Teraz jest środa, 20 stycznia 2021, 06:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 IEEE 1394 Fire Wire - Jak ? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post IEEE 1394 Fire Wire - Jak ?
Witam!

Jak widzę wielu użytkowników ma problem z kartą IEEE 1394 i przechwytywaniem strumienia wideo, często propozycja naprawy polega na przełożeniu karty do innego slotu czy wymianie kabelka lub kupnie karty z innym chipsetem - jednak zanim to zrobicie polecam krótki poradnik aby wiedziec co robimy.

PCI a IEEE
Podstawą jest umieszczenie karty w slocie PCI korzystającym z własnych zasobów. Każde urządzenie PCI korzysta z przerwań IRQ które standardowo w Biosie posiadają ustawienie Auto ( PNP/PCI Configuration ) jednak nie każdy slot PCI pracuje sam - częstym ukladem jest PCI 1 / PCI 2 i 5 / PCI 3 i 6 / PCI 4 - co to oznacza - niezależne są sloty 1 i 4, pozostałe dzielą przerwania pomiędzy siebie w parach jeśli montujemy w nich urządzenia.
:idea: Miejsce karty to dowolny slot ale pod warunkiem że nie wkładamy drugiej do współdzielonego - czyli w powyższym przypadku gdy wkładamy do 2 to 5 puste lub 3 to 6 puste ( prosze zerknąc w BIOS )
HDD a CD/DVD
Częstym problemem jest podłaczenie napędów do jednej taśmy jako slave i master ( rozwiązania sklepowe) - kanał IDE mając dwa napędy musi podzielić transmisję danych na dwa urządzenia jednym kablem a w dodatku transfer spada do szybkości najwolniejszego urządzenia ( przy połączeniu UDMA 66 ( CDROM) i UDMA 133 (HDD) dysk twardy nie wykorzysta transferu jaki potrafi obsłużyć)
:idea: najlepszym układem jest podłączenie każdego napędu jako master do oddzielnego kanału IDE, jeśli korzystamy z wiekszej ilości dysków to proponuję dokupienie ATA - RAID/PCI
KABELEK
dowolny dobrej jakości nie dłuższy niż 4,5m - max wg standardu jednak najlepiej ok 2 m, markowej firmy a nie no name
KARTA
chipset nie gra roli - przetestowałem via, nec i texas i nie zauważyłem problemów z pracą w przypadku skonfigurowania jw, przy zabawie wszystkie stwarzały problemy z utrzymaniem połączenia czy gubieniem klatek - aktualnie na pokładzie mam via i nec - pracują bez problemu.
Sterowniki - kart instalują sie praktycznie samodzielnie i sterowniki OHCI z Win są wystarczające do pracy.

Miłej zabawy


Ostatnio edytowano wtorek, 3 stycznia 2006, 08:44 przez ARF-FOTO, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 26 grudnia 2005, 01:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
git - prośba do autora : wyedytuj posta i ustaw go jako "przyklejony" ... ;>

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


środa, 28 grudnia 2005, 15:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post 
Rozkaz - Zrobione :D


wtorek, 3 stycznia 2006, 08:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 stycznia 2006, 02:55
Posty: 4
Post 
witam słuchajcia mam ten problem ale niewiem jak to ustawić jestem słaby jeśli chodzi o to prosze o dokładniejszą instrukcjie

mam karte D-Link DRF A3 płyta to ASUS P4V800-X 1 GB RAM PROCEK P4 2,6


wtorek, 31 stycznia 2006, 20:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 stycznia 2006, 02:55
Posty: 4
Post 
A NAJLEPIEJ JAK BY BYŁ KTOŚ Z WROCKA TO ZA USTAWIENIE TEGO MOGE ZAPŁACIĆ ZALEŻY MI NA TYM CHYBA ŻE SIĘ NIEDA TO KUPIE KARTE WIRE


wtorek, 31 stycznia 2006, 20:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post 
moje GG 2854546


środa, 1 lutego 2006, 15:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post 
zerknij do instrukcji od płyty głównej - dział Hardware / Slots / PCI lub do biosu kompa - PNP/PCI Configurations i sprawdz które sloty pracują jako "pojedyńcze"

[ Dodano: Sob Lut 18, 2006 5:23 pm ]
W zwiazku z natłokiem zapytań na GG o pomoc typu " mam kamerę .... i nie moge zgrać materiału" prosił bym aby w pierwszej kolejności sprawdzic swego kompa bo jak sie okazuje wiekszość chyba nie czytała co napisałem - przykładów mnożyc wiele - ja wiem że nie każdemu sposób rozstac się z aktualnymi ustawieniami windowsa i programów typu outlok i gg itp ale naprawde nie mam czasu i cierpliwości tłumaczyć każdemu jak przeinstalować system i ze nalezy wgrac najnowsze sterowniki do płyty głównej i zresetować ustawienia BIOS które przyśpieszając kompa maja wpływ na stabilność jego pracy czy otworzyć obudowę kompa - nie jestem w stanie zdiagnozowac tego czego nie widzę

Prosił bym o opisanie problemu, czynności jakie zostały dokonane przed, czy komputer jest "podkręcony" itp - a odpowiedz będzie szybsza i dokładniejsza - Pozdrawiam


środa, 1 lutego 2006, 15:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 18:43
Posty: 31
Lokalizacja: Wrocław
Post 
witam :)

a ja mam tak:
komputer niepodkrecony, kontroler na chipsecie via rozpoznawany przez system bez bledow, po podlaczeniu kam do kompa nic sie nie dzieje, co dziwne na ekranie kamery wyswietla sie ikonka DVin ;o, nie wiem juz jak z tym walczyc; format robilem dwa tygodnie temu na system win xp sp2.

z gory dzieki za pomoc

[ Dodano: Wto Mar 14, 2006 11:08 pm ]
a i w portach pci nic nie mam oprocz kontrolera fiwi :) dysk (1) poloczony do wlasnego portu


środa, 15 marca 2006, 00:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post 
a mam pytanie co do marki i typu kamery oraz czy na pewno wyświetla się DVin czy DVout


piątek, 17 marca 2006, 00:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 18:43
Posty: 31
Lokalizacja: Wrocław
Post 
sony hc90e

wyswietla sie dvin nawet gdy kamera nie jest podlaczona do kompa i jest w trybie play.
btw czy sony na gwarancji naprawia za darmo padniete fiwi?


niedziela, 19 marca 2006, 03:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 maja 2006, 16:49
Posty: 1
Post brak obrazu
Witam.
Mam taki problem, a mianowicie: podlaczylem kamere Canon mv 500i przez FireWire (IEEE-1394), odpalam program Presto Video Works czy tez Ulead VideoStudio 9 Full, windows Movie Maker.
Wykrywa mi kamere (kazdo program ja widzi), moge ja sterowac (to znaczy przewijac tasme na kamerze, odtwarzac na kamerze - ekranie LCD, pokazuje mi nawet czas i klatki - tak jak widac w ekranie LCD, itp.), jednak nie chce zaden z programow nie przechwytuje mi materialu z tasmy (nie widac go na monitorze kompa). W Wideo Movie Maker wyskakuje komunikat: "Wideo nie zostalo przechwycone prawidlowo. Sprawdz czy kamera wideo i urzadzenie przechwytujace sa poprawnie skonfigurowane."
Dodaje, ze na podobnej konfiguracji kompa - u mojego kumpla nie ma zadnego problemu - chodzi jak ta lala.
moja konfiguracja: procek AMD Duron 1,3 GHz, plytaAsrock K7NF2-raid, 1GB DDR, HDD 80GB, grafika NVIDIA GeForce4 MX 440 AGP8x.
Nadmieniam, ze nie ma zadnych konfliktow sprzetowych, a przynajmniej tak mi sie wydaje :)
Czy ktos mial albo ma podobny problem?


czwartek, 18 maja 2006, 17:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 kwietnia 2007, 18:29
Posty: 6
Post 
Witam serdecznie. Mój problem z kamera wygląda następująco: kamera mini dv canon mv890, komputer na płycie gigabyte k8nf9, 1 gb kingston ramu karta graficzna to gigabyte geforce 660 gt. Płyta główna posiada w sobie port firewire na 6 pinów oraz obok jeszcze jakiś porcik którego nie potrafie rozpoznać. Napewno nie jest to port firewire mały ale podobny do niego tyle ze wiekszy. Porblem polega na tym że mimo sprzętowo dobrej kondycji (wszelkie sterowniki wymienione w osobnym poscie o "fw", w biosie ieee na enable) podłączam kabelkiem kamerke 4 na 6 pinów i kamera nie zostaje rozpoznana przez komputer. Poprostu zero reakcji na podłączenie kamery przez komputer. Uznałem ze może u mnie jest coś nie tak więc udałem sie do kolegi u którego jego kam. sony działa na tym samym kablu. Podpiołem pod jego działający komputer i jego kabel i historia się powtarza- kamera nie wykryta przez pc. Oddalem kam w sklepie myslac ze ma popsuty fw. wziołem ten sam model w innym sklepie i mam ten sam problem. Co Państwo mi radzi bym jeszcze zrobił? Licze na pomoc pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: Nie Kwi 22, 2007 3:54 pm ]
dodam jeszcze że spr na innych komputerach i sprawa wyglada identycznie


sobota, 21 kwietnia 2007, 22:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 31 lipca 2007, 18:21
Posty: 3
Post ...
Czy można uszkodzić procesor DV w kamerze przez błędne podłączenie wtyczki wewnątrz komputera na karcie IEEE1394 lub też uszkodzić procesor na karcie Fireware ?

Podana sytuacja została wykonana (niestety): kamera Sony DCR-TRV238E kabel fireware (no name) karta PC IEEE1394 VIA (VT6306) z 3 gniazdami zewnętrznymi i jednym wewnętrznym. Kabel był podłączany przez otwartą obudowę do gniazda wewnętrzego - i został odwrotnie wepchnięty.
Obrazek
Objawy brak wykrywania i sterowania kamery na IEEE1394 przed zaistniałą sytuacją komunikacja była bez zarzutów.

Obrazek

Na temat I.Link - IEEE1394 [url=http://]http://www.meltybrain.org/1394/1394_spec.htm[/url]


wtorek, 31 lipca 2007, 18:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 09:42
Posty: 13
Post The device is ...........
Podczas próby zrzutu z kamery przez AP6.5 wyskakuje komunikat The device is unavailabel for device control.Płyta ma w sobie wbuowany port 1394,sterowniki zainstalowane poprawnie ,gniazdo kamery oraz przewód sprawne(sprawdzone na innym kompie),system XP SP2


niedziela, 25 listopada 2007, 17:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 15 lutego 2005, 09:31
Posty: 24
Post FireWire&Laptop
Mój problem jest taki: Nie mogę przechwycić materiału Video z kamerki na szkolny laptop. Sprawdzałem sam z dwoma kamerkami: Sony i Panasonic. Poniosłem kamerkę wraz z kabelkiem 4/4 do sklepu w którym kupiłem kabelek sądząc, że kabelek jest uszkodzony - chińszczyzna. Niestety panowie ze sklepu sprawdzali podobnie jak ja na kilku laptopach z kilkoma kamerkami i różnymi kabelkami i nic z tego nie wyszło. Komputery nie widzą kamery. Czy ktoś spotkał sie z tym i czy rozwiązał problem. Dodam że bez żadnych problemów przechwytuję w domu do blaszaka kablem FireWire 6/4 ze swej jak i szkolnej kamery.


środa, 28 listopada 2007, 12:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL