Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 19:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Laptop do montażu HD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Laptop do montażu HD
Skoro od początku nie spełnia kryteriów to po jakiego grzyba Ci informacja z pixel 1:1 i podglądem fullscreen o którym nie miałeś pojęcia?
Moim zdaniem warto dopłacić, w dodatku powiązałem to z jakąś promocją?
Chłopie czepiasz się mojego drugiego postu, daj se siana.


EDIT
Po przemyśleniach, dodam że:
Planując zakup laptopa do montażu video zaznaczone jest na początku że nie jest to najlepszy pomysł. Edycja video, amatorska, czy nie stawia przed komputerem wysoką poprzeczkę, może nie tak wysoką jak gry, ale jednak. W SD, czy HD liczyć się będzie moc obliczeniowa CPU i szybkość HDD. Nie mniej ważny, jak nie kluczowy jest podgląd, który i tak jest utrudniony ze względu na mobilność laptopa. Próbujesz znajdować półśrodki, które w momencie planowania zakupu nie są najlepszym pomysłem w montażu video. Amatorsko czy nie wymagania sprzętowe są te same. Zamiast Kolegę delikatnie wyprowadzić z błędu to go utwierdzasz w półśrodkach.
Tak naprawdę to im większa matryca tym lepiej dla montażysty, odbędzie się to kosztem mobilności. Są laptopy z 2 dyskami i zakup takowego będzie dobrym wyborem. Im lepszy procesor tym wygodniej będzie się pracować, amatorzy mogą również pracować na wielu ścieżkach video itd.
Laptopy z I3, z małą matrycą i niską rozdzielczością są bardzo fajnym sprzętem, ale montowanie na nim video będzie delikatnie mówiąc nie komfortowe. Planując zakup laptopa z przeznaczeniem do amatorskiej edycji video niestety powinniśmy sięgnąć na wyższą półkę, ot taki urok zabawy z video.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 1 listopada 2010, 11:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
ty chyba jednak nie jestes normalny, nie odpowiadasz w watku na konkretne pytanie tylko snujesz jakies swoje wynurzenia co by bylo jak by bylo , ze lepiej kupic to albo tamto

ja odpowiedzialem na konkretne pytanie, podalem laptopa ktory spokojnie pod ediusem pozwoli montowac hd w canopus hq a pod premierem w xd cam sonego

forum nie jest od tego zeby ludzi uszczesliwiac na sile wg swoich widzimisie tylko zeby rozwiazywac problemy i opracowywac zagadnienia, to nie sa zadne polsrodki tylko konkretny laptop spelniajacy warunki okreslone przez pytajacego , ty juz dawno powinienes za to co wypisujesz po tematach dostac warna albo bana

dlaczego na przyklad Kefas od 10 postow nie przekonuje ze jednak lepiej kupic stacjonarny komputer ? bo pytajacy chce mobilnego laptopa do 3tys, mobilny to znaczy taki, ktory wezmiesz pod pache i w podrozy, na wyjezdzie cos na nim porobisz a ty wypisujesz jakies pierdoly o 18 calowych matrycach, mam takiego acera... (to nie pomylka) i wazy tyle ze jego mobilnosc ogranicza sie do przesuwania go po biurku jak nie starcza miejsca na klawiature dodatkowa i mysz


poniedziałek, 1 listopada 2010, 13:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Laptop do montażu HD
Nie wniosę do dyskusji nic więcej kreatywnego, uważam że wyczerpałem temat i wystarczająco go umotywowałem.
Masz prawo do własnego zdania i szczerze to Twoje zdanie specjalnie mnie nie obchodzi. Kryteria nie są najlepsze, ale to motywowałem już wcześniej...
Pozostaje pytającemu życzyć powodzenia i przeanalizowania wypowiedzi przed zakupem notebooka.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 1 listopada 2010, 13:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
tu sie zgodze ale to nie ty ustalasz kryteria wiec byloby milo gdybys chociaz nastepnym razem bral je pod uwage


poniedziałek, 1 listopada 2010, 14:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 29 października 2010, 22:48
Posty: 5
Post Re: Laptop do montażu HD
Witam,
Jeszcze pytanie w tym wątku, czy takim laptopem Aspire Timeline 5820TG do moich potrzeb to zawracać sobie głowę czy raczej nie? Miesci sie w załozonym budżecie ale widze, ze bedzie problem z dyskiem zewnetrznym.


piątek, 5 listopada 2010, 00:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 29 października 2010, 22:48
Posty: 5
Post Re: Laptop do montażu HD
Degenerado napisał(a):
jak kupisz to daj znac jak dziala


Witam,
Po analizie dostepnego sprzetu musiałem nieco zwiekszyć budżet na zakup laptopa i nabyłem: Toshiba Satellite A660-17M za 3400zł.
Jak na razie sprzet hula bez problemu, a co najwazniejsze z nowym programem Ulead X3 nie musze konwertowac plików mp4.
Dziekuje za pomoc na forum.
pozdrawiam


piątek, 19 listopada 2010, 00:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 604
Post Re: Laptop do montażu HD
A co byście polecili na dzien dzisiejszy- pozbyłem się już swojej Toshiby i
mam dylemat co by kupić-oczywiście procesor i7 generacja 4, karta gtx, win 7 , (ponoć wszystkie nowe laptopy mają przypisany win 8) - matryca 17 - ekran -który lepszy matowy czy błyszczący .
budżet ok 5 tyś.


piątek, 20 września 2013, 17:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
http://allegro.pl/dell-m6600-i7-2920xm- ... 53091.html

nic lepszego do tej pory nie wyszlo i dopoki nie wyjda nowe nvidie, chyba dopiero przyszly rok , to nic innego nie warto brac, ewentualnie analogiczny hp tylko dell jest idealnie rozbieralny, otwiera się z 3 srobek dosłownie i sam wszystko wymieniasz, czy to grafikę, dyski czy matryce


piątek, 20 września 2013, 19:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 604
Post Re: Laptop do montażu HD
A co o tym myślicie
http://www.toshiba.pl/laptops/satellite ... p70-a-10w/

oczywiście dysk do wymiany i można drugi zainstalować


sobota, 5 października 2013, 13:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 604
Post Re: Laptop do montażu HD
dostałem propozycję do tego laptopa ( zobacz post wyżej )że dołożą mi drugi dysk :
INTEL SSD DC S 3700 SERIES 400GB ,2,5 CALA SATA 6GB/s, 25 NM,MLC 7mm, Single Pack
KOSZT OK 5,500 zł

czy to dobra propozycja


poniedziałek, 7 października 2013, 16:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
popros o wycene w innych sklepach to będziesz miał porównanie


poniedziałek, 7 października 2013, 22:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 5 listopada 2013, 13:13
Posty: 1
Post Re: Laptop do montażu HD
Witam, podłączę się pod ten temat, ponieważ dotyczy on również mnie.
Dlaczego laptop, ponieważ potrzebuję mobilności w montażu (Adobe Premiere Pro) oraz w obróbce zdjęć głównie w (Adobe Lightroom)
Budżet 3tysiące +/- 200 zł

Jaki laptop wstępnie wybrałem:

http://www.x-kom.pl/p/153990-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-g500s-i7-3632qm-8gb-1000-dvd-rw-gt720m.html

Zalety:Intel Core i7-3632QM, gdzie reszta laptopów w tej cenie ma procesor i5, nvidia ze wsparciem CUDA, które chciałbym wykorzystywać w programie DaVinci Resolve
Wady: Rozdzielczość wyświetlacza 1366 x 768

Dodatkowo na system dokupię dysk SSD;
http://www.x-kom.pl/p/155593-dysk-ssd-samsung-120gb-2-5-sata-ssd-seria-840-evo-7mm.html

bądź

http://www.x-kom.pl/p/125091-dysk-ssd-plextor-128gb-2-5-sata-ssd-m5-pro.html

Naczytałem się i naoglądałem wykresów od groma, ale nie wiem jak zachowują się te dyski w rzeczywistości. Może wy polecicie mi coś konkretnego i sprawdzonego.

Na drugi dysk dokupię kieszeń http://allegro.pl/kieszen-sata-na-2-drugi-dysk-hdd-ssd-caddy-12-7-mm-i3652886286.html narazie będzie to dysk, który jest w zestawie 1Tb 5400 obr/s


Co sądzicie o takim set up'ie ?


wtorek, 5 listopada 2013, 13:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
Widzę, że nie tylko ja się chcę (muszę) przesiąść na laptopa. Dlaczego? Bo mam bardzo małe mieszkanie i w chwili obecnej miejsce na komputer jest tylko w pokoju dzieci (3 i 5lat) więc w zasadzie po 21 już nie mogę nic zrobić. Więc albo kupić peceta, którego nie będę miał gdzie używać, albo laptop i używać go swobodnie na stole w salonie (saloniku). Dla mnie to tylko zabawka. Kupiłem kamerę Full HD JVC z średniej półki i teraz chcę czasem zrobić prostą, ale to bardzo prostą edycję. Z reguły po zaznaczeniu scen które mnie interesują, tworzenie materiału zlecam automatycznemu kreatorowi teledysków w Pinnacle. Dlatego też nie uważam abym potrzebował kosmicznego sprzętu. Wiem, jaka jest przewaga PC nad laptopem, czasem po prostu jednak nie ma się wyjścia.

Celuję w:
i5 lub lepiej i7
16GB RAM
karta GF min 540 z Cuda
dysk min. 500GB, najlepiej plus drugi SSD
do tego posiadam już dysk zewn. na USB 3.0 1TB

Budżet jaki mnie interesuje to: jak najmniej, a podając konkrety to tak optymalnie dla mnie by było 3500zł plus minus 300zł, bo zakupu dokonam po nowym roku, jak ceny trochę spadną po świątecznej gorączce.

Ktoś może zasugerować coś względnego do takich banalnych zastosowań? Nie jestem nawet ćwierćprofesjonalistą, po prostu co se nagram, chce z tego zrobić coś ciutke ciekawszego najprostszym sposobem :D.

Czekam na konkretne sugestie.


wtorek, 19 listopada 2013, 19:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5195
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop do montażu HD
S3RoQi napisał(a):
...bo zakupu dokonam po nowym roku, jak ceny trochę spadną po świątecznej gorączce...

Założenia sobie zrobiłeś dobre, więc poczekajmy do nowego roku. Oferta się zmienia, zobaczymy jakie modele będą dostępne.

_________________
最诚挚的问候


środa, 20 listopada 2013, 13:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
No cóż, nowy rok nastał, ceny po woli zaczynają spadać, czas się zastanowić.

Choć zastanawiam się, czy warto by zmodernizować PCta, którego posiadam, czy dałby radę po jakieś modernizacji (RAM, dyski i karta graficzna) lub w ostateczności postawić od nowa platformę stacjonarną zamiast tego laptopa. Wszystko zależy od kosztów, im niższe tym lepiej, potem zdecydujemy z żoną, które rozwiązanie jest lepszym wyborem. Niestety, pieniądze, zawsze są najważniejszym kryterium.

Moja konfiguracja to:
AMD Athlon 64 X2 Dual 2,4Ghz (3,2Ghz wydajność marketingowa)
2GB RAM (tu bym zwiększył do 16GB
2 x HDD 160GB i 80 GB 7200rpm (posiadam jeszcze jeden 160GB, ale w tej chwili nie mam już wolnych SATA)
W chwili obecnej karta graf. tylko z płyty, bo mój radek padł więc trzeba by było kupić coś z GF Cuda.
Monitor w zupełności styka, bo to HD 22" 1680x1050 rozdzielczość więc nie widziałbym sensu wymiany.

Tylko nie bijcie, że pisałem, że nie mam miejsca na PCta i chcę laptopa, a teraz piszę o modernizacji starego blaszaka. Po prostu zastanawiam się nad modernizacją mieszkania, bądź umiejscowieniem małej pracowni komputerowej w piwnicy (warunki temperatury i wilgotność jak w mieszkaniu).

Także czekam na propozycje modernizacji PCta (może być też propozycja całościowej wymiany platformy płyta+procek) lub konkretnych modeli laptopów, które by spełniły moje małe wymagania. Przypominam, że chodzi o obrobienie kilkunastu godzin w roku, tylko do celów prywatnych i w maksymalnej łatwiźnie bez super efektów i cudów.


niedziela, 5 stycznia 2014, 14:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL