Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 19:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Ocena zestawu pod EDIUSA 5 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 13:13
Posty: 2
Post Ocena zestawu pod EDIUSA 5
Witam serdecznie, proszę o ocenę poniższego zestawu komputerowego. Mam zamiar go kupić i pracować na Ediusie 5, pliki z kamery SONY NX5, obróbka HD, HDV, SD.
Czy w razie gdybym chciał przejść na Adobe Premiere CS4 lub CS5 zestaw da radę?
Jeden dysk 500 GB na system, drugi 1 TB na zapis, trzeci 1 TB na odczyt, w przyszłości RAID i dokupienie dwóch dysków ale na razie nie.
Przeczytałem wiele postów i na tej podstawie złożyłem taki oto zestaw:

Procesor CORE i7 860 2.8GHz LGA1156 BOX
Płyta główna GIGABYTE GA-P55 UD4
Pamięć KINGSTON KHX1600C8D3T1K2 2 x 4 GB
Obudowa CHIEFTEC CX-05B-B-OP
Karta graficzna HD 5830 1024 MB DDR5 / 256 bit
Zasilacz CHIEFTEC BPS-850 C 850 W
Dysk twardy Samsung SpinPoint F3 HD103SJ (1TB, 7200RPM, 32MB, SATA/300 x 2 sztuki na odczyt i zapis
Dysk 500 GB 7200 rpm 502 HJ na system

Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam.


piątek, 20 sierpnia 2010, 18:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Ocena zestawu pod EDIUSA 5
Jeżeli masz zamiar potem pracować na Adobe Premiere CS5 to warto zmienić kartę graficzną na GF z CUDA (np. GTX 460 lub coś tańszego nawet wystarczy, np. GTX 260).
A tak to upewnij się, że płyta główna nie będzie miała problemów z tymi pamięciami (i w sumie odwrotnie), bo z tym sa czasami różne problemy, chyba że to jakiś sprawdzony konfig (płyta+ram), który na pewno działa poprawnie.
Procesor polecam też podkręcić, czyli warto zainwestować w porządne chłodzenie. Polecam Scythe Mugen 2b (ok. 150zł, ale warto).


piątek, 20 sierpnia 2010, 19:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 13:13
Posty: 2
Post Re: Ocena zestawu pod EDIUSA 5
Dzięki za rady
Właśnie czytając forum wybrałem kartę z serii GTX 260 i pamięć DDR3 4 GB 1600MHZ DUAL OCZ INTEL XMP LOW VOLTAG CL8 i7 ale w sklepie komputerowym odradzono te pamięci jako czasami niekompatybilne z niektórymi płytami i w późniejszej pracy powodujące błędy a co do karty graficznej to podobno do obróbki wideo tylko Radeony (to usłyszałem w sklepie).
Czy karty z serii GTX 260 lub GTX 460 dobrze współpracują z Ediusem.
Krótko mówiąc byłem na dobrej drodze i zboczyłem z niej.


piątek, 20 sierpnia 2010, 19:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Ocena zestawu pod EDIUSA 5
Rozważ też płyty z X58 np.
•ASUS P6X58D -E
•ASUS P6X58D Premium
•Gigabyte GA- X58A - UD7
•Gigabyte GA- X58A - UD5
Będziesz mógł pracować nawet z sześciordzeniowym procesorem.


piątek, 20 sierpnia 2010, 19:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena zestawu pod EDIUSA 5
ktory kosztuje 3.2K :))))) wlasnie mialem zlozyc taki zestaw , okazalo sie ze na dwoch opteronach quad corach wyjdzie taniej niz tutaj sam procesor, z tym ze edek bedzie lepiej chodzil na intelu, natomiast premiere wszystko co ma obciaza na maxa


piątek, 20 sierpnia 2010, 19:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Ocena zestawu pod EDIUSA 5
Już przed laty nastąpił taki podział, że do obróbki wideo Intel a do gier AMD. Dzisiaj on się pomału zatraca, ale kiedyś Premierek na AMD nie chciał...


piątek, 20 sierpnia 2010, 20:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena zestawu pod EDIUSA 5
od wersji 1.5 Premiere smiga na AMD, mowie o opteronach i konfigach x2 i x4, chipset nvidii ktory to obsluguje jest swietny, nie ma sie do czego przyczepic, oczywiscie chipsety pod i7 tez juz sa dopracowane ale dalej stosunek ceny do szybkosci renderowania jest korzystniejszy przy platformach opteronowych, teraz jeszcze wyszedl ntune ktorym tez mzna to wszystko wykrecic, po prostu sama radosc, opterony z fsb 1000 maja takie mozliwosi o/c ze nic tylko kombinowac z chlodzeniami i taktowaniem

z tym ze jesli godzina materialu DV liczy sie do mpega2 dvd w kilka minut to czy jest sens ? :)


piątek, 20 sierpnia 2010, 20:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL