Teraz jest piątek, 4 grudnia 2020, 01:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jakość obrazu DV 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jakość obrazu DV
Cześć! Czy możecie mi odpowiedzieć na pytanie dlaczego/ no chyba że tak nie powinno być?/obraz zgrany z kamerki/ idealny przy podłączeniu do TV/ jest duuuuuużo gorszy przy odtworzeniu z HDD/ nagrany w formacie DVw rozdzielczości 768x576 czy coś koło tego/. Co trzeba zrobić by jakość z kamery i z HDD była taka sama? Czy karta Video jest na to lekarstwem? Aha , mam włączony Raid - nie woem czy dobrze bo tylko 1 dysk. :) Sorry za naiwne pytania ale się uczę. Mój sprzęt : Gigabyte KT 400 A, Athlon 2000, 512 Kingston, HDD Maxtor 7200 8 cache i takie tam inne badźiewie.Dzięki za odpowiedź.


piątek, 8 sierpnia 2003, 22:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Szybkość dysku nie ma dużego znaczenia, każdy najgorszy wspólczesny HDD spełnia z zapasem zapotrzebowanie na transfer do ogladania obrazu DV. Jakość jest słaba, gdyz standardowy kodek Microsoftu nie jest za szybki i domyślnie włącza się w opcji 1/2 rozdzielczości DV . Można go przy takim procesorze jak masz czyli 2GHz ustawić na pełną rozdzielczość i jakość znacząco wzrośnie. Problemem bedzie jednak przeplot, czyli przy szybkich ruchach w obrazie pojawią sie poziome przesunięcia linii obrazu. Standard DV jest to bowiem 25 obrazów /sekundę ale z przeplotem czyli każdy obraz ma połowę linii. Kiedy między kolejnymi klatkami występuje duży ruch to wyswietlany na monitorze komputerowym czyli urzadzeniu bez przeplotu obraz ma wyraźne bledy miedzyliniowe.Można zainstalować płatne szybkie kodeki DV, które w locie usuwają przeplot stosując odpowiednie filtry. Uwaga - przeplot nie jest widoczny przy odtwarzaniu DV z HDD i oglądaniu obrazu na podłączonym TV do wyjścia karty graficznej (przynajmniej tak mam na ATI Radeon 9000 i TV Sony FQ 75 z cyfrowym polepszaniem obrazu)


sobota, 9 sierpnia 2003, 02:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To bardzo ciekawe. Jak ustawić kodek DV na pełną rozdielczość ?


sobota, 9 sierpnia 2003, 08:17
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 426
Post 
Piegus-ie jeżeli się uczysz to odpowiedź "gościa" pomiń. Wybacz ale nie będę nazywał tego co zostało tam napisane. Delikatnie mówiąc "gość" mija się z prawdą. O jakości obrazu oglądanego w monitorze i telewizorze pisano tu już nie raz. Tak jak i o interlace. Troszeczkę poszperaj, a napewno znajdziesz odpowiedzi na swoje problemy. Tematy te były poruszane stosunkowo niedawno.

_________________
hi-rek


sobota, 9 sierpnia 2003, 08:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post 
mcGregor napisał(a):
To bardzo ciekawe. Jak ustawić kodek DV na pełną rozdielczość ?


W Windows Media Playerze wejdź w Plik->właściwości. W którejś z zakładek pokazuje użyte kodeki. Zaznacz kodek DV i wybierz jego właściwości. Ukażą się opcje 1/4; 1/2 i pełen PAL/NTSC. Wybierz co trzeba i zastosuj. Efekt będzie widoczny po ponownym uruchomieniu odtwarzacza.


sobota, 9 sierpnia 2003, 12:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post 
hi-rek napisał(a):
Piegus-ie jeżeli się uczysz to odpowiedź "gościa" pomiń. Wybacz ale nie będę nazywał tego co zostało tam napisane. Delikatnie mówiąc "gość" mija się z prawdą. O jakości obrazu oglądanego w monitorze i telewizorze pisano tu już nie raz. Tak jak i o interlace. Troszeczkę poszperaj, a napewno znajdziesz odpowiedzi na swoje problemy. Tematy te były poruszane stosunkowo niedawno.


bez przesady. Wg mnie to raczej się zgadza (no może poza 25 klatkami po połowie - ściślej to jest 50 półobrazów z naprzemian liniami parzystymi i nieparzystymi co daje 25 pełnych obrazów w TV), chociaż nie wiem czy to akurat jest przyczyną słabej jakości w tym konkretnym przypadku).


sobota, 9 sierpnia 2003, 12:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Próbowałem w WMP otworzyć właściwości. U mnie są niaktywne. mam Windowsa XP Home. Dlaczego? Pozdrowienia


sobota, 9 sierpnia 2003, 23:30
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL