|
Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 19:46
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
Autor |
Wiadomość |
robertnik
Aktywny bywalec
Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05 Posty: 1906 Lokalizacja: Opole
|
 Re: Intel Quick Sync-edius 6
Panowie skoro to jest "komputer średniej klasy" pod Lucid Virtu i Ediusa 6 to jak wygląda max pod LV i Ediusa 6? Wogóle udało się komuś zmusić Edka do połknięcia choćby 1GB RAM? Szczerze nie sprawdzałem podczas edycji, a jak otwieram stare projekty to nie zajmują one więcej niż 0,5GB... EDIT Podczas kompresji SD do DVD skoczyło do nieco ponad 600MB, może na HD było by więcej...
Ostatnio edytowano czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:52 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz
|
czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:43 |
|
 |
Bogusław Spala
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25 Posty: 1600 Lokalizacja: Tarnów
|
Zakładam, że pracując na komputerze korzystasz z innych programów. Nie samym "Edkiem" żyje człowiek .... A taki "plug-in" jak np.After Effect czy inny Boris RED, 1GB się nie zadowoli ---------------------------------------- http://www.vimeo.com/user534596 http://www.facebook.com/bsmultimedia?v=wall 2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.03 / Sony PMW-EX1R / Panasonic HS700.
_________________ FACEBOOK BSMultimedia
|
czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:51 |
|
 |
robertnik
Aktywny bywalec
|
Ano nie, ale Edek nie chce ramu połkąć, kurcze czemu, przecież tak czyta wciąż z HDD. EDIT No nie udało mi się zmusić Ediusa z ponakładanymi filtrami z Aftera do połknięcia więcej ramu: 
czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:54 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Ile razy mniej więcej pod Ediusem szybciej ten podany średni zestaw będzie kodował materiał z xf100 do hd porównująć z firecoder blu?Czy prędkość kodowania zależy od zastosowanej karty graficznej czy odbywa się to na wbudowanej grafice? Ma ktoś może w dobrej cenie taką firecoder blu? chętnie jeszcze bym kupił
|
czwartek, 11 sierpnia 2011, 16:36 |
|
 |
robertnik
Aktywny bywalec
|
Firecodera najtaniej widziałem u Pana Bogusława, ale przy I7 2600K nie ma sensu go kupować. Tu QSV jest szybsze. viewtopic.php?f=30&t=34214&start=30post 6 EDIT Dla Ediusa kartę graficzną kupujesz z jakimś słabym Cuda, garść efektów potrafi ja wykorzystać(np Vitascene), szkoda... Silną grafikę kupujesz pod inne programy, np Aftera, bo dla niego zamiennika nie ma.
czwartek, 11 sierpnia 2011, 16:42 |
|
 |
GBV
Bywalec
|
Witam, Mógłby ktoś przetestować rendering H264 z założonym filtrem Vitascene2 np: Improve Kontrast w wykonaniu przez Quicksync i kartę graf z Cuda (liczę na Pana Bogusława) Zastanawia mnie czy tez jest tak szybko? Pytam bo na i5 2410 w laptopie z nvidia z cuda przy nałożonym Vitascene Quicksync jest wolniejszy niż rendering z grafiką z Cuda. (na Ediusie 6.02) W stacjonarnym kompie mam i7 niestety na P67 i się zastanawiam czy zmienić płytę na Z68 czy zainwestować w cuda pozdrawiam 
|
poniedziałek, 12 września 2011, 12:43 |
|
 |
IBICA2
Bywalec
|
Witam Właśnie zakupiłem nowy sprzęt : I7 2600K płyta Asus P8Z68-V LX grafika Asus GF GTX 550Ti 1024MB pamięć Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1600MHz, DDR3,CL9 jak narazie mam jeden monitor , proszę mi pomóc skonfigurować to jak najlepiej pod Ediusa 6.02 , głównie chodzi mi o wykorzystanie wspomagania do Vitascene , jak i również wycisnąć co się da z VIRTU lub jak to się inaczej nazywa QUICK SYNC przy eksporcie AVCHD do mpeg , materiał na którym pracuje to pliki MTS z kamery Sony NX5 , jak najlepiej podpiąć monitor i jak to ustawić w WIN7 ?? Dzięki Pozdrawiam fachowców 
|
piątek, 30 września 2011, 18:29 |
|
 |
Bogusław Spala
Aktywny bywalec
|
robertnik napisał(a): Firecodera najtaniej widziałem u Pana Bogusława, ale przy I7 2600K nie ma sensu go kupować. Tu QSV jest szybsze. viewtopic.php?f=30&t=34214&start=30post 6 EDIT Dla Ediusa kartę graficzną kupujesz z jakimś słabym Cuda, garść efektów potrafi ja wykorzystać(np Vitascene), szkoda... Silną grafikę kupujesz pod inne programy, np Aftera, bo dla niego zamiennika nie ma. Hmm, AE nie korzysta z CUDA ... "W zakresie użycia CUDA sprawa jest prosta. After Effects nie wspiera tej technologii, wiec nie zyskamy na niej nic, a ubędzie nam trochę grosza z kieszeni. O ile Adobe Premiere ma zaimplementowaną obsługę CUDA, to After Effects nie korzysta z niej, nawet w wersji CS5. Z wielowątkowością jest już nieco inaczej. Sam After Effects, jak sami wiecie potrafi pracować na kilku procesach jednocześnie. Ale już pluginy, które dokładamy do AAE to loteria. Niektóre z nich do obliczeń używają tylko jednego rdzenia (wątku), przez co oczywiście rendering jest o wiele dłuższy, a para z wielo-rdzeniowca idzie w gwizdek. I tu właśnie okazuje się, że lepszą metodą jest kupienie układu o mniejszej ilości rdzeni ale większym taktowaniu. W momencie kiedy podkręcimy procesor, uzyskamy przyrost prędkości w każdym przypadku. Zarówno kiedy plugin jest przystosowany do obliczeń jedno i wielordzeniowych. Dodatkowo gdy mamy dużą ilość RAMu, jego znaczna część jest rozdzielana między procesy, które nie uczestniczą w renderingu, przez co również jest tracona" Więcej na ADOBE FORUM---------------------------------------- http://www.vimeo.com/user534596 http://www.facebook.com/bsmultimedia 2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 48GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.05 / Sony PMW-EX1R.
|
poniedziałek, 3 października 2011, 08:59 |
|
 |
IBICA2
Bywalec
|
A więc tak : mam dwa monitory ( jeden połączony do płyty drugi do GTX550 i jeżeli w ustawieniach ekranu win7 ustawie ten podłączony do GTX jako pierwszy to jak próbuje uruchomic EDIUSA to nic się nie dzieje na obydwu monitorach  , jak po tym zmienie w ustawiniach ekranu żeby monitor podłączony do płyty był główny to tak jakbym dopiero wtedy zainicjował uruchamianie sie Ediusa i Edius się uruchamia ale w oknach zarówno podglądu jak i edycji nie widzę odtwarzanego materiału ( czarne okna ) , co jest nie tak ??? z tego co wyczytałem aby korzystać z GPu jak i karty GTX gdy mam oba monitory podłączone ustawiony jako PRIMARY ma być ten z GTX ? , jak wyciągnę kartę GTX ze slotu i pracuje tylko na wbudowanej to wszystko jest ok ale wtedy nie korzystam z przyspieszenia dla VITASCENE z karty GTX HELP ME 
|
poniedziałek, 3 października 2011, 13:59 |
|
 |
GBV
Bywalec
|
Ja mam główny monitor do karty graficznej zewnętrznej a drugi do karty z procesora czyli przypięty jest do płyty. Lucid Virtu na ON i obraz jest na dwóch monitorach i przy kodowaniu jest dostępna opcja use hardware encoder czyli quicksync działa.
Natomiast nie ma tej opcji jeżeli z AVCHD robisz MPEG2 Jest tylko przy AVCHD do Blu-ray(h264) EDEK 6.02
|
poniedziałek, 3 października 2011, 15:18 |
|
 |
IBICA2
Bywalec
|
Dzięki  zainstalowałem nowe stery do karty i Edius się już normalnie odpala w takiej konfiguracji jak napisałeś , ale  : Powiedz mi czy musiałeś dodać aplikacje EDIUS w oknie VIRTU ?? bo jeżeli tak zrobie to podczas próby uruchomienia EDIUSA wywala mi komunikat : Microsoft Visual C++ Runtime Libray Runtime Error! This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way  pare dni temu udało mi sie że podczas uruchamiania Ediusa na kilka sekund pojawiało sie logo VIRU a teraz coś mam nie tak
|
poniedziałek, 3 października 2011, 16:15 |
|
 |
GBV
Bywalec
|
Nie ma znaczenia czy edius jest dodany czy nie do Virtu ( jak jest dodany to w oknach podglądu jest logo Virtu) przy "zaptaszkowanym" use hardware.... liczy QS. Ale jeśli jest dodany Virtu to nie widzi plug-inów czyli klip z vitascene nawet wyrenderowany będzie widoczny bez efektu z vitascene.
PANOWIE! Jedna prośba NIE bluzgajcie bo to bez sensu człowiek szuka potem info i zanim się czegoś dowie to przebija się przez kilometry takich bzdur. A ten temat jest nowy i ciekawy - PLEASE litosci!
|
wtorek, 4 października 2011, 07:55 |
|
 |
Bogusław Spala
Aktywny bywalec
|
GBV napisał(a): Nie ma znaczenia czy edius jest dodany czy nie do Virtu ( jak jest dodany to w oknach podglądu jest logo Virtu) przy "zaptaszkowanym" use hardware.... liczy QS. Ale jeśli jest dodany Virtu to nie widzi plug-inów czyli klip z vitascene nawet wyrenderowany będzie widoczny bez efektu z vitascene. Hmm, u mnie jest Edius dodany do Lucid Virtu v.1.2.106 i efekty z wszystkich plug-inów, w tym Vitascene v.2 działają bez problemu Komputer testowy: - i7 2600k @ 4.2GHz - Noctua NH-D14 - 32 GB A-DATA ( 4 x 8 GB ) - Asus P8Z68 Deluxe - Revo drive 120GB na system - Win 7 Pro 64 bit - Revo drive x 2 240GB do pracy z plikami H.264 - HDD 2 x 2TB Seagate XT - magazyn ( Raid 0 ) - Grafika nVidia GTX 580 - BDR- LG - Tagan 800W - Obudowa LaCie Alu - Edius v.6.05 + dodatki ... ---------------------------------------- http://www.vimeo.com/user534596 http://www.facebook.com/bsmultimedia 2 x Xeon E5520 / / 48GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.05 / Sony PMW-EX1R, NEX-FS100.
|
wtorek, 4 października 2011, 08:17 |
|
 |
IBICA2
Bywalec
|
Zainstalowałem nowe stery do GTX 550ti w wersji 28026 i znowu powróciły problemy o których pisałem wcześniej tzn jak GTX jest pierwszy a intel drugi to jak chce uruchomic Edka cisza nic się nie dzieje , dopiero jak przełącze intela jako pierwszego to momentalnie otwiera sie okno projektu  wogóle to chyba jakis dziwny problem bo mam nawet problemy z tzw AERO w win 7 tzn brak przezroczystości w okienkach , pisze że karta nie obsługuje AERO  wydaje mi sie że to może być w jakiś sposób powiązane , w ustawiniach biosu ASUS P8Z68-v jak włączam funkcję L VIRTU to w opisie wyczytałem że równiez w biosie powinienem włączyć IGPU jako kartę inicjującą , mam ustawione PCIE/PCI , czasami mam wrażenie że dział to wszystko jak chce  Pozdrawiam Jeszcze jedna ważna sprawa która mnie nurtuje to fakt że nie mogę zmienić czestotliwości odświeżania monitorów widnieje mi jedynie 59 i 60 Hz to chyba nie powinno tak wyglądać  ( zaznaczam że mam w tej chwili podpięte dwa monitory LCD jeden HP w2007v i ASUS VW221 )
|
wtorek, 4 października 2011, 09:41 |
|
 |
Lukirybnik
Stały bywalec
|
Cytuj: ...wogóle to chyba jakis dziwny problem bo mam nawet problemy z tzw AERO w win 7 tzn brak przezroczystości w okienkach , pisze że karta nie obsługuje AERO  ... Mam dokładnie takie same problemy z AERO po włączeniu LV i podpięciu jednego z monitorów do pł. głównej 
_________________ Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W
|
wtorek, 4 października 2011, 20:49 |
|
 |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|