Teraz jest środa, 23 października 2019, 15:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 TO TAK MA BYĆ , CZY TO TYLKO NIEWIEDZA ? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 10:39
Posty: 182
Post TO TAK MA BYĆ , CZY TO TYLKO NIEWIEDZA ?
Gdzie leży przyczyna problemu i jak ją rozwiązać.
Z materiału w formacie DV nagrałem płytę DVD .( 1 godz. 20min. -ok. 4 Gb na płycie) . Obraz na odbiorniku CRT podłączonym do odtwarzacza nie budzi zastrzeżeń. Podobnież rzecz się ma gdy tę płytę odtwarzam na leciwym komputerze monitorem CRT z ustawianą rozdzielczością 1024 x 765 a ponadto z analogowego wyjścia karty wideo wypuszczam sygnał na TV CRT.
Natomiast gdy na komputerze przeznaczonym do HD tę samą płytę odtwarzam to na oby monitorach( jeden z nich z matrycą PVA a drugi TN -oba ustawione na rozdzielczość 1920 x 1080) to oprócz tego że cały obraz posiada bardzo drobne poziome linie to jeszcze jeżeli jakaś scena niej est w miarę statyczna to wygląda tak jak by w poziomie drgał , a obiekty poruszające się traciły ostrość.

Materiał zarejestrowany w HDV i przeniesiony na dysk starego kompa oczywiście po przekonwenterowaniu go do DV wykorzystują takową opcję kamery FX 1000 jest poprawnie odtwarzany na CRT , natomiast po zapisaniu go na dysku stacji do HD wszystko jest ok. za wyjątkiem poziomego drgania -szarpania obrazu gdy obiekt porusza się lub kamera zmienia kąt rejestracji


sobota, 23 kwietnia 2011, 21:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1411
Post Re: TO TAK MA BYĆ , CZY TO TYLKO NIEWIEDZA ?
Bylo wiele razy na ten temat, poszukaj i poczytaj co to przeplot (Interlaced) oraz skanowania bez przeplotu (Progressive)


sobota, 23 kwietnia 2011, 23:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 10:39
Posty: 182
Post Re: TO TAK MA BYĆ , CZY TO TYLKO NIEWIEDZA ?
jacekxyz napisał(a):
Bylo wiele razy na ten temat, poszukaj i poczytaj co to przeplot (Interlaced) oraz skanowania bez przeplotu (Progressive)

------------------------------------------------------------------------
Progresive i Interlace dotyczy zarówno materiału SD jak i HD.
Nie wiem czy niezbyt wyraźnie opisałem swój problem , czy też użytownik jacekxyz źle mnie zrozumiał.
Chodzi mi oto że ten sam materiał odtwarzany na starym komputerze ( P.IV-2.4 Ghz RAM 1.5 Gb WIN XP 32 bit grafika MATROX G-550 32 Mb ) programowym odtwarzaczem Cyberlink P.DVD oraz MediaPlayer na monitorze CRT nie stwarza żadnych problemów. jego jakość jest adekwatna do standartu SD. Ponadto wypuszczany sygnał wideo przez złącze analogowe., TV CRT na odbiorniku jest po poprawny. Ponadto rzecz się ma gdy tę samą płytę odtwarzam w stacjonarnym odtwarzaczu podłączonym do TV CRT.
Natomiast obraz jest nie do zaakceptowania gdy odtwarzam tę płytę w komputerze WIN 7-64 bit procesor i7 2.8 Ghz Ram 12 Gb Grafika ATI Radeon HD 5870 programowymi odtwarzaczami na monitorach LCD
Nie wiem gdzie leży problem ,czy w karcie graficznej czy w monitorach
Atak przy okazji , nie jest tak tragicznie z CMOSami przy błysku fleszem w obiektyw . W moim odczuciu rzecz ma się podobnie do CCD


niedziela, 24 kwietnia 2011, 12:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: TO TAK MA BYĆ , CZY TO TYLKO NIEWIEDZA ?
kwestia ustawien - sterownik karty - kodeki (ffdshow) i na koniec odtwarzacz


niedziela, 24 kwietnia 2011, 12:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1411
Post Re: TO TAK MA BYĆ , CZY TO TYLKO NIEWIEDZA ?
Mysle, ze dobrze ciebie zrozumialem - nadal uwazam, ze to co widzisz to efekt przeplotu, jak Degenerado napisal zapewne kwestia ustawien


poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 01:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: TO TAK MA BYĆ , CZY TO TYLKO NIEWIEDZA ?
W CyberLink Power DVD 6 (w innych wersjach pewnie też) w zakładce Konfiguracja/Video klikamy zaawansowane i tam są rózne sposoby likwidacji przeplotu.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


wtorek, 31 maja 2011, 16:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL