Teraz jest czwartek, 18 lipca 2019, 07:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN) 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lipca 2010, 20:09
Posty: 74
Post Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Witam wszystkich serdecznie!

Za niedługo stanę się posiadaczem nowej kamery - JVC GZ-HM335 (opis kamerki na stronie http://www.jvc.pl/product.php?id=GZ-HM335BEU&catid=100048&sub=ts#product-tabs). Oczywiście kamera nagrywa w formacie AVCHD, obraz 1080i.

Wszystko byłoby pięknie (do tej pory nagrywałem filmy tylko w SD), ale moja "stacja montażowa" jest chyba niedostosowana do edycji materiału AVCHD (filmy montuję w Premiere Pro CS5). Do tej pory pracowałem na komputerze z procesorem Core 2 Quad Q8200 2,33 GHz, 2 GB RAM DDRII 666 MHz, GeForce 9600GSO, dysk Segate 7200.10 - 500GB 7200rpm ATA. Tak wiec będę modernizował/wymieniał sprzęt. I tu pytanie: zmieniać platformę i kupować Core i7, jakąś używaną płytę główną i na start 3 GB RAM-u, może lepiej byłoby po prostu dołożyć do tego co mam inną grafikę - GTX'a 285 (obsłuży go Mercury Engine z Premiera), włożyć 4GB RAM-u i ewentualnie wsadzić drugi dysk?

Zależy mi na tym aby edycja była chociaż w miarę płynna, na modernizację mogę wydać max 1700-2000 PLN.

Na koniec jeszcze jedno pytanie: kamera może nagrywać z różnym bitrate (5 Mb/s, 12 Mb/s, 17Mb/s, 24 Mb/s). Intuicyjnie wyczuwam, że najlepiej byłoby nagrywać z najwyższym, ale czy nie będzie to dodatkowe wyzwanie dla procesora? Chyba że nagrania z niższym bitrate są mocniej skompresowane (wyższy profil i poziom kompresji H.264) i na jedno wyjdzie.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.


czwartek, 1 lipca 2010, 20:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Jeżeli modernizacja to podkręć procesor ile się da (i jednocześnie dodaj mu lepsze chłodzenie, polecam Scythe Mugen 2b), dorzuć jak najwięcej szybkiego RAM-u (stare kości możesz sprzedać, bo prawdopodobnie będą blokować OC procka), zmień kartę na GF GTX 260 (też obsługuje Mercury, wystarczy pozmieniać kilka rzeczy, info w sieci lub na forum), dodaj nowy dysk na SATA2 (polecam Samsung F3 500GB) lub najlepiej 2 połączone w RAID0, jeżeli płyta obsługuje RAID, jeżeli nie to i tak warto kupić 2 i odpowiednio porozkładać na nich materiały do montażu.
Napisz jeszcze model płyty głównej.

Jeżeli całkowicie nowy sprzęt to ciężko będzie coś sensownego kupić do 2000zł, chyba że byś sprzedał obecny to może już coś dałoby się złożyć i na pewno byłoby to wydajniejsze.

Co do drugiego pytania to analogicznie - im większy bitrate tym lepsza jakość, ale jednocześnie waga pliku też się zwiększa no i procesor też się bardziej męczy, ale jak kupisz nową kartę to ona odciąży procesor w takich zadaniach.
Najlepiej nagraj sobie kilka takich samych ujęć na różnych ustawieniach obrazu i zobacz jakie są różnice.


piątek, 2 lipca 2010, 02:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lipca 2010, 20:09
Posty: 74
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Wielkie dzięki za odpowiedź. Chyba będę kupował GTX'a 260 i przerabiał tak, by działał Mercury - tylko żeby zadziałał... RAM-u tez na pewno dorzucę, problem w tym, że moja płyta główna to Gigabyte GA-EG31MF-S2 i:
1.RAID'a nie obsługuje, więc macierz odpada;
2.RAM-u mogę włożyć do niej co najwyżej 4GB, a to z tego co wiem pod Premiera i tak będzie ciut za mało (no ale chyba lepsze to niż 2GB).

Co do kamery, to wiem, że najlepiej nagrać i sprawdzić, ale problem w tym, że teraz przez miesiąc będę poza domem i nie będę miał jak nagrań na komputerze obejrzeć i przeanalizować. Chciałbym po prostu uniknąć takiej sytuacji sytuacji: miesiąc nagrywania, kilka godzin materiału a potem okazuje się, że nie ma jak tego zmontować.

Jeszcze raz dziękuję za szybka odpowiedź.


piątek, 2 lipca 2010, 20:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
No to ja bym na Twoim miejscu sprzedał to co masz i kupił całkowicie nowy zestaw oparty na Intel i5 lub AMD AM3, z płytą dobrą do OC, obsługującą RAID i więcej RAM-u, bo na i7 raczej Ci nie starczy.


poniedziałek, 5 lipca 2010, 01:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lipca 2010, 20:09
Posty: 74
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Czyli Core i5? Rozumiem, że mowa o Core i5 750 2,66GHz - cztery rdzenie, ale bez HT, no bo chyba nie ma sensu kupować Core i5-ki dwurdzeniowej? Po za tym to jakoś nie specjalnie jestem do tego procesora nastawiony... Od zwykłego Quad'a różni się tylko tym, że ma zintegrowany kontroler DDR III i kontroler PCI-E. Będzie dużo wydajniejszy od mojego procesora (Q8200)? Bo jak wydaję pieniądze i zmieniam platformę, to chciałbym, aby różnica była zauważalna. Aha, Core i5 750 na allegro nie jest dużo tańszy do i7 (100-150 zł), no powiedzmy, że na płycie głównej można zaoszczędzić (ale jak ma być z RAID'em to też nie będzie taka tania).

Jeśli chodzi o AMD, to chodzi o Phenoma X6? Będzie to wydajne? Bo od Core i7 też dużo tańsze nie jest (800 zł).


poniedziałek, 5 lipca 2010, 17:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
i5 ma też 2x więcej pamięci cache. Poza tym, chodzi o to, żeby go maksymalnie podkręcić (4GHz spokojnie zrobisz), a na płycie którą masz i wolnych pamięciach to z tego Q8200 nic nie wyciśniesz raczej
Tu masz pewien benchmark procesorów:
http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup. ... 40+2.33GHz
(warto też spojrzeć na kilka innych, niezależnych)
Zawsze możesz zmienić płytą na coś porządnego na P45 z obsługą RAID i więcej szybszego RAM-u (ale wtedy stary sprzedaj, bo będzie tylko zwalniać nowe kości), jeżeli byś trafił na jakiegoś dobre okazje na Allegro to ma sens (ja tak zrobiłem pół roku temu), ale jeżeli chcesz nowe części to już tylko nowa platforma.

Z AMD chodziło mi o Phenom II X4, który będzie tańszy od i5, no chyba, że chcesz już zainwestować w 6-rdzeniowego, ale wtedy jak sam zauważyłeś wyjdzie drożej.

Przynajmniej tak ja to widzę. Samemu mogłem trochę poczekać z kupnem sprzętu i kupić i7, ale tak można czekać i czekać bez końca w sumie, a trafiłem na dobre okazje na Allegro na 775 (chociaż płytę średnią kupiłem, ale to już wcześniej, może jeszcze wymienię niedługo) i zaoszczędziłem prawie 50% w stosunku do cen nowych podzespołów.


wtorek, 6 lipca 2010, 09:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lipca 2010, 20:09
Posty: 74
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Patrząc na ranking, który pokazałeś to biorę Core i7 980X. A tak na serio - to taka konfiguracja jak na razie (aby było taniej) by przeszła:

1.Core i5 750 - zakładam, że podkręcę do 4 GHz + jakiś lepsze chłodzenie
2.Płyta główna, która ma RAID'a (ale dość tania, a nie za 600 zł, jak dla Core i7)
3.4GB RAM-u DDR III
4.2x Samsung F3 500 GB

Da się na tym uzyskać w miarę płynny podgląd w Premiere Pro CS5 przy edycji materiału 1080i?


wtorek, 6 lipca 2010, 21:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Więcej RAM-u i najlepiej jeszcze jeden dysk (2 wrzucisz w RAID 0 i będzie na dane, jeden osobno na system i soft).
No i oczywiście karta graficzna minimum GF GTX 260 (chyab, że GTS 250 też się da skonfigurować z Mercury, nie wiem), bo bez tego Premiere CS5 nie ma sensu.
Tu masz info jak skonfigurować kartę:
http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuse ... =533802682


środa, 7 lipca 2010, 00:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 lipca 2010, 16:17
Posty: 41
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Przede wszystkim "WITAM"
Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.
Czytam różne posty na tym forum i zgłupiałem.
Na razie kręcę kamerą XL1 czyli SD ale za niedługo zakupię Sony HDR-FX1 czyli HDV.
Potrzebuję konfig kompa i zastanawiam się nad zakupem karty(do podglądu w czasie rzeczywistym i wspomóc Procka) .
Posiadam:
Asus P5q3 delux, Q9550, KINGSTON HYPERX DDR3 Ram 8gb 1600, dysk 1TB, dysk 500Gb,chłodzenie Scythe Mugen 2, grafika geforce 9600gt,nag. blu-ray, zaś 650wat chiftec ,Win 7 pro 64, adobe premiere cs 4.
Zastanawiam się czy kupić lepszą grafikę np GTX 470 czy tęż jakąś kartę do edycji.
Proszę o podpowiedź :D .


czwartek, 8 lipca 2010, 16:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lipca 2010, 20:09
Posty: 74
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
HDV (MPEG 2) to mniej niż AVCHD (H.264) wymagający format. Ja na twoim miejscu nie bawiłbym się w dokupowanie karty do lepszej edycji materiału. Masz dużo RAM-u, lepszy niż ja procesor (no i pewnie podkręcony). Ewentualnie tak jak mi radzono - GTX 260.

Ja mając twoje podzespoły bym się cieszył, bo edycja nawet AVCHD (który jak wspomniałem jest formatem trudniejszym do obróbki niż HDV) szła by lepiej i płynniej niż u mnie.

A co do mojego komputera - widzę, że chyba będzie trzeba poczekać, oszczędzać i kupić Core i5. Chyba tak będzie najlepiej. No ale nie wiem jak będę teraz montował filmy (a mam już jeden zamówiony).


czwartek, 8 lipca 2010, 17:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 lipca 2010, 16:17
Posty: 41
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Dzięki kolego.
Może ktoś jeszcze jakieś rozwiązanie podrzuci :?:


piątek, 9 lipca 2010, 17:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 10 września 2009, 01:07
Posty: 108
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Maciej Stanisław W napisał(a):
Witam wszystkich serdecznie!

Za niedługo stanę się posiadaczem nowej kamery - JVC GZ-HM335 (opis kamerki na stronie http://www.jvc.pl/product.php?id=GZ-HM335BEU&catid=100048&sub=ts#product-tabs). Oczywiście kamera nagrywa w formacie AVCHD, obraz 1080i.

Wszystko byłoby pięknie (do tej pory nagrywałem filmy tylko w SD), ale moja "stacja montażowa" jest chyba niedostosowana do edycji materiału AVCHD (filmy montuję w Premiere Pro CS5). Do tej pory pracowałem na komputerze z procesorem Core 2 Quad Q8200 2,33 GHz, 2 GB RAM DDRII 666 MHz, GeForce 9600GSO, dysk Segate 7200.10 - 500GB 7200rpm ATA. Tak wiec będę modernizował/wymieniał sprzęt. I tu pytanie: zmieniać platformę i kupować Core i7, jakąś używaną płytę główną i na start 3 GB RAM-u, może lepiej byłoby po prostu dołożyć do tego co mam inną grafikę - GTX'a 285 (obsłuży go Mercury Engine z Premiera), włożyć 4GB RAM-u i ewentualnie wsadzić drugi dysk?



Zależy mi na tym aby edycja była chociaż w miarę płynna, na modernizację mogę wydać max 1700-2000 PLN.

Na koniec jeszcze jedno pytanie: kamera może nagrywać z różnym bitrate (5 Mb/s, 12 Mb/s, 17Mb/s, 24 Mb/s). Intuicyjnie wyczuwam, że najlepiej byłoby nagrywać z najwyższym, ale czy nie będzie to dodatkowe wyzwanie dla procesora? Chyba że nagrania z niższym bitrate są mocniej skompresowane (wyższy profil i poziom kompresji H.264) i na jedno wyjdzie.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.


A ja bym w ogóle nie modernizował... Inna sprawa że w ogole nie kupowałbym tej kamery...
Ale ok załużmy jednak ze kupiłem., to sprawdziłbym najpierw jak działa na tym sprzecie.
Pociagnac to ten sprzet pociagnie HD (jest tylko kwestia czasu renderingu)
Ale jesli juz miałbym wydawac 2 tys to wyjechałbym gdzies albo kupił oryginalnego Premiere

PS.. a niech to chyba post nieaktualny sorry


sobota, 10 lipca 2010, 07:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
ja bym karty na razie nie zmieniał, 9600 też pójdzie z CS5 ponieważ ma ten sam chip co GTS250. Sam używam GTS250 i działa bez problemu, trzeba tylko dopisać nazwę karty do pliku txt w katalogu premiere (nie pamiętam jego nazwy). Jak okaże się dla Ciebie niewystarczająca to dopiero zmieniaj.

Każda karta która ma CUDA, czyli od serii 8xxx wzwyż będzie wspierała ME. Info na stronie Adobe o wspieranych kartach to tylko marketing. Myślisz, że np. GTX 480 nie będzie wspierał? Działa lepiej niż Quaddro :)


wtorek, 13 lipca 2010, 13:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
A wiedziałeś o tym, że karta musi mieć powyżej 512 mb ram?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


wtorek, 13 lipca 2010, 18:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lipca 2010, 20:09
Posty: 74
Post Re: Jak wzmocnić komputer do edycji AVCHD (do 2000 PLN)
Żeby tylko 512 MB... Zająłem się tematem, wiem, że bedą działać wszystkie karty z CUDA, ale RAM-u muszą mieć minimum 756 MB. Mój 9600 GSO ma 384 MB, więc nie będzie działał.

Co do kamery to ja jej nie kupuję - to prezent, więc wielkiego wpływu nie miałem. Zresztą kamerę już mam i jak na produkt za tą cenę to sprawuje się nieźle. Bedzie trzeba po prostu usunać przeplot, dokupić konwerter szerokokątny no i modernizować komputer.

Aha, mi długi czas renderingu nie przeszkadza, chodzi raczej o płynną pracę i podgląd. Renderować może się w nocy.

Jestem teraz poza domem i nie mogę sprawdzić jak edycja będzie szła u mnie na komputerze, ale jak wrócę to zobaczę i ewentualnie będę modernizował.

Dziękuje za wszystkie porady.


środa, 14 lipca 2010, 12:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL