Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 20:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Płynny montaż na AVCHD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 10:21
Posty: 3
Post Płynny montaż na AVCHD
Witam .
Wiem , że tematów o komp do obróbki AVCHD jest pełno , ale chcę złozyć komputer taki aby nie miał żadnej czkawki z tymi plikami , czy dam 2 , 3 ściezki to zeby nie dostawał czkawki . Pliki pochodzą z kamery NXCAM sony .
Chcę złożyć sobie jakiś komputer którym bym swobodnie mógł montować pliki AVCHD / h.264 przy pełnej rozdzielczości .
Montaż na Ediusie 5,5.
Cena za stację to do 6000zł . max.
Jakie konfigurację , co , po co i dlaczego TO .

Pozdrawiam


niedziela, 3 października 2010, 22:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1671
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
W tej cenie to chyba nierealne. A nawet za dwukrotnie większą sumę nie będziesz miał gwarancji płynności przy natywnej edycji AVCHD, nałożysz na video filtry, jakieś przejścia i bez renderingu się raczej nie obejdzie.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 4 października 2010, 12:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
Edycja AVCHD bez zacięć i problemów. "klamoty" w stopce poniżej.
Cena ... hmmm, ciut wyższa :mrgreen:

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
i7 980X + Noctua/ GA-X58 UD7 / 12GB DDR3 2000 Corsair Dominator / nVidia q3800 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 64bit / Tagan 1100W / FireCoder Blue /Adobe CS4 Production Premium / Edius 5.51 / PMW-EX1R.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


poniedziałek, 4 października 2010, 13:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
chyba mamy rozne definicje slowa "edycja"


poniedziałek, 4 października 2010, 13:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1671
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
No właśnie, nie chodzi o same cięcia, ale zastosowanie podstawowych filtrów np. fast colour correction, auto contrast (Premiere) lub przejść Vitascene itp, nałożenie napisów.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 4 października 2010, 13:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
Degenerado napisał(a):
chyba mamy rozne definicje slowa "edycja"


Nie mam z tym problemu :mrgreen:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Edycja_nieliniowa

Bedziemy "czepiać się" słów ? 8O

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


poniedziałek, 4 października 2010, 13:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
ciekawie sie zapowiada ten temat ;) Panie Bogusławie czy jezeli bede posiadal sprzet taki jak u pana w stopce niebede mial zadnych problemow z montazem ( tak jak to zauwazyl STAR) AVCHD? nawet przy montazu z 3kamer ?


poniedziałek, 4 października 2010, 13:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
nie mam zamiaru czepiac sie slowek, ale mam mocniejszy zestaw niz ten podany w stopce i tez z quadro 3800fx, przy avchd nadaje sie to do pociecia materialu, poprzestawiania na timeline i ... koniec, reszta to rzezbienie w gownie (efekty, kompozycje, korekty kolorow, luma, chroma i na koniec export)


poniedziałek, 4 października 2010, 14:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
przed miesiącem kupiłem gtx460 po to żeby montować avchd.procek athlon 5600i 8 gb Ram.
obecnie montuje klipy 1280/720.podgląd ok-płynny ale montaż jakby muli.muszę zaznaczyć na timeline gdzie ciąć a dopiero potem ciąć-w dv można było klip skracać z podglądem- teraz przy przeciaganiu nie widać co się robi.ponieważ pliki dostałem na dysk to muszę się z nimi męczyć.po konwersji na dvd jakoś bardzo dobra.
zgadzam się z Degenerado ze lepiej by było zgrać materiał przez kartę do jakiegoś milszego formatu.(montuje cs5)
testy testami ale widzę jakie kwasy robią się w ae kiedy użyję opencl-technologia niedopracowana- co z tego ze szybko jak byle jak-elementy grafiki jakoś ujdzie ale klipy z filmami jakby poszarpane krawędzie i nie wina pól bo bez opencl wszystko ok

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 października 2010, 22:53 przez kumak, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 4 października 2010, 14:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 04:01
Posty: 117
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
Panie Bogusławie, ta wydajność u Pana to kwestia sześciu rdzeni i7 980X ? Czy przy i i7 720 pójdzie to również płynnie? I czy edycja w ediusie wygląda tak samo jak w premierze?


poniedziałek, 4 października 2010, 21:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
do wersji 5.1 edius nie korzystal z wiecej niz 4 rdzeni, jakos nie wydaje mi sie zeby w 5.5 zmienili silnik caly, moze 6-tka, ale jakos tez nie jestem przekonany


poniedziałek, 4 października 2010, 22:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
Korzystam czasami z kamerki Panasonic HS700.
Pliki zapisane w AVCHD tą "maszyną" zrzucam na HDD komputera przez USB.
Następnie używając Ediusa v.5.51 "bawię się w montaż" materiału.
Bez problemu w RT można wykonać całkiem sporo operacji.
Użycie 3 filtrów jednocześnie nie sprawia problemów:

http://www.bsmultimedia.nazwa.pl/bogdan/fotka_01.jpg

http://www.bsmultimedia.nazwa.pl/bogdan/fotka_02.jpg

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


poniedziałek, 4 października 2010, 22:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
:) i niby te screeny pokazuja montaz RT na Edku ?


poniedziałek, 4 października 2010, 22:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
screeny, wyszły troszkę za duże....
Nie pokazują oczywiście "montażu". Jak znajdę więcej czasu zrobię jakiegoś "klipa video" z ekranu monitora.
W Ediusie 5.51 materiał AVCHD da się montować bez problemów i w miarę komfortowo.
Przesuwanie, docinanie, spowolnienia i przyspieszenia, oraz nałożenie np. 3 filtrów na klip video "nie zamula" komputerka.
Wszystko płynnie i bez renderingu. Dla mnie OK. Export na BDR 1h = 42 minuty ( mogło by być szybciej ... )

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


poniedziałek, 4 października 2010, 23:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Płynny montaż na AVCHD
to prosba "na powaznie" , napisz jaki bitrate materialu wejsciowego, jaki konfig komputera, jaki docelowy preset BR, czy z FC czy bez, bo czas bardzo dobry jesli chodzi o rendering/export
co prawda chcialbym zobaczyc efekt koncowy u siebie, ale przynajmniej bede mial jakis punkt odniesienia


poniedziałek, 4 października 2010, 23:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL