Teraz jest środa, 23 października 2019, 15:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 konfig komputera pod CS5 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 września 2009, 10:30
Posty: 18
Post konfig komputera pod CS5
Witajcie,
Ostanio kupiłem nowy AP CS5 (sprowadziłem sobie z USA i zaoszczędziłem prawie 2tys pln, ceny u nas są z kosmosu..) teraz chciałbym skonfigurować kompa. Budżet mam niewielki bo tylko 2tys złotych. Kupione już mam dyski twarde, 8gb ramu, zasilacz 600W i Windowsa 7 64mb.

Z racji tego że nie mam za dużo kasy proszę Was o pomoc w dobraniu poszczególnych elementów do zestawu kompa do montażu HD, nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto z tąd prośba o pomoc.

Jeśli chodzi o kartę graficzną to chyba zrobie tak jak piszą to tu:
http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuse ... =533802682
Nie stać mnie na cuda za 3000 :(

Ze wstępnej orientacji złożenie zestawu w oparciu o intela wydaje mi się za drogie i trzeba będzie pójść w AMD,a może sie mylę?

Dzięki za odpowiedzi i pomoc!


piątek, 24 września 2010, 10:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: konfig komputera pod CS5
Napisz jaki dokładnie masz ten RAM, dyski i zasilacz (podaj model).
GF GTX 260 można kupić już za 400-500zł.


piątek, 24 września 2010, 16:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 września 2009, 10:30
Posty: 18
Post Re: konfig komputera pod CS5
dyski - Samsung 500gb 7200rpm 16M
RAM - Corsair Dominator 4x 2gb DDR2
Zasilacz - Diamond Power ATX12V 2.2/EPS12V 600W
Zasilacz 2 - Logic Atx 12V 2.2 compatible 600W


piątek, 24 września 2010, 17:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 września 2009, 10:30
Posty: 18
Post Re: konfig komputera pod CS5
co myślicie o takich zestawach + podzespoły powyżej:

Core i5
ASUS P5Q P45 OC
Grafika GTX 260 896MB RAM

lub

Core 2 Duo E7500
ASUS P5Q P45 OC
Grafika GTX 260 896MB RAM


sobota, 25 września 2010, 14:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: konfig komputera pod CS5
ASUS P5Q nie jest aż tak uniwersalny żeby mozna do niego wpakować i C2D i i5.
Decydujac sie na tę płytę zamykasz drogę dla procesorów "i"
Wydaje mi się, że przy tym budżecie i wybranej Mobo dobrze sprawdzi sie Q9550, GTX260 to przyzwoity wybór.
I tak doszliśmy do zestawu który posiadam aktualnie na stanie. Nie mam co prawda CS5, ale intensywnie tę nieposiadaną wersję testuję.
Montaż HD ( DVCPROHD) bardzo sprawny - identyczny jak DV, ale podobnie sprawnie z tym formatem pracuje CS4. mercury Engine działa na GTX260 i pozwala na RT tego co obsługuje. Schody zaczynaja się przy AVCHD. Niby to ładnie pomyka, ale w zasadzie wyłącznie jakieś któtkie formy. przy kilkunastu klipach z Panasonica HMC151 już zaczyna sie mielenie, dłuższe oczekiwanie na reakcję itp.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


sobota, 25 września 2010, 23:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: konfig komputera pod CS5
Jeśli chcesz pracować na Premiere CS5 to tylko coś z nVidia i Intel. Nie pakuj się w AMD bo zanim oni wypuszczą jakieś wtyczki wykorzystujące technologię ATI Stream do tych programów to lata miną. Proponuję procek Intel Core i5 760 2.8 GHz, karta Asus GeForce GTX 465 1GB i płyta Asus P7H57D-V EVO. Zmieścisz się w 2 tys i zestaw konkretny ale to tylko moja opinia.


niedziela, 26 września 2010, 10:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: konfig komputera pod CS5
r4fall napisał(a):
Jeśli chcesz pracować na Premiere CS5 to tylko coś z nVidia i Intel. Nie pakuj się w AMD bo zanim oni wypuszczą jakieś wtyczki wykorzystujące technologię ATI Stream do tych programów to lata miną. Proponuję procek Intel Core i5 760 2.8 GHz, karta Asus GeForce GTX 465 1GB i płyta Asus P7H57D-V EVO. Zmieścisz się w 2 tys i zestaw konkretny ale to tylko moja opinia.


Na pewno chciałeś tak napisać?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


niedziela, 26 września 2010, 12:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 września 2009, 10:30
Posty: 18
Post Re: konfig komputera pod CS5
dzieki chłopaki, ma ktoś jakies inne propozycje?


niedziela, 26 września 2010, 18:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: konfig komputera pod CS5
andrzej_men napisał(a):
Na pewno chciałeś tak napisać?


Tak, a co, jest jakaś wtyczka do Premiere CS5 wspomagająca rendering lub taka co działa podobnie do Mercury Engine?? Tylko CUDA to wspomaga.


poniedziałek, 27 września 2010, 16:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: konfig komputera pod CS5
r4fall napisał(a):
andrzej_men napisał(a):
Na pewno chciałeś tak napisać?


Tak, a co, jest jakaś wtyczka do Premiere CS5 wspomagająca rendering lub taka co działa podobnie do Mercury Engine?? Tylko CUDA to wspomaga.


Hej, nie wiedziałem że pisząc AMD masz na myśli kartę graficzną...ale przecież nie mogłeś pisać o procesorach bo przecież one są tak samo dobre jak intelowskie :wink:

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


poniedziałek, 27 września 2010, 19:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: konfig komputera pod CS5
AMD już dawno przejęło ATI.

DigitalE, masz pamięci DDR2, więc możesz je sprzedać i kupić komputer na nowej platformie z pamięciami DDR3, albo zostawić te pamięci i kupić coś na starej platformie i w takim razie sugeruję jakiegoś Quada Q9xxx i mocną płytę na P45, porządne chłodzenie np. Scythe Mugen 2b i maksymalne OC procka). A jeżeli chcesz coś nowego to, o ile starczy Ci pieniędzy, Intel i5 750/760 (i też oczywiście OC) jest dobrym wyborem.
Tylko, że potrzebujesz też nowego, markowego zasilacza, bo to co masz to są tzw. no-name, więc w rzeczywistości mają dużo niższą moc, szczególnie na linii +12V.
Proponuję Deltę (to taki Chieftec tylko tańszy) z Allegro, np.:
http://allegro.pl/delta-dps-700mb-a-140 ... 54764.html


wtorek, 28 września 2010, 00:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 września 2009, 10:30
Posty: 18
Post Re: konfig komputera pod CS5
dzięki Kefas!
kurwa mać ciezko pewnie bedzie sprzedać tą pamięć :(


wtorek, 28 września 2010, 10:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: konfig komputera pod CS5
Forumowicz r4fall polecił GTX465, ale ja go nie polecam. Nie opłaca się. NVIDIA dawno już wypuściła "poprawioną" wersję czyli GTX460 (tak mniejszy numerek ale jednak karta jest lepsza) - mniejszy pobór energii, bardzo dobrze się podkręca, jest w podobnej cenie co 465, ale - trzeba uważać - jedynie model z 1024 MB pamięci i 256bit szyną. Są modele z szyną 192bit i są troszkę okrojone. Dlatego tylko GTX460 1024 MB 256 bit.

GTX260 to również dobry wybór, tylko zastanawiam się czy nie lepiej oszczędzić i kupić jeszcze tańszą kartę - jak ona wspomoże Premierka, skoro na oficjalnej stronie jest napisane, że pełne wsparcie GPU oferują tylko GTX285 (Win i Mac) i GTX470 (Win) (i kilka modeli Quadro)?


wtorek, 28 września 2010, 14:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 września 2009, 10:30
Posty: 18
Post Re: konfig komputera pod CS5
po paru modyfikacjach opisanych tu http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuse ... =533802682
GTX260 robi robote :)


wtorek, 28 września 2010, 15:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: konfig komputera pod CS5
Hokus123 napisał(a):
Forumowicz r4fall polecił GTX465, ale ja go nie polecam. Nie opłaca się. NVIDIA dawno już wypuściła "poprawioną" wersję czyli GTX460 (tak mniejszy numerek ale jednak karta jest lepsza) - mniejszy pobór energii, bardzo dobrze się podkręca, jest w podobnej cenie co 465, ale - trzeba uważać - jedynie model z 1024 MB pamięci i 256bit szyną. Są modele z szyną 192bit i są troszkę okrojone. Dlatego tylko GTX460 1024 MB 256 bit.

GTX260 to również dobry wybór, tylko zastanawiam się czy nie lepiej oszczędzić i kupić jeszcze tańszą kartę - jak ona wspomoże Premierka, skoro na oficjalnej stronie jest napisane, że pełne wsparcie GPU oferują tylko GTX285 (Win i Mac) i GTX470 (Win) (i kilka modeli Quadro)?

Tyle że model który podałem posiada 320 bitową szynę, jest to wyjątek wśród kart opartych na chipsecie GTX 465. Mimo tego co napisałeś, polecam tę kartę. No i jeszcze te pamięci. Spokojnie je upchniesz na allegro ale kupując DDR3 8GB różnica w cenie będzie spora, trochę będziesz musiał dopłacić.


środa, 29 września 2010, 00:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL