Teraz jest sobota, 19 października 2019, 21:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Production Premium a AVCHD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 kwietnia 2012, 20:21
Posty: 12
Post Production Premium a AVCHD
Dzień dobry


Po przeczytaniu licznych postów jeszcze większy mam mętlik w głowie i teraz to nawet nie jestem pewien obudowy jaka wybrać

Wstępnie myślałem nad takim zestawem :
1 obudowa Cooler Master CM 690 II Advanced version USB 3.0 PC
2 zasilacz Corsair AX Series 850W Gold
3 procek Intel Core i7-3820
4 grafika GeForce GTX 570 albo coś z quatro
5 płyta główna ????????
6 ram obojętnie 8x4gb
7 dyski twarde z początku kilka tradycyjnych dysków których już mam .W razie nie komfortowej pracy dokupie dysk ssd na surówkę i osobny ssd na plik wymiany i jeszcze jeden na plik wynikowy(render).


-Teraz zastanawiam się czy obudowa nie jest za mala i nie wybrać czegoś wielkiego ????
-Karta graficzna ,czy wybierając droższa EVGA GeForce GTX 570 z 2,5 GB coś zyskam ????
-Płyta główna tylko tyle co się doczytałem ze na podstawke LGA 2011 lubią się grzać ,wiec nie mam pojęcia po jaka sięgnąć ???

Co o tym sadzicie????

A może wybrać coś co było już kilkukrotnie polecane typu :
- Asus P8Z68-v Pro
- i7 2600k
-16gb ram
- gtx 570
- kilka dysków twardych

??????????????????????????????????????????????????

Na sama budę mam ok 4500-5000zl


czwartek, 26 kwietnia 2012, 20:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Production Premium a AVCHD
Pod Adobe CS6 polecam taki, sprawdzony na CS 5.5 konfig:

• Płyta gł. Asus P9X79 PRO
• Procesor Intel i7 3930k 3.2GHz + Chłodzenie SCYTHE Ninja 3
• Pamięć - 64 GB DDR3 / Corsair 1600 ( 8 x 8GB )
• SSD 120 GB Corsair z przeznaczeniem na system operacyjny
• Dyski do pracy z materiałem video - 2TB SATA 3 Seagate ( Raid 0 2 x 1 TB )
• Nagrywarka BD-R LG LS38 + Nagrywarka DVD PLEXTOR + program NERO
• Grafika nVidia GTX 580 / 3GB with CUDA ( nie dawać kart GTX 680 ! )
• Obudowa Midi Tower ATX Chieftec z zasilaczem Corsair 850W
• Mysz i Klawiatura Logitech USB
• System Windows 7 64 bit Pro OEM PL

Przy ograniczonym budżecie dałbym 32 GB RAM i słabszą grafikę.
Procesor i7 3820k ma tylko 4 rdzenie, ale rozumiem, że "kasa" ogranicza ...

----------------------------------------
http://www.facebook.com/bsmultimedia
http://www.vimeo.com/user534596
2 x Xeon E5680 / EVGA SR2/ 48GB DDR3 / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.06 / Sony NEX-FS100 / Canon 5D Mark II i kilka szkieł ...

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


Ostatnio edytowano wtorek, 8 maja 2012, 09:22 przez Bogusław Spala, łącznie edytowano 2 razy

czwartek, 26 kwietnia 2012, 21:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Production Premium a AVCHD
a robiles testy jaki jest przyrost wydajnosci tej 680tki w stosunku do np. 570-tki ? czy cenowo jest to oplacalne ?


czwartek, 26 kwietnia 2012, 21:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 kwietnia 2012, 20:21
Posty: 12
Post Re: Production Premium a AVCHD
Cytuj:
Przy ograniczonym budżecie dałbym 32 GB RAM i słabszą grafikę.
Procesor i7 3820k ma tylko 4 rdzenie, ale rozumiem, że "kasa" ogranicza ...

No niestety budżet ograniczony ,ale myślę ze i tak rakieta z tego będzie . Plusem tego zestawu jest możliwość późniejszej rozbudowy o więcej ram (8x8gb) ,najmocniejszy procek (i7-3960X) Wiec drzwi do późniejszej rozbudowy będą stać otwarte . A być może intel zrobi niespodziankę i najnowsze procki Ivy bridge-E będą tez pasowały pod ta płytę .

puki co to ;
Płyta gł. Asus P9X79 PRO
Procesor Intel i7 3820k + Chłodzenie Scythe Ninja 3 rev. B
Ram 8x4 ( starcza te ???) Pamięć SO-DIMM Corsair DDR3 4GB PC1333 CL9

czy takie będą lepsze ??? Corsair DDR3 4GB 1600MHz CL9 Vengeance Blue
??????????????????????????????????????????????????????

Z karta graficzna tez się zastanawiam ,na gtx 680 raczej mnie nie stać
dlatego najprawdopodobniej skończy się na:
-GeForce GTX 570 1.28GB
Zastanawiam się czy nie dopłacić i kupić
-EVGA GeForce GTX 570 HD 2560MB

Czy to mi coś da ???? czy jest wo gule sens ?????
A może całkiem inna kartę ,taniej a efekt prawie ten sam ???
A może wstrzymać się z karta aż wyjdzie cs6 ????
i wtedy zobaczyć co zalecają ???


Ostatnio edytowano piątek, 27 kwietnia 2012, 00:04 przez 1234, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 26 kwietnia 2012, 23:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 kwietnia 2012, 20:21
Posty: 12
Post Re: Production Premium a AVCHD
Tak z ciekawości sprawdziłem ile cuda posiada
GTX 680 1536(cuda)
GTX 570 480 (cuda)

I nie wiem co o tym myśleć . NO :idea:

Dobre pytanie
Degenerado napisał:
Cytuj:
a robiles testy jaki jest przyrost wydajnosci tej 680tki w stosunku do np. 570-tki ? czy cenowo jest to oplacalne ?


czwartek, 26 kwietnia 2012, 23:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Production Premium a AVCHD
proponuje sie wstrzymac az do wyjscia calego pakietu cs6, wtedy porobimy testy i zobaczymy czy opencl cos wnosi, czy moze wlasnie w wieksza ilosc cuda-corow inwestowac


piątek, 27 kwietnia 2012, 00:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Production Premium a AVCHD
Dokładnie .
Pakiet CS 6 będę miał 7 maja i wtedy się okaże czy warto było inwestować w GTX 680 .... Mam nadzieję, że było warto :mrgreen:

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


piątek, 27 kwietnia 2012, 08:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 kwietnia 2012, 20:21
Posty: 12
Post Re: Production Premium a AVCHD
Pamięć RAM Corsair 8GB DDR3 DIMM CMZ8GX3M1A1600C10
http://www.okazje.info.pl/km/komputery/ ... 00c10.html



Panie Bogusławie czy taki ram miał pan na myśli pisząc
Cytuj:
Corsair 1600 ( 8 x 8GB )

O ile pamięć mnie nie myli to taka kość jeszcze nie cały rok temu kosztowała 1000zl .


poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 01:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 kwietnia 2012, 20:21
Posty: 12
Post Re: Production Premium a AVCHD
Na stronce nividi jest jasno napisane ze tylko karty quatro będą wspierać SpeedGrade co jest nowością w cs6 :)

Adobe® SpeedGrade CS6
The newest addition to Adobe Creative Suite, SpeedGrade, is accelerated by Quadro GPUs for real-time professional color-grading performance. Only Quadro GPUs and Quadro SDI Output cards are recommended for SpeedGrade.
> Learn more about SpeedGrade CS6.
http://www.nvidia.com/object/adobe-cs6.html?cid=cs6


wtorek, 1 maja 2012, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Production Premium a AVCHD
jest napisane ze sa rekomendowane, z dzialaniem potem wyjdzie w praniu


środa, 2 maja 2012, 00:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Production Premium a AVCHD
No i z działaniem wyszło tak, że GTX 680 na razie NIE JEST "widoczny" w After Effects ! Na forum Adobe Todd Kopriva napisał:

"As Mylenium says, we have to do some extra work for Kepler-class cards like the GTX 680. Stay tuned."....;

Pozostaje czekać, kiedy Adobe wypuści patcha pod te karty.
Póki co składam komputer z GTX 580 z 3GB RAM i przetestuje z CS6.
Wracając do GTX680 w 3D Marku 11 dała wynik 11200 pkt ( procesor i7 3770K, mobo: Asus Z77 deluxe )

----------------------------------------
http://www.facebook.com/bsmultimedia
http://www.vimeo.com/user534596
2 x Xeon E5680 / EVGA SR2/ 48GB DDR3 / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.06 / Sony NEX-FS100 / Canon 5D Mark II i kilka szkieł ...

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 8 maja 2012, 08:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Production Premium a AVCHD
Czyli z tego wynika ze to nie takie proste z tym dodawaniem sobie kart niededykowanych i wrzucenie sobie nazwy w pliku tekstowym to nie wszystko.


wtorek, 8 maja 2012, 08:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Production Premium a AVCHD
Niestety TAK :mrgreen:

i7 3770k też miał być inny niż jest ...
Po podkręceniu na 4.4GHz temperatura + 90C ! Zgroza ...
Na 2600k @4.4GHz temp +53C w stresie !

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 8 maja 2012, 09:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 kwietnia 2012, 20:21
Posty: 12
Post Re: Production Premium a AVCHD
Bogusław Spala napisał(a):
Niestety TAK :mrgreen:

i7 3770k też miał być inny niż jest ...
Po podkręceniu na 4.4GHz temperatura + 90C ! Zgroza ...
Na 2600k @4.4GHz temp +53C w stresie !



i7 3770k wydaje się w takim razie dobra opcja jak ktoś nie zamierza podkręcać .

Ja puki co już jestem zdecydowany na :
1 obudowa Cooler Master CM 690 II Advanced version USB 3.0 PC
2 zasilacz Corsair AX Series 850W Gold
3 procek Intel Core i7-3820
4 Płyta gł. Asus P9X79 PRO
5 Ram Corsair Dominator 32GB (4x8GB) PC3-12800C10 1600MHz Dual/Quad Channel Kit
http://www.overclockers.co.uk/showprodu ... =8&subcat=
6 Gainward GeForce GTX 570

Do ramu podałem linka , bo w sprawach kompa jestem ciemnota . Moze ktoś się znajdzie i doradzi czy ten ram pójdzie na płycie asusa .
Z karta graficzna ,widzę ze Bogusław poleca kartę z 3gb ram własnej pamięci . Czy ktoś miał okazje testować kiedyś kartę np z 1gb pamięci a 2 albo 3 gb pamięci własnej .Czy duża jest różnica w wydajności ? Jak to się przekłada przy obróbce video .


wtorek, 8 maja 2012, 18:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Production Premium a AVCHD
przeklada sie glownie na photoshop i lightroom, w premierze czy afterze miedzy 2 a 3 gb roznica jest niewielka, przy dwoch monitorach moze byc bardziej na plus ALE !!! jak ze wszystkim , lepiej miec niz nie miec i lepiej wiecej niz mniej


wtorek, 8 maja 2012, 21:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL