Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 19:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Laptop do montażu HD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
http://www.x-kom.pl/p/156247-notebook-l ... m-fhd.html

http://www.x-kom.pl/p/164886-notebook-l ... msata.html

ten MSI wydaje się ciekawszy, choćby przez dysk 7200obr.


poniedziałek, 27 stycznia 2014, 14:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 02:09
Posty: 63
Post Re: Laptop do montażu HD
S3RoQi napisał(a):
http://www.x-kom.pl/p/156247-notebook-laptop-17-3-acer-v3-772g-i7-4702mq-8gb-1281000-gtx760m-fhd.html

http://www.x-kom.pl/p/164886-notebook-l ... msata.html

ten MSI wydaje się ciekawszy, choćby przez dysk 7200obr.

Tak ten znalazłem :) ale miałem jeszcze nadzieję ze w tej cenie będzie miał 16 GB RAM tak jak ten: http://www.x-kom.pl/p/164888-notebook-l ... msata.html
z tego co się orientuję to w tym sklepie można konfigurować dany model . Nie znam awaryjności laptopów MSI a poza tym konfiguracja wydaje się dobra.


poniedziałek, 27 stycznia 2014, 16:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
A tak propos, możę ktośjeszcze sięwypowie ostatecznie odnośnie mojego obecnego zestawu i jego modernizacji?


czwartek, 30 stycznia 2014, 20:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2014, 19:54
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
Witam wszystkich!

to mój pierwszy post, choć sledze forum chyba już od dwóch lat, natykałem sie też na przydatne tematy gdy szukałem kamery, wiele przydatnych informacji za co Wam dziękuje :wink:

W końcu po latach szukania i oszczędzania kupiłem kamere. Do tej pory kręciłem aparatem kompaktowym (niestety) dostając cholery przy ucinaniu głów :? (filmy o tematyce rowerowej, okazjonalnie motoryzacja)

Mam Panasonica HDC HS300.

Jestem w podobnej sytacji jak S3RoQi niestety potrzebuje laptopa :? nie musicie mnie prostować, bo mój znajomy guru już od wielu lat sie ze mnie smieje :wink:

Technika idzie do przodu ,a ja zawsze byłem konsolowcem ,dlatego te wszystkie dane jeszcze miesiąc temu to była dla mnie czarna magia :lol:

Moj kumpel z klasy nakreslił mi mniejwięcej jakby taki sprzet miał wyglądać:

-Procek najlepiej Intel iX, inne marki ignorować
*mile widziane i7 ,ale sprzawdzić czy nie bedzie czasem słabsze niż i5
-ramu dużo, min 6
-karta niespercyzowana, min 2gb

I o czym sie dowiedziałem później:
-twardy 7200obr lub najlepiej SSD

Jestem w kropce bo mój budżet to ok 2700-3000 z możliwością nadwyrężenia do 3500.

Najgorsze jest to ,że nie jestem w stanie sprawdzić jak moja przyszła-ex Toshiba (A300 1EG) radzi sobie z materiałem z tej kamery, bo utknałem na vegasie 7 ,który nie łyka plików .MTS :lol:

moje główne pytanie to jaki potrzebował bym minimalny sprzęt żeby uciagnąć mateiał z tej kamery.. Kamery nie planuje zmieniać, spełniłem swoje marzenie,żeby was nie okłamać ,z przed 5 lat? Jak nakręciłem Wide converter to mało sie nie popłakałem :P Program to prawdopodobnie Vegas o nieznanym numerku. Szybko przejrzałem allegro i natknałem sie na V12 za 180zł? Nie wiem które są zarobkowe,które domowe

Jakaś mega prędkość nie jest wymagana,ale chciałbym zeby to jakoś w miare szło. Co do renderu, nie ma problemu żeby zostawić kompa na 2h, ale w granicach rozsądku, 10 min film renderujacy sie 3h to bedzie katorga. Choć nigdy nie stosowałem renderingu Uncompressed z racji "przerostu formy nad treścią" (materiał z kompakta), ale kiedyś próbowałem i szło to bardzo szybko, takze mozliwe że przesiąde sie na "prawidłowy sposób" gdzie kodeki i kompresja są dodawane w osobnym programie.

co jeszcze- widze że ten twardy to jednak głowna rzecz do zainteresowania sie. Znalazłem że Seagate wycofuje sie z dysków 7200rpm, oraz szybkim rzutem oka do magazyny Chip ,że są jakies problemy z utrzymaniem danych i łatwą możliwością uszkodzenia w dyskach SSD.

Piszecie też o systemie na jednym i obróbce na innym co jest dla mnie kompletnym kosmosem :D nigdy nei byłem pececierzem, to dla mnie czarna magia. Bardziej bym opcjonował zostawić system tak jak jest a ew podłaczyć coś przez usb jak wspominaliście.

na razie nie mam żadnych typów, rekonesans w sklepach typu "eruortv" jest nieco zmudny ,a na molochach jak ponizej jest zaskakujaco mało danych 8O

Zapamietałem jedynie tego ,ze wzgledu na twardy sdd, z kolei kumpel znalazł chyba ze ma słabą grafe

http://proline.pl/?p=TOSHIBA+L55-A5299

widziałem że wiele razy w podobnych tematach był podawany jakiś asus lub dell z mozliwoscią rozbudowy. Kompletnie nie wiem jak to ugryść. Byłbym bardzo wdzieczny za jakąś bazową specyfikacje

pozdrawiam serdecznie!
Matiz

_________________
Best of DSC T-100
https://vimeo.com/16591411
Best so far with HDC HS300
https://www.youtube.com/watch?v=jG-DiTJhVP0


czwartek, 30 stycznia 2014, 20:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
Toshiba wydaje sie atrakcyjna na pierwszy rzut oka ale grafika to tylko wbudowany w procek intela hd grafik wiec słabo.przeglądam rynek i nic ciekawego za mniej jak 3500 nie ma.z grafika GF 750 wzwyż to mozesz szukać acera i msi bez systemu operacyjnego.mozesz dokupić osobno lub wygrać pirata.

Teraz będę przeglądał lapki z grafika radeon i potem porównam z acer i msi za 3500-4500 zł choć jak dla mnie to spora kupa kasy.jednak albo dobrze albo wcale.powyżej tych kwot juz nie przeskocze.

Dla mnie ostateczność to PC choć ze względu na to ze miejsce na niego jest tylko w pokoju dzieci a ja czesto jestem w delegacjach to najmniej dogodne rozwiązanie.
Choć zawsze byłem zwolennikiem pc to chyba czas na zmiany.


piątek, 31 stycznia 2014, 13:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2014, 19:54
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
no ja sie przeprowadziłem na "pierwsze swoje" i po prostu nie mam miejsca :? Cały czas truje kumplowi ,ale zawsze sie znajdzie jakiś słaby punkt.Dell R17 wygląda chyba najciekawiej ,ale już zdemaskował słaby procek. (mimo że i7)Ja z kolei znalazłem Lenovo Y580,ale to model z przed 2 lat bodajrze.chyba skupie sie na aktualnych LenoWach serii Y. 510p wyglada ciekawie, jest jakaś dodatkowa kieszeń na ew. dysk dalej mi nie daje spokoju czy faktycznie potrzebuje takiego potwora do kamery z przed (szukam w necie) 5 lat 8)

Apropo. Wyżej wspomniany Klaudek "guru" kiedyś przyniósł mi materiał nagrany 550D w 50fps.
Do dziś jestem zaskoczony,że Vegas7 na mojej Toshibie jakimś cudem wydolił 8O. Choć pamietam że cooler wrzeszczał niesamowicie i nie było to mistrzostwo płynności. Problem jedyny ,że render stawał po jakiś 2 minutach :lol: podejrzewam że przepełniało sie cache z vegasa


edit: zapomniałem jeszcze- jak to jest w końcu z tym win8? Ponoć jeszcze gorszy szajs od visty. Tylko czy 7 nie jest, jakby to powiedzieć, nierozwojowa? W sensie czy po pewnym czasie nie odpuszczą supportu systemu? Np. w sklepach typu eurortv próbowano mnie przekonać że 8 po update jest normalnym systemem. Ale nikt nie mówi o pomyłkach w architekturze systemu itp....

_________________
Best of DSC T-100
https://vimeo.com/16591411
Best so far with HDC HS300
https://www.youtube.com/watch?v=jG-DiTJhVP0


piątek, 31 stycznia 2014, 15:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
Jak na tę chwilę przejrzałem większość dostępnego sprzętu, który jest w moim zakresie cenowym. W związku z tym mam kilka nieco zróżnicowanych propozycji. Proszę się wypowiedzieć, co się najlepiej sprawdzi do moich wymagań. Nie chodzi mi o kwestie awaryjności czy jakości, jedynie o opinie typu: ten lepszy bo ma 2 dyski, teb bo ma więcej RAM,a grafika nie jest aż tak ważna w tym zastosowaniu itd.

http://www.komputronik.pl/product/21333 ... 32_GB.html

http://www.komputronik.pl/product/21490 ... B_SSD.html

http://www.x-kom.pl/p/161560-notebook-l ... -fhd.html#

http://www.x-kom.pl/p/164394-notebook-l ... t750.html#

http://www.x-kom.pl/p/162192-notebook-l ... -fhd.html#

Myślę, że to dobra baza do rozpoczęcia odpowiedniej dyskusji finalnej. Czekam na opinie. Jak bardzo mam zwracać uwagę na wydajność systemu graficznego? Wiadomo, że 2 dyski i więcej RAM to niepodważalna zaleta. Procek też ma ogromne znaczenie. A może ktoś znajdzie coś ciekawszego z i5?


sobota, 1 lutego 2014, 13:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5195
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop do montażu HD
Według oficjalnych danych Pinnacle (bo jak rozumiem to chcesz go używać?), wszystkie się nadają LINK. 4 rdzenie procesora, to dobrze. Jednak laptopy się różnią, więc:
Poz. 1 32 GB RAM, ale brak drugiego dysku. Ekran glare mała rozdzielczość. Niby można wykorzystać 2 usb 3, ale wtedy przy dwóch przenośnych dyskach, już nic oprócz myszki nie podłączymy.
Pinnacle mam nadzieję wystarczy 16 GB RAM, więc przechodzimy dalej.
Poz 3 15" - gdy założymy pracę bez dodatkowego monitora, to będzie trochę mniej wygodnie niż przy 17".
Pozostałe - 2 dyski + USB 3 na ewentualny trzeci dysk, grafika Nvidii, ekran matowy... Wybieraj.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 1 lutego 2014, 16:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
kotin dzięki za wypowiedź, ale w zasadzie ona nic mi nie wnosi do rozważań. Ja potrafię dostrzec różnice i ich zalety (mówię o możliwościach podłączenia USB czy mniejszy ekran itd).

Bardziej mi chodzi o opinię, na którym winno się płynniej pracować z pkt widzenia komfortu montażu ogólnego. Raczej 2 dysków zewn. na raz i myszki nic więcej podpinać nie będę, a zresztą zawsze można do innych peryferiów na USB2.0 dokupić HUB-a.

Chodzi o to, czy lepiej zainwestować w tego z lepszym układem graficznym, większą ilością RAM-u itd. Wiem, że bazując na wymaganiach programu, to wszystko spełni te wymogi minimalne. Nawet mój PC po drobnej modernizacji by spełnił te wymogi.

Chodzi mi o sensowność wydawania kasy, czy w moich zastosowaniach odczuję dużą różnicę.


wtorek, 4 lutego 2014, 21:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5195
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop do montażu HD
Z pięciu podanych jeden ma więcej RAMU (32 GB), ale oceniam że nie poprawi to płynności montażu w PS 17. (Chyba że chodzi o inny program, to wtedy może się okazać że tak).
Tego za 4000 nie ma już w sprzedaży. Z pozostałych co podałeś najlepszy jest MSI
http://www.komputronik.pl/product/214903/Komputery/Laptopy/MSI_GE70_2OE_044XPL_120GB_SSD.html.
Zakładam że w każdym z tych laptopów planujesz rozbudować RAM na maxa - w tym wypadku 16 GB.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 4 lutego 2014, 23:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2013, 19:12
Posty: 12
Post Re: Laptop do montażu HD
Faktycznie bardzo ciekawa propozycje.

Tak sobie teraz myślę, że się może za bardzo uparłem. Chodzi mi o to, że nastawiłem się, że będzie to i7 4-tej generacji, a może 3 generacja jest równie dobra? tak samo się uparłem na GF, a możę warto spojrzeć na Radeony?

Swoją drogą sam program też mogę zmienić, jeśli pójdzie za tym jakaś korzyść, np. dużo mniejsze wymagania, a co za tym idzie pójdzie na słabszym sprzęcie. Oczywiście mowa cały czas o AVCHD. Zależałoby mi jednak aby był tam jakiś moduł szybkiego montażu automatycznego, tak jak w Pinnacle jest możliwość tworzenia teledysku, wystarczy dodać materiał Video i podkład muzyczny w odpowiednich proporcjach i wybrać styl i program sam tworzy nawet przyjemny dla oka teledysk. Często korzystałem z takiej opcji w przeszłości.

A piszę o tym bo ostatnio się naczytałem opinii, że Pinnacle Studio 16 i 17 jest do niczego delikatnie mówiąc i nie wiem czy warto pod ten program kupować lub modernizować sprzęt.


czwartek, 6 lutego 2014, 21:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 kwietnia 2007, 23:39
Posty: 13
Post Re: Laptop do montażu HD
Też podepnę się pod temat.
Pracuje na CS6 i potrzebuje laptop na "awarię" lub pracę w terenie, po prostu do edycji czegoś "w locie" z lustrzanki lub GoPro3.

Szukam zestawu do 2500zł - nie jest to za dużo, ale znalazłem parę typów jak np. Toshiba P75-A7200.

A jakie są Wasze propozycje? Pomóżcie :)


wtorek, 18 lutego 2014, 23:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 lutego 2006, 00:14
Posty: 27
Post Re: Laptop do montażu HD
Witam, też planuję przesiadke z peceta na laptop, a nie chcę wydać na niego zbyt dużo kasy. Obrabiam amatorsko materiały z kamery HD (AVCHD) na Magix Video Deluxe 2013 Plus i zastanawiam się czy sprzęt na takim procku wystarczy
http://ark.intel.com/pl/products/71465/Intel-Core-i3-3120M-Processor-3M-Cache-2_50-GHz
Laptop np. taki:
http://www.komputronik.pl/product/191579/Komputery/Laptopy/Sony_VAIO_SVE1713E1E_bialy.html
Oczywiście można by dokupić np. RAM
Co o tym myślicie?


wtorek, 15 kwietnia 2014, 19:02
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Laptop do montażu HD
Ja bym proponował na przykład ten laptop, jest w podobnej cenie a ma pamięci więcej procesor Intel Core i5-3230M

http://www.x-kom.pl/p/173646-notebook-l ... -win8.html

I co ty na to ??


środa, 16 kwietnia 2014, 10:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 lutego 2006, 00:14
Posty: 27
Post Re: Laptop do montażu HD
Sprzęt faktycznie lepszy chociaż droższy, bo ten podany link przeze mnie nie był najtańszą ofertą, tu jest np. taki:
http://www.skynet.pl/sony-vaio-sve1713e1e-w-i3-3120m-2-5ghz-4gb-750gb-dvdrw-win8-hd7650.html
Czym w zasadzie różnią się procesory intela core i3 od core i5, bo jeśli chodzi o wydajność to różnie to wygląda?
http://laptopy.benchmark.pl/laptopy-procesory-ranking.html

Czy ten laptop na core i5 powinien sobie poradzić bez problemu z materiałem Full HD 1080i a nawet z 1080p?


środa, 16 kwietnia 2014, 17:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL