Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 03:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Nowy zestaw montażowy do HD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 10:48
Posty: 22
Post Nowy zestaw montażowy do HD
Witam składam nowy zestaw do NLE FullHD w Premiere CS5. Przewiduję RAID0 z którego nigdy nie korzystałem i tu proszę o podpowiedzi:

Czy wszystkie HDD łączyć w RAID0 czy może tylko dwa ( płyta posiada dwa gniazda SATA 6GB/sek a dysków będzie obecnie 3. ), a trzeci podzielić na partycje: system; dodatki - gdzie będzie muzyka i inne śmieci; wynik - gdzie archiwizuję ostatnie wersje gotowych obrazów DVD później BR, czy może wszystkie połączyć w RAID0 ?

Dodatkowo ocena zestawu mile widziana.

1. Intel® Core™ i7-930 (2.8 GHz, 8 MB Cache, 4.8 GT/s) BOX
2. Asus P6X58D PREMIUM
http://www.komputronik.pl/index.php/product/96816/Podzespo_y_PC/P_yty_g_wne/Asus_P6X58D_PREMIUM.html
3. WD Caviar Green 2TB WD20EARS 64MB cache SATA-II - 3 sztuki
4. GeForce with CUDA GT240 Palit 1GB HDMI & DVI (PCI-E) (DDR5) - 2 sztuki
http://www.komputronik.pl/index.php/product/95743/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/GeForce_with_CUDA_GT240_Palit_1GB_HDMI_DVI_PCI_E_DDR5_.html
5. Monitor 24'' Samsung yyyyyyyy nie pamiętam modelu :)
6. Asus DVD+/-RW DRW-24B1LT LightScribe box white+black (Serial ATA)
7. Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev.2
8. Kingston HyperX DDR3 3x 2GB 2000 MHz XMP Tall HS FAN DDR3 kit CL9
9. Chieftec (CFT-750-14CS) 750W
10. CoolerMaster Dominator CM 692 II Advanced Black - bez zasilacza

_________________
Intel Core 2 Quad Q8200 + Asus P5Q3 + 4 GB DDR3 Kingston 1333 dual + 3x WG 500 GB SATA II, Radeon 4850 HIS 512MB HDMI&DVI (PCI-E) iCooler IV + Chiewtec 560 W.


piątek, 23 lipca 2010, 11:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
2 dyski w RAID0 na dane, jeden osobno na system + soft.
Ale nie kupuj niczego z serii "green", itp. Polecam Samsungi z serii F3.
Zamiast dwóch badziewnych kart graficznych lepiej kupić jedną porządną, np. GF GTX 260, lub jak Ci starczy kasy to GTX 285.
Chłodzenie koniecznie wymień na Scythe Mugen 2b, to co dałeś to totalny badziew nieadekwatny do swojej ceny.
Ogólnie ten zestaw mi się średnio podoba. Napisz ile masz na niego kasy to się coś poskłada.


piątek, 23 lipca 2010, 12:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 10:48
Posty: 22
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
Dziękuję za odpowiedź.

Dlaczego nie łączyć trzech hdd w RAID0 ? Czy w ten sposób nie osiągnę lepszej wydajności ?
Dlaczego nie kupować niczego z serii "green", itp ?

Niestety na lepszą grafikę nie starczyło finansów :( dlatego wybrałem te i połączę w SLI, a musiały być z CUDA. Chłodnicę mam już w domu więc po ptokach :) W sumie wszystko już zamówione. Koszt ... boli ok. 8k.

_________________
Intel Core 2 Quad Q8200 + Asus P5Q3 + 4 GB DDR3 Kingston 1333 dual + 3x WG 500 GB SATA II, Radeon 4850 HIS 512MB HDMI&DVI (PCI-E) iCooler IV + Chiewtec 560 W.


piątek, 23 lipca 2010, 17:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
Przecież te karty w SLi kosztują z 900zł łącznie, a za 500-600zł masz GTX 260, który będzie lepszy, bo ma więcej procesorów strumieniowych CUDA i dużo większą przepustowość pamięci.

Do montażu (itp pracy) dyski "konfiguruje" się tak, żeby materiały źródłowe leżały na jednym dysku (lub jednej macierzy, jeżeli mamy min 4 dyski), a wszystkie rendery/cache/itp zapisywały się na inny dysk/inną macierz.

Serie "green" są niby energooszczędne, ale przy tego typu komputerze oszczędność kilku watów prądu to nonsens, jeżeli tracimy na wydajności przez to, a takie dyski są po prostu wolniejsze.

Edit:
Teraz doczytałem post do końca - jak zmówione to po co w ogóle zakładasz temat na forum? Poza tym, jeżeli za tego kompa dałeś 8 kawałków to niezły frajer jesteś. :lol: Bo jakbyś poczekał jeden dzień to byś dostał dużo lepszą i tańszą konfigurację.


piątek, 23 lipca 2010, 22:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 10:48
Posty: 22
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
-KeFaS- napisał(a):
Przecież te karty w SLi kosztują z 900zł łącznie, a za 500-600zł masz GTX 260, który będzie lepszy, bo ma więcej procesorów strumieniowych CUDA i dużo większą przepustowość pamięci.


Za karty dałem łącznie 678 zł. GTX ogólnie nie będę szukał - wiele jest wersji do porównania - nie podałeś konkretnego przykładu.
Cenę każdego elementu sprawdzałem w porównywarkach cen - wybierałem najlepszą opcję cenowa, odbiór własny lub też negocjowałem ze sprzedawcą cenę, a jak nie schodził to załatwiałem darmową dostawę kurierem :) obniżając koszt łączny. Taniej takiego zestawu nie dało mi się złożyć. Koszty i czas zmusiły do takich wyborów. W poniedziałek lub wtorek maszyna ma już pracować na pełnych obrotach.

Cytuj:
Serie "green" są niby energooszczędne, ale przy tego typu komputerze oszczędność kilku watów prądu to nonsens, jeżeli tracimy na wydajności przez to, a takie dyski są po prostu wolniejsze.


ciekawa uwaga - na temat wydajności tej serii nie czytałem, cena odpowiadała i poszło.

Cytuj:
Edit:
Teraz doczytałem post do końca - jak zmówione to po co w ogóle zakładasz temat na forum? Poza tym, jeżeli za tego kompa dałeś 8 kawałków to niezły frajer jesteś. :lol: Bo jakbyś poczekał jeden dzień to byś dostał dużo lepszą i tańszą konfigurację.



Ocena konfiguracji to dodatkowy wątek - głównie chodziło o RAID w takim konkretnie zestawie dlatego podałem jego składniki i dlatego założyłem wątek. Pomimo tego nie padła podpowiedź z których gniazd skorzystać do zrobienia tego RAID-u, a właśnie w tym kierunku winna kierować się dyskusja, a tak naprawdę w temacie istotnym dla mnie jest tylko:

Cytuj:
Do montażu (itp pracy) dyski "konfiguruje" się tak, żeby materiały źródłowe leżały na jednym dysku (lub jednej macierzy, jeżeli mamy min 4 dyski), a wszystkie rendery/cache/itp zapisywały się na inny dysk/inną macierz.


Sam stosuję to rozwiązanie na dyskach. Nigdy nie pracowałem na macierzach dlatego pytam. Zakładam że konfigurujesz zestaw tak aby jedna macierz był a w stanie odczytu (materiał), druga w stanie zapisu (render), ale czy zgodnie z ta logiką nie powinna być postawiona trzecia macierz odczyt/zapis (system i program edycyjny + dodatki) ?
Teoretycznie te dyski w pojedynkę mają odczyt/zapis ok 150 MB/s, w RAID0 z dwóch będzie już ok 300MB/s
a z trzech ok. 900 MB/s. Czy nie wydajniej będzie pracowała Premierka na partycjach jednej macierzy z takimi parametrami niż na osobnym dysku który odczyt/zapis będzie miał 150 MB/s a będzie korzystał z materiału leżącego na macierzy z zapisem/odczytem 300 MB/s ?
Jak zachowają się dwa takie dyski SATA II w RAID0 na gniazdach SATA III - odczyt/zapis ?



EDIT
PS. ... i uraziłeś mnie tym frajerem ... Ja Ci dziękuję, a Ty wyzywasz, ot kultura ...
Jeżeli więc nie zaprezentujesz lepszej konfiguracji w tej cenie z podaniem linków do sprawdzenia, sam nim będziesz.

pomimo tego dziękuję za zainteresowanie i wypowiedzi.

_________________
Intel Core 2 Quad Q8200 + Asus P5Q3 + 4 GB DDR3 Kingston 1333 dual + 3x WG 500 GB SATA II, Radeon 4850 HIS 512MB HDMI&DVI (PCI-E) iCooler IV + Chiewtec 560 W.


sobota, 24 lipca 2010, 00:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
Sorry, że Cię uraziłem, trochę mnie poniosło, ale naprawdę sam jesteś sobie winien, bo chciałeś oceny konfiguracji to ją dostałeś ode mnie.
Jeżeli byłeś pewien tej konfiguracji to po co dawałeś ją "do oceny"? "Frajer" dlatego, że odpowiedziałem Ci na pierwszy post po 30 minutach, a Ty w ogóle z tego nie skorzystałeś i w moim odczuciu dałeś się nabrać facetowi ze sklepu lub jakimiś fałszywymi poradami w Internecie, które są sponsorowane przez kogoś kto chce zarobić sprzedając takie gnioty jak te karty, które kupiłeś.

Co do GTX'a to podałem Ci model "260", to jakiego producenta weźmiesz (Gigabyte, Asus, Galaxy, itp) to już jest mniej istotne, liczy się sam chipset karty, który ma dokładnie 4x większą przepustowość pamięci i ponad 2x więcej procesorów strumieniowych CUDA, które są najważniejsze w przypadku pracy z Premiere CS5, a kosztuje ok 550zł, więc gdybyś kupił 260'tkę to jednocześnie byś zaoszczędził i miał większą wydajność niż 2 słabsze karty, które kupiłeś.
W dodatku, żeby SLi (lub CF, w każdy razie multi-GPU) miało sens to procesor musi pracować na ok. 4GHz (im więcej tym lepiej w przypadku wielu kart graficznych), więc powodzenia w OC. ;) Pewnie za jakiś czas zmienisz chłodzenie. :D

Ale zrobiłeś jak zrobiłeś, więc to koniec dyskusji na ten temat.

Co do konfiguracji dysków to jasne, że na system i soft najlepiej byłoby dać osobny dysk (a już w ogóle super jakby był to SSD ze względu na niskie czasy dostępu), ale napisałem jakby to mogło wyglądać w przypadku trzech dysków, bo tak chciałeś.
Ale ogólnie zasada jest tak - im więcej dysków tym lepiej i często nawet lepiej zrezygnować z większego RAID-u na rzecz jednego więcej "niezależnego" dysku, albo osobnej macierzy.

Na transfery teoretycznie nie patrz, bo w praktyce każdy dysk będzie dużo wolniejszy ze względu na ograniczenia kontrolerów, sterowników jak i samych dysków.

Gniazda SATA3 niczym się nie różnią od SATA2, ale dyski/macierze zachowają się tak jak to sobie wymyślił producent płyty. Więc zanim przystąpisz do czegokolwiek to dokładnie przeczytaj instrukcje płyty głównej i przejrzyj cały BIOS i odpowiednio wszystko skonfiguruj.

BTW. Posiadając na płycie SATA3 mogłeś już też w takie dyski zainwestować.

To tyle ode mnie. Pozdrawiam.


sobota, 24 lipca 2010, 01:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 10:48
Posty: 22
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
Dziękuję za odpowiedź
SATA3 mam tylko dwa gniazda i to przyszłościowo będzie obsługiwało jedną macierz z dysków SATA 3.
Na chwilę obecną faktycznie faktycznie zrobię RAID0 z dwóch HDD i jeden dysk zostawię osobno na system i dodatki. Kusi mnie przetestowanie Premierki zarówno w takim układzie jak i RAID z 3 Hdd :) Chyba że ktoś już testował i poda konkretną opinię.

pozdrawiam

_________________
Intel Core 2 Quad Q8200 + Asus P5Q3 + 4 GB DDR3 Kingston 1333 dual + 3x WG 500 GB SATA II, Radeon 4850 HIS 512MB HDMI&DVI (PCI-E) iCooler IV + Chiewtec 560 W.


sobota, 24 lipca 2010, 20:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
Najlepiej jakbyś na system i soft kupił kiedyś SSD to już w ogóle będzie "ogień" (nie chodzi o transfer tylko niski czas reakcji). ;) Niestety są drogie, ale moim zdaniem warto.


sobota, 24 lipca 2010, 23:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 10:48
Posty: 22
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
Oki, nawiasem mówiąc po dokładnym zliczeniu kosztów zakupu w/w zestawu wyszło 7210,55 zł.
Męczyło mnie to co kolega mówił o wybranych kartach graficznych :) Zacząłem czytać, analizować, porównywać. Zadziwiające dla mnie jest to że wszystkie testy jakie zobaczyłem opierały się na grach - starszych lub nowszych. Nie znalazłem testu związanego tematycznie z obróbką wideo. To nie jest zestaw do zabawy i grania czyli 3D, tylko do pracy nad wideo - czyli 2D, dlatego też moim skromnym zdaniem wszelkie testy i powtarzane złe opinie jednego po drugim o wydajności tej karty, a zwłaszcza że mowa w nich o pojedynczej karcie a nie dwóch w SLI - nie mają odzwierciedlenia do celu ich zakupu.
Tak jak mówiłem za dwie te karty dałem 678 zł. uzyskując właściwości po połączeniu ich w SLI:

Dwie sztuki za 678 zł
Teoretycznie w SLI wydajność liczona jest razy dwa dal n/ wym wartości

- model chipsetu GeForce GT 240
- ROP 16 -
- GDDR5 - 128bit - 1024 MB
- procesorów strumieniowych 96
- Przepustowość pamięci (GB/s) 57.6
- taktowanie rdzenia 585.00 MHz
- taktowanie pamięci 3400.00 MHz
- moc 120 W



Jedna sztuka za ok. 800 zł

- model chipsetu GeForce GTX 260
- ROP 28
- GDDR3 - 448bit - 896 MB
- procesorów strumieniowych 192
- Przepustowość pamięci (GB/s) 109,27
- taktowanie rdzenia 655.00 MHz
- taktowanie pamięci 2100.00 MHz
- moc 206.00 W


powyższe daje do myślenia bo wygląda na to że oszczędzając ok 200 zł syskuję jeszcze na wydajności. Jeżeli się mylę poprawcie mnie. Jutro chyba już złożę sprzęt i powiem po tym jak to wygląda w praktyce.

pozdrawiam

_________________
Intel Core 2 Quad Q8200 + Asus P5Q3 + 4 GB DDR3 Kingston 1333 dual + 3x WG 500 GB SATA II, Radeon 4850 HIS 512MB HDMI&DVI (PCI-E) iCooler IV + Chiewtec 560 W.


poniedziałek, 26 lipca 2010, 15:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
spiecie tych kart w sli nic kompletnie ci nie da do obrobki video, moze ewentualnie jakis plugin korzystajacy z opengl dzialalby minimalnie szybciej gdyby nie..... waskie gardlo jakim jest magistrala kart ktore wybrales tak bez sensu, co smieszniejsze Kefas dobrze Ci tlumaczy a ty swoje... do dupy sie te karty nadaja a nie do montazu, mozna by podejrzewac ze chcesz uzyc 3-4 monitory to moze i by bylo wytlumaczenie ale spinanie tego w sli kasuje wszystkie logiczne wyjasnienia

za pieniadze ktore wydales mozna zlozyc dwukrotnie szybszy komputer.... trzeba bylo najpierw tu poczytac i sie popytac a potem sie chwalic


poniedziałek, 26 lipca 2010, 16:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 10:48
Posty: 22
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
Testowałeś czy tylko taka teoria z tymi kartami ? DDR5 jest szybszy od DDR3. Śmiało można proponować konfigurację do 8k. Ostatnie stanowisko składałem w listopadzie 2009. Teraz ten zestaw a kto wie kiedy następny :) Jestem ciekaw tych dwukrotnie szybszych konfiguracji w tej cenie.

_________________
Intel Core 2 Quad Q8200 + Asus P5Q3 + 4 GB DDR3 Kingston 1333 dual + 3x WG 500 GB SATA II, Radeon 4850 HIS 512MB HDMI&DVI (PCI-E) iCooler IV + Chiewtec 560 W.


poniedziałek, 26 lipca 2010, 18:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
jesli zadajesz takie pytanie to nie dosc ze jestes laikiem odnosnie sprzetu ktory sobie kupiles do pracy mowiac krotko "na pale" , to jeszcze nie wiesz jak uzywac forum, bo ten temat przewijal sie kilkukrotnie juz


poniedziałek, 26 lipca 2010, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
marekpoz napisał(a):
DDR5 jest szybszy od DDR3.


Ale przy DDR5 masz szynę tylko 128bit a przy DDR3 448bit, co daje przepustowość na poziomie ~115 GB/s a po lekkim podkręceniu 126GB/s (tak jest u mnie, a mógłbym mieć ponad 130GB/s gdyby nie słaby egzemplarz do OC). Z resztą miałem na myśli wersję "poprawioną" 260-tki czyli z 216-stoma procesorami strumieniowymi. (nie napisałem tego, bo już praktycznie wszędzie sprzedają tylko tą wersję)

Wydajność w grach jak najbardziej odzwierciedla się przy pracy z Adobe Premiere CS5, zresztą wystarczy nawet spojrzeć na "suche" wyniki w 3D "smarkach". ;)


wtorek, 27 lipca 2010, 03:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 lipca 2010, 16:17
Posty: 41
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
Ja zakupiłem grafikę gtx 460 1gb 256b DD5 co daje przepust jakieś 115GB/s bez podkręcania. CUDA Cores 336. Cena 860zł.
Tylko poradźcie jaki monitor kupić do podglądu full HD.
Czy z rozdziałką 1920x1080 czy mniejsza wystarczy? :mrgreen:


wtorek, 27 lipca 2010, 07:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Nowy zestaw montażowy do HD
Pokaże ci zdjęcie w rozdzielczości 2566x1600px. Czekej, czekaj, gdzie jest moja komórka. 8O


wtorek, 27 lipca 2010, 08:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL