Teraz jest sobota, 19 października 2019, 21:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 wspomaganie cuda avchd i h264. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 października 2011, 00:14
Posty: 3
Post wspomaganie cuda avchd i h264.
WitAm
Czy wspomganie z GPU cuda dziala rowniez z materialem avchd(panasonic hmc-151) i h264(canon 60d, 7d) w adobe premiere cs 5.5? Chce kupic gts450 lub gt 240 czy jest jest pakowac sie wogole w to "Cuda"? Pracuje na Mac os x. Prosze o spostrzezenia uzytkownkow Pozdrawiam


środa, 5 października 2011, 00:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Mam świeżutki Production Premium CS 5.5 i udało mi się opisywanym w necie sposobem zaprzęgnąć do współpracy z CUDA moją nie będącą w wykazie kartę NVidia GTX 260. Zrobiłem też małą modernizację kompa - reinstalacja Windows 7 i RAID 0 na video. Do tej pory projekt z czołówką w SD z kilkoma warstwani video i tekstem z nałożonymi filtrami odtwarzał się ze strasznymi zacięciami co praktycznie uniemożliwiało pracę bez renderingu. Teraz ta sama czołówka w sekwencji HDV z materiałem mieszanym HDV, mov HD z aparatu i AVCHD chodzi płynnie na podglądzie co było dla mnie wielkim pozytywnym zaskoczeniem - mercury engine działa :wink: . Jednak nie mam narazie potwierdzenia przyspieszenia renderingu materiału - tu chyba rewelacji nie będzie.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 5 października 2011, 08:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 28 lipca 2011, 17:22
Posty: 14
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Star.Gdzie znalazłeś ten sposób ?


środa, 5 października 2011, 09:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 października 2011, 00:14
Posty: 3
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
http://www.studio1productions.com/Artic ... ereCS5.htm


środa, 5 października 2011, 09:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Tu masz opis po polsku - zrobiłem dokładnie tak jak napisał i zadziałało :D
http://www.myspace.com/maciekk.pl/blog/533802682

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 5 października 2011, 09:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 października 2011, 00:14
Posty: 3
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Czyli cuda tylko wspomaga prace na timelinie? Przy exprtach do pliku juz nie?
Czy ktos to testowal na Mac OS X?


środa, 5 października 2011, 10:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Pisałem już " tam gdzie wiesz", że działa
tu masz moje stare screeny jeszcze z Q9550 na MacOSX z cuda i bez:
http://forum.osx86.org.pl/topics9/karta-gtx-285-i-wzrost-wydajnosci-vt4150,15.htm

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


sobota, 8 października 2011, 10:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
" Musisz wyeksportować z FCP Mova takiego jak jest sekwencja i dopiero tego mowa wrzucasz do Compresora - wtedy działa. Sam mov jak mamy materiał wyrenderowany robi się bardzo szybko np godzina w HD z kamery EX1 robi sie 4 minuty."

filozofia pracy na macu i fcp, dziwne Najrad ze chce ci sie z baranami polemizowac, dokladnie taka sama gadka jak z posiadaczami jedynych i najsluszniejszych iphoneow ktore "bija na leb" galaxy czy htc


sobota, 8 października 2011, 11:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Moja dotychczasowa opinia na temat czasu renderowania ze wsparciem CUDA była oparta na odczuciach a nie obiektywnych pomiarach. Postanowiłem więc zrobić prosty test i porównać wyniki:
Renderowanie z timeline Premiere CS5.5 clipu długości 1:01 min z nałożonymi filtrami colour correction oraz sharpen. Clip wyjściowy HDV 50i renderowanie do H.264 1920 x 1080 50p.
1. Z wykorzystaniem samego CPU Quad core 2,4 GHz czas 5min 31 sek, wykorzystanie CPU podczas renderowania 100% wszystkie rdzenie.
2. Z wykorzystaniem mercury engine CUDA karty graficznej GTX 260 czas 3min 13 sek !!! wykorzystanie CPU na poziomie średnim 80% (min. chwilowe 55%)
A więc jednak się myliłem - wniosek: CUDA przyspiesza renderowanie przy miom procku. Może przy dużo mocniejszej konfiguracji z układem wieloprocesorowym wynik byłby na korzyść CPU - myślę że Degenerado już przetestował taką opcję :wink:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


sobota, 8 października 2011, 13:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Cytuj:
A więc jednak się myliłem - wniosek: CUDA przyspiesza renderowanie przy miom procku.

To raczej z prockiem nie ma nic wspólnego, chyba, ze myślisz o procku karty graficznej. Nawet słabsze karty grafiki da sie zmusić do "cudowania" tyle, że będą "cudować" wolniej.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


sobota, 8 października 2011, 14:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Nie zrozumiałeś mnie, gdybym miał bardzo mocne CPU to czas renderowania z jego wykorzystaniem mógłby być krótszy od czasu renderowania z CUDA wówczas opłacałoby mi się wyłączyć CUDA aby render trwał krócej. Mam tu na myśli np. układy czteroprocesorowe po 4 rdzenie.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


niedziela, 9 października 2011, 00:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 216
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Mam pytanie do kolegi Star, czy aktualizowałeś już Premierkę do 5.5.1?
U mnie po tej aktualizacji zaczęły się kłopoty: viewtopic.php?f=32&t=34644
Podobnie jak ty korzystam z Intensity Pro, też mam 8Gb ramu różnimy się prockiem i grafiką, u mnie Q6600 i GTX460.


niedziela, 9 października 2011, 12:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Mam zaktualizowany Premiere i Intensity Pro, nic się u mnie nie zacina, wręcz przeciwnie nigdy nie było tak dobrze. Pracuję na kopii materiału źródłowego, który mam na macierzy raid 0 - zapis i odczyt mniej więcej dwa razy szybszy niż z pojedyńczego dysku. Odtwarza mi nawet w miarę płynnie materiał HDV 50p.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


niedziela, 9 października 2011, 14:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
Problemy z zacinaniem się przy podglądzie i nie tylko mogą się pojawić po instalacji pakietów kodeków np. K-lite - nie wolno ich instalować jeśli chcemy bezproblemowo montować filmy - żadnych dodatkowych kodeków w systemie tylko i wyłącznie Premiere + reszta aplikacji adobe. Jest player który nie powoduje żadnych konfliktów ponieważ nie instaluje dodatkowych kodeków w systemie - VCL media player, ja tylko jego używam.
http://www.dobreprogramy.pl/VLC-media-p ... 13060.html

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


niedziela, 9 października 2011, 23:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: wspomaganie cuda avchd i h264.
quicktime


poniedziałek, 10 października 2011, 00:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL