Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 18:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Laptop do montażu HD 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5195
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop do montażu HD
Przejrzyj ten LINK temat. To może być podstawa do rozmowy. :wink:

PS Zobacz też LINK.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 5 stycznia 2014, 22:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
Przeczytałem oba, jednak konkretów się nie dowiedziałem. Może ktoś krótki o na temat się wyrazić czy taka konfiguracja:

AMD Athlon 64 X2 Dual 4600+ (2,4Ghz)
2GB RAM (tu bym zwiększył do 8-16GB)
2 x HDD 160GB i 1x80 GB 7200rpm + 1TB USB3.0
Karta graficzna koniecznie do dokupienia.
Zasilacz 350W średnia półka

Czy warto to modernizować? Wg. wymagań min. pinnacle 17, procek by stykał z małym zapasem. Trzeba by dołożyć RAM tak do 8-16Gb i kupić karte graf GF seria 6 lub 7. Tylko którą, żeby nie przepłacić (w gry nie gram). Dyski to osobna sprawa.

Jeśli nie, to od razu proszę o kilka propozycji taniego ale sensownego na te potrzeby laptopa 15 lub lepiej 17"


sobota, 25 stycznia 2014, 16:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
Albo tanie albo sensowne, za 6tys mozesz miec laptopa, ktory nawet przy stacjonarkach bedzie dosc moznym rozwiazaniem, natomiast bardzo wzgledne jest czy to tanio czy drogo, porownujac do mobile workstation za 17 czy 20 tysiecy laptopow to bedzie tanio ale przy msi za 3 tys juz nie.


sobota, 25 stycznia 2014, 16:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5195
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop do montażu HD
S3RoQi napisał(a):
Czy warto to modernizować? Wg. wymagań min. pinnacle 17, procek by stykał z małym zapasem. Trzeba by dołożyć RAM tak do 8-16Gb i kupić karte graf GF seria 6 lub 7. Tylko którą, żeby nie przepłacić (w gry nie gram). Dyski to osobna sprawa.

Jeśli nie, to od razu proszę o kilka propozycji taniego ale sensownego na te potrzeby laptopa 15 lub lepiej 17"


Warto modernizować. Zakres zmian będzie jednak większy. Procesor z dwoma rdzeniami, to mało. Potrzebny będzie taki z czterema / sześcioma, o ile płyta pozwoli. Może być używany oczywiście. Jeżeli nie, to z nową płytą proponuję i5. Zasilacz do tego powinien przekraczać lekko 500W, może być jakiś Bequiet na przykład. Grafika Nvidii, ale jaka to nie podpowiem, specjalistów od tych kart tu nie brakuje.

Laptop - Degenerado w swojej tajemniczej wypowiedzi mówi o używanym
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Precision-M6600.66928.0.html
Też myślę żę to bardzo dobra propozycja.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 25 stycznia 2014, 17:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 02:09
Posty: 63
Post Re: Laptop do montażu HD
Miałem tego Della, po usunięciu napędu można do niego zapakować 3 dyski.Wykonanie i wyposażenie tej stacji świetne.


sobota, 25 stycznia 2014, 22:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
Nie mialem konkretnego modelu na mysli, nowego m6600 z quadro 5010m 4gb gpu ram mozna za 6tys brutto kupic.

Dysk w bayu zamiast napedu chodzi z predkoscia sata 1 , lepiej zew. Na usb 3.0 podlaczyc


sobota, 25 stycznia 2014, 23:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
Rozumiem, że za porządne pieniądze jest porządny sprzęt, ale po prostu nie mam zamiaru aż tyle wydawać. Montaż w moim przypadku to lekkie uatrakcyjnienie domowych nagrań z wakacji, czyli wycięcie nieudanych sceny, dodanie kilku prostych efektów i muzyki. Bez cudów i bajerów, które wymagałyby ogromnej mocy.

Co do modernizacji mojej jednostki, to gdybym miał wymienić płytę to w zasadzie zostały by mi co najwyżej dyski twarde, napęd i obudowa. Jeśli modernizacja z punktu widzenia kosztów miałaby mieć sens, to musiałbym pozostać przy prockach na tej podstawce co mam. Tak samo, jeśli do tej konfiguracji po upie miałbym wymieniać zasilacz, to również, lepiej od podstaw zrobić całość lub kupić lapka.

Moja płyta główna to MSI K9N6SGN-V więc wejdą procki na podstawce AM2+
Max ramu to 8GB DDR2
mam 2 porty SATA
a zasilacz to 350W Modecom.

Mógłbym tu wrzucić np. Phenom 940X4 am2+ czyli 4 rdzenie po 3GHz - używka 340zł
Zasilacz musiałby iść z 600W z BeQuiet np. to ok 350zł
Do tego GF za ok 500-700zł
Pamięć 8GB 520zł
i jakiś dysk 1-2TB to ok 250zł
kontroler SATA - 80zł

Razem modernizacja - 2000-2250zł
czyli przy założeniu że sprzedałbym pamięć 2x1GB i zasilacz to może bym do tych 2000zł się zmieścił.

Jeśli na modernizację miałbym wydać więcej niż 2000zł to wolę już dołożyć do wymienionego niżej laptopa. Teraz szef ma mi kupić firmowy, więc postaram się go wymanewrować na ten model, np. poprzez dopłatę z własnej kieszeni.

Jeśli chodzi o lapka, to jak dla mnie górna granica kosztów to 3500zł na tę chwilę a za te pieniądze najlepszym rozwiązaniem wydaje się chyba:
Acer V3-772G i7-4702MQ/8GB/1000 GT750M
Wydaje mi się najrozsądniejszy, bo można dołożyć RAM do 32GB, ma 3 wolne gniazda, można dołożyć dodatkowy dysk, np SSD, ma najwyższy w tym przedziale cenowym model i7, bo z regóły jest i7 4200M i kartę GT750M

Wydaje mi się, że do najprostszych działań w Pinnacle studio 17 wystarczy taki lapek, przecież jego konfiguracja jest znacznie wyższa, niż zalecana specyfikacja minimalna producenta tego oprogramowania. A po paru mc dołożyłbym do dysku SSD i RAMU. Do firmy Acer mam zaufanie, miałem 3lapki tej firmy, wszystki OK, również kilku moich znajomych ma Acery i eMachines. Więc nie mam obaw.

Pytanie co wydaje się wam rozsądniejsze, modernizacja do 2000zł czy lapek za 3500zł który wyzej wymieniłem?


niedziela, 26 stycznia 2014, 13:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Laptop do montażu HD
Laptop jaki by nie był nie jest wygodny do montażu. Czasami trzeba, a jak trzeba...
Modernizacja laptopa w zakresie jaki chcesz przeprowadzić również nie jest dobrym pomysłem.
Przemyśl zakup używanych części do PC np. i7 860(tego mam ja). Używki można kupić za rozsądne pieniądze...
Patrząc z drugiej strony montujesz od czasu do czasu i wielkie PCtowe pudło może częściej przeszkadzać niż się przydać.
Może wystarczy Ci NUC(Amazon)? Kiedy nie jest potrzebny montaż będzie ładnym i sprawnym HTPC.
To oczywiście luźny pomysł. O Cuda w takim urządzeniu można zapomnieć i trzeba bazować na Quick Sync, ale może do 2* montaży rocznie Ci wystarczy, a przy okazji nie zrujnuje budżetu...

EDIT
Gdzieś czytałem, ale zaawansowana skleroza nie pozwala podać mi linka...
Intel szykuje nowe Nuce, nieco większe, ale z miejscem na HDD 2,5`.

Albo nieco droższy, ale wydajniejszy maluch od Gigabyte. Youtube.

EDIT 2
Degenerado kolego nie dam się sprowokować. Jeśli masz tego typu pytania zadaj je na PM, nie każdy post musi być śmietnikiem.

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano niedziela, 26 stycznia 2014, 15:40 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 26 stycznia 2014, 14:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
A czym w wygodzie rozni sie laptop z podlaczonym monitorem, mysza i klawiatura od stacjonarki ?


niedziela, 26 stycznia 2014, 15:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
Produkty typu NUC, PC itd mają tę różnicę nad laptopem, że muszą mieć stałe miejsce, w którym stoją. A na 36m2 z 2 dzieci miejsce które zajmuje biurko w pokoju dzieci jest cenne. Tym bardziej, że wtedy po 21 jak dzieci śpią nie zrobię już nic. Ale czasem idzie się na kompromisy. Ale za tym kompromisem musi iść konkretna korzyść (czyli oszczędność w tym przypadku)

Na moje potrzeby do tego laptopa nie zamierzam podłączać żadnego monitora, w najlepszym wypadku 42" TV od czasu do czasu, ale bez musu. Ja sobie na swoje potrzeby na tych 17" poradzę przy tym moim montażu na własne potrzeby.

Quick synk - to właśnie sedno tych rozważań. Nie patrzcie na mnie jak na profesjonalistę. Ja se robię po prostu krótkie, proste z punktu widzenia montażu i zaawansowania filmiki, które po prostu mają być trochę ciekawsze dla widza (czyli rodzina). Nikt się nie będzie zastanawiał nad tym, czy to jest dobrze zmontowane itd. To ma być amatorszczyzna. Jak już wspominałem używałem wcześniej na tej konfiguracji (tylko że był średni Radeon zanim padł) w filmach z kamery DV w standardzie SD w programie pinnacle opcji automatycznego tworzenia teledysku z kilku typów do wyboru (rytmiczne, nostalgiczne itd) i z tego byłem zadowolony.

Chodzi o to, żeby ten sprzęt ogólnie to pociągnął. Żeby można w miarę płynnie przeglądać obrabiany materiał, a czy dany efekt będzie się nakładał na materiał wideo 1minutę czy 2 minuty to już mnie nie interesuje, bo tak jak wspomniano wyżej, to będzie kilka montaży w roku. Byle to nie było 10minut, ale myślę, że przy i7 lub porządnym i5, 16GB RAMU i GF 750m nie powinno być takiej sytuacji, a chodzi mi głównie o jakieś potwierdzenie i naprowadzenie. Dlatego rozważam Acera V3 lub MSI, oba w granicach cenowych 3500-4000zł (liczę jeszcze na mały spadek cen lub dofinansowanie od szefa)


niedziela, 26 stycznia 2014, 21:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5195
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop do montażu HD
S3RoQi napisał(a):
...
Na moje potrzeby do tego laptopa nie zamierzam podłączać żadnego monitora, w najlepszym wypadku 42" TV od czasu do czasu, ale bez musu. Ja sobie na swoje potrzeby na tych 17" poradzę przy tym moim montażu na własne potrzeby.

Quick synk - to właśnie sedno tych rozważań. Nie patrzcie na mnie jak na profesjonalistę. Ja se robię po prostu krótkie, proste z punktu widzenia montażu i zaawansowania filmiki, które po prostu mają być trochę ciekawsze dla widza (czyli rodzina)...

Corel VideoStudio x4 (SP1), Cyberlink PowerDirector 10, Pinnacle Studio 16 dopiero te wersje (i oczywiście późniejsze) popularnych programów do montażu, potrafią wykorzystać Quick Sync Intela.
LINK, LINK.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 27 stycznia 2014, 00:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
tak sobie przegladam lapki w takim rpzedziale cenowym i specjalnie to nie ma wyboru duzego

http://allegro.pl/laptop-msi-ge60-2oc-i ... 89517.html


poniedziałek, 27 stycznia 2014, 00:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
z tym quick sync to malutkie nieporozumienie. chodziło mi o to, że chcę robić szybkie montaże przy pomocy zautomatyzowanych funkcji PS17. Myślałem, że to slogan montażowy.

Jeśli chodzi o lapki, to właśnie o takiej konfiguracji myślałem, tyle że 17" właśnie to MSI albo Acer, ale ostatnio MSI mi się bardziej widzi. Trochę myślę też nad podwyższeniu pułapu cenowego do 4200zł. Wtedy jest z GF 760M i 1Tb + 128GB SSD. Można rozbić część na raty ;-)


poniedziałek, 27 stycznia 2014, 11:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop do montażu HD
jesli masz taki pulap a beda juz dwa dyski to sie nie zastanawiaj bo tylko to bedzie waskim gardlem do montazu, jak juz jest jeden dysk ssd na system a drugi masz wolny, na wideo to wieksze szanse ze bedzie to lepiej dzialac

z matryca to kwestia czy chcesz laptopa podlaczac do zew. monitora czy nie, jesli nie to im wieksza tym lepsza, jesli tak, to im mniejsza tym lepsza


p.s. ja quicksynca uzywam tak :) ze karta intelowska jest w ogole wylaczona, nie ma problemow z przelaczaniem gpu, wszystko chodzi na maksymalnej predkosci, laptop sluzy mi do pracy ale nie w podrozy tylko po podrozy


poniedziałek, 27 stycznia 2014, 11:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 02:09
Posty: 63
Post Re: Laptop do montażu HD
S3RoQi napisał(a):
Wtedy jest z GF 760M i 1Tb + 128GB SSD

Z ciekawości, możesz podać linka do tego sprzętu w cenie do 4200zł ?


poniedziałek, 27 stycznia 2014, 11:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL