Pro + updeter 1a. Jeżeli ktoś używa takiego sprzętu bardzo proszę o informacje w jaki sposób można uruchomić DMA bo za cholerę nie mogę tego zrobić!

_________________
Wszystko powinno się upraszczać o ile to możliwe, ale nie bardziej. Albert Einstein (1879 - 1955)


poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 12:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Panel sterowania -> System -> zakładka: Sprzęt
Przycisk: Meneger urządzeń -> Kontrolery IDE ATI/ATAPI ->Podstawowy (pomocniczy) kanał IDE -> Właściwości -> Ustawienia zaawansowane -> Tryb transferu -> ustaw: DMA jezeli dostępne


poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 12:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2003, 12:09
Posty: 7
Lokalizacja: Krosno
Post 
To ja wiem tylko że dysk obsługuje DMA, płyta też, taśma jest 80 ale nie można ustawić DMA w Menażdzeże urządzeń!

_________________
Wszystko powinno się upraszczać o ile to możliwe, ale nie bardziej. Albert Einstein (1879 - 1955)


poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 12:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
aha!!! mam Home Edition i tak to sie ustawia, w PRO pewnie tez tak samo...


poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 12:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
A to sorry w takim razie.... Może ktoś bedzie wiedział.


poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 12:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Wykonaj następujące czynności:
-zainstaluj sterowniki od płyty głównej,szczególnie te od kanałów IDE
-sprawdz w biosie czy DMA dla danych kanałów mają status Enabled
-sprawdz czy taśmy IDE nie są uszkodzone
-odinstaluj kanały IDE z menadzera urządzeń,zrestartuj system niech win na nowo zainstaluje i ustawi tryby pracy.


środa, 6 sierpnia 2003, 12:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2003, 12:09
Posty: 7
Lokalizacja: Krosno
Post 
Moja wersja BIOS'u to 1011 dla płyty ASUS A7V 133 czy ktoś moży mi powiedzieć gdzie to się zmienia?

_________________
Wszystko powinno się upraszczać o ile to możliwe, ale nie bardziej. Albert Einstein (1879 - 1955)


wtorek, 12 sierpnia 2003, 13:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Może to bedzie pomocne:
http://klub.chip.pl/p_goc/bios.htm


wtorek, 12 sierpnia 2003, 14:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2003, 12:09
Posty: 7
Lokalizacja: Krosno
Post Nic nie pomaga
Witam ponownie,
dużo czasu poswięciłem nad tym moim DMA, ale dalej nie mogę go włączyć!!!
Może ktoś ma podobną konfigurację kompa i ma włączone DMA. Bardzo proszę o pomoc, szczególnie jeśli chodzi o BIOS. Nie jest to bios standardowy jaki można spotkać, ale taki jaki montuje w swoich nowszych wetrsjach płyt głównych ASUS, szczególnie w serii A7V. Oto moja konfiguracja:

Microsoft Windows XP Professional SP1a
PROCESOR: AMD Athlon Thunderbird, 1266 MHz (6 x 211)
PŁYTA G: Asus A7V (5 PCI, 1 AGP Pro, 1 AMR, 3 DIMM), 04/23/2002-VIA-KT133-<A7V>
BIOS: Award - ASUS A7V ACPI BIOS Revision 1011
NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (64 MB)
SAMSUNG SV4084H (37 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100), SpinPoint V20400
256 MB RAM
Taśma 80pin

BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!

_________________
Wszystko powinno się upraszczać o ile to możliwe, ale nie bardziej. Albert Einstein (1879 - 1955)


czwartek, 28 sierpnia 2003, 11:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post DMA
Chipset jest na VIA więc pewnie zainstalowałeś 4in1.
Temat wygląda tak - w przypadku chipsetów VIA po zainstalowaniu 4in1 (Hyperion) w menedżerze urządzeń nie można włączyć DMA, bo włącza się ono automatycznie, a taka opcja znika...

Więc możliwe że DMA jest włączone...

U siebie kiedyś testowałem to w ten sposób - jeśli masz CD lub DVD obsługujące DMA.
Uruchamiałem CD Speed albo DVD Speed, wkładałem płytkę z filmem lub CD z programami i uruchamiałem testowanie.
Poprawne włączenie DMA pozwala tym urządzeniom dojść do max prędkości i krzywa prędkości jest "gładka". Jeśli DMA nie jest włączone to do pewnego momentu idzie dobrze ale później CD lub DVD jest hamowane i napewno nie dochodzi do max prędkości napędu. Testowałem to u siebie w przypadku DVD ponieważ przy odtwarzaniu DVD DMA musi być włączone - inaczej skoki obrazu gwarantowane - nawet na średnio szybkich prockach.

Jeśli na CD czy DVD napęd uzyska max wartości to pewnie DMA jest OK więc przy twardych dyskach możemy się spodziewać że też pracują w DMA.

MOzna potestować HDD jakimś programem testującym który sprawdzi transfer a później porównać z danymi technicznymi napędu. Jesli są dużo niższe, oznaczać to będzie że coś jest nie tak.

emes


czwartek, 28 sierpnia 2003, 12:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post problemy z DMA
Witam.
Mam także problemy z DMA:
Dysk Seagate 80GB Barracuda 7200, płyta główna dowolna (testowałem na kilku modelach różnych producentów).
Bios w każdym przypadku wyświetla, że dysk pracuje w UDMA.
Pod Windowsem (poczynając od Win98, WinMe, Win2000 i XP) NIE MOŻNA ustawić trybu DMA. Po zrestartowaniu DMA wraca do poprzednich ustawień.
Po zainstalowaniu sterowników do DMA z CD dołączanych do płyt głównych (także najnowszych wersji ściąganych z netu) windowsy się nie uruchamiają (jedynie tryb awaryjny).
Męczyłem się z tym 2 tygodnie i NIC.. teraz dysk czeka na oddanie do serwisu, ciekawe co tam powiedzą, bo to prawie na pewno dysk jest winny.
Może w Twoim przypadku także winny jest dysk.


piątek, 19 września 2003, 16:06
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 14 lipca 2003, 12:11
Posty: 12
Lokalizacja: Opolskie
Post 
sprubój zamienić taśmę na wolną 33 mgh i zobacz co system zrobi jeśli przełączy sie w tryb udma to znaczy padnięta płyta główna
napisz orezultatach
powodzenia


środa, 24 września 2003, 17:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL