Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 07:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 AVCHD/CS5 na płycie serwerowej. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
Siema,

pracuje na Adobe Premiere i After Effects na materiale AVCHD
+ MagicBulletLooks, Twixtor.

Budżet: 6000zł

Na sprzęcie do montażu kompletnie się nie znam, ale siedziałem dzisiaj w internecie cały dzień, miałem już gotowy zestaw na i7 2600, postanowiłem jednak pokombinować i wymyśliłem coś takiego:

Płyta główna: SUPERMICRO H8DME-2 BOX
Procesor: AMD OPTERON QUAD CORE 2378 WOF x2
Ram: DDR2 Kingston 2GB PC667 CL5 Dual Rank x6
Karta graficzna: GIGABYTE GF GTX 470 1280MB DDR5/320b D/H PCI-E OC
Dyski: Samsung 640GB HM640JJ SATA 16MB x3 Raid 0
Obudowa: Chieftec Uni BA-02B-B-B
Zasilacz: Corsair AX Series 850W CMPSU-850AXEU
Chłodzenie: Nie mam pojęcia.

Wychodzi trochę sporo bo ponad 6000zł, wolałbym na czymś przyciąć. Co wy na to czy to? w ogóle ma sens?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie :)


niedziela, 6 lutego 2011, 01:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
Przytnij na grafice (przeczytaj wątek trochę niżej o kartach do CS5), dyski lepiej 500GB, ale dorzuciłbym z czasem jeszcze jeden lub dwa. Płyta też trochę droga, ale na niej akurat bym nie oszczędzał, chociaż trzeba by się rozejrzeć w innym modelach. A tak to dobry zestaw, na pewno będzie bardzo wydajny.


niedziela, 6 lutego 2011, 02:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
Na Xeonach będzie wydajniej. Zresztą zerknij http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup. ... 40+2.40GHz
Akurat szukałem benchmarków xeona, ale wymieniony przez Ciebie AMD znajduje się również w tabeli.

EDIT
A może i na Xeonach tak wcale wydajniej nie jest
http://www.cpubenchmark.net/multi_cpu.html
3 pierwsze pozycje to AMD :)

_________________
Obrazek


niedziela, 6 lutego 2011, 02:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
Jak znajdzie te Xeony w podobnej cenie to jasne, że warto zmienić, ale przeważnie są droższe.


niedziela, 6 lutego 2011, 20:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
Kurde, a jaka płyta pod te Xeony? Bo szukam i sie gubie w tych oznaczeniach :/

Dyski będe miał jeszcze zewnętrzne do przechowywania materiału, więc te powinny starczyć.

Dzięki za odpowiedzi :)


niedziela, 6 lutego 2011, 22:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
wejdz na strone supermicro albo tyana i bedziesz mial odpowiednik tej plyty pod xeony a wracajac do poczatku

4 rdzeniowy SB podkrecony na 4.5-5ghz bedzie szybszy od tego konfigu (nie wiem jak ze stabilnoscia bo poki co wyszly bledy intela w chipsetach, jakies popalone podstawki itp), chyba ze biezesz pod uwage podkrecanie tych opteronow (nie wiem jak bios, ale robi to ntune pod systemem)

na taka plyte bieze sie pamieci 4x4 albo wieloktonosc x4 czyli 16 giga w kosciach po 4gb - uruchamia to interleaving bankow, kanalow i nodow (15-20% przyrostu na szybkosci podczas renderowania)
jak kosci to tylko niskoprofilowe zeby zajmowaly jak najmniej miejsca i emisja ciepla byla jak najmniejsza, dobrze wziac maxymalnie szybkie kosci i obnizyc im magistrale, (kupic 800-tki i puscic je na 667mhz) nie ebdzie wielkiej straty na szybkosci a temperatury beda duzo nizsze, w innym przypadku na obsadzone sloty olecam chlodzenia zalmana, ale to zalezy od obudoy i cyrkulacji

karta graficzna wspiera mercury engine czyli jest OK z tych najtanszych natomiast wybor avchd do pracy pod premierem i afterem z uwzglednieniem korekty kolorow to lipa na maxa, powienienes pracowac w bezstratnej kompresji z jakas karta podgladowa (moze byc blackmagic albo matrox)
avchd to sie uzywa jak ci wujek przywozi nagrane wakacje z ktorych chce bluray

jesli chodzi o dyski to pierwsza rzecz, zmiana plyty na wersje ze sprzetowym kontrolerem sas/sata, gdzie obciazenie proca jest duzo mniejsze, przyzwoite transfery co przeklada sie na efektywnosc pracy (adekwatny kontroler na pci-x bedzie kosztowal 1600 a pci-exa zostaw na ewentulana karte montazowa albo druga grafike

obudowa i zasilacz ok
chlodzenie: jesli nie krecisz opteronow albo nie wiecej niz 300-500mhz to wystarczy chlodzenie markowe amd do tego soketu, koszt 35-45 zl od sztuki
wodne warto zainstalowac jak chcesz te proce pozarzynac na 3.5-4 ghz ale wez poprawke ze w biosie plyt serwerowych nie ma ustawien do o/c i bedzie to rzezba w kupie

same procesory sa bardzo wydajne ale plyta obsluguje 6-cory to warto za nimi sie rozejrzec, premiere i after wykrozystaja wszystko a wtedy przekwarcowanie nawet o 200mhz to istotny przyrost mocy, konfig na xeonach z te samej polki bedzie podobnie wydajny ale duzo drozszy (byle to byly xeony z wlasnym kontrolerem ramu)


niedziela, 6 lutego 2011, 23:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
AVCHD mam od razu z canonów 5d/7d
Raczej nie będe nic podkręcał bo się na tym kompletnie nie znam. Może za jakiś czas.

Grzebiąc w necie na czuja, biorąc pod uwagę wasze wzkazówki, wyszło mi coś takiego:

Płyta: SUPERMICRO H8DM3-2 BOX
Procesor: AMD OPTERON QUAD CORE 2378 WOF x2
Ram: 4GB 800MHz DDR2 ECC Reg with Parity CL6 DIMM Dual Rank, x4
Karta graficzna: GIGABYTE GF GTX 470 1280MB DDR5/320b D/H PCI-E OC
Karta podglądowa: Blackmagic Intensity Pro
Dyski: SAMSUNG 3.5" 500GB 7200 SATA II 16MB x3
Chłodzenie RAM: Zalman ZM-RC1000 titanium to sie kupuje po jednym na każdą kość czy jak bo nie mogłem sie doszukać :/
Obudowa:Chieftec Uni BA-02B-B-B
ZasilaczCorsair AX Series 850W CMPSU-850AXEU

Jednak zostałem na AMD bo sie gubie w tych płytach :)

No i wyszło 7500 co raczej odpada, chyba że skok wydajności faktycznie będzie taki pieruński że jednak warto.


poniedziałek, 7 lutego 2011, 13:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
"AVCHD mam od razu z canonów 5d/7d"

co ?


poniedziałek, 7 lutego 2011, 15:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
Racja, racja H.264 łaaaadnie ładnie. Moja ignorancja wyszła w całej okazałości. Ide sie powiesić.


poniedziałek, 7 lutego 2011, 17:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
poza tym mov, to sobie kup maca z FC , zaoszczedzisz na czasie i pominiesz dodatkowe rekompresje


poniedziałek, 7 lutego 2011, 18:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
Nie gniewaj się, ale jak na mój gust to bierzesz się za coś co pewnie Cię przerośnie.
Kup sobie po prostu I7 2600k, Mugena2 i jakąś płytę bez usterki
Program do wyłapywania wadliwych układów.
Te procesory bardzo łatwo się kręcą i mimo że to produkt nowy to instrukcji kręcenia jest sporo. Efi jest bardzo proste.
Zaoszczędzisz sobie godzin spędzonych nad poradnikami, doborze odpowiednich komponentów i nerwów podczas konfiguracji i podkręcania.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 7 lutego 2011, 18:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 listopada 2009, 13:30
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
robertnik napisał(a):
jakąś płytę bez usterki


Pozwolę sobie się podpiąć (będę lada chwila kupowal i7 2600K) - jest do polecenia na dzień dzisiejszy jakaś plyta główna "bez usterki"?


poniedziałek, 7 lutego 2011, 22:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: AVCHD/CS5 na płycie serwerowej.
Usterka tkwi w samych chipsetach Intela, więc każda płyta na P67/H67 może być wadliwa, więc nawet jak producent zagwarantuje wymianę to IMO lepiej się wytrzymać ten miesiąc z zakupem (nawet jak będzie się korzystać tylko z dysków SATA3), żeby oszczędzić sobie ewentualnych kłopotów.
Chyba, że komputer ma być na teraz, no to warto się wcześniej dowiedzieć w sklepie, czy na pewno będzie można wymienić płytę kupioną teraz.


środa, 9 lutego 2011, 04:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL