Teraz jest poniedziałek, 18 listopada 2019, 07:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Komputer pod Edius 6 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 marca 2007, 22:24
Posty: 19
Lokalizacja: Węgrów
Post Re: Komputer pod Edius 6
Ja też przesiadłem się z p8z68 v-pro asusa na gigabytea xp-ud5 na z68 i jestem bardzo zadowolony z asusem miałem same problemy. Edius śmiga aż miło i nie widzę że Gigabyte z Virtu przelicza wolniej jak Asus, jak twierdzą co niektórzy. Zawsze byłem fanem Gigabyta ale gdy naczytałem się, że Virtu to tylko Asus więc kupiłem v-pro i kicha same problemy przeważnie komunikat edius przestał działać kupiłem gigabyta i zero problemów, wreszcie normalna praca, zainstalowałem 6.07 i wszystko jest OK


piątek, 6 kwietnia 2012, 21:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Komputer pod Edius 6
tomekvideo napisał(a):
Ja też przesiadłem się z p8z68 v-pro asusa na gigabytea xp-ud5 na z68 i jestem bardzo zadowolony z asusem miałem same problemy. Edius śmiga aż miło i nie widzę że Gigabyte z Virtu przelicza wolniej jak Asus, jak twierdzą co niektórzy. Zawsze byłem fanem Gigabyta ale gdy naczytałem się, że Virtu to tylko Asus więc kupiłem v-pro i kicha same problemy przeważnie komunikat edius przestał działać kupiłem gigabyta i zero problemów, wreszcie normalna praca, zainstalowałem 6.07 i wszystko jest OK

moze problem polegal na kofigu kompa


piątek, 6 kwietnia 2012, 22:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 kwietnia 2012, 12:09
Posty: 1
Post Re: Komputer pod Edius 6
Witam.

Generalnie nie ma co już inwestowac w plyty na 1156 i 1366 / mysle ze do EDIUS 6 idealnie nadaje sie zestawik na:

Core i5 2500K (lub i7 2600K) najlepiej selekty swietnie się kręcą bardzo stabilnie na 4,5Ghz co daje naprawde przyjemna prace! do 30% wydajnosci gratis w kodowaniu itd./

Co do płyty polecam ASUS P8Z68-V (GEN3) z Virtu na pokladzie. Zdecydowanie lepiej dopracowany BIOS i fazy zasilania niż na Gigabyte. I stabilny jak skała! Jesli komuś to nie dziala jak trzeba ma poprostu zle zoptymalizowany BIOS i źle dobrane komponenty!

Do tego 16GB DDR3 Kingston HyperX 1600/ (idealnie dopasowane do plyty) i nie ma co sie bać pamieci szybszych niz 1333Mhz te plyty zostaly zbudowane wlasnie z myśla nawet o pamieciach 2400Mhz, choć niewiele to daje wydajnosci w codziennej pracy.

Grafika ma tu mniejsze znaczenie... (i niestety, o ile Adobe Premiere CS5 i 5.5 ma pelne wsparcie GPU nVidia CUDA Mercury Render, o tyle w EDIUS niestety panowie sie nie popisali) mozna smialo zaczac od GTX550/ gdyz glownie Edius pracuje na CPU i szybkim RAM;ie / mile widziany dysk SSD na system/praca.

No i zasilacz. Minimum tutaj do stabilnej, wydajnej i cichej pracy to Chieftec Nitro85+ 550W, zdecydowanie odradzam OCZ i tego typu low-segmentowe zasilacze (na nieszczescie bardzo popularne w Polsce.)

Polecam zerknąć na stacjegraficzne.pl / tam można znaleźć coś fajnego pod każdy soft, idealnie dobrane i zoptymalizowane, (Edius, Adobe Premiere , Sony Vegas)

Pozdrawiam.


piątek, 13 kwietnia 2012, 12:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer pod Edius 6
BRAWO ten pan !

Generalnie nie ma co już inwestowac w plyty na 1155 i 1366 / mysle ze do EDIUS 6 idealnie nadaje sie zestawik na:
Core i5 2500K (lub i7 2600K) !- chyba sam sobie przeczysz w tym co wypisujesz

w asusie bios nie jest w niczym lepiej dopracowany, propblem jest w tym ze jest duzy odsiew serwisowy tych plyt czego nie bylo w wersji poprzedniej (bez gen3)

grafika ma jak najbardziej znaczenie, mniejsze przy przeliczaniu ale zdecydowanie wieksze przy odtwarzaniu RT, wlasnie edius doskonale sie spisuje w kombinacji mocny proc + mocna grafika
jesli juz to dyski ssd bo nikt normalny nie pracuje system/praca w obrebie jednego dysku

zasilacz oferujesz z firmy ktora z lidera stala sie outsiderem , odsiew serwisowy nieporownywalnie wiekszy niz w przypadku plyt asusa
nie wiem skad z Polski sie wywodzisz ale raczej uzywa sie zasilacze seasonic, corsair i bequiet, jesli chodzi o jakosc dla mnie twoj chieftec to ten sam segment co ocz

ja tez zdecydowanie polecam zerknac na stacjegraficzne.pl , mozna sie posmiac, wasze stacje to takie komputery jak tutaj kazdy sobie sklada bez calej ideologii ktora tu bez sensu wypisales
a co do hiper super duper dwoch xeonow to chyba konfigi macie rozpisane tylko zeby sie moralnie na duchu podniesc, bo w polowie ceny tego zestawu mozna zlozyc 2x szybszy komputer oparty o nowe AMD
nie dosc ze klient bylby szczesliwy to wiecej byscie zarobili

juz na innym forum chcialem ci odpisac ale wysypalyby sie posty o konfigach po 1500zl do grafiki ktore sa super wydajne i nie ma co inwestowac w procesory, grafiki itp.

pozdrawiam


piątek, 13 kwietnia 2012, 12:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Komputer pod Edius 6
Powracajac do tematu wymiany plyty glownej na Asusa P8Z77-V z LucidLogix Virtu MVP zastanawiam sie czy zamiast kupna nowej plyty glownej do wsparcia exportu h.264 lub dvd nielepiej bylo by kupic uzywke FIRECODER Blu? Czy ktos moze wypowiedziec sie co lepiej skaraca czas exportu ?


środa, 18 kwietnia 2012, 10:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer pod Edius 6
zapytaj Boguslawa ile liczy Firecoder, godzine konkretnego materialu do ustawien jakie potrzebujesz i porownaj ile liczy zwykly sandy bridge 2600k to samo


środa, 18 kwietnia 2012, 11:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 12 grudnia 2006, 18:49
Posty: 5
Lokalizacja: KIELCE
Post Re: Komputer pod Edius 6
Czytam te wasze konfiguracje komp.. i właśnie jestem na ukończeniu komputera, brakuje mi tylko karty graficznej, bo na razie jest brak funduszy
mój komp to:
p8z68
i72600
ram 16
edius6
wszystko chodzi ok oprócz podglądu w edius-ie wiem ze to przez brak karty graficznej czy da się ustawić edius-a jakoś z grafiką na płycie

_________________
nyna


piątek, 27 kwietnia 2012, 08:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer pod Edius 6
lepiej chyba wsadzic jakas 560ti a integre wykorzystac do akceleracji obliczen


piątek, 27 kwietnia 2012, 10:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 12:46
Posty: 133
Post Re: Komputer pod Edius 6
Panowie czy coś sie zmieniło w temacie?Szukam konfiguracji kompa pod najnowszego edka 6.5 do pracy z plikami z DSLR i dobrą wpółpracą AE.Jakie komponenty polecilibyście?Wierzę w profesjonalizm Degenerado i Bogusława .Cena do 8tys zł.Już trochę czasu minęło ,a postęp leci.Jaki system i jaka konfiguracja?
tzn.
1.Jaka płyta i procek jest rozsądnym rozwiązaniem?
2.Karta graficzna pod edka?
3.Czy ma sens dysk SSD na system i czy to tylko wstawanie systemu
4.Jakie teraz dyski sprawiają najmniejsze problemy?
5.jakie i ile pamięci ogarną to wszystko?
CZY MOŻE SIĘ WSTRZYMAĆ MIESIĄC BO COŚ NOWEGO WCHODZI?


środa, 6 czerwca 2012, 23:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Komputer pod Edius 6
najlepiej poczekac do momentu przetestowania nowego edka a jesli miesiac Cie nie zbawi to w wakacje najlepiej kupowac sprzet, jak nie wymysla zalanej fabryki to ceny beda najnizsze


czwartek, 7 czerwca 2012, 10:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 12:46
Posty: 133
Post Re: Komputer pod Edius 6
Poczekałem i ceny troszkę usiadły.Mam pytanie czy taki zestaw sprawdzi mi się przy Edku 6,5?Nie używam AE.Zależy mi na szybkim eksporcie i i przyjemnym montażu plików AVCHD 28MB/S.
1.Procek i7 3770K
2.Płyta P8Z77-V LE PLUS
3.Pamięć KINGSTON 8GB/1600
4.Karta najtańsza z VIRTU - może GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 ?
5.Nagrywarka BR-jaka?
6.WIN 7 64 bit
7.Dysk ssd na system-jaki?
Jak możecie to odpiszcie jak najszybciej,bo montaże czekają i młodzi się pieklą-)


poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 12:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: Komputer pod Edius 6
Ja mam to samo i daje rady.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 12:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 12:46
Posty: 133
Post Re: Komputer pod Edius 6
kristoforo napisał(a):
Ja mam to samo i daje rady.


Czy zmieniłbyś coś w tej konfiguracji?Zastanawiam się na prockiem jeszcze czy nie lepiej tego 2700k i go kręcić-czy jest sens?


poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 12:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: Komputer pod Edius 6
Ja mam wykręcone na 4,3 i jest stabilnie, 3770 ma nowszą grafikę HD4000, na 2600k (grafika HD3000) też składałem kompy i nie widzę dużej różnicy.
Z nagrywarek od zawsze używam Pionierów.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 13:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 12:46
Posty: 133
Post Re: Komputer pod Edius 6
kristoforo napisał(a):
Ja mam wykręcone na 4,3 i jest stabilnie, 3770 ma nowszą grafikę HD4000, na 2600k (grafika HD3000) też składałem kompy i nie widzę dużej różnicy.
Z nagrywarek od zawsze używam Pionierów.


Dziękuje ci Kris za szybką odpowiedź.Napisz mi tylko czy twoja grafa działa z Virtu i czy warto kupować 560tkę(jak to się ma jakość do ceny)?


poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 13:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL