Teraz jest poniedziałek, 22 lipca 2019, 00:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Komputer do edycji w Pinnacle Studio 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2011, 23:36
Posty: 5
Post Komputer do edycji w Pinnacle Studio
Witam
Niedawno sprawiłem sobie kamere sony cx350. Kamera rewelacyjna,jakosc obrazu swietna. Do tej pory montowalem filmy w pinnacle 10 ale materiał źródłowy był w sd. Przymieram sie do złozenia sobie nowego komputera,ktory da mi swobodna mozliwosc montazu w pinnaclu 15. Od razu dodam,ze filmy montuje hobbistycznie 2-3 razy do roku,wiec film nie musi renderowac sie w jakims niewiarygodnym tempie. Zalezy mi na wygodnym(szybkim) montazu,umiarkowanym renderingu i cichej pracy komputera. Przeczytalem wiekszosc watkow na tym forum dotyczacych komputera do 5000 zl do edycji hd,ale wiekszosc dotyczyła montazu w adobie i innych profesjonalnych programach. Zastanawialem sie czy przy budzecie do 5000 tys rzeczywiscie inwestowac w komputer stacjonarny czy moze przy moich wymaganiach co do kompa i edycji w pinnaclu moge sobie pozwolic na zakup laptopa?? co o tym sadzicie? Czy moglibyscie mi zaproponowac jakis konkretny zestaw ?? (plyta,procek,ram,dyski,obudowa,zasilacz) Zdaje sobie sprawe ze temat poruszany byl juz wielokrotnie i takich zestawow na forum juz kilka jest,ale bede bardzo wdzieczny za wasze propozycje.

Pozdrawiam


wtorek, 9 sierpnia 2011, 23:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
A poczytałeś o tym Pinnaclu, czy skusił Cię zabieg marketingowy z umieszczeniem w nazwie HD? Ma problemy z wypuszczaniem AVCHD, robi im przeplot MBAFF w dodatku nie najlepiej mu to wychodzi.
Tu sprzedają z Vegasem 10.
A komputer do amatorskiej obróbki video... Nie wiadomo na jaki kompromis możesz pójść i co dla Ciebie oznacza "swobodna mozliwosc montazu w pinnaclu 15"... Czytaj dalej, wszystko tu pisze. Sam coś zaproponuj, skrytykujemy, zaproponuj ponownie, ponownie skrytykujemy... i tak do momentu kiedy już nie będziesz mógł wyłożyć więcej na sprzęt. I tak powstanie Twoja optymalna konfiguracja :D

Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


środa, 10 sierpnia 2011, 01:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
zawsze mozesz kupic laptopa z usb 3.0 i do niego dokupic zew. Black Magic, nie bedziesz sie musial martwic czy uciagnie avchd bo i tak kompresje "przejmie" pudelko, tylko ze calosciowo to kolejny grat na biurku, do tego dysk zew. i nagle robi sie pajak jeszcze mniej komfortowy niz komputer stacjonarny

szybki i wygodny montaz na laptopie to pojecie wzgledne, wszystko zalezy jak skomplikowane sa materialy ktore obrabiasz , ile bedzie layerow wideo, dodatkowych efektow, korekt itp.


środa, 10 sierpnia 2011, 01:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2011, 23:36
Posty: 5
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
Dzieki wielkie za podpowiedzi. Jezeli chodzi o pinnacle to wybralem go ze wzgledu na latwosc edycji filmow. Jak dla mnie porogam bardzo intuicyjny,ale nie wykluczam pracy w vegasie. Razem z zaprzyjaznionym informatykiem poki co wybralismy taki zestaw:

Dysk WD WD15EARS 1,5TB Caviar Green 64MB SATA

Dysk WD WD15EARS 1,5TB Caviar Green 64MB SATA

BOX PROC INTEL Core i5-2500K 3.3GHz 6MB cache LGA1155 BOX

Płyta Gigabyte GA-Z68AP-D3 /i Z68/DDR3/SATA3/USB3/s.1155/ATX

Obudowa COOLERMASTER ELITE 370 BLACK bez zasilacza

Zasilacz be quiet! DARK POWER PRO P9 550W (80 PLUS Gold)

Poziom hałasu przy 0-100% obciążenia, dB (A): 13,8-15,2;

Wentylator Xilence M604 (1156,775,AM2+,AM3,940,939,AM2,754)

Poziom hałasu 17.6 dB(A)

VGA Gigabyte GTX460 OC z CUDA 1GB DDR5 256bit PCI-E

nagrywarka + mysz + klawiatura

DDR3 8GB

na stan dzisiejszy w cenie 3700 zl.

Co myslicie o takim zestawie? Myslicie ze komp bedzie na tyle cichy ze 5miesieczna cora bedzie miala spokojny sen w pomieszczeniu z komputerem?:)
Pozdrawiam


czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
gneralnie to do wymiany procesor, plyta glowna, karta graficzna, obudowa i wentylator, reszta jest OK


czwartek, 11 sierpnia 2011, 11:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
..i dyski. Green to nie jest najlepszy wybór.

_________________
Obrazek


czwartek, 11 sierpnia 2011, 11:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
w sumie pamieci tez noname :)


czwartek, 11 sierpnia 2011, 12:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2011, 23:36
Posty: 5
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
Witam.
heh no dobra
Degenerado napisał(a):
gneralnie to do wymiany procesor, plyta glowna, karta graficzna, obudowa i wentylator, reszta jest OK
to w takim razie licze na pomoc z waszej strony. Co proponujecie w zamian ??

Pozdrawiam


czwartek, 11 sierpnia 2011, 21:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
Pod Pinnacla nie potrzeba Z68. Ten Ci wystarczy.

_________________
Obrazek


czwartek, 11 sierpnia 2011, 21:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
w tej cenie to sie zmiesci i z68 i znowu "jump" do watku o asusie albo do posta Boguslawa Spaly

nie samym pinnaclem czlowiek zyje a taki komp nie kupuje sie raczej po to zeby za dwa lata go wymieniac... chyba


piątek, 12 sierpnia 2011, 00:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2011, 23:36
Posty: 5
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
Czyli raczej sugerujecie plyte asusa?

No to moze taki zestaw:
1)p8z68-v pro lub ASUS P8Z68 Deluxe 820 czym one wlasiwie sie roznia poza cena ??
2)BOX PROC INTEL Core i5-2500K 3.3GHz 6MB cache LGA1155 BOX 800zl lub i72600k 1100zl sadzicie ze warto dolozyc te 300zl ??
3)Obudowa COOLERMASTER ELITE 370 BLACK bez zasilacza 144zl a jezeli nie ta to zaproponujcie inna
4)Zasilacz be quiet! DARK POWER PRO P9 550W (80 PLUS Gold) 500 zl
Poziom hałasu przy 0-100% obciążenia, dB (A): 13,8-15,2;
5)Wentylator Xilence M604 (1156,775,AM2+,AM3,940,939,AM2,754) 100 zl
Poziom hałasu 17.6 dB(A) zalezy mi bardzo zeby był cichy wiec jezeli nie ten to zaproponujcie inny
6)VGA Gigabyte GTX460 OC z CUDA 1GB DDR5 256bit PCI-E 690 zl zastanawialem sie tez nad Asus GTX 570 ale cena poraza wiec moze zaproponujecie cos posredniego ?
7)RAM nie mam pojecia,prosze o pomoc (8gb lub 16gb) w miare rozsadnej cenie
8)Western Digital Caviar Black 1,5TB 340zl x2 lub Dysk WD WD15EARS 1,5TB Caviar Green 64MB SATA 250 zl x2

to by było chyba wszytsko. Bede bardzo wdzieczny za opinie
Pozdrawiam


piątek, 12 sierpnia 2011, 22:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
asus w wersjo pro a nie deluxe, deluxe jest drozszy a nie ma ktoregos potrzebnego wyjscia (gpu ?), nie pamietam, tez juz pisal Boguslaw o tym

pamieci chodza bardzo dobrze kingstone 1600, z malymi srebrnymi radiatorami
proca wez i7 warto dolozyc, moze sprawdz pod pinnaclem najpierw jak sobie bedzie radzil na integrze, bo moze lepiej sie wstrzymac z karta graficzna zamiast kupowac polsrodek bo 460-tka to tak aby aby, bez rewelacji
a z kolei brac 570-tke to nie wiem czy nie na wyrost chyba ze chesz i pograc, zapytaj specow od pinnaclea w osobnym dziale na ile wykorzysta taka grafike, kase wydac nie sztuka, sztuka wydac ja sensownie
obudowa opinie ma srednie, ale dotycza nieistotnych rzeczy, jak zarysowania panelu, wiatrak xsilience to pochodzi ci miesiac dwa gora trzy i stopniowo bedzie buczal, lepiej dolozyc i kupic cos przyzwoitego, tylko kwestia ceny , dobre chlodzenie i ciche to 250zl
zasilacze polecam corsaira z serii ax a zdecydowanie uprzedzam przed 650-tkami tx
dyski wzialbym 1T samsunga, bardzo rzadko wracaja na serwis i osiagi tez przyzwoite, raid z dwoch ma transfer 290/290 okolo


piątek, 12 sierpnia 2011, 22:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
mczerwinek napisał(a):
1)p8z68-v pro lub ASUS P8Z68 Deluxe 820 czym one wlasiwie sie roznia poza cena ??

12 post.
mczerwinek napisał(a):
2)BOX PROC INTEL Core i5-2500K 3.3GHz 6MB cache LGA1155 BOX 800zl lub i72600k 1100zl sadzicie ze warto dolozyc te 300zl ??

Warto, ale to moje zdanie.
mczerwinek napisał(a):
5)Wentylator Xilence M604 (1156,775,AM2+,AM3,940,939,AM2,754) 100 zl
Poziom hałasu 17.6 dB(A) zalezy mi bardzo zeby był cichy wiec jezeli nie ten to zaproponujcie inny

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -3563.html
http://chlodzenie.net/reviews/podkrecan ... zacych/11/
mczerwinek napisał(a):
7)RAM nie mam pojecia,prosze o pomoc (8gb lub 16gb) w miare rozsadnej cenie

Od przybytku głowa nie boli, ale doboru dokonaj z listy producenta.

_________________
Obrazek


piątek, 12 sierpnia 2011, 22:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
z chlodzen to turbina noctua rzeczywiscie wymiata ale cena 250-300 leciutko , warta tej ceny


piątek, 12 sierpnia 2011, 22:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2011, 23:36
Posty: 5
Post Re: Komputer do edycji w Pinnacle Studio
Dzieki wielkie za podpowiedzi. Doradzcie mi jeszcze jaki system operacyjny byscie postawili na takim zestawie ??
Pozdrawiam


sobota, 13 sierpnia 2011, 16:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL