Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 07:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Co wymienić najpierw - grafikę czy procka? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
Witam.

Mam taki sprzęt:
Procesor: dwurdzeniowy Athlon X2 4800 - 2.5GHz
Pamięć: 4 GB DDR2 800MHz
Grafika: GeForce 8600GTS

I inne pierdoły.
Dopóki bawiłem się w montaż materiału w rozdzielczości SD, na plikach Digital Video, wszystko mi chodziło pięknie i bez zacięć (Adobe Premiere).
Niedawno jednak kupiłem kamerę FullHD (Panasonic HDC-SD60). Kamera zgrywa materiał w formacie AVCHD. I tu zaczyna się problem. Próbowałem wielu różnych programów. Adobe w zasadzie odpada w przedbiegach, bo nie nagrywa płyt DVD-AVCHD. Ale z każdym innym jest to samo. Po dodaniu trzech-czterech klipów, wystarczą dwie minuty materiału, a komputer zaczyna się tak ciąć, że jakakolwiek praca jest niemożliwa (a przynajmniej bardzo uciążliwa). Dzieje się tak nawet w dołączonym do kamery darmowym, firmowym HD Writerze. Trzeba więc zmienić sprzęt na wydajniejszy. Nie chcę zmieniać wszystkiego na raz (z natury mam awersję do wydawania kasy:) ). Postanowiłem więc wymienić na raty. I tu moje pytanie. Co najpierw? Procesor (i co za tym idzie - płyta główna), czy grafika? A jeśli grafika,. to czy ta była by dobra?:

http://www.proline.pl/?p=GAINWARD+GTS450+1GB

A jeśli procek, to jaki? Tak, żeby wyważyć wydajnosć i cenę... Raczej procek AMD, niż Intela...

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


wtorek, 12 kwietnia 2011, 16:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
Zmiana jednego komponentu wiele Ci nie da, z resztą pewnie masz jeszcze wolny dysk i słaby zasilacz.


wtorek, 12 kwietnia 2011, 23:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
Zmiana grafiki niewiele Ci pomoże, a nawet wcale, jak już chcesz coś zmieniać to procesor, ale i tutaj jesteś w kiepskiej sytuacji bo to wiąże się z nową płytą główną, i być może zasilaczem i pamięcią. A do tego lepiej jest teraz postawić komputer na SB Intela co już całkiem krzyżuje Ci plany.


wtorek, 12 kwietnia 2011, 23:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
" A do tego lepiej jest teraz postawić komputer na SB Intela co już całkiem krzyżuje Ci plany."

lepiej od czego ?


środa, 13 kwietnia 2011, 00:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
A ja właśnie dokonałem upgrade procesora z Dual Core E6300 na Quad Core Q9300 i kosztem 300zł czasy renderowania skróciły się blisko o połowę. E6300 podkręcony był ze standardowych 2,8GHz na 3,6GHz a Q9300 obecnie chodzi na 3,5GHz (standard to 2,5GHz). Proponuję rozeznać się co możesz do posiadanej płyty głównej włożyć i zapolować na używany procesor, jeśli się nie sprawdzi po prostu go sprzedasz bez zbytniej straty finansowej.


środa, 13 kwietnia 2011, 09:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
Degenerado napisał(a):
" A do tego lepiej jest teraz postawić komputer na SB Intela co już całkiem krzyżuje Ci plany."

lepiej od czego ?


Przecież że nie od Xeonów.

Jeśli chcesz koniecznie robić upgrade jak najmniejszym kosztem to zmień procek i wszystko inne co też będziesz musiał, ale radzę postawić nowy komputer od podstaw.


środa, 13 kwietnia 2011, 10:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2010, 19:13
Posty: 21
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
Lepiej pomyśl o nowym kompie, tego nie opłaca się modernizować. Stary procek, stara grafa.

Wymiana procka by coś dała, ale to się kompletnie nie kalkuluje.

_________________
Polska to mój kraj ,ale polityków nie rozumiem wcale.


piątek, 15 kwietnia 2011, 15:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
No właśnie coraz bardziej się nad tym zastanawiam. Chociaż... Ostatnio zainstalowałem Windowsa7, który do tej pory stał w pudełku na półce, i... wszystko zaczęło działać szybciej :) 64 bity się sprawdzają... Jakiś czas temu go kupiłem, zainstalowałem, ale ciągle coś się waliło, więc wróciłem do WinXP z postanowieniem, że Win7 poczeka na lepsze czasy. No i chyba się doczekał :)
Pod Win7 programy do montażu z materiałem AVCHD działają WYRAŹNIE szybciej.

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


piątek, 15 kwietnia 2011, 16:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
A próbowałeś podkręcić procesor który masz? To najprostszy sposób na więcej mocy, w moim przypadku o blisko 40% więcej mocy.


piątek, 15 kwietnia 2011, 19:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2011, 12:25
Posty: 16
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
Próbowałem. Ale jest jedna przeszkoda. Mam kartę graficzną z chłodzeniem pasywnym. W normalnej pracy ma ponad 90 stopni :) Ma rury wydechowe, jak Harley, i z tych rur wali gorąco jak z dmuchawy. Jak jeszcze podkręcałem procka, to mi się komputer gotował w środku. Trochę jest podkręcony, ale niewiele. Przy większych próbach praktycznie odpalał się, i zaraz się wieszał. Między innymi to jest jedna z przyczyn, dla których chcę zmienić tą grafikę.


piątek, 15 kwietnia 2011, 20:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Co wymienić najpierw - grafikę czy procka?
Ja mam nie najsłabszą grafikę GTS250, wentylator na niej hałasował niemiłosiernie założyłem więc pasywne chłodzenie Accelero S1i dodatkowo zamontowałem nadmuch w postaci wentylatora 12cm. Temp rdzenia GPU przy dużym obciążeniu dochodzi do 80st. Obudowa Coolermaster Dominator II. W obudowie dwa wentylatory 14cm i jeden 12cm. Procesor Q9300 chłodzony przez Thermaltake Big Typhoon (12cm). Stabilne 3,4GHZ w porównaniu do fabrycznych 2,5GHz. Najsłabsze ogniwo to w tej chwili pamięci (800MHz). Jesteś pewien, że Twój problem wynika ze zbyt dużej temp. wewnątrz obudowy?


piątek, 15 kwietnia 2011, 23:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL