Teraz jest niedziela, 8 grudnia 2019, 18:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Komputer pod Edius 6 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 11 marca 2008, 13:27
Posty: 32
Post Komputer pod Edius 6
Czy ten zestaw będzie optymalny pod Edius 6? Pliki będą z kamery HVR Z5 czyli mpeg.
OBUDOWA Chieftec CX-05B-B-OP czarna - 299
Procesor Core i5 (1156) :: Intel :: 760 2.80GHz 8MB BOX - 849
Płyta główna Socket 1156 :: ASUS :: P7P55D-E (P55 2xPCI-E DDR3) - 469
Karta graficzna PCI-E :: ASUS :: GF GTX550Ti 1024MB 192bit DirectCu - 509
Dysk twardy SATA III :: Western Digital - Caviar :: 320GB 7200obr. 32MB GP - 332
Dysk twardy SATA III :: Western Digital - Caviar :: 1TB 7200obr. 64MB AV-GP - 538
Zasilacz komputerowy :: OCZ :: 600W StealthXStream 2 SLI 80+ BOX - 269
Pamięci DDRAM3 :: Kingston :: 12288MB 1600MHz HyperX Intel XMP CL9 (3x4096) - 264
Monitor 23" Dell U2312HM U2311H FHD IPS - 789
Razem - 3529 zł + 789 = 4318 zł
Zastanawiam się jeszcze nad kupnem karty Canopus Edius HD SPARK.
pozdrawiam


wtorek, 14 lutego 2012, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Komputer pod Edius 6
Kup płytę główną na "czipsecie" Z68 ...
Procka dałbym i7 2700k :mrgreen:

---------------------------------------
http://www.facebook.com/bsmultimedia
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.bsmultimedia.sklep.pl
2 x Xeon E5680 / EVGA SR2/ 48GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.06 / Sony NEX-FS100 / Canon 5D Mark II i kilka szkieł ...

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


środa, 15 lutego 2012, 09:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 11 marca 2008, 13:27
Posty: 32
Post Re: Komputer pod Edius 6
A reszta ujdzie? Czy jakieś drobne poprawki?


środa, 15 lutego 2012, 19:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Komputer pod Edius 6
Ram nie 1600MHz tylko 1333MHz. Powód.
... i ja chyba dodał bym jakąś nagrywarkę DVD, albo BD.

_________________
Obrazek


czwartek, 16 lutego 2012, 02:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 11 marca 2008, 13:27
Posty: 32
Post Re: Komputer pod Edius 6
Dziękuję za trafne spostrzeżenie. Ram będzie trzeba na szynie 1333. A jakiej firmy proponujecie żeby oczywiście dobrze działało z płytą. Z tego co wyczytałem Edius nie potrzebuje mocnego kompa a pliki z z5 są mpeg z tego tytułu taki zestaw do poprawnej pracy chyba da radę :) Zastanawiam się jeszcze nad tym monitorem della,mianowicie martwi mnie brak hdmi.
pozdrawiam


czwartek, 16 lutego 2012, 20:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1442
Post Re: Komputer pod Edius 6
A po ci HDMI? jesli jednak do czegos bylo by potrzebne, zawsze mozna uzyc przejsciowki DVI-HDMI, generalnie to dobry monitor za nie duza kase, matryca IPS, z innych firm za te pieniadze dostaniesz TN, moim zdaniem warto, sam sie nad nim zastanawiam.


czwartek, 16 lutego 2012, 21:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Komputer pod Edius 6
Te Dell'e mają moim zdaniem b.kiepską "czerń" ... Ale cóż wymagać od sprzętu za niewielkie pieniądze. Generalnie w klasie monitorów b. tanich można go brać pod uwagę.

---------------------------------------
http://www.facebook.com/bsmultimedia
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.bsmultimedia.sklep.pl
2 x Xeon E5680 / EVGA SR2/ 48GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.06 / Sony NEX-FS100 / Canon 5D Mark II i kilka szkieł ...

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 16 lutego 2012, 21:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer pod Edius 6
nie wiem co sie czepiacie tych delli, mam 2x2412m teraz i nie mozna sie do czerni przyczepic, jak sie wstaje to podd katem okolo 170 stopni rzeczywiscie robi sie szaro ale bez przesady, chyba nikt niepracuje w takich warunkach

a co do ramu to zadna trafna uwaga , przy tych cenach pamieci oszczednosc zadna a jesli masz pamieci 1600 albo 2000 puszczone na 1333 duzo mniej sie grzeja a biorac pod uwage ze po chipsecie to drugi element najmocniej dajacy ognia to warto nad tym sie zastanowic, ja w swoich kompach nominalne pamieci puszczam nizej bo nijak sie ma do renderingu a w lato sa letnie tak samo jak i w zime


czwartek, 16 lutego 2012, 23:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 11 marca 2008, 13:27
Posty: 32
Post Re: Komputer pod Edius 6
Jak dam takie jakie były w zamierzeniu czyli 1600 to nie będzie problemu z procesorem? Płyta główna obsługuje pamięci 1600 a procesor chyba ma jakieś problemy. Degenerado a częstotliwość ustawia się w biosie czy komputer sam zmieni na takie jakie "uważa za słuszne"? W tej płycie jest opcja "mem ok" więc nie powinno być problemu z pamięcią.

jacekxyz faktycznie może być taka przejściówka.


piątek, 17 lutego 2012, 00:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer pod Edius 6
jak nie ustawisz sam recznie w biosie to ustawi defaultowo jak mu pasuje, przewaznie na 1333


piątek, 17 lutego 2012, 00:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 11 marca 2008, 13:27
Posty: 32
Post Re: Komputer pod Edius 6
A czy dyski dobrze dobrałem?


piątek, 17 lutego 2012, 10:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 11 marca 2008, 13:27
Posty: 32
Post Re: Komputer pod Edius 6
Witam.
Mam możliwość kupienia takiego komputera. Tak jak wcześniej wspomniałem będę pracował na Ediusie. Moje pytanie,czy specyfikacja dobrze dobrana pod te oprogramowanie?
• Procesor Intel Core i7-930 QuadCore, 2,8 GHz, 4.8 GT/ s Transfer 8MB,

LGA1366, 45nm,

• Płyta główna Asus RAMPAGE III GENE Socket LGA1366,

• Karta graficzna ZOTAC GF CUDA GTX 285, 1GB DDR3 (512bit), HDMI/

DualDVI, PCI-E,

• Pamięci RAM Kingston HyperX 3x2GB 1600MHz DDR3 – 2 zestawy (łącznie -

12 GB),

• Dysk WD Caviar Black, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache – 2

sztuki (łącznie - 2 TB),

• LG nagrywarka Blu-ray BD-R 10x, 16x DVD+/-, Light Scribe,

• Obudowa komputerowa Cooler Master Tower HAF 922 z 3 wentylatorami,

• Zasilacz Cooler Master ATX Silent Pro 700W Modular Active,

• Klawiatura + mysz Logitech Wireless Desktop,

• Czytnik kart pamięci.


poniedziałek, 20 lutego 2012, 20:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Komputer pod Edius 6
diabelek71 napisał(a):
Witam.
Mam możliwość kupienia takiego komputera.

Ale kupujesz używkę?
Bo jeśli nie to lepiej działać będzie Sandy i Ivy bridge za chipsecie Z68, o czym pisano powyżej.
LGA 1155

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 lutego 2012, 21:28 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 20 lutego 2012, 21:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 11 marca 2008, 13:27
Posty: 32
Post Re: Komputer pod Edius 6
Używany,zakupiony w sierpieniu 2010. Cena 4000 zł


poniedziałek, 20 lutego 2012, 21:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Komputer pod Edius 6
To za tyle poskładasz na i7 2600k i asusie z68. Nie bierz tego badziewia*. Za połowę(2500-2600) możesz to jeszcze raz przemyśleć.
Ja bym nie kupował.

*dobry komputer 3 lata temu.

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 lutego 2012, 21:30 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 20 lutego 2012, 21:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL