Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 18:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
Witam,

czy ktoś jest w stanie doradzić mi w sprawie mojego sprzętu? Jak go skonfigurować, aby z tego co jest osiągnąć optymalne warunki pracy. Optymalne na tyle na ile stać sprzęt. Oto jego podzespoły:

- płyta główna asus p5b deluxe wifi
- procek intel core 2 quad q6600 2.4 ghz
- ram 8gb - 4 x 2gb
- nvidia quadro fx 3800 + nvidia gforce 8600gt
- 4 dyski twarde samsunga po 750 gb każdy

Na pokładzie win 7 64x oraz production premium cs5.

Wydawać by się mogło, że to powinno chodzić, ale tak się nie dzieje. Gdy np. montuję film, przy przełączeniu się choćby na sekundę na inny program, powrót do premierki trwa dobre 30 sekund - mieli i mieli i mieli i szlag mnie trafia. Nie wiem co jest źle, czy bios, czy sprzęt, czy ustawienia.

Wpadłem na pomysł, aby choćby delikatnie przyśpieszyć przełączanie pomiędzy aplikacjami i zrobiłem dysk systemowy jako raid 0. Nic to jednak nie dało. Nie ma nawet minimalnego przyśpieszenia. Nie wiem już co można zmienić, aby to jakoś działało. Proszę kogoś w temacie o rzucenie okiem i próbę diagnozy.

Na próbę kopiowałem większą liczbę danych pomiędzy dyskami nie w macierzy. Pokazywało 70 MB/s. Natomiast przy kopiowaniu z pojedynczego dysku na macierz pokazuje 57 MB/s --- czy to normalne?
pozdrawiam

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


piątek, 17 czerwca 2011, 14:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
Widać masz już stare, wolne i "zajechane" te dyski, bo taka prędkość to jest bardzo mało obecnie dla pojedynczego dysku, a co dopiero dla macierzy. Więc polecam zainwestować w nowe, szybkie dyski, najlepiej jeszcze jakąś zewnętrzną kartę raid, bo na Intelowskim ICH to ogólnie jest fake-raid, na system i soft najlepiej jakiś dobry SSD i to powinno dać kopa, jeżeli dyski są wąskim gardłem.


piątek, 17 czerwca 2011, 19:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
To ja powiem tak, płyta na Intelu P35, procesor Q9300, 2GB RAM (słownie dwa giga), Windows 7 64-bit, dysk systemowy jakiś stary 80GB i na nim również wszystkie programy (jedynie pliki video na oddzielnym, nowym dysku 1TB), odpalony CS5 i zero problemów zarówno z montażem HDV jak i przełączaniem między Photoshopem pracującym w tle czy przeglądarką internetową. Może u kolegi jakieś sterowniki się z czymś gryzą?


piątek, 17 czerwca 2011, 20:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2070
Post Re: Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
Wartość zapisu jest masakrycznie mała. Masz włączone buforowanie zapisu dla macierzy?


piątek, 17 czerwca 2011, 21:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
Przemek_PC napisał(a):
To ja powiem tak, płyta na Intelu P35, procesor Q9300, 2GB RAM (słownie dwa giga), Windows 7 64-bit, dysk systemowy jakiś stary 80GB i na nim również wszystkie programy (jedynie pliki video na oddzielnym, nowym dysku 1TB), odpalony CS5 i zero problemów zarówno z montażem HDV jak i przełączaniem między Photoshopem pracującym w tle czy przeglądarką internetową. Może u kolegi jakieś sterowniki się z czymś gryzą?


Podobnie uważam, że to powinno chodzić bardzo dobrze, a tak nie jest. Dyski nie są stare, część nie ma więcej niż rok.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


sobota, 18 czerwca 2011, 01:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
Pinto napisał(a):
Wartość zapisu jest masakrycznie mała. Masz włączone buforowanie zapisu dla macierzy?



A możesz mi powiedzieć gdzie mogę to sprawdzić?

Postanowiłem zrobić małe testy. Włączyłem cinebench 11.5 i jakie wyniki otrzymałem:

dla opengl - 37.53 fps
dla cpu - 2.64 pts
cokolwiek to oznacza :)

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


sobota, 18 czerwca 2011, 01:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2070
Post Re: Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
primo napisał(a):
A możesz mi powiedzieć gdzie mogę to sprawdzić?

Jest RAID, więc rozumiem, że jest zainstalowane oprogramowanie Intel Rapid Storage - tam się włącza buforowanie.


sobota, 18 czerwca 2011, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
Pinto napisał(a):
primo napisał(a):
A możesz mi powiedzieć gdzie mogę to sprawdzić?

Jest RAID, więc rozumiem, że jest zainstalowane oprogramowanie Intel Rapid Storage - tam się włącza buforowanie.


Za namową kolegi Degenerado, który pomagał mi już wielokrotnie zrobiłem coś takiego.

- zlikwidowałem raid systemowy - zrobię go na potrzeby samego wideo
- wywaliłem słabego gforce
- sterowniki do komponentów zaciągam od intela a nie asusa - który jest producentem płyty głównej - podobnie pozostałe

A Intel rapid storage nie mam, zaraz jednak poszukam - dziękuję.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


sobota, 18 czerwca 2011, 12:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
mam pytanko, po reinstalacji i utworzeniu raida 0 system nie widzi tych dysków. wszedłem w zarządzanie komputerem i tutaj są widoczne. pokazuje jednak, że jest nieprzydzielone miejsce. co należy wybrać:

- nowy wolumin prosty
- nowy wolumin łączony
- nowy wolumin rozłożony
- nowy wolumin dublowany

??

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


niedziela, 19 czerwca 2011, 11:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2070
Post Re: Mój komp to żółw - proszę o pomoc w konfiguracji
Wolumin rozłożony.
http://technet.microsoft.com/pl-pl/libr ... id.aspx#11


środa, 22 czerwca 2011, 11:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: hippas i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL