Teraz jest niedziela, 17 listopada 2019, 07:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Montaż w 2K/4K 3D 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2011, 12:56
Posty: 6
Post Montaż w 2K/4K 3D
Witam, poszukuję pomysłów na stację montażową opartą o PC która pociągnie obrazki z REDa w dadatku w stereoskopii. Planuję użyć Pr CS5 w kombo z cineform NEO3D.

pozcątkowo przyszły mi do głowy układy (np 3x) tesla C2050

budżet to do 80k zł

jakieś pomysły?


czwartek, 24 marca 2011, 13:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
4K jest konieczne czy 2K wystarczy ?


czwartek, 24 marca 2011, 13:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2011, 12:56
Posty: 6
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
wolałbym żeby była też możliwość pracy nad 4K.

Naprawdę nikt nie ma pomysłów jaki byłby najlepszy konfig do takiego zadania? :roll:


poniedziałek, 28 marca 2011, 12:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
malo kto montuje w 4k, nawet 2k to raz mi sie zdazylo i to spot 3 sekundowy na afterze byl, co w sumie mozna zrobic bez wielkiego konfigu

to mamy ci z glowy wymyslac co lepiej kupic ? kase wydac nie jest trudno, masz jakis material 4k taki ktory bedziesz obrabial ? jak tak to podiwes i sprawdze z czym to mozna uciagnac, poza teslami bo ego nie mam mozliwosci pozyczyc


poniedziałek, 28 marca 2011, 14:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
Troche suchości...
RED w Ediusie http://www.grassvalley.com/products/edi ... d-workflow
Nie natywne, zawiłe, z wykorzystaniem "proxy mode", ale pociągnie to C2D(jeśli dobierzemy odpowiednio lekkie obrazki w proxy).
Degenerado Premiere z CS5 natywnie ciągnie 4k?
To sporo, nawet jak na Twoje proce, a to jeszcze cholerstwo w stereoskopii....
Sprawdzisz na Vegasie, ten zdaje się łyka ten format.
Pytam z czystej ciekawości, puki co sam nie mam takowych materiałów.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 28 marca 2011, 16:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
presety sa, 2k sprawdzalem na decklinku i smiga RT, do 3d jest decklink 3d ale nie wiem jak 4K, potrzebuje materialu zeby sprawdzic czy premiere sobie poradzi


poniedziałek, 28 marca 2011, 16:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2011, 12:56
Posty: 6
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
http://www.youtube.com/watch?v=ha3AUhdAA48
CS5 sobie radzi jak tutaj widać z quadro fx 5800 na pokladzie.

poza teslami z którymi ciężko o opinie pod cs5 to jakie dyski, pewnie w ssd ale w jakiej konfiguracji?
druga sprawa procesory- co wepchać?

Redów jeszcze nie mam ale moge spróbować załatwi jakis raw materiał w 4k


poniedziałek, 28 marca 2011, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
jak wierzysz w reklamowki na yt to chyba sie mocno rozczarujesz i wobec tego adobe nie poleca pod raidy na material, dyskow ssd

procesory dwa na serwerowej plycie, albo xeony albo opterony, to juz sam sprawdz jak cenowo to wyglada, opterony sa juz 12c na taka plyte, xeony nie wiem bo sa drogie i na nich nie skladam


poniedziałek, 28 marca 2011, 17:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2011, 12:56
Posty: 6
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
dlatego właśnie że nie chciałbym sie rozczarować prosze o rady :)


poniedziałek, 28 marca 2011, 19:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
do 2k nie ma klopotow , decklink 3d i po sprawie, 4k nie sprawdzalem bo mi sie taki material nie trafil a sam decklink nie ma takich presetow
trzeba by cs5 katowac na natywnych ustawieniach


poniedziałek, 28 marca 2011, 19:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
2 sześciordzeniowe procki (intel Xeon lub AMD Opteron)
Dobra płyta pod te "potwory"
24-48GB RAM
Grafika: Quadro Fermi 4000 lub Quadro FX 5800
kontroler RAID SAS/SATA i z 6-10 dysków SATA
i najważniejsza część czyli http://www.red.com/products/red-rocket

Do tego jakiś 10 bitowy monitor 1920x1080 z HDSDI

Mało kto na tym forumpracuje na materiale z REDa.
Myslę że znacznie więcej do wiesz się tutaj:
http://reduser.net/forum/forum.php

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


poniedziałek, 28 marca 2011, 23:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
Hej

To trochę skomplikowana sprawa nawet w tym budżecie...
Nie da się zrobić nawet RT z jednym streamem w Adobie nawet z najnowszymi xeonami, masą ramu i Quadro 6000... poza tym gdybyś chciał włożyć dwie karty też jest kłopot bo wtedy działa niestabilnie, pozostaje proxy i tylko ewentualnie do pasowania dwóch obrazów przełączanie się na chwilę, ale to słaba opcja na dłuższą metę... no i odgląd stereo byłby fajny... od biedy w anaglifie dasz radę pasować obrazy ale już kolory nie do przeskoczenia... jeśli obniżysz jakość debayera redowego; będzie szybciej, w stereo 4K jest masakra... na dobrą sprawę to na start potrzebujesz macierzy która przekracza ten budżet... później redrocketów i nowego quadro oraz decklinka, który jest pomocny w offlinie a i tak musisz sobie obczaić workflow online'owo offline'owy... bo inaczej bez super hiper sprzętu DVS się nie da pracować w 4K stereo...
Ale wiadomo da się złożyć maszynę która nie zapewni takich osiągów jak clipster, ale ogólnie da się pracować na takim materiale... używając proxy...


Pozdro
Muchomor


wtorek, 29 marca 2011, 23:14
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2011, 12:56
Posty: 6
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
dzięki za pomocne uwagi, ale pliki .r3d w 4k chodza na moim kompie domowym (cs5) bez problemu i można komfortowo je montować pod warunkiem ze playback jest 1/2, mam i7 i gtx470x2 sli ssd bez raid. nie chce RT 4k bo po co to komu? chce swobodnej pracy z plikami których jest dużo (fabuła) redrocket to byla podstawa planowania tego konfigu. pomyslalem ze skoro cuda tak sobie z tym radzi to trzeba isc w ta strone. problemem moze sie okazac stereo ale do tej pory radzilem sobie z tym w hd na kompie za 10k stad moje pytania co jest najwydajniejsze przy pracy z r3d w stereo.

pozdrawiam
kalee


środa, 30 marca 2011, 01:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Montaż w 2K/4K 3D
Procek nie jest na pierwszym miejscu. Materiał RAW z REDa ma spory bitrate i głównym problemem jest tu wydajna macierz. Zwykłe cięcia na jednej ścieżce wydoli to na zwykłym SATA. Ale im więcej ścieżek tym bardziej będzie się ciąć. O multicamie można zapomnieć. Jak do tego dołożymy stereo to już w praktyce sama macierz będzie droższa od kompa.

Robiłem na mac pro w raid0 natywnie na materiale 2K i minutowy spot dało się zrobić, podejrzewam, że i 4K by poszło. Dłuższe fabuły będą wymagać szybszych i pojemnych macierzy. W końcu ten materiał zajmuje sporo.

Z grafiką nie ma co szaleć. Quadro powinno dać radę. Spory wpływ na wydajność ma natomiast pamięć grafiki. Do stereo w 4K nie wiem czy 2GB pamięci na karcie to nie będzie mało.


czwartek, 31 marca 2011, 13:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL