Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 20:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Intel Quick Sync-edius 6 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post Intel Quick Sync-edius 6
witam czytałem trochę na ten temat ale jak to jest faktycznie w ediusie z wykorzystaniem Intel Quick Sync ?


piątek, 3 czerwca 2011, 20:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2011, 23:34
Posty: 53
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Poczytaj jeszcze : http://www.anandtech.com/show/4199/luci ... -platforms :)


sobota, 4 czerwca 2011, 07:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
http://www.youtube.com/watch?v=Nd5Ighxa1JM ciekawie sie zapowiada


wtorek, 9 sierpnia 2011, 20:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
gruby139a napisał(a):
witam czytałem trochę na ten temat ale jak to jest faktycznie w ediusie z wykorzystaniem Intel Quick Sync ?


Działa wyśmienicie !
Było o tym troszkę na Forum:

viewtopic.php?f=30&t=34214&start=30

----------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.facebook.com/bsmultimedia?v=wall
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.03 / Sony PMW-EX1R / Panasonic HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 9 sierpnia 2011, 20:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
sprecyzuj wysmienicie

albo jesli masz chwile i sprzet to zrob taki test:

godzina materialu dv, jeden plik ciagiem, zalozony filtr video limiter chroma luma smart na 98% i export do mpega 2 z parametrami video -10K cbr, audio mp3 256k, najlepsza mozliwa jakosc, i podaj wynik dla renderingu z i bez QS
(i konfig oczywiscie)

z gory dzieki


wtorek, 9 sierpnia 2011, 21:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Degenerado napisał(a):
sprecyzuj wysmienicie

albo jesli masz chwile i sprzet to zrob taki test:

godzina materialu dv, jeden plik ciagiem, zalozony filtr video limiter chroma luma smart na 98% i export do mpega 2 z parametrami video -10K cbr, audio mp3 256k, najlepsza mozliwa jakosc, i podaj wynik dla renderingu z i bez QS
(i konfig oczywiscie)

z gory dzieki


Niestety nie mam materiału w DV ...
Ale zrobiłem taki teścik na szybko na najsłabszej maszynie jaką dysponuję:

- materiał video z kamery HXR-NX5 ( h.264 ) umieszczony na Timeline Ediusa v. 6.03 o długości 10 minut - export z takimi parametrami:

Obrazek

bez włączonego VIRTU koduje się:

Obrazek

te same parametry z włączoną funkcją Virtu ( Use Hardware Encoder ):

Obrazek

koduje się zaledwie:

Obrazek

Jak widać różnica jest całkiem spora.
Ok. 30 minut bez wsparcia sprzętowego, poniżej 4 minut z użyciem Virtu !

Komputerek testowy:

i7 2600k 3.4GHz @ 4 GHz / Asus P8Z68 Deluxe /16 GB DDR3 Corsair/ nVidia GTX 570 / 120GB RevoDrive na system / 240 GB RevoDrive x 2 na materiał H.264 / Win 7 64 bit / Edius 6.03.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 9 sierpnia 2011, 21:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
ale nie mam zadnego odnosnika, to nie wiem na ile to jest szybko a na ile lepiej tylko od eksportu bez wsparcia virtu


wtorek, 9 sierpnia 2011, 21:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Dla mnie szybciej = lepiej :mrgreen:
Jakość pliku wynikowego jest identyczna.

----------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.facebook.com/bsmultimedia?v=wall
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.03 / Sony PMW-EX1R / Panasonic HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 9 sierpnia 2011, 21:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
tak, ale ja chce sprawdzic jak bedzie na starym i7, to samo na q9550 , na 8x2.7ghz i 12x3ghz opteronach, z cuda i bez cuda wtedy bede wiedzial czy to jest rzeczywiscie szybko czy tylko szybciej od kiepsko bo tak to wychodzi ze warto wlaczyc akceleracje LV ale do tego nie trzeba robic testow, na ogol wlacza sie wszystko co w jakimkolwiek stopniu przyspiesza robote, czy to cuda, czy stream czy LV

poza tym jeszcze jedna rzecz, jak inne formaty ?


wtorek, 9 sierpnia 2011, 21:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
jedno jest pewne Intel Quick Sync to nowa technologia i działa z nowymi prockami i7 + płyta obsługująca wirtu ja mam asusa p8 z68-v pro i core i7 2600k 8 gb ramu i jak narazie bez grafiki jestem zadowolony a jak dowale jeszcze nvidie gtx 570 to bedzie rakieta


środa, 10 sierpnia 2011, 20:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Nie działa tylko z nowymi prockami I7, to nie jest nowość z SB. Działa na wszystkich Intelach z zintegrowanym rdzeniem graficznym przykład, nawet Lucid Virtu nowe nie jest, przywędrowało z laptopów...
Raz że LV działać by mogło lepiej, a 2 że jeden edytor obsługujący QSV to mało. Jakoś nie wyobrażam sobie masowych przesiadek na Edka, a puki co nie słychać o implementacji tego wynalazku w innych edytorach. Jest plugin do Premiere, ale z testów Degenerado nic dobrego nie wynika, szkoda.

_________________
Obrazek


środa, 10 sierpnia 2011, 21:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
nie robilem testow bo u mnie to nie zadzialalo wogole, najrad chyba odpalil


środa, 10 sierpnia 2011, 22:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
To może ktoś na szybko poda konfiguracje średniej klasy kompa wykorzystującego Virtu pod EDIUSA 6

płyta-
procesor-
ram-
karta grafiki - czy musi być? na wbudowanej wogóle zadziała to przyśpieszenie?


środa, 10 sierpnia 2011, 22:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Sylwester Kaczmarek napisał(a):
To może ktoś na szybko poda konfiguracje średniej klasy kompa wykorzystującego Virtu pod EDIUSA 6 ...


płyta- Asus P8Z68-V PRO
procesor - i7 2600K
ram - np. 16GB ( 4 x 4 GB Corsair Vengeance )
karta grafiki - nVidia GTX 560Ti lub inna :mrgreen:

----------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.facebook.com/bsmultimedia?v=wall
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.03 / Sony PMW-EX1R / Panasonic HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 11 sierpnia 2011, 11:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Bogusław Spala napisał(a):
Sylwester Kaczmarek napisał(a):
To może ktoś na szybko poda konfiguracje średniej klasy kompa wykorzystującego Virtu pod EDIUSA 6 ...


płyta- Asus P8Z68-V PRO
procesor - i7 2600K
ram - np. 16GB ( 4 x 4 GB Corsair Vengeance )
karta grafiki - nVidia GTX 560Ti lub inna :mrgreen:

przeklejcie tego posta w jakis popup na wejciu do forum, rozwiaze 90% problemow z ktorymi sie ludzie pojawiaja


czwartek, 11 sierpnia 2011, 12:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: jacekxyz i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL