Teraz jest piątek, 27 listopada 2020, 11:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Którego MacPro wybrać - ważne!! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post Którego MacPro wybrać - ważne!!
Hej,

jestem przed wyborem MacPro do pracy nad materiałem filmowym XDCAM. Rozważam zakup :

Apple Mac Pro Two 2.40GHz Quad-Core Intel Xeon/6GB/1TB/ATi Radeon 5770/SD do tego karta Blackmagic Design DeckLink HD Extreme 3D

lub 12 rdzeniowy
Apple Mac Pro Two 2.66GHz 6-Core Intel Xeon/6GB/1TB/Radeon 5770/SD
jednak bez karty!!!

Rozumiem że komputer 12 rdzeniowy jest szybszy (o 35% tak podaje Apple) jednak czy w przypadku pierwszego zestawu karta Blackmagic Design DeckLink HD Extreme 3D nie spowoduje iż komputer mimo iż wolniejszy będzie współpracował lepiej z materiałem filmowym tzn. będzie szybszy (podgląd, render, FX) ?
Czy być może lepiej jest kupić komputer bez karty wspomagającej, ale za to szybszy procesorowo. Oczywiście wybór wynika z planowanego budżetu którego nie da się przeskoczyć :(

Z góry dziękuję za informację


wtorek, 19 października 2010, 17:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
"Rozumiem że komputer 12 rdzeniowy jest szybszy (o 35% tak podaje Apple)"
to kup peceta, taniej , 95% przyrostu mocy, premier pieknie montuje xdcamy


wtorek, 19 października 2010, 18:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
Dokładnie.
Za cenę tego MAC'ka poskładasz PC'ta w lepszej konfiguracji ...

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS4 Production Premium / Edius 5.51 / PMW-EX1R / HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 19 października 2010, 18:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
No niestety nie mogę - dostałem kasę z Unii konkretnie na Mac-i - tak zadeklarowałem we wniosku i muszę się tego trzymać. Jednakże z przyjemnością wysłucham opinii.


wtorek, 19 października 2010, 19:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
to musisz zapytac kogos kto ma ta karte na macu bo na pc ona super przyspiesza rendering i prace na timeline, procesor jest od kompresji odciazony, ponadto wg specyfikacji producenta jeszcze ma sport RT effects do finala

a same procesory mozesz za jakis czas zmienic jakby co ?
bo wtedy to rachunek prosty


wtorek, 19 października 2010, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2070
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
Sreg napisał(a):
No niestety nie mogę - dostałem kasę z Unii konkretnie na Mac-i - tak zadeklarowałem we wniosku i muszę się tego trzymać.

I po co? Wystarczyło wpisać ogólnie komputer!


środa, 27 października 2010, 20:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 10 września 2009, 01:07
Posty: 108
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
Ale ludziska co Wy gadacie takiego Maca Pro tylko pozazdrościć Rozumiem ze za tą cenę mozna dostac lepszego PC-ta ale Premiere nie umywa sie do FCP
A którą z tych opcji wybrać nie wiem aczkolwiek zazdroszcze problemu :) ^^


piątek, 12 listopada 2010, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
A co za problem zainstalować na PC system Mac OS X i pod tym FCP ;)


piątek, 12 listopada 2010, 16:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
Z legalnościa?
http://www.apple.com/pl/macosx/specs.html
Cytuj:
Wymagania ogólne
Komputer Mac z procesorem Intel

_________________
Obrazek


piątek, 12 listopada 2010, 16:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
w przypadku Hackintosha łamiesz licencje Apple ale nie Prawo - i ciekawe czy ktokolwiek będzie wiedział czy ma jakieś podstawy żeby zrobić Ci koło tyłka

poza tym zły cytat dałeś

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 12 listopada 2010, 16:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2070
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
Samson napisał(a):
Ale ludziska co Wy gadacie takiego Maca Pro tylko pozazdrościć Rozumiem ze za tą cenę mozna dostac lepszego PC-ta ale Premiere nie umywa sie do FCP

Mozna pozazdrościć obudowy, bo jest wszystko fajnie poukładane w środku, mam na myśli chłodzenie.
A bo to tylko Premiere istnieje na PC-towym rynku?


piątek, 12 listopada 2010, 19:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
Kolejna wypowiedz snoba...dobry montażysta złoży film na byle jakim programie.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 12 listopada 2010, 19:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 10 września 2009, 01:07
Posty: 108
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
andrzej_men napisał(a):
Kolejna wypowiedz snoba...dobry montażysta złoży film na byle jakim programie.

Akurat w moim przypadku nie zgadza sie ani jedno ani drugie
Wiec pomyslcie zanim cos napiszecie pare topicow nizej jest moje pytanie odnosnie sprzetu i sprzet jaki posiadam 2200 zl + wartosc programu no niesamowity snob ze mnie ...po prostu nie mam co z kasa robic


piątek, 12 listopada 2010, 20:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
andrzej_men napisał(a):
Kolejna wypowiedz snoba...dobry montażysta złoży film na byle jakim programie.


No bez jaj. Fakt, film mogę zrobić i zmontować nawet w komórce i będzie całkiem niezły. Nawet w hd. Ale są takie duperele, bez których ani rusz. Np. skrypty w DVD. Bez GPRM nie wyobrażam sobie poprawnego menu z intrem bez zacięcia pomiędzy animacją wejścia przycisków a ich aktywacją. Minimum Scenarist? Albo znacznie tańsze DVD studio pro. Play listy, czy losowe odtwarzanie chapterów w przypadku filmów dla firm to po prostu mus.

A sam FCP jaki jest taki jest. Montuje się wygodnie, mimo paru wad, które ma każdy program do montażu. Jak do tej pory nie ma ideału. Ale w tym pakiecie (FCS) liczą się te duperele, stabilność i oszczędność czasu (nigdy nic nie ustawiałem, nie grzebałem.. po prostu chodzi od paru lat. Ale każdy robi w czym lubi i NA CO GO STAĆ. Poza tym FCS jest najtańszym na rynku pakietem. Głupotą jest wydać 2-3 razy tyle na Adobe. Photoshopa kupiłem osobno i i tak lepiej na tym wyszłem niż pakiet.

Do autora - rdzenie, karta jest mniej przyszłościowa. A te rdzenie w końcu zacznie soft wykorzystywać a wtedy to będzie rakieta. A karta? No cóż... Mnie bardziej wspomaga drugi komp w LAN przy kompresji przez qmaster (oba pracują pełną parą i filmy w dvd oraz blu mam poniżej godziny/godzinę materiału) a sam render i komfort pracy jest wystarczający bez karty.

I na koniec ważna uwaga - zgrywamy, montujemy w kodekach prores. Załatwia to problem z wydajnością czy jakością. Nawet HDV zgrywam w locie do prores - mam pewność, że poprzez montaż (filtry, przejścia) nie tracę na jakości, a komfort jak z materiałem dv. Tylko samobójca montuje MPEG2 czy AVCHD. To jakbyśmy montowali na VOBach zamiast dv. Praktycznie nic nie renderuję - render wykonuje się sam przy exporcie - a eksportuję bez opcji self-container, dziękiu temu projekt 90 minutowy wylatuje mi w dwie minuty ;) Oczywiście dyski w raid0 dwie macierze. No i na sieciowym dysku time machine, aby zapomnieć o problemach w przypadku padu kompa.

Hack jest legalny w całej UE. Ale faktura na system w przypadku kontroli być musi, ale to chyba oczywiste.


Ostatnio edytowano piątek, 12 listopada 2010, 21:44 przez ASM, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 12 listopada 2010, 21:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Którego MacPro wybrać - ważne!!
andrzej_men napisał(a):
Kolejna wypowiedz snoba...dobry montażysta złoży film na byle jakim programie.


Zgadzam się. Miałem okazję być uczestnikiem Pomorskich Warsztatów Filmowych, gdzie sesję montażową prowadziła m.in. Milenia Fiedler i z tego co mówiła to na co dzień pracuje w Avidzie, ale na warsztatach były Maci i bardzo szybko przestawiła się na FCP, bo montaż jest sztuką, a sam soft to tylko narzędzie. Tak samo jak jest wiele różnych kamer, ale najważniejszy jest operator.


piątek, 12 listopada 2010, 21:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL