Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 12:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 SSD+5400 czy tylko szybki 7200? do CS5.5 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 maja 2010, 22:35
Posty: 13
Post SSD+5400 czy tylko szybki 7200? do CS5.5
Witam,

Właśnie składam konfigurację pod nowego kompa do Adobe CS5.5. Zainstaluję na nim Win7 albo Mac OSX. Użytkowany będzie głównie z Adobe Premiere CS5.5

Zastanawiam się czy lepiej kupić dysk na system SSD OCZ Agility3 60GB i do tego Samsung 2TB HD204UI na video czy może lepiej tylko jeden bardziej wydajny WD Caviar Black 2TB (WD2002FAEX). Cenowo oba rozwiązania wyglądają podobnie. Zaznaczam jednak, że dysk Samsunga to 5400, a WD Caviar black to 7200.

Reszta konfiguracji:
Palit GeForce GT440 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI/D-SUB PCI-Express
MSI Z68MA-G45 (B3) Intel Z68 LGA1155 (PCIE/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3)
Intel Core i5 2500K LGA1155 BOX
G.Skill DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Sniper CL9 (1.25V)
Chieftec GPA-500S8 500W OEM


piątek, 27 stycznia 2012, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2035
Post Re: SSD+5400 czy tylko szybki 7200? do CS5.5
5400 to sobie możesz zamontować do jakiegoś HTPC, a nie do kompa służącego do montażu. :!:


piątek, 27 stycznia 2012, 13:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 444
Lokalizacja: Mazury
Post Re: SSD+5400 czy tylko szybki 7200? do CS5.5
ja bym wziął tego SSD oraz Black 1GB
co do reszty to może koledzy podpowiedzą.

_________________
szczęsliwej drogi już czas...


piątek, 27 stycznia 2012, 13:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 maja 2010, 22:35
Posty: 13
Post Re: SSD+5400 czy tylko szybki 7200? do CS5.5
Zamieniłem też ram G.Skill 8GB na Corsair DDR3 16GB(4x4GB) 1333MHz XMS3 CL9. Podobna cena, a będę miał 2x więcej pamięci.

Biorę zatem WD Caviar Black 2TB, a potem może pomyślę o SSD albo RAID, jak potanieją dyski. Bo ostatnio przez powódź w Tajlandii ceny poszły 3x w górę...

Jeśli macie jakieś uwagi do konfiguracji, to dajcie znać.
Monitory mam ze starych zestawów. Będą do niego podłączone 2 monitory full hd.

Montaż z kamery Canon XF100 oraz czasami też lustrzanki 550D.


piątek, 27 stycznia 2012, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1411
Post Re: SSD+5400 czy tylko szybki 7200? do CS5.5
Kup SSD - dyski te daja nie zlego kopa. Polecam dyski Crucial M4, troche wolniejsze w zapisie ale zdecydowanie bardzej niezawodne od OCZ na kaprysnym SandForce, sam taki posiadam oraz zainstalowalem kilka znajomym, dzialaja bardzo dobrze. Poszukaj opinii w necie o Crucial M4.


piątek, 27 stycznia 2012, 16:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL