Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 19:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Laptop do montażu HD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 29 października 2010, 22:48
Posty: 5
Post Laptop do montażu HD
Witam,
Po raz pierwszy pisze na tym forum z prośba o poradę. Do tej pory do montazu amatorskich filmów dv używałem starszego kompa i softu Ulead Video Studio 11 i wszystko działało bez zarzutu. Ostatnio nabyłem małą kamerke HD Hero, która rejestruje już w wiekszej rozdzielczosci 1280x720 30kl/s pliki mp4 i niestety komputer już sobie nie radzi z tym materiałem. Chciałbym nabyc jakis nie za drogi laptop, który spełniałby minimum do obróbki tego materiału. Zaznaczam, że chodzi o filmy amatorskie robione okazjonalnie.
Czy moglibyście polecić jakieś konkretne modele laptopów do tego celu lub ewentualnie na jakie elementy sprzetu zwrócić szczególną uwagę?
Z góry dziękuje i pozdrawiam


piątek, 29 października 2010, 23:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
budzet podaj jaki Cie interesuje


piątek, 29 października 2010, 23:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 29 października 2010, 22:48
Posty: 5
Post Re: Laptop do montażu HD
Budżet tak do 3000zł. Czy w ogóle w takiej kwocie mozna nabyć sprzet, który zaspokoi moje (chyba nie za wysokie) potrzeby?


piątek, 29 października 2010, 23:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Laptop do montażu HD
A musi być laptop? Za te pieniądze możesz kupić dużo lepszego PC stacjonarnego, bo laptopy pomimo pozornie dobrych podzespołów mają tak naprawdę bardzo małą moc obliczeniową, bo są nastawione raczej na niski pobór energii. Poza tym, w lapku masz tylko jeden dysk (w dodatku najczęściej są to tylko 5400rpm, czyli wolniejsze niż standardowe 7200rpm, można zawsze kupić szybszy i wymienić, ale to trochę podwyższa koszt), a do sprawnego montażu potrzebne są minimum 2 (nawet do amatorskiej obróbki), więc musiałbyś kupić model najlepiej ze złączem eSATA i do tego dysk zewnętrzny (a najlepiej osobno dysk + odpowiednia obudowa zewnętrzna) z wyjściem eSATA (bo USB jest zbyt wolne), a to też sporo kosztuje.
Czyli nawet jak potrzebujesz laptopa ze względu na mobilność to przy montażu nie będzie zbyt mobilny (dodatkowy dysk, stałe podłączenie do prądu), więc zastanów się nad stacjonarką.


piątek, 29 października 2010, 23:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
http://allegro.pl/asus-n61vg-jx012v-i3- ... 32580.html

do tego dysk zew. na usb 3.0 nie wymagajacy zasilacza, ewentualnie bioracy prad z drugiego portu usb

ceny na allegro od 250zl w gore za 500giga i wiecej


sobota, 30 października 2010, 00:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 29 października 2010, 22:48
Posty: 5
Post Re: Laptop do montażu HD
Dziękuję bardzo za podpowiedzi KeFas i Degenerado. Skłaniam sie do laptopa bo nie chce drugiego kompa stacjonarnego, wiem, ze za te same pieniadze mogłbym miec dużo lepszy sprzet stacjonarny ale zalezy mi na mobilnosci i gabarytach.
O mniej wiecej takim laptopie jak wskazany przez Degenerado myślałem chociaż patrzyłem za prockiem i5. Mam jednak swiadomość, że taki sprzet byłby juz znacznie droższy.
Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam


niedziela, 31 października 2010, 14:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
jak kupisz to daj znac jak dziala


niedziela, 31 października 2010, 14:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Laptop do montażu HD
Po przeczytaniu http://www.telix.pl/artykul/sprzet-komp ... 37412.html tak z ciekawości zacząłem oglądać co tam mają.
Myślę że do HD powinna być matryca, która pokaże pixel 1:1, więc polecam coś z tego:
FullHD
Aristo Vision i545-G464, po rozbudowie o HDD i RAM pozycja wyglądać będzie przyzwoicie

_________________
Obrazek


niedziela, 31 października 2010, 15:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
swietny pomysl, pomijajac klase "aristo" to bedzie montowal z pamieci ale za to z pelnoekranowym podgladem... good god


niedziela, 31 października 2010, 18:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Laptop do montażu HD
Degenerado napisał(a):
swietny pomysl, pomijajac klase "aristo" to bedzie montowal z pamieci ale za to z pelnoekranowym podgladem... good god

Czemu? Masz jakieś złe doświadczenia z Aristo? Miałem laptopa tej firmy i byłem bardzo zadowolony. Być może materiały(czytaj plastiki) są gorszej jakości niż w Asusie, który zaproponowałeś, no ale przecież z skądś bierze się ta niższa cena...
Gdybym chciał kupić laptopa to jest wysoce prawdopodobne że kupił bym właśnie coś takiego. I5, matryca i cena były by czynnikiem decydującym. No ale dawno nie wertowałem tematycznych for dyskusyjnych i przyznam że nie jestem na bieżąco z jakością produktów Aristo, może faktycznie zmieniło się coś na gorsze. Chętnie przeczytam dla czego przypisałeś klasę Aristo.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 1 listopada 2010, 00:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
zle jak zle, brzydkie i malo ergonomiczne kloce, skladane na zamowienie, przez co bardziej awaryjne ale oczywiscie tansze przy tych samych komponentach od jakiegos asusa czy acera

pytajacemu zalezy na gabarytach i mobilnosci to gdzie kupowac kloca z 17-18 cali matryca zeby miec full hd, ja wole laptopy o jak najmniejszej matrycy przy duzej rozdzielczosci ale to nie tego rzedu pieniadze, natomiast komfort pracy dla osoby z dobrymi oczami oczywiscie duzo wiekszy, komputerek maly i dlugo pracuje

p.s. poza tym nie odniosles sie do zasadnosci full hd 1:1 na laptopie przy montazu :)


poniedziałek, 1 listopada 2010, 00:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Laptop do montażu HD
Jest taka sama jak na desktopie. Nie ma interpolacji, nie ma artefaktów z tytułu skalowania. Wydawało mi się to na tyle oczywiste że nie motywowałem, sorki.
Nadal nie wiem na czym oparłeś gorszość Acera. Bazujesz na doświadczeniach własnych, wypowiedziach innych właścicieli Acera?
Nie od dziś wiadomo że za logo na obudowie trzeba dopłacić extra, no ale podane modele laptopów to akurat bryłe mają zbliżoną :), klockowatość mają identyczną, w sumie ciężko oczekiwać innej :mrgreen:

_________________
Obrazek


poniedziałek, 1 listopada 2010, 01:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
to mi wytlumacz jak chcesz montowac full hd z podgladem 1:1 na laptopie ?
koles ma ze soba monitor wozic drugi podgladowy ? zeby korzystac z tego co piszesz ?

i jaki znowu acer ?


poniedziałek, 1 listopada 2010, 02:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Laptop do montażu HD
Zmęczony już jestem, wybacz pomyłkę w markach.
Jeśli masz kawałek do którego masz wątpliwości to możesz ów klip oglądnąć w dowolnym playerze, Edius 6 ma podgląd fullscreen a monitor na którym ma się wyświetlać określasz sam, więc do podglądu wcale nie musisz mieć nic więcej.
Mam wrażenie, czy czepiasz się tylko po to żeby się czepnąć?
Wiedze na temat komputerów masz, montażu mam nadzieję również, więc doskonale wiesz że i5 jest lepsze od i3, a matryca fullhd od hdredy.
Przepraszam, ale co chcesz udowodnić, że Twój wybór jest jedyny słuszny?

_________________
Obrazek


poniedziałek, 1 listopada 2010, 02:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
nie, po prostu twoje rady sa bez sensu, pytajacy chce laptopa do 3tys ty polecasz sprzet za 3700 podajesz bez sensu, pewnie ze jst lepszy, pewnie ze matryca ma wieksza rozdzielczosc ale... nie spelnia kryteriwo pytajacego, wiec jakiekolwiek dywagacje mijaja sie z celem


poniedziałek, 1 listopada 2010, 09:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL