Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 09:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Modernizacja obecnego komputera pod montaż video 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 3 marca 2011, 23:11
Posty: 1
Post Modernizacja obecnego komputera pod montaż video
Chcialbym pobawic sie montazem video, poczatkowo np. jakies wlasne klipy :) np. zwiazane z motoryzacja ktora sie fascynuje. Przegladam forum i widze, ze czesc osob korzysta z kart do tzw. montazu wideo, wiem ze nie jest to konieczne ale pytanie ile to usprawni moja prace, czy moj komputer sie do tego nadaje (widze ze wiekszosc korzysta z platformy Intel)

AMD Phenom X4 @ 3.8GHz
Asrock M3A770DE
2x2GB DDR3 1333MHz @ 1600MHz
Radeon HD4870
Dysk (tymczasowy) 250GB Sata 8 MB Cache - planuję ten sobie zostawić na tzw. kopie ważnych rzeczy, a kupić 2x500GB 32 MB Cache i puścić to w RAID0
Zasliacz Fortron 600W
DVD-RW Pioneer 216

Komputer głownie służy do netu, gier, filmow w HD i w tym sobie radzi bdb. budując go nie myślałem o montowaniu wideo.

Czy na takim konfigu mogę śmiało montować poważniejsze produkcje np. filmowanie wesela mojego brata i pozniej zmontowanie tego ? (Będzie to raczej tworzone w celu nauki i for "fun" bo i tak pro kamerzysta jest już zaklepany)

Czy do montowania większych filmów np. wspomniane wesele niezbędna jest karta video ?


czwartek, 3 marca 2011, 23:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Modernizacja obecnego komputera pod montaż video
Pewnie że się da. Z AVC może mało komfortowo, ale też się da. Niestety "lepsze jest wrogiem dobrego" i pewnie poczujesz niedosyt... ale na forum mamy parę wątków poświęconym konfiguracji PC i na pewno coś tam wyczytasz.
Karta video nie jest pozycją obowiązkową.

_________________
Obrazek


piątek, 4 marca 2011, 02:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Modernizacja obecnego komputera pod montaż video
Wszystko zależy od kodeków w jakich będziesz mieć materiały i softu jakiego chcesz używać do montażu.


piątek, 4 marca 2011, 08:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL