Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 19:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Intel Quick Sync-edius 6 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Panowie skoro to jest "komputer średniej klasy" pod Lucid Virtu i Ediusa 6 to jak wygląda max pod LV i Ediusa 6?
Wogóle udało się komuś zmusić Edka do połknięcia choćby 1GB RAM? Szczerze nie sprawdzałem podczas edycji, a jak otwieram stare projekty to nie zajmują one więcej niż 0,5GB...
EDIT
Podczas kompresji SD do DVD skoczyło do nieco ponad 600MB, może na HD było by więcej...

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:52 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Zakładam, że pracując na komputerze korzystasz z innych programów.
Nie samym "Edkiem" żyje człowiek ....
A taki "plug-in" jak np.After Effect czy inny Boris RED, 1GB się nie zadowoli :mrgreen:

----------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.facebook.com/bsmultimedia?v=wall
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.03 / Sony PMW-EX1R / Panasonic HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Ano nie, ale Edek nie chce ramu połkąć, kurcze czemu, przecież tak czyta wciąż z HDD.

EDIT

No nie udało mi się zmusić Ediusa z ponakładanymi filtrami z Aftera do połknięcia więcej ramu:
Obrazek

_________________
Obrazek


czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Ile razy mniej więcej pod Ediusem szybciej ten podany średni zestaw będzie kodował materiał z xf100 do hd porównująć z firecoder blu?Czy prędkość kodowania zależy od zastosowanej karty graficznej czy odbywa się to na wbudowanej grafice?
Ma ktoś może w dobrej cenie taką firecoder blu? chętnie jeszcze bym kupił


czwartek, 11 sierpnia 2011, 16:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Firecodera najtaniej widziałem u Pana Bogusława, ale przy I7 2600K nie ma sensu go kupować. Tu QSV jest szybsze.
viewtopic.php?f=30&t=34214&start=30
post 6
EDIT
Dla Ediusa kartę graficzną kupujesz z jakimś słabym Cuda, garść efektów potrafi ja wykorzystać(np Vitascene), szkoda...
Silną grafikę kupujesz pod inne programy, np Aftera, bo dla niego zamiennika nie ma.

_________________
Obrazek


czwartek, 11 sierpnia 2011, 16:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 12 września 2011, 12:18
Posty: 29
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Witam,
Mógłby ktoś przetestować rendering H264 z założonym
filtrem Vitascene2 np: Improve Kontrast w wykonaniu
przez Quicksync i kartę graf z Cuda
(liczę na Pana Bogusława) :D

Zastanawia mnie czy tez jest tak szybko?
Pytam bo na i5 2410 w laptopie z nvidia z cuda
przy nałożonym Vitascene Quicksync jest
wolniejszy niż rendering z grafiką z Cuda.
(na Ediusie 6.02)

W stacjonarnym kompie mam i7 niestety
na P67 i się zastanawiam czy zmienić
płytę na Z68 czy zainwestować w cuda

pozdrawiam :)


poniedziałek, 12 września 2011, 12:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2011, 21:12
Posty: 20
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Witam
Właśnie zakupiłem nowy sprzęt :
I7 2600K
płyta Asus P8Z68-V LX
grafika Asus GF GTX 550Ti 1024MB
pamięć Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1600MHz, DDR3,CL9
jak narazie mam jeden monitor , proszę mi pomóc skonfigurować to jak najlepiej pod Ediusa 6.02 , głównie chodzi mi o wykorzystanie wspomagania do Vitascene , jak i również wycisnąć co się da z VIRTU lub jak to się inaczej nazywa QUICK SYNC przy eksporcie AVCHD do mpeg , materiał na którym pracuje to pliki MTS z kamery Sony NX5 , jak najlepiej podpiąć monitor i jak to ustawić w WIN7 ??
Dzięki Pozdrawiam fachowców :)


piątek, 30 września 2011, 18:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
robertnik napisał(a):
Firecodera najtaniej widziałem u Pana Bogusława, ale przy I7 2600K nie ma sensu go kupować. Tu QSV jest szybsze.
viewtopic.php?f=30&t=34214&start=30
post 6
EDIT
Dla Ediusa kartę graficzną kupujesz z jakimś słabym Cuda, garść efektów potrafi ja wykorzystać(np Vitascene), szkoda...
Silną grafikę kupujesz pod inne programy, np Aftera, bo dla niego zamiennika nie ma.


Hmm, AE nie korzysta z CUDA ...
"W zakresie użycia CUDA sprawa jest prosta. After Effects nie wspiera tej technologii, wiec nie zyskamy na niej nic, a ubędzie nam trochę grosza z kieszeni. O ile Adobe Premiere ma zaimplementowaną obsługę CUDA, to After Effects nie korzysta z niej, nawet w wersji CS5. Z wielowątkowością jest już nieco inaczej. Sam After Effects, jak sami wiecie potrafi pracować na kilku procesach jednocześnie. Ale już pluginy, które dokładamy do AAE to loteria. Niektóre z nich do obliczeń używają tylko jednego rdzenia (wątku), przez co oczywiście rendering jest o wiele dłuższy, a para z wielo-rdzeniowca idzie w gwizdek. I tu właśnie okazuje się, że lepszą metodą jest kupienie układu o mniejszej ilości rdzeni ale większym taktowaniu. W momencie kiedy podkręcimy procesor, uzyskamy przyrost prędkości w każdym przypadku. Zarówno kiedy plugin jest przystosowany do obliczeń jedno i wielordzeniowych. Dodatkowo gdy mamy dużą ilość RAMu, jego znaczna część jest rozdzielana między procesy, które nie uczestniczą w renderingu, przez co również jest tracona" Więcej na ADOBE FORUM

----------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.facebook.com/bsmultimedia
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 48GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.05 / Sony PMW-EX1R.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


poniedziałek, 3 października 2011, 08:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2011, 21:12
Posty: 20
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
A więc tak :
mam dwa monitory ( jeden połączony do płyty drugi do GTX550 i jeżeli w ustawieniach ekranu win7 ustawie ten podłączony do GTX jako pierwszy to jak próbuje uruchomic EDIUSA to nic się nie dzieje na obydwu monitorach :( , jak po tym zmienie w ustawiniach ekranu żeby monitor podłączony do płyty był główny to tak jakbym dopiero wtedy zainicjował uruchamianie sie Ediusa i Edius się uruchamia ale w oknach zarówno podglądu jak i edycji nie widzę odtwarzanego materiału ( czarne okna ) , co jest nie tak ??? z tego co wyczytałem aby korzystać z GPu jak i karty GTX gdy mam oba monitory podłączone ustawiony jako PRIMARY ma być ten z GTX ? , jak wyciągnę kartę GTX ze slotu i pracuje tylko na wbudowanej to wszystko jest ok ale wtedy nie korzystam z przyspieszenia dla VITASCENE z karty GTX :(
HELP ME :(


poniedziałek, 3 października 2011, 13:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 12 września 2011, 12:18
Posty: 29
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Ja mam główny monitor do karty graficznej zewnętrznej a drugi
do karty z procesora czyli przypięty jest do płyty.
Lucid Virtu na ON i obraz jest na dwóch monitorach
i przy kodowaniu jest dostępna opcja use hardware encoder
czyli quicksync działa.

Natomiast nie ma tej opcji jeżeli z AVCHD robisz MPEG2
Jest tylko przy AVCHD do Blu-ray(h264)
EDEK 6.02


poniedziałek, 3 października 2011, 15:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2011, 21:12
Posty: 20
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Dzięki :)
zainstalowałem nowe stery do karty i Edius się już normalnie odpala w takiej konfiguracji jak napisałeś , ale :( :
Powiedz mi czy musiałeś dodać aplikacje EDIUS w oknie VIRTU ?? bo jeżeli tak zrobie to podczas próby uruchomienia EDIUSA wywala mi komunikat : Microsoft Visual C++ Runtime Libray Runtime Error! This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way :(
pare dni temu udało mi sie że podczas uruchamiania Ediusa na kilka sekund pojawiało sie logo VIRU a teraz coś mam nie tak


poniedziałek, 3 października 2011, 16:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 12 września 2011, 12:18
Posty: 29
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Nie ma znaczenia czy edius jest dodany czy nie do Virtu ( jak jest dodany to w oknach podglądu jest logo Virtu) przy "zaptaszkowanym" use hardware.... liczy
QS.
Ale jeśli jest dodany Virtu to nie widzi plug-inów czyli klip z vitascene nawet wyrenderowany będzie widoczny bez efektu z vitascene.

PANOWIE! Jedna prośba NIE bluzgajcie bo to bez sensu człowiek szuka potem info i zanim się czegoś dowie to przebija się przez kilometry takich bzdur.
A ten temat jest nowy i ciekawy - PLEASE litosci!


wtorek, 4 października 2011, 07:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
GBV napisał(a):
Nie ma znaczenia czy edius jest dodany czy nie do Virtu ( jak jest dodany to w oknach podglądu jest logo Virtu) przy "zaptaszkowanym" use hardware.... liczy
QS.
Ale jeśli jest dodany Virtu to nie widzi plug-inów czyli klip z vitascene nawet wyrenderowany będzie widoczny bez efektu z vitascene.


Hmm, u mnie jest Edius dodany do Lucid Virtu v.1.2.106 i efekty z wszystkich plug-inów, w tym Vitascene v.2 działają bez problemu :mrgreen:

Komputer testowy:

- i7 2600k @ 4.2GHz
- Noctua NH-D14
- 32 GB A-DATA ( 4 x 8 GB )
- Asus P8Z68 Deluxe
- Revo drive 120GB na system - Win 7 Pro 64 bit
- Revo drive x 2 240GB do pracy z plikami H.264
- HDD 2 x 2TB Seagate XT - magazyn ( Raid 0 )
- Grafika nVidia GTX 580
- BDR- LG
- Tagan 800W
- Obudowa LaCie Alu
- Edius v.6.05 + dodatki ...

----------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.facebook.com/bsmultimedia
2 x Xeon E5520 / / 48GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.05 / Sony PMW-EX1R, NEX-FS100.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 4 października 2011, 08:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2011, 21:12
Posty: 20
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Zainstalowałem nowe stery do GTX 550ti w wersji 28026 i znowu powróciły problemy o których pisałem wcześniej tzn jak GTX jest pierwszy a intel drugi to jak chce uruchomic Edka cisza nic się nie dzieje , dopiero jak przełącze intela jako pierwszego to momentalnie otwiera sie okno projektu :( wogóle to chyba jakis dziwny problem bo mam nawet problemy z tzw AERO w win 7 tzn brak przezroczystości w okienkach , pisze że karta nie obsługuje AERO :lol: wydaje mi sie że to może być w jakiś sposób powiązane , w ustawiniach biosu ASUS P8Z68-v jak włączam funkcję L VIRTU to w opisie wyczytałem że równiez w biosie powinienem włączyć IGPU jako kartę inicjującą , mam ustawione PCIE/PCI , czasami mam wrażenie że dział to wszystko jak chce :(
Pozdrawiam
Jeszcze jedna ważna sprawa która mnie nurtuje to fakt że nie mogę zmienić czestotliwości odświeżania monitorów widnieje mi jedynie 59 i 60 Hz to chyba nie powinno tak wyglądać :( ( zaznaczam że mam w tej chwili podpięte dwa monitory LCD jeden HP w2007v i ASUS VW221 )


wtorek, 4 października 2011, 09:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 72
Post Re: Intel Quick Sync-edius 6
Cytuj:
...wogóle to chyba jakis dziwny problem bo mam nawet problemy z tzw AERO w win 7 tzn brak przezroczystości w okienkach , pisze że karta nie obsługuje AERO :lol:...


Mam dokładnie takie same problemy z AERO po włączeniu LV i podpięciu jednego z monitorów do pł. głównej :?

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


wtorek, 4 października 2011, 20:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL