Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 06:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 wykorzystanie ramu przez CS4 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post wykorzystanie ramu przez CS4
Witajcie, postanowiłęm zakupić dodatkową pamięc licząc na przyjemniejszą pracę z CS4.

Miałem 4GB A-Data 800+ DDR2 i zakupiłem drugie takie same kości.
Wcześniej przy przeliczaniu materiału z HDV do Mpeg2 DV wykorzystywane było ok 2,5GB ramu (reszta to pewnie system). Po podwojeniu ramu przeliczanie tego samego pliku wykorzystuje max 3,8GB.

Zastanawiam się czy to maks jaki potrzebny jest adobe media encoder?
A może trzeba włączyć jakąś opcję w panelu sterowania windowsa by wykorzystać więcej pamięci?

Czekam jeszcze na nowy proc QX9650, aktualnie mam Q6600.

System win7 64-bit pro, adobeMC CS4 z akualnymi poprawkami.


poniedziałek, 21 czerwca 2010, 19:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: wykorzystanie ramu przez CS4
optymization ustaw na performance a nie na memory


poniedziałek, 21 czerwca 2010, 19:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: wykorzystanie ramu przez CS4
Użycie ramu uzależnione jest od stopnia skomplikowania projektu: efekty, ilość ścieżek, kodeka w jakim są zawarte pliki w projekcie oraz formatu do jakiego exportujesz.
Z tego co widziałem to cs5 pozwala na zarządzanie ramem z poziomu aplikacji aplikacji (podobnie jak w afx).

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


poniedziałek, 21 czerwca 2010, 20:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: wykorzystanie ramu przez CS4
Degenerado zaraz sprawdzę, bo faktycznie mam na memory ustawione.


poniedziałek, 21 czerwca 2010, 21:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: wykorzystanie ramu przez CS4
Degenerado, wcale nie mam 100% pewności, czy masz rację. W końcu, gdy włączam Max bit depth i Max render quality, program sam proponuje przełączenie na Memory.
Ale, jest jeszcze jedna sprawa. W CS5 jest pozycja, w której się ustawia, ile program może zabrać pamięci, a ile ma zostawić innym programom. Może w CS4 też to jest i można tam ustawić, żeby zabierał więcej.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 25 czerwca 2010, 19:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL