Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 10:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Komputer do montazu do 3000 zł. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 15 września 2005, 13:02
Posty: 87
Lokalizacja: Wielkopolskie
Post Komputer do montazu do 3000 zł.
Witam.

Odwieczny problem - jaka konfiguracja. Musze postawić nowa jednostkę i szukam odpowiedzi jaką. Mam jakieś 3000 na hardware. Działam obecnie na plikach HDV (.MPEG HD) oraz .mov (QuickTime). Programy To Corel Video Studio ProX3 oraz Sony Vegas 9. Często też zwykłe SD na Premiere 6,5. Może kiedyś Premiere CS5. Jednak obsługa HD już nie daje rady na moim kompie więc co kupić? Kasa jak w temacie. Potrzebuję info o:
- procek i płyta
- pamięci
- chłodzenie i zasilanie
- grafika
Dyski i resztę mam.

_________________
Pozdrawiam

Piotr


niedziela, 24 października 2010, 15:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
No to napisz co konkretnie za dyski masz i obudowę, bo jak jakieś stare i wolne te dyski to sugerowałbym też zainwestować w chociaż jeden nowy.


niedziela, 24 października 2010, 19:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 15 września 2005, 13:02
Posty: 87
Lokalizacja: Wielkopolskie
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
1 x Samsung 500GB HD502IJ 7200 SATAII 16MB + 2 x Samsung 500GB HD502HJ 7200 SATAII 16MB niecały rok.
Obudowę sobie dobiorę dopiero (mam na oku CoolerMaster Elite 333 )- reszta miałem na myśli monitor, mysz, klawisze itp pierdoły.

_________________
Pozdrawiam

Piotr


niedziela, 24 października 2010, 22:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
jaki rodzaj mov ?


poniedziałek, 25 października 2010, 00:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 15 września 2005, 13:02
Posty: 87
Lokalizacja: Wielkopolskie
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
Quick Time .mov 50p 1440x1080

_________________
Pozdrawiam

Piotr


poniedziałek, 25 października 2010, 09:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
jak nie masz jakis przeciwwskazan do opteronow to moge Ci polecic/zlozyc konfig za 2tys ktory uciagnie to co montujesz aktualnie a ktory za kolejne 2tys albo i mniej bedziesz mogl potem rozbudowac do maszyny pod CS5

osiagi w wersji finalnej ma takie:

godzina materialu dv do dvd - 8 minut (export)
godzina materialu avchd do BR h264 - 1h 20min
godzina materialu avchd do BR mpeg2 - 18 min

wyniki bez karty wspomagajacej export, z quadro 3800fx okolo 20% jeszcze urwiesz, gtxa 285 dopiero bede testowal w tym tygodniu

jakby co priv


poniedziałek, 25 października 2010, 13:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 15 września 2005, 13:02
Posty: 87
Lokalizacja: Wielkopolskie
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
Wymyśliłem tak:
1. Asus P7P55D EVO
2. Intel Core i7 870 2,93 GHz
3. CoolerMaster Hyper TX3
4. GoodRam DDR3 2X 2GB 1600MHz CL8
5. GeForce with CUDA GTS 250 Asus 1GB DVI&HDMI (PCI-E)

Co Wy na to?

_________________
Pozdrawiam

Piotr


środa, 27 października 2010, 12:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
DDR3 kupujemy najtańszy ponieważ http://pclab.pl/art41568.html
Chłodzenie powietrzem jeśli będziesz kręcił tylko Mugen 2.

_________________
Obrazek


środa, 27 października 2010, 13:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
jak intele to wez lepiej plyte pod dwa xeony i na poczatek jeden procesor


Załączniki:
cine11 intele.jpg
cine11 intele.jpg [ 68.03 | Przeglądane 184 razy ]
cine11 opterony.jpg
cine11 opterony.jpg [ 87.52 | Przeglądane 156 razy ]
środa, 27 października 2010, 15:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2072
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
Degenerado napisał(a):
osiagi w wersji finalnej ma takie:

godzina materialu dv do dvd - 8 minut (export)
godzina materialu avchd do BR h264 - 1h 20min
godzina materialu avchd do BR mpeg2 - 18 min

To wyniki na CS5? Jakie ustawienia (bitrate, pass) eksportu dla np dvd?


środa, 27 października 2010, 20:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
to wyniki z cs4, i juz ci nie sprawdze dokladnie presetow bo wlasnie sie przeinstalowuje na cs5, w kazdym razie jeden przebieg, bitrate staly i maksymalna jakosc


środa, 27 października 2010, 23:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 15 września 2005, 13:02
Posty: 87
Lokalizacja: Wielkopolskie
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
A co myślicie o tym? Cena w moim budżecie:
http://allegro.pl/king-quad-i7-950-4x3- ... 78544.html

_________________
Pozdrawiam

Piotr


środa, 3 listopada 2010, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
kiepska karta graficzna, markowy-nie-wiadomo-jaki zasilacz i kiepska obudowa, pamieci tez nie podali konkretnie tylko wsadzaja pewno najtanszy badziew


środa, 3 listopada 2010, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Komputer do montazu do 3000 zł.
Rzeczywiście przy zasilaczu napisali tylko "markowy", więc może być cokolwiek. Z DDR3 nie ma większego znaczenia, może być tania, gdzieś podawałem link do testów. Natomiast chłodzenie CPU z Boxa to pomyłka, I7 to straszne "grzałki" i szkoda ich nie kręcić, bo mają potencjał.
Reasumując, warto jest poczytać o podzespołach i dobrać je samemu, wybierając optymalne i unikając konfliktów np z RAM.

_________________
Obrazek


środa, 3 listopada 2010, 15:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL